• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De toegang achter de zoutpannen van Jan Kok is afgesloten, om te voorkomen dat meer olie de zoutpannen binnenstroomt. “Er is een grote groep mensen beschikbaar die zo snel mogelijk het gebied zullen schoonmaken om de schade te beperken”, aldus demissionair minister Jacinta Constancia.

“De regering betreurt de schade die bepaalde delen van onze kust hebben opgelopen nadat tijdens het legen van een opslagtank olie die zou worden herverwerkt bij de Bullenbaai Oil Terminal, is gelekt in zee”, meldt Constancia in een persverklaring. De betrokken instanties werken samen om de herkomst van de olie te achterhalen.

Inspectie
De betrokken instanties zoals Milieu- en Natuurbeleid (voorheen Milieudienst), Haveninspectie, RdK, CPA en PDVSA hebben de getroffen gebieden geïnspecteerd om daarna de afkomst van de olie vast te stellen. PDVSA is inmiddels begonnen met het reinigen van de meest getroffen gebieden, gebruikmakend van loaders en vacuumtrucks.

Natuurbeheer
Natuurorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental nemen de olieramp en de gevolgen daarvan voor het natuurgebied van de Jan Kok zeer hoog op. “Op alle mogelijke wijzen is er in het verleden en vandaag geen werk gemaakt van een behoorlijk natuurbeheer, noch van de controle van lekkages en andere emissies van de olieindustrie, noch van een sluitende wetgeving. Het moet eens afgelopen zijn met deze onverschilligheid waarvoor nu de natuur van Curaçao een hoge prijs betaald!”

Wetgeving
Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben een brief gestuurd naar demissionair premier Gerrit Schotte met het verzoek met spoed een coördinatie tot stand te brengen bij verschillende ministeries aangezien de olieramp de verantwoordelijkheden van al deze ministeries betreft. De premier gaf zondagavond in een verklaring al aan de wetgeving op het gebied van milieuvervuiling te willen herzien.

Media
De olieramp, die voorzitter van Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) de grootste natuurramp van Curaçao noemt, heeft ook de media van Nederland en zelfs Amerika gehaald. Het Amerikaanse ABC News heeft op hun website een artikel gewijd aan de olievervuiling, dat vervolgens door verschillende Amerikaanse nieuwssite is overgenomen.

Eenmansprotest
Rob de Waal, directeur van de Sport en Olympische Federatie en één van de vrijwilligers die dit weekend trachtte Jan Kok te ontdoen van olie, hoopt dat met alle media-aandacht de overheid de olievervuiling eindelijk serieus gaat nemen. De Waal stond gisteren met een eenmansprotest bij het Wilhelminaplein om op zijn manier aandacht te vragen voor de olievervuiling bij Jan Kok.

Rekening
Terwijl de Statenleden zijn protest, die duidelijk te zien was nabij het Statengebouw, links lieten liggen, haalde De Waal gisteren een klein bedrag van 300 gulden op. “Maar daar kunnen we heel wat zeep en handschoenen van kopen”, aldus een positieve De Waal. “Het zou wel fijn zijn als er een rekening geopend wordt door de overheid, waar men donaties op kan storten. Ik heb al veel vragen gehad, ook vanuit Nederland, waar er geld gedoneerd kan worden.”

Veel dieren zoals flamingo’s, krabben en hagedissen zijn besmeurd met olie

De grootte van de olielek bij Jan Kok is te zien op deze luchtfoto

16 reacties op “Verbinding Jan Kok met zee gesloten”

 1. @bubu, waar ben je de afgelopen 23 maanden geweest? Vrijwel alle ministers hebben gefaald keer op keer en dingen gedaan die niet mogen maar ze blijven gewoon zitten!

 2. @bubu wakawa,
  Als blijkt dat Constancia geinformeerd was over de olielekkage en niets heeft ondernomen dan is zij strafbaar en kan rechterlijk vervolgt worden. Misschien dat hiermee een signaal naar al die overheidsfunctionarissen kan worden afgegeven. Hopelijk is dit het gevolg voor haar en kan ze een aantal maanden, hopelijk jaren achter de tralies.

 3. @Henk van Westenbroek, als bewezen is dat Constantia vanaf het begin op de hoogte was en bewust niets deed dan is mevrouw mede verantwoordelijk voor deze milieuramp en moet ze de politiek verlaten.

 4. Terwijl Constantia ruim van te voren gewaarschuwd was voor deze aanstaande ramp greep zij niet in en gaf er de voorkeur aan zich te bezatten op het feestje van Mafiosi Forza Korrupshon.

  Maar wat kun je verwachten van iemand wiens intelligentie omgekeerd evenredig is met de lengte van haar strafblad?

 5. Gelukkig helemaal niet te laat, er is immers nog leven op Jan Kok. Geeft leuke plaatjes van onze gezagsdragers.
  De olie die hier nu niet naar binnen kan??? De volgende baai !
  Niet treuren, ramp toerisme brengt ook geld in het laatje.
  Wel zielig voor de dieren, hoewel….het welzijn van de mensen wordt ook erg selectief aan gewerkt.
  Op naar de onafhankelijkheid.

 6. Deze ellende plus de nachtelijke rode gloed aan de zuidwestelijke hemel, maken een paar dingen duidelijk .
  PvDSA Is een organisatie die zich bekommert om produceren van olie. Hoe, waar en ten koste van wie interesseert niemand daar iets.
  Deze bedrijven horen niet in of bij bewoonde gebieden, maar ook niet in natuurgebieden.
  Olie en fossiele brandstoffen in het algemeen, zijn bezig aan hun exit uit onze energiemix.
  Hou dit dus niet in stand, maar innoveer in milieuvriendelijke alternatieven. Wind, zon , waterstof.

 7. Schu….. aaah thanks Sander 🙂

  Constantia blijft natuurlijk een spuit 11

 8. @ Ben,

  Het was een menselijkfout. Een kwestie van een kraan vergeten dicht te draaien. Dat kan je moeilijk voorkomen door te inspecteren en allerlei wetten op te stellen. De grootste fout ligt bij de instantie die niet correct en preventief gereageerd hebben. Shame on you all!

 9. Constancia… doe nou wat was geoefend en in draaiboeken staat, met de mensen die daar genoemd staan..

  http://cep.unep.org/racrempeitc/activities/activites_2008-2009/final-report-equipment-deployment-exercise-curacao

 10. En nu meteen alle olieopslagtanks gaan inspecteren!

 11. De overheid had in het verleden en ook nu, milieuaudits moeten laten uitvoeren. Zo’n olietank gaat niet van de ene dag op het andere zitten roesten. Milieuaudits moeten minstens om de 6 maanden worden uitgevoerd.

 12. Canstancia, in de week voordat het op jan Kok terecht kwam was er al door de kustwacht melding gemaakt. Dus je kletst als een kip zonder kop. Daags voor het grote alarm van SMOC en de insprong van Facebook vrijwilligers had je het zogenaamd te druk met het neerhalen van de oppositie (monddoodte maken) samen met je maatje (J)asjes. Die avond van de oproep liep je wederom druk te zuipen op het feestje van die bijna dode partij (sorry die naam ken ik niet meer). De daarop volgende uren zal je wel zoals gewoonlijk je roes hebben liggen uit te slapen. Om daarna zogenaamd bezorgt naar Jan Kok te gaan en te doen alsof het je aan het hart gaat. Nee juffie’het hele milieu en onze flora en fauna doen je niets. Je speeld de gemaakte onschuld met krokodillen tranen. Straks als we klaar zijn met jou en die niet gescreende partij waar je in zit mag je janken. We bewaren wat olie, pek en veren voor jullie.

  CURACAO WAKE UP VOTE THEM OUT.

 13. MFK had het te druk om feestjes te organiseren toch.. dan dit..

 14. Maar Nardy, gelijk heb je de PAR is de schuld…..
  en iedereen moet terug naar zijn eigen land die het daar niet mee eens is.

 15. helaas bullenbaai ligt voorbij Boca Sami.
  ik zeg helaas omdat dan Boca vergiftigd was geweest, de plaats waar onze grote leugenaarster woont en waar zij zo veel respect krijgt door het volk aldaar.
  ze zijn zo trots op hun frauderende en liegende minister.
  hoe kan iemand in godsnaam minister worden terwijl ze zo een 4 keer betrapt is op winkeldiefstal en diploma fraude.
  haar schulden (huurschuld) niet betaald en geregeeld flink dronken gesignaleerd wordt in het openbaar.

 16. Ach Constantia, wat klets je nou, dit had vorkomen kunnen worden als er METEEN wat gedaan was, maar nee we gaan eerst volgens onze gewoonte eerst eens bekijken wie we er de schuld van kunnen geven, en dan gaan we wat doen. Monsters nemen om te kijken waar de olie vandaan komt?? Hoeveel olieraffinaderijen en soorten opslag hebben we hier dan?? Allemaal geklets in de ruimte om het COMPLEET falen van alles wat hier aan instanties is te verbloemen.