• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PAR-leider Emily de Jongh-Elhage heeft een brief gestuurd naar gouverneur Frits Goedgedrag en daarin de zorgen van de PAR geuit over over het functioneren van de democratie op Curaçao. Aanleiding is de keuze van Statenvoorzitter Ivar Asjes afgelopen vrijdag om alle Statenvergaderingen op te schorten.

De PAR was samen met PNP, FOL en oud-MAN-lid Eugene Cleopa van plan om een motie van wantrouwen in te dienen en een verzoek te doen tot een verkiezingen voor een nieuwe Statenvoorzitter. Maar Asjes stak hier een stokje voor en annuleerde de Statenvergadering met de mededeling dat hij alleen bepaalt wanneer en of er een vergadering plaatsvindt in de Staten. Tot de verkiezingen zal Asjes geen openbare vergaderingen meer oproepen.

Monddood
“Dit dictatoriale optreden heeft hij tijdens zijn bedillerige monoloog trachten te verklaren door erop te wijzen niet mee te willen werken aan goedkope politiek en het plegen van een ‘parlementaire staatsgreep’, schrijft De Jongh-Elhage in de brief. “Dit laatste komt er op neer dat de Statenvoorzitter zonder ook maar de minste vorm van overleg van andere Statenleden te gedogen, heeft besloten dat het parlement monddood wordt gemaakt tot op het moment waarop het hem goeddunkt het normale parlementaire functioneren weer toe te staan.”

Herstel
Met dit optreden heeft de Statenvoorzitter volgens de PAR ‘de democratie in het land Curaçao gekaapt en heeft hij getracht om met zijn eigengereide interpretatie van de parlementaire reglementen zijn dictatoriaal optreden te legaliseren’. “De PAR fractie, als grootste fractie in het parlement, zal alle mogelijke democratische middelen aanwenden om onze democratische rechtsstaat te beschermen en te behouden. Door middel van deze brief doen wij dan ook een indringend beroep op u om in het belang van onze leefgemeenschap al het mogelijke te verrichten om de democratie in ons land te herstellen”, zo eindigt de fractieleider haar brief.

38 reacties op “PAR stapt naar gouverneur”

 1. @Piet, nee je hebt gelijk van Schotte en Co kunnen we namelijk veel erger verwachten!

  @Bubu Waka, Grootste leugenaars van Curacao zijn de MinisterPresident en de ministers.. (nee de druktank is gratis, mijn mot onderzoek is goedgekeurd door het OM, Er is Olie in Curacao, Ze hebben hun belastingen wel betaald etc etc). en dat steun jij?????????????

 2. In het reglement van orde voor de staten staat het volgende vermeld:

  Artikel 23

  1. De voorzitter belegt de vergaderingen zo dikwijls hij dit nodig oordeelt of dit door drie leden schriftelijk met opgave van redenen is verzocht.
  2. Hij bepaalt, met inachtneming van hetgeen omtrent de openbare vergaderingen in de Staatsregeling van de Nederlandse Antillen en in dit Reglement van Orde is voorzien, dag en uur der vergadering.
  3. Indien de vergadering op de ingevolge het eerste lid voorgeschreven wijze is aangevraagd, wordt zij binnen 14 dagen gehouden.

  Maw 3 staten leden moeten de vergadering aanvragen en dat moet de staten voorzitter dit binnen 14 dagen beleggen.

  Simpel lijkt mij.

 3. Beer [Wil je de ‘anderen’ bereiken dan moet je in de papiamentstalige bladen je ingezonden brieven plaatsen. Telkens maar een leugen tegelijk, anders wordt het ze teveel.]

  Beer, blijf maar zitten waar je zit, aan leugenaars die oproepen om hun leugens in de kranten te plaatsen zitten we op Curacao niet te wachten. En wat stemmen betreft, nee jij mag niet stemmen op Curacao.
  En Curacao zal nooit een gemeente van Nederland worden, blijf maar lekker dromen.
  Mensen zoals jij doen de PAR meer kwaad dan goed.
  Jij bevestigd wat het volk altijd al van de PAR heeft gedacht.

 4. @Jan C “Wat is er mis om te wachten tot de verkiezingen?”

  Zullen we kijken welke projecten, terreinen etc nog voor de verkiezingen gaan worden uitgegeven? Ban wak si bo ta te ahinda eens ku esei…

 5. Verwacht niets van Frits Lafgedrag, want die heeft in zijn functie nog niets noemenswaardig gedaan behalve het aflopen van recepties.

  Vorige week zelfs een in de USA, terwijl hier de democratie vertrapt werd.

  Slaapt u nog goed Frits, en kijkt u u zelf na het opstaan in de spiegel aan? U moet zich schamen voor uw laffe houding.

 6. Lijkt zinloze aktie en naar de reden kunnen we alleen maar naar raden.
  De gouverneur zal niets kunnen doen.
  Wel 12 statenleden met de neus dezelfde kant op.
  Maar deze leggen de joker bij een ander.
  Waar blijven onze echte leiders??
  Wie oh wie moet ik m’n stem gunnen?

 7. @Kees sommige mensen horen liever leugens dan de waarheid.

 8. Dit alles in zinloos.
  Ook de reacties hier op Versgeperst de afgelopen jaren helpen niet.
  De mensen, zoals ik, die hierop regelmatig kijken die zijn verre van MFK/MAN/PS/FOL aanhangers, wij vormen geen doorsnee.
  Wil je de ‘anderen’ bereiken dan moet je in de papiamentstalige bladen je ingezonden brieven plaatsen. Telkens maar een leugen tegelijk, anders wordt het ze teveel.
  En dan maar hopen dat het kwartje valt.
  Je medestanders hoef je niet te overtuigen, dat is alleen maar sneu werk.
  Ik lees zelf geen papiamentstalige kranten, maar ik hoop dat de PAR/PAIS etc. hier een goede strategie voor hebben.

  En verder, gezien alle incompetentie om ons heen in dit dorp, zou ik voor willen stellen om gemeente van Nederland te worden. Kan je tenminste terugvallen op onafhankelijke deskundigheid.

  Ben ik straks nog voor mijn werk van het eiland op 19 oktober, gaat mijn stemmetje gewoon verloren……
  Of ik moet iemand vinden die op me lijkt en met mijn sedula en oproepkaart gaat stemmen….

 9. Als ik er goed over nadenk wil de PAR helemaal niet dat de huidige regering vertrekt. Ze vinden het wel prima zo en wachten gewoon de verkiezingen af. Een brief sturen naar de gouverneur is slechts een rookgordijn. Die Frits zit er alleen maar om lintjes te knippen. Een ruggegraat zo slap als een vaatdoek. En die ga je een brief sturen?

 10. @philippe maaskant.
  U heeft gelijk.Want de gouverneur heeft geen statutaire bevoegdheid voor het uitschriven van Statenvergaderingen.De gouverneur kan van rechtswege wel de Ministerraad voor-
  zitten.Par heeft een dubbele agenda voor op termijn.Dat de nieuwe gouverneur uit hun
  kringen komt als de ambtstermijn van de heer Goedgedrag afloopt.

 11. Er moet nu Aktie komen!!!

  Aktie! Aktie!Aktie! Aktie! Aktie! AktieAktie! Aktie! Aktie! Aktie!Aktie! Aktie!Aktie! Aktie!
  Aktie! Aktie! Aktie! Aktie! Aktie! Aktie!Aktie! Aktie! Aktie!Aktie! Aktie! Aktie!Aktie! Aktie!

 12. Sjors, wat jij bedoelt had iemand van de PAR destijds gedaan, snel cheques uitschrijven.
  Niet iedereen is het zelfde.

 13. Gewoon in alle kranten een Statenvergadering oproepen. Dan moties aannemen en nieuwe ministers voorstellen, dan pas naar de Gouverneur. Asjes laten kletsen en vergadering desnoods bij een hotel in een zaaltje organiseren. Wel even zorgen dat er 12 zijn.

  Gouverneur vragen om in te grijpen is net zo iets als in NL de Koningin vragen in te grijpen. Zo werkt het dus niet..

 14. @ikke, ga maar ZELF op de Curaçaose Tv, de bevolking toespreken en valt ons niet lastig met jouw stuiptrekkingen.

 15. @Jan, wat nog meer raar is. waarom wil de regering niet opstappen? Ze hebben geen meerderheid in de staten. Het volk heeft geen vertrouwen in ze en toch stappen ze niet op.. raar hoor. zeker snel nog wat regelen? heel vreemd!

 16. @Jan C, heel veel mis. dan gaan die criminelen nog meer geld stelen van Curacao. Nog ff wat wetten er door heen halen. zorgen dat het SEHOs het contract voor de druktank sluit zodat de vrouw van Cooper veel geld gaat verdienen. etc. Meer geld roven van overheids nv’s!

 17. Emily, trek je witte mantelpakje aan en ga olie ruimen bij Jan Kok en ga glimlachend daar op de foto.
  het is verkiezingstijd, dus niet blijven zeuren over Asjes.
  el pueblo wil je zien scheppen…

 18. @Jan C, wachten tot de verkiezingen? Er moet wel doorgeregeerd worden! In NL is de regering ook gevallen, maar worden de belangrijke zaken gewoon nog afgehandeld en nieuwe belangrijke zaken behandeld. Hier is het nu dat er geen regering is, want die zijn campagne aan het voeren. De staten mogen niet vergaderen, dus blijft de aanwijzing dus gewoon liggen, weet niemand of er nu wel of geen schoolgeld betaald moet worden, is de zorg onbetaalbaar en moeten mensen straks contant de medicijnen betalen enzovoorts. Dat soort zaken dienen gewoon doorgang te blijven vinden. En dan heb je de staten die de regering daarop wijst en er op toe ziet dat het ook gebeurd. Demissionair of niet!

  We kunnen NIET wachten. In de aanwijzing staat dat voor aanstaande zaterdag er een nieuwe begroting op tafel ligt. Het kan toch niet zijn dat een demissionaire minister van financiën deze zonder meerderheid van de staten presenteerd in NL????

  Wel even nadenken voor je iets roept…

 19. stop met brieven schrijven loop net als Tula voorop in de strijd.

  roep de bevolking op om forti te beleggen zodat het zooitje ongeregeld er niet in of uit kan.
  roep de bevolking op om de airport te beveiligen zodat dit zooitje ongeregeld er niet uit kan.
  roep de bevolking op om te laten weten dat het zo genoeg is geweest.
  roep de bevolking op om uit te leggen wat er werkelijk aan de hand is op dushi korsou.
  roep de bevolking op om de leugens van populistische partijen niet meer te geloven.
  roep de bevolking op om hun stem laten horen.

  maar stop met brieven schrijven.

  de bevolking is macht en macht is de bevolking

  geloof mij als er plots 10.000 mensen voor de deur staan zullen ze zich krabben op een plek waar ze geen jeuk hebben.

 20. @Nardy en dan? Waarom zo’n haast? Wat zijn de geheime plannen?
  Over een paar weken hebben we verkiezingen. Durf jij daar niet op te wachten?
  Raar, heeeel raar. En vooral, verdacht!

 21. @Zeepie, kijk dat is nog eens meedenken, masha danki voor die info!! Dacht al eerder zoiets te hebben gelezen van jou, heel goed !!

  Dus Emily, wacht niet op Fritsjes non-acties, maar beleg gelijk een openbare Statenvergadering, en schrijf nog een brief met handtekeningen van zoveel mogelijk statenleden om Asjes te onheffen van zijn voorzitterschap ivm bewezen krankzinnigheid.

 22. Wat is er mis om te wachten tot de verkiezingen?

 23. het kan wel niet chique zijn om een demessionair kabinet af te zetten.
  maar ik twijfel ernstig straks over de verkeizingen op 19 oktober.
  wie gaat contoleren of alles straks eerlijk geteld gaat worden?
  Maffia figuren zijn tot alles in staat…..
  misschien ben ik een beetje paranoide aan het worden, maar acht demessionaire coalitie tot alles in staat.

 24. Dirk, houd toch even op! Volgens mij hadden er meer mensen op de PAR gestemd, dan op de MFK of PS! En als de PAR samen met anderen nu de meerderheid hebben, is dat dus de keus van het volk. Houd echt op met slap ouwehoeren!

 25. Gouverneur heeft het ontslag van de regering toch niet getekend. dus terugsturen naar de regering en dan zal het wel in de staten moeten worden behandeld!

 26. @Dirk, de kiezer heeft al gekozen en de regering heeft een MINDERHEID in de staten! Jouw corrupte regering is passe!! Respect voor een man die Selikor oplichtte en op kosten van CTB dure pakken koopt en zijn vrouw op een leuk plekje plaats..

  nee dirk als we al zover zijn dat jij hierachter staat dan is Curacao binnenkort Haiti!

 27. Advies van enkele nederlandse parlementariers… De Staten is het hoogste orgaan, staat boven de regering. Statenleden hebben altijd het recht om een openbare vergadering op te roepen. Daar hebben ze de voorzitter niet voor nodig. Dus ik stel voor: organiseer deze week nog een openbare vergadering binnen de termijn zoals in het reglement gesteld is. Stel daar een brief op dat Asjes van voorzitterschap ontheven wordt en wijs een vervanger aan. Lever die in bij de Gouverneur en die MOET dat accepteren.
  Statenleden = volksvertegenwoordigers. Regering = dienaars van het volk. Van Dale: de·mo·cra·tie (de; v; meervoud: democratieën)
  1staat(svorm) die aan het hele volk invloed op de regering toekent

 28. Ze moeten gewoon naar de rechter stappen. Alleen dan kan je het rechtmatig afdwingen.

 29. Als je netjes wil blijven, dan schrijf je brieven….

 30. het verschil tussen beschaving en schoften gerdag is:
  eerst nadenken en dan reageren (PAR/PNP/PAIS)
  eerst schreeuwen en dan nadenken (PS/MFK/MAN)

 31. “Dictatoriaal en monddood maken`´ is wanneer je voor de tweede keer probeert om democratische verkiezingen uit te stellen omdat je weet dat je zal gaan verliezen.

 32. gouverneur gaat niks doen.

 33. De PAR blijft maar zeuren als een verwende kleuter. Leg je maar bij neer PAR, je bent passé, laat LOS !
  Het volk lust jullie niet en wil jullie niet, begrijpen jullie dat dan niet???

  Respect voor dhr. Asjes. Deze man kent de WET als geen ander.
  Dhr. Asjes heeft gedaan wat hij moest doen en straks gaan de KIEZERS beslissen en niet de PAR.

 34. Dat zal GVD een keer tijd worden!!

 35. De Goeverneur die gedraagt zich de laastste tijd als een slappeling, hij neemt geen actie. Men zegt dat hij is bedreigd zal best mogelijk zijn want in zijn positie moet hij actie nemen wat hij dus niet doet. Conclusie er wordt geen actie verwacht op de brief van PAR en de huidige regering kan gewoon doorgaan met de rotzooi.

 36. Schuld van PAR !
  En volgens Sander moet iedereen naar zijn eigen land terug die het daar niet mee eens is.

  Grapje natuurlijk (maar we houden deze erin). Lastig blijft het dat Frits zijn opmerkelijk passieve houding vooralsnog aanhoudt. Ik las ergens dat het mogelijk is dat de democratische meerderheid gezamelijk alsnog een vergadering kan beleggen zonder voorzitter als deze zich niet aan de ongeschreven regels van de democratie houdt.

  Niet geschoten altijd mis 🙂 ?

 37. Ik hoorde van Raak zeggen, dat de Gouverneur eigenlijk niets kan doen en dat de Staten zelf moeten handelen c.q. vergaderingen houden. De brief zal dus waarschijnlijk weinig soelaas bieden, maar het is goed dat de brief is geschreven, want niets doen is ook weer zo armoedig.

 38. Sinds wanneer op Curacao een democratie? Dictatuur, ja toch? Met een clan minder begaafde dictators 🙁