• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Veel Nederlandse stagiairs komen ieder jaar weer in de maanden augustus en september naar ons eiland om werkervaring op te doen. Voor vijf Nederlandse studenten is hun stageperiode minder leuk begonnen.

De vijf meiden kwamen vrijdagnacht thuis na een avondje stappen. Ze dronken gezellig nog een biertje op de porche bij hun huis in de Nijmegenstraat. Uit het niets werden de meiden opgeschrikt door drie overvallers die hun gezicht hadden bedekt. De meiden moesten binnen gaan zitten terwijl hun woning doorzocht werd. Twee van de mannen waren in bezit van een vuurwapen. De overvallers hebben een damestas met inhoud, fototoestel, mobiele telefoons en laptops uit het huis meegenomen.

‘Gefouilleerd’
Janneke Wijns, een medewerkster van het stage bemiddelingsbureau Wereldstage, heeft vanmorgen een gesprek gehad met één van de stagiaires. “De meiden zijn door de drie mannen ‘gefouilleerd’ op plekken waar ze het niet fijn vonden”, vertelt Wijns. “Eén van hen is terug naar Nederland gegaan. Een ander is tijdelijk bij haar familie op Curaçao en de overige drie meiden zijn bij kennissen.”

Vervelend
Maarten de Jong, directeur van Wereldstage, reageert ook op het incident. “Het is heel erg naar dat studenten dit moeten meemaken in het begin van hun stageperiode. Maar het is ook vervelend voor hun families in Nederland en natuurlijk voor de stagiairs die hier nog naartoe komen.”

Onrust
De meiden zijn niet via Wereldstage naar Curaçao gekomen. “Helaas gebeuren dit soort dingen ook in het centrum van Rotterdam en Amsterdam. We moeten ons realiseren dat dit iedereen kan overkomen”, zegt De Jong. “Hier op Curaçao worden verhalen heel snel opgeblazen en het laatste wat wij willen is dat er nu onrust op het eiland komt.”

38 reacties op “Vijf stagiaires overvallen”

 1. Joop heeft 100% gelijk. Ik heb in de begindagen van Wereldstage, toen het nog Curacao Stage Buro heette, via de geldkloppers stagegelopen. De vuile ratten hebben mij toen zo in de kou laten staan dat ik gezworen heb ze ooit terug te pakken. Dat is me 5 jaar geleden gelukt. Ik was aan t werk toen ik een man binnen zag komen lopen op kantoor die mn bloed deed koken. “Wie is die man en waarom word ik opgefokt van hem? Krijg nou wat! Rutger de Bruin van CSB de t…l… komt hier zaken doen!” Hij knikte nog naar me met z’n koffertje. Oogcontact. Hij ging bij een collega naar binnen voor een gesprek. Ik wachtte geduldig met een kop koffie. Toen hij weg was ging ik naar binnen bij mijn collega.”Was dat Rutger de Bruin”. Zijn deal is niet doorgegaan en vervolgpogingen zijn verspilde moeite… en geloof me… dat was een hele grote vis aan z’n lijn! Ze zullen zich nog wel eens achter de oren gekrabt hebben. “Hoe kan dat nou toch!?” What comes around…

  Ik wacht op mn volgende kans om ze weer n trap te geven. Tien jaar na dato.. en nog altijd wraakgevoelens terwijl ik zeker niet haatdragend ben. Maar deze gasten spannen de kroon. Egoisten die zich zelf verrijken over de rug van studenten. All about the money! Slimme snelle jongens.. nu oude l… aan t worden. Deze wolven verliezen wel hun haren, niet hun streken. Aard van het duo. Huichelaars. En dit is maar 1 klacht.. er zijn er veeeel meer. al. Toen al. Waarom denk je dat ze t gastenboek verwijderd hebben? Iemand zou ns een site of of Facebook moeten aanmaken waar je ze kunt reviewen en even wat promotie moeten maken bij een reunie. Dan loopt t vol met anekdotes! En de ouders maar denken dat hun kinderen in goede handen zijn. Ja… veel betalen.. en dan loopt t prima.. maar als er iets misgaat en het heet wordt onder hun voeten geven ze niet thuis. Er werken geen mannen omdat ze daar niet mee overweg kunnen. Na

 2. Beste mensen van Curaçao. Ik heb de reacties gelezen van mijn statement. Allereerst wil ik jullie bedanken voor je reacties. Ik had eigenlijk meer reacties verwacht maar wellicht moet ik het straks op korsou gaan doen. In oktober ga ik er weer heen voor gesprekken met politiek actieve mensen die aan het begin staan van ee n nieuwe fase. Nee bas hasjpijp heb ik nooit gerookt,wellicht jij. Ik denk helder en geef niet op of bagataliseer. Ik kom naar korsou en niet alleen. Ik heb er integenstelling tot vele anderen wel geloof in. Alles kan als je maar wil. Lees mijn statement nog maar eens goed door. De regering …nou ja regering is gevallen. Geef een nieuwe lichting bandieten geen kans. Nu is het tijd voor echte democratie. Kommentaar geven is makkelijk maar ook echt er zelf wat voor willen doen is voor velen moeilijk. N D C nieuw democratisch Curaçao. Samen sterk.

 3. @Op Stap:
  Toch maar even zelf gezocht [en gevonden]

  Er is voor wat betreft NL woningovervallen [winkels en bedrijven worden apart geteld] sprake van een kleine daling in 2010 (van 843 naar 767) die zich niet heeft doorgezet in 2011 (768 woningovervallen). In 80 tot 85 procent van de gevallen wordt fysiek geweld wordt toegepast.

  Laten we er dus gemakshalve maar uitgaan van 800 woningovervallen in NL per jaar en daarvan zijn er dan 85% met geweld. Het aantal woningovervallen met geweld stellen we dan op ongeveer 680.

  In verhouding CUR/NL (150.000/16.700.000) zou dat dus per jaar 6,1 overvallen met geweld in woningen opleveren. Heb de aantallen niet paraat en CBS geeft alleen de zaken die voor de rechter zijn gekomen.

  Conclusie: als we minder dan 6 woningovervallen met geweld per jaar hebben, is NL in dat opzicht crimineler dan Curaçao.

  Bron: http://www.hetccv.nl/binaries/content/assets/ccv/dossiers/pkvw/woningcriminaliteit_ndb2012.pdf

 4. @Op Stap, bedankt voor de info. Ook enige info over hoeveel daarvan door 3 mannen met wapen er waren die de bewoners daarbij onder schot hielden? We hoeven ons dan niet te beperken tot de grote steden, maar heel NL tellen. Ik lees daar toch weinig over in de NL pers, dus probeer ik te achterhalen waarom ze daar het volk dom houden. Tips waar we die info moeten zoeken? Als we dat kunnen vergelijken komen we af van het imago dat Curacao crimineel is.

 5. Jochem heeft een punt.

 6. @carlton, helaas is het ook schering en inslag. Veel van deze berovingen komen niet in de krant.
  Je kan idd geen wereldstad vergelijken met een klein eilandje waar iedereen elkaar kent.

 7. Zonder de zaak te willen bagatelliseren:
  1.Hoeveel stagiares zitten op Curacao en hoeveel daarvan zijn overvallen. Het komt nu over alsof het schering en inslag is. Akkoord, 1 zaak is te veel. Maar waar hebben de deskundigen hier het eigenlijk over?
  2. Wat ervaren de stagiares het zelf?
  3.Ik woon al 10 jaar weer op Curacao. Ik heb geen tralies. In mijn wijk, Montana (gewoon midden klasse), zijn er uberhaupt weinig tralies. Er is 1 keer in mijn huis ingebroken. Is dat veel / weinig.
  4. Hoe verhoudt zich dat met de gepresenteerde cijfers van Amsterdam? Met dien verstande natuurlijk dat een overval anders is dan een inbraak!
  5. Jochem: Ken je voorbeelden van miljoenen die verdwenen zijn in zaken van politici? Ik ken wel heel voorbeelden van miljoenen die direct weer teruggevloeid zijn naar NLse consultants (vaak net gepensioneerde ambtenaren).
  Beste mensen, als je gewoon je gal wilt spuwen, vooral lekker doen. Als je je afschuw wilt betuigen doen! Maar heb dan niet de pretentie “Curacao-expert” te zijn!

 8. @ Jochum: hoor ik hier onze nieuwe minister president? 😉

 9. @Maaskant:

  Housebreaking mainly a problem in major cities

  With nearly 5,400 registered cases, Amsterdam tops the list with respect to housebreaking and thefts from houses, although the number declined relative to 2010. Altogether, the number of registered burglaries exceeded one thousand in 15 Dutch municipalities in 2011. The number of burglaries registered by the police soared in the municipalities of Almere, Zoetermeer and Enschede in 2011.

  There is a slight difference, on many levels, between A’dam and Curacao…

 10. @Jochem, je verhaal klink goed, maar hotels, resorts etc. in handen van de overheid?
  Een 2e Cuba bedoel je?

 11. @paulina, geef aub dan nieuws dat dit daar is gebeurt? Staat mij niets bij namelijk!

  Trouwens hoeveel mensen wonen daar en hoeveel op Curacao waar iedereen elkaar kent. Toen de dochter van Jean Francisca werd vermoord had de politie de dader al binnen 2 uur.. wist precies in welk huis hij zat dus het kan wel!

  Jammer want met deze attitude dat het ergens anders ook gebeurt schieten we er niet veel op. Curacao de burgers wonen nu achter tralies anders worden ze beroofd.

 12. jochem for president….
  hij heeft in iedergeval gestudeerd….
  kan je van veel MP”s niet zeggen.

  ik wens je oprecht heel veel succes.
  met een positieve instelling kan er veel veranderen.
  laat je niet verleiden door omkoping, maar blijf trouw aan je idealen.
  laat je ook niet afschrikken door oude mannen, die zeggen: dat hebben we altijd zo gedaan, dus dat blijven we zo doen.
  wees en blijf eerlijk, dan hou je het langst vol….
  fouten maakt iedereen, maar kom er openlijk voor uit, mensen zullen je daar voor niet afstraffen.
  het huidige tuig dat nu nog regeert, moet heel snel weg wezen……
  er moeten nieuwe mensen komen met gevoel voor het eiland en gevoel voor de mensen.
  alle zakkenvullers moeten wegwezen en heel snel….

 13. Jochem heeft duidelijk de lang aan de hasjpijp getrokken.

  Ik geef het minder dan een jaar, dag liggen zijn plannen hier op het kerkhof en is de illusie een desillusie geworden.

  Omdat het met het volk van Curacao nooit meer worden zal dan het nu is, integendeel, ik verwacht alleen verdere verloedering.

 14. Het is triest en een nare ervaring voor de stagaires, maar dit soort dingen gebeuren overal ter wereld.
  Ik ben helemaal eens met de Jong, R’dam, A’dam staan regelmatig in top 5 van de gevaarlijkste steden van NL, dus………

 15. Ik kom binnenkort naar Curaçao. Ga mij er def vestigen. Na mijn studie politiek,en economy is het tijd om mij in te zetten voor dit prachtige eiland. Ik wil van Curaçao een veilig en economisch bloeiend land maken. Uitbanning van corruptie en zelf verijking. Curaçao moet geleid worden door politiek kundige mensen en niet door bandieten die zich niet bekommeren om de bevolking. Er moet ontzettend veel gedaan worden in Curaçao de hele infrastructuur moet om. De grootste bron van inkomsten is toerisme. Daar is veel werk te verrichten. Als Curaçao veilig is een betere infrastructuur heeft, en corruptie de nek omdraaid is er al veel gewonnen. Werkgelegenheid zeker in de toeristische sector. Aanleggen van mooie natuurparken, Betere voorzieningen voor jongeren en scholing. Herstructuering van het wegen net. Speerpunten zijn misdaadbestrijding, Beter opgeleide politiemensen, Maximale inzet voor jongeren want zij zijn de toekomst, Creëren van werkgelegenheid.
  Maar bovenal mentaliteitsverandering. Het roer kan om als je maar wil. Leer delen met elkaar . De totale wereldeconomie gaat ten onder aan honger naar geld. We hebben het gezien en dit is nog maar het begin. Touristische voorzieningen,hotels,resorts,mooie parken etc etc. Maar niet in particuliere handen,maar van Curaçao, de verdiensten regelrecht investeren in de opbouw van dit mooie eiland,en in de bevolking. Alleen zo kan Curaçao weer opgebouwd worden. Wat de roversbende voor schade heeft aangericht in al deze jaren is enorm en heeft alleen maar voor misdaad,en andere ellende gezorgd. Miljoenen euro,s uit Nederland bedoeld voor goede investeringen in het eiland verdwenen in de grote zakken van de corrupte regering,zo bestelen ze ook de bevolking. Dit gaan we niet meer pikken! Maar we moeten het wel met ons allen doen. Door niets te doen of te ondernemem gebeurt er niets. Ik ga me daar voor inzetten en men zal van mij gaan horen. Een nieuw Curaçao!.

 16. We lezen:

  “Helaas gebeuren dit soort dingen ook in het centrum van Rotterdam en Amsterdam. We moeten ons realiseren dat dit iedereen kan overkomen”

  Heeft iemand wat voorbeelden uit Rotterdam of Amsterdam van het laatste jaar?

 17. @kasuar,

  je hebt gelijk, maar je moet wel beseffen dat het een stelletje pubers zijn die even 3 maanden van huis zijn.
  had ik ook wel gewild toen ik nog hun leeftijd had.

  wat ik wil zeggen, dat je deze kinderen niet serieus moet beoordelen, wij waren toen niet veel anders.
  hoort bij de leeftijd….

  voor curacao is het toch wel deels een ergernis, maar ook komt er geld binnen in de economie van Curacao.
  de meesten komen later nog een keer terug en krijgen ook nog familie op bezoek tijdens hun stageperiode.

  dat ze dan overvallen worden is natuurlijk een verschrikkelijke ervaring voor ze.
  maar wel de keiharde realitieit hier op Curacao.
  En daar hoort het land voor te zorgen, dat deze criminelen gepakt worden en opgesloten.

 18. @ Kasuari; het loopt net zover uit de hand met de stagiaires als met onze criminaliteit. Voor iedere groep zijn er helaas altijd een paar die het verpesten, zo is de mens helaas. Maar niet alle stagiaires zijn zoals je bedoelen wil.
  Gezien de overheid niet veel doet tegen de criminaliteit, onderwijs en bestrijding armoede en de meeste weten dat een gemiddelde stagiaire een laptop en smartphone heeft (en zeker na het stappen) een gemakkelijke prooi is.
  De 20% stagiaires die je wil is ten nadelen van onze economie.

 19. @Peter. Tip: ga niet wonen waar overal tralies voor de ramen en deuren zitten! Zegt al genoeg over de buurt/wijk!!

  Helaas geld dat nu voor heel Curacao. Je bent nergens meer veilig.. en de minister van Justitie heeft meer aandacht om brieven te schrijven naar Hillary Clinton om geld vane en oplichter vrij te maken en om de stoere man uit te hangen bij Onderwijs!

 20. Het loopt uit de hand met de stagiares op Curacao, ze zetten zich nauwelijks in op hun werk en ver van huis, waar niemand hen kent, denken ze alleen aan feesten en komen ‘s ochtends te laat en nog half dronken op hun stage aan.

  Ik ben tegen 80/20, maar wat mij betreft wordt deze wet voor stagiares wel ingevoerd.

 21. Geniale tip voor de ‘geniale’ Maarten de Jong van Wereldstage. Dat hij zelf niet op dit idee is gekomen. Hoog inkomen is verzekerd. Enkel nog stagiaires met de studierichting CRIMINOLOGIE ronselen voor zeker een gigantisch succesvolle stage op CRIMICAO ….. En de anderen graag in vrede een ander land laten kiezen!

 22. misschien kunnen we net als de ministers en statenleden een wapen vergunning afgeven aan de mensen die stage hier lopen.

 23. De stages op Korsou bieden de stagiaires een gouden tijd. Voor de studie heeft het weinig om het lijf, maar je kunt wel lekker vaak naar het strand en uitgaan is helemaal tof. Helaas zijn ze nu ook het doelwit van de door Helmien Wiels opgeklopte hetze tegen alles wat met Nederland te maken heeft. Deze man maakt meer kapot dan wat in jaren opgebouwd kan worden.

 24. Maarten de Jong, je kletst uit je nek. Hoe kun je zeggen dat het jammer is, dat het aan het begin van de stage is. Aan het eind van de stage is het niet jammer? In de wijk waar jij huizen verhuurt aan studenten, waar je godsgruwelijk veel geld aan verdient, doe je bijna niets aan beveiliging. de bewakers die je inhuurt leveren op bestelling de laptop die je wenst. Jij bent ook 1 van die huisjesmelkers die alleen maar op geld uit zijn.
  Deze dingen gebeuren niet in Rotterdam en Amsterdam, daar hebben ze geen tralies voor de ramen en overal hekwerk. Daar werkt ook de Politie een beetje sneller en adequater dan de lamzakken hier die nauwelijks iets doen, behalve bij de snack rond hangen en illegalen aanhouden. Jij probeert dit eiland mooier te verkopen dan het is. Zeg gewoon aan je studenten hoe het hier toegaat, dan weten ze waar ze rekening mee moeten houden, maar dat doe je niet, want dat kost je geld. Ik heb een al 9 jaar een studentenhuis hier en geen last van inbraken en overvallen, ook buiten mijn terrein gebeurt er niets met mijn bewoners, omdat ze voorgelicht zijn. Jammer als er een paar af haken en niet meer durven komen, dat verlies neem ik op de koop toe, ik houd niet van de boel verdraaien en oplichten.

 25. Blanke mensen en zeker vrouwen zijn op het huidige Wiels-sow natuurlijk vogelvrij.
  Gelukkig geen zwarte plastic zak deze keer.
  Onze PS leider krijgt (nog) niet altijd z’n zin, mogelijk in de toekomst?

 26. Hoe verjaag ik elke stagiaire of toerist van het eiland? Vooral zo doorgaan zieke criminelen!
  En Maarten de Jong er zit ook meer dan een steekje in ùw hoofd los. Hoe durft u deze mening er op na te houden en dan nog WEL stagiaires naar dit eiland te laten komen? Stuitend. Of vertelt u ze vooraf eerlijk dat het zo toe kan gaan op CRIMICAO? Als ik nu eens even net zo lomp mag zijn als u : had u een alibi voor die bewuste tijd? Shame! 🙁

 27. @peter,waar kan je dan wel ,zodermieters zonder hekwerk wonen, dat is toch de bisnniche

 28. Ik dacht vanochtend gelezen te hebben dat de criminaliteit ‘iets’ was gedaald.
  Wilsoe, Wilsoe wat vertel je toch allemaal leugens. Je hoort helemaal bij de rest van dit zootje.
  Shame on you.

 29. Ja het is triest en ze hadden veel beter voorlichting moeten krijgen van de verhuurder! Hopelijk dat ze toch nog hen stageperiode kunnen afronden, met de langstudeerboete wordt je niet vrolijk!

  Tip: ga niet wonen waar overal tralies voor de ramen en deuren zitten! Zegt al genoeg over de buurt/wijk!!

 30. Laten we ook niet vergeten te vermelden dat onze stagebemiddelingsburos flinke graantjes meepikken van het onderbrengen van deze jonge onwetende mensen in deze wijken. Een goed bemiddelingsburo zou een pool moeten aanleggen van stagiaires en dan gezamenlijk een normaal huis in een normale wijk voor ze aanhuren!

 31. Nee, Maarten verdiend heel veel geld aan de stagiaires! Trouwens Curacao ook! maarja als het zo doorgaat is het snel over.

 32. ach, de ministers hoeven niet bang te zijn voor overvallen zoals gewone mensen. Zij worden van top tot teen beveiligd door bozo’s met wapens en zitten in geblindeerde auto’s. Bulldog minister zorgt er wel voor of vallen deze escapades onder Min. van financiën die toch niet weet hoe deze uitgaven op de balans moeten worden opgenomen en omschreven.

 33. @ Tuna: dat komt omdat onze Wilsoe eigenlijk stiekem een Leerdammertje is 🙂

 34. Soms komen die meiden terecht hier zonder te weten in wat voor buurten ze gaan wonen…. vaak genoeg stagiares van hun lijden verlost… omdat er mensen zijn die zogenaamd hun pandjes willen verhuiren ….onder de naam veilige buurt.. centraal etc…. MEIDEN LET OP ! voordat je naar curacao komt doe wat research ! want een leuke foto van een hok in die ” buurten” doe je geen kip aan !

 35. misschien wil Schotte ook met deze stagaires op de foto gaan?
  goed voor zijn verkiezingscampagne…..

 36. @ Tuna: omdat onze Wilsoe eigenlijk stiekem een Leerdammertje is 🙂

 37. Ik snap nog altijd niet dat de stagaires niet van tevoren worden ingelicht waar te verblijven. Ook s’avonds een biertjje nadrinken op de porch moet je in deze wijken niet doen. Ik zelf ben ook overvallen 3 jaar geleden, omdat ik men hekwerk liet openstaan. Het is en blijft vervelend, maar je moet hier gewoon jezelf aanpassen aan bepaalde omstandigheden. Sterkte dames!

 38. Welkom op Crimicao, waar de minister van justitie zich drukker maakt over de financien van een sponsor waar beslag op gelegd is dan de huidige criminaliteit. Men zegt dat het afgenomen is, waarom staat er dan steeds meer van in de kranten??