• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vereniging van geneesmiddelen importeurs (VIPP) heeft vrijdag nogmaals onder de aandacht van demissionair premier Gerrit Schotte gebracht, dat de krediettermijn voor levering van medicijnen drastisch wordt ingekort. “Dit is een gevolg van de bezuinigingsmaatregelen”, aldus VIPP.

“Nu de overheid de marges voor de importeurs drastisch verkleind heeft, zal er sneller betaald moeten worden, niet in de laatste plaats door de overheid, omdat anders de leverantie stokt”, meent de vereniging. “De importeurs van geneesmiddelen hebben voldoende medicijnen in voorraad, maar als gevolg van de drastisch lagere marge die de regering hen heeft opgelegd kunnen zij leveranties niet meer langdurig blijven financieren.”

Ruimte
“In het verleden gunden zij lokale apotheken ruim de tijd om te betalen voor de geleverde producten, in de wetenschap dat zij in de meeste gevallen afhankelijk zijn van verlate betalingen van de overheid. De laatste tien jaar werd hen die ruimte wel geboden, zelfs tot 120 dagen toe, maar die flexibiliteit valt weg zodra de overheidsmaatregelen op 1 september van kracht worden”, vreest VIPP.

Betalen
De apotheken hebben inmiddels via hun belangenvereniging VAE een standpunt ingenomen om van de regering te eisen dat alle uitstaande rekeningen voor geleverde geneesmiddelen uiterlijk eind deze maand zijn betaald, voordat de nieuwe maatregelen van kracht worden. Anders kunnen de VAE leden genoopt zijn de levering van medicijnen op declaraties per direct stop te zetten aan klanten van instellingen die van de overheid afhankelijk zijn. De apotheken moeten op hun beurt de medicijnen versneld gaan betalen aan de distributeurs.

Brief
De overheid heeft per Ministeriële Beschikking onder andere bepaald dat de opslag per 1 september maximaal 20 procent is geworden. “Toen ook de bespreking op vrijdag met de demissionaire premier geen opening opleverde, heeft de VIPP de apotheken en VAE er per brief op geattendeerd dat per 1 september medicijnen binnen maximaal 30 dagen na levering betaald moeten zijn”, aldus de stichting. In het verlengde hiervan wordt er bij de apotheken op aangedrongen om alle nog uitstaande facturen die tot en met 31 juli zijn uitgeschreven uiterlijk vrijdag 7 september te betalen aan de importeurs en van nu af rekening te houden met de kortere krediettermijn.

3 reacties op “VIPP: ‘Overheid moet sneller betalen’”

 1. Snel betalen? Deze combinatie van 2 woorden staat op Curaçao gelijk aan vloeken.
  Of er wordt ondanks deze mannentaal gewoon door gefinancieerd, of we komen zonder medicijnen.
  Op naar de onafhankelijkheid!

 2. Reken er maar op dat de overheid de veel te riante dagvergoedingen voor de criminelen in Forti WEL op tijd op de rekeningen bijschrijft!!!

 3. Ik heb maar een antwoord,de ééne oplichter licht ! de ander Op lichter OP.