• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Schotte en zijn kabinet monitoren de situatie rond de olievlek door PDVSA”, laat woordvoerder van demissionair premier Gerrit Schotte, Ramsay Soemanta weten. Minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia heeft een ‘TaskForce’ ingezet en Schotte wil de milieuregels herzien door het incident.

“Schotte betreurt het voorval en geeft aan dat zoiets nooit meer mag gebeuren”, gaat Soemanta verder. “Daarom zal hij de standaard milieuregels herzien met het doel dat zoiets nooit meer kan gebeuren.” De premier heeft ook contact opgenomen met PDVSA om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie.

Meer hulp
Minister van Economische Ontwikkeling Nasser el Hakim werd gisteren op sleeptouw genomen door fotografe Bea Moedt. Door middel van een helikoptervlucht heeft hij poolshoogte kunnen nemen vanuit de lucht. Selikor heeft inmiddels toegezegd te helpen met de schoonmaak op de plekken waar de apparaten van PDVSA niet kunnen komen.

16 reacties op “Kabinet betrokken bij olieramp”

 1. Vraag: WAAR IS REEFCARE. ?

 2. Dit is het zoveelste voorbeeld van ons inferieure en oncapabele bestuur.

  En dan de MFK en PS maar roepen dat we onafhankelijk moeten worden.

  Als Curacao onafhankelijk wordt onder een MFK/PS regiem zijn we nog beter af in Haiti.

 3. plots zijn ze betrokken bij de ramp…..
  maar deze gif troep drijft dus al ruim een week in de zee….
  naar mijn mening zitten de grootste viezerikken in Forti….
  lees het verslag van Pauline maar eens….
  een week wachten tot de smeerboel aanspoeld….
  @Rob de Waal heel veel respect voor je inzet…
  deze inzet kunnen we van de coalitie niet verwachten…..hebben het veel te druk met feesten en stemmen winnen.

 4. @ikke, ja wel heel vreemd dat het nu moet gebeuren en dan ook in de pers komt terwijl Schotte een feestje geeft en lekker achter de jonge meiden zit.

 5. schuld van de PAR natuurlijk!

 6. Olievlek Jan Kok.
  Op zondag 19 aug. rond 18.00 hebben wij de Kustwacht gemeld over de olie in de salina van Jan Kok. Wij zijn teruggebeld met de mededeling dat de Haveninspectie wist dat er op zaterdag 18 aug. een lek is geweest bij Bullenbaai maar dat weekend heeft niemand van de overheidsinstanties iets ondernomen om er voor te zorgen dat de olie, die toen nog alleen aan de kant van de zee de salina begon in te stromen, met evt. drijvend materiaal, in te sluiten. Had men toen actie ondernomen, was de olie niet verder de salina ingegaan en was de ramp te overzien geweest! Wij kregen te horen dat de havenmeester niet goed ter been was om poolshoogte te gaan nemen en verder er werknemers arbeidsongeschikt waren! Hoe laks gaat men hier om met zo’n miliueramp! We werden ook van het kastje naar de muur gestuurd met onze melding, blijkbaar wou niemand de verantwoordelijkheid nemen betreffende kordaat te handelen. Is hier geen draaiboek voor binnen deze overheidsinstanties? We zijn nu 2 weken verder en het leed onder de dieren, vissen, vogels enz. is verschrikkelijk. De haveninspectie zou deze week pas monsters gaan nemen om te kijken of deze olie inderdaad van de ISLA afkomstig is en dan zou de ISLA de boel moeten gaan schoonmaken…..Te triest voor woorden! Deze overheid is werkelijk tot niets in staat, weer een prachtig stuk natuur kwijt en wat een lachertje dat ze net dit gebied als “beschermd” natuurgebied wilden aanmelden onder de Ramsar-conventie.
  Wanneer gaan onze politici is echt werken voor hun geld?

 7. Weet je, er is er een die denkt dat het heel anders is………….
  Onze Helmin is er van overtuigd dat dit geen lek is, maar dat de bron van olie en aardgas zich hier openbaart!!!!
  Let op, dit gaat hij gebruiken in de verkiezingsstrijd!

 8. Monitoren, betreuren, de regelgeving nog eens bekijken, tsjongejonge wat een acties van Schotte cs….

  Nee dan deze reactie van FB van een van de 100 vrijwillers die gister de hele dag hebben staan schoonmaken op Jan Kok. Ik kopieer hem in omdat ik zijn actie ondersteun:

  Rob de Waal:

  “Ik kom net thuis van een dag puin/olie ruimen op Jan Kok en heb een grote cementbak met afval/stenen vol besmeurd met olie meegenomen. Me, myself and I willen morgenochtend maandag 26-08 (va 8.00) in mijn werkkleren van vandaag met deze bak en een paar “prikkelende” teksborden plaatsnemen op het Wilhelminaplein voor ingang Staten en aandacht geven aan deze ongekende RAMP. Het is nog erger dan ik had vermoed DE HELE BAAI is besmeurd met dikke lagen olie !!!!! Dit gaat JAREN DUREN voordat er herstel zal optreden. Ik wil uit het vicieuze cirkeltje van FB-klagers treden en door mijn actie een breder publiek van deze RAMP op de hoogte stellen. Ik zal tegelijkertijd een donatie van voorbijgangers vragen. Ik hoop dat zoveel mogelijk media mij wil ondersteunen door extra publiciteit aan deze RAMP en mijn actie te schenken !!

  Hoop dat je kan meedenken en exposure wil genereren.”

  Succes Rob met deze sympathieke actie!!

 9. waarom krijg ik een vieze smaak in de mond van deze ramp???? ook vreemd dat het net in de verkiezingperiode gebeurd.

 10. lekker late reactie van het kabinet.
  heb begrepen dat het al een week bekent is van die olie die daar dreef.
  even een dam ophogen (2 uuurtjes werk) en er was nu geen ramp bij Jan Kok.
  het is weer een schande van de fabriek en zeker ook van het kabinet.
  Maar Jacinta en Gerrit waren druk met feesten om stemmen te lokken.

 11. Aan alle politici en bestuurders van Curaçao.

  Inzake de al tientallen jaren voortdenderende milieuvervuiling moet u zich de ogen uit de kop schamen, voor uw gebrek aan visie en daadkracht. Feitelijk zijn wij, Curaçaoënaars, v.w.b. ons welzijn op milieugebied volstrekt afhankelijk van het particuliere initiatief van SMOC dat al jaren tegen de bierkaai vecht.

  Het enige belang dat u najaagt is nepotisme; het begunstigen van eigen familieleden of vrienden, door ze in hoge functies te benoemen of opdrachten te gunnen. Patronage is een ander fenomeen dat jullie uitermate goed beheersen, namelijk gunsten verlenen aan lagergeplaatsten of cliënten in ruil voor eerbetoon, trouw of diensten. In mijn wereld is dat niets anders dan corruptie.

  In dat opzicht staan de meeste politici op Curaçao, zo niet allen, niet boven de samenleving, maar maken op prominente wijze deel uit van de verloedering.

  Zowel corruptie als nepotisme leiden al jaren tot verlies van vertrouwen bij de bevolking. Beter gekwalificeerden zien hun inspanningen immers niet beloond, sterker nog, anderen pronken uiteindelijk met hun veren.

  In het bedrijfsleven is de tendens zichtbaar dat er een vermindering van de bereidheid is ontstaan om zich in te spannen, hetgeen een uittocht van betere werkkrachten en klanten teweeg heeft gebracht.

  De corruptie op dit eiland heeft tot gevolg gehad dat er een verminderde bereidheid is de overheid te gehoorzamen of belasting te betalen. Hoger opgeleide Curaçaoënaars huiveren bij de gedachte om terug te keren naar hun geboortegrond. Dat hebben de politici en bestuurders van Curaçao op hun geweten.

  BESEF VOOR EENS EN VOOR ALTIJD DAT, WAAR OOK TER WERELD, NEPOTISME EN CORRUPTIE EEN LAND OF ORGANISATIE TEN GRONDE RICHTEN.

 12. Schotte stelt vanuit zijn out of the box denken een taskforce in, vervolgens gebeurt er helemaal niets want verder gaan zijn capaciteiten niet.

 13. nou Schotte en Soemanta zaten gewoon weer te zuipen en achter de vrouwtjes aan op het MFK feest..

 14. Zelfs als de Milieuregels worden herzien, moeeten ze nog gehandhaafd worden. Wat een loze kreten. Constancia moet eens gaan praten met SMOC over het handhaven van de regels bij ISLA.. Denken ze nu echt dat ze met dat soort loze praat wegkomen?

  Wat een timing! Jan Kok moet volgens RAMSAR [zie elders op Versgeperst] direct al worden gemeld vanwege olie verontreiniging. Als deze regering er serieus mee is (er zijn tenslotte geen belangrijker zaken…toch?) dan moeten ze het melden.Als het weer alleen een toneelstukje is, laat dan maar..

  Trouwens wel typisch dat ze deel willen nemen aan allerlei internationale zaken die dan vervolgens toezicht gaan houden..?!@# En toezicht willen we niet? En zeker geen kritiek!

  Ramsar Convention Article 3.2 Each Contracting Party shall arrange to be informed at the earliest possible time if the ecological character of any wetland in its territory and included in the List has changed, is changing or is likely to change as the result of technological developments, pollution or other human interference. Information on such changes shall be passed without delay to the organization or government responsible for the continuing bureau duties specified in Article 8.

 15. Duur taalgebruik en de juiste kreten… verder gebeurt er hier zoals gewoonlijk helemaal niets.
  De hele milieu wetgeving en dienst is een lachertje hier. Vandaar dat er ook niets gedaan kan worden aan particuliere vuilstortplaatsen. De sancties zijn een lachertje.

 16. “contact opgenomen met PDVSA”
  “Milieuregels herzien”
  “Taskforce”

  Prachtige woorden allemaal. Weet je wat er gaat gebeuren? Helemaal niks