• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De met olie besmeurde jonge flamingo’s in de zoutpannen van Jan Kok zijn slechts een indicatie van het enorme probleem wat de op het water drijvende olie met zich mee brengt. Naast de flamingo’s zijn namelijk ook talrijke andere vogels bevuild met de kleverige substantie.

Door Michelle da Costa Gomez

Witte reigers, Groene Reigers, en verschillende waadvogels die met de kop het wateroppervlak doorbreken op zoek naar voedsel, worden op de kop en kraag bevuild met olie. Ook de poten worden totaal zwart. Maar het zijn ook de terrestrische vogels die in de omgeving op zoek zijn naar voedsel die de dupe worden van de drijvende olie wat ook aan de planten blijft kleven.

Giftig voedsel
Suikerdiefjes die op zoek zijn naar insecten, vliegenvangers die over het water scheren op zoek naar vliegende insecten en vele andere soorten lopen het gevaar bedekt te worden met olie en voedsel te eten wat in weze giftig is. De gevolgen hiervan zullen niet in de eerste dagen zichtbaar zijn, maar de dieren die het vergiftigde voedsel eten zullen uiteindelijk hieraan sterven, vaak vele dagen zo niet weken na deze ramp.

Trekvogels
Daar komt bij dat het seizoen van de trekvogels over niet al te lange tijd begint. In deze periode vinden vele vogelsoorten die op weg zijn naar een overwinterplek, een welkome stop op ons eiland waarbij ze gebruik maken van de voedselrijke salinja’s, en zo ook het gebied wat nu is besmeurd. Op het moment zijn er gecoordineerde initiatieven om de vogelstand in het getroffen gebied te monitoren, naast de pogingen om de flamingo’s te vangen om deze schoon te maken.

Een witte reiger bevuild met olie  Foto: Leon Pors

8 reacties op “Niet alleen flamingo’s slachtoffer olieramp”

 1. Als er meteen ingegerepen was…………het tekent de wijze waarop hier iets belangrijk gevonden wordt, lekker traag reageren, het komt wel weer goed.
  Als je “landje wil spelen” en nu dus zelf de rekeningen moet gaan betalen, dan is er toch een wat andere mentaliteit nodig. Triest dat ik dit zeg.

 2. @Jan, er is al genoeg onrust op het eiland al 23 maanden dankzij Schotte en Co.. dus er is niet meer nodig! Maar inderdaad regering Schotte heeft baat nu bij veel onrust zodat hij zij speciale soldaten kan inzetten voor een Surinaamse december!

 3. @Maria, zo is dat Maria. Daarom klopt er iets niet. Je zou bijna denken dat er opzet in het spel is en dat er duistere krachten hierachter zitten. Maar ook deze duistere krachten zullen met het licht geconfronteerd worden.

 4. De vraag is of er opzet in het spel is en wie hiervoor verantwoordelijk is, mocht het zo zijn.
  Het is heel vreemd dat er ineens na jaren zoiets gebeurd. Of het het de bedoeling om onrust op het eiland te brengen?

 5. We halen het nieuws in alle NL en USA kranten op het web, maar ook in landen als Kazakhstan, Macau, Turkmenistan, Tajikistan, Philippines, Azerbaijan…en Uzbekistan. Je vraagt je wel af wat die landen nu juist met Curacao hebben. Zou er toch een link met de Russische Maffia zijn? Het is natuurlijk wel naamsbekendheid, maar toch genant.

 6. Erger nog: hoe OLIEDOM kan je zijn om te verwachten dat de verspilde olie “vanzelf” wel zal verdwijnen zodat je eigen ” politieke straatje” schoon blijft. Als er DIRECT ADEKWAAT was opgetreden was de schade een fractie van de GIGARAMP die het nu geworden is!!
  Regering / PdvSA en vleugellamme parlement veroorzaakt door OPPERASJES hebben afdoende reactie lamgelegd en zijn HOOFDSCHULDIG aan dit DRAMA!!
  Burgers mogen niet voor deze grove inschattingsfout opdraaien !!!
  PdvSA en bestuurders MOETEN de schade betalen en wij (bevolking) staan het NIET TOE dat er met belastingcenten vanuit onze zak een oplossing wordt gezocht !

 7. Thuis laat je je kraan toch ook niet open staan? Inderdaad OLIEDOM.

 8. Hoe JENEVER dom kan je zijn om een OLIDOMEKRAAN open te laten stAAAAAAAAAAAAn???????????????