• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het schoonmaken bij Jan Kok is in volle gang. Vermoedelijk vorige week zijn de zoutpannen vol ruwe olie gestroomd, afkomstig van opslagtanks te Bullenbaai. Demissionair minister Nasser el Hakim en Franco Can van CPA vlogen vandaag met fotografe Bea Moedt mee om vanuit de lucht poolshoogte te nemen.

Moedt nam de minister van Economische Ontwikkeling en Can mee in de helikopter waaruit zij vaker foto’s schiet van Curaçao.

Kraan
Volgens een verklaring van Raffinaderij Isla tegenover Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) zakt er na een tijd ‘rusten’ in de opslagtank van Bullenbaai water naar de bodem van de tank en wordt dan via kraan uitgestroomd. Zodra er olie aankomt wordt de kraan dichtgedraaid. Het water wordt via een ‘oilcatcher’ gereinigd en in open wateren geloosd. Vorige week zondag is de kraan niet dichtgegaan en is olie dus meegestroomd en in open water terechtgekomen. Maar het ministerie van Natuur en Milieu en de GGD zijn gisteren, op aandringen van SMOC, pas een kijkje gaan nemen bij het gebied.

‘Dramatisch’
“De gevolgen zijn dramatisch voor het ecologisch evenwicht en de natuur en flora en fauna. Flamingo’s zijn nog nauwelijks te zien, een klein aantal staat er nog waarvan enkele zwaar besmeurd met ruwe olie, die zeer waarschijnlijk tot de dood zal leiden”, aldus SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen. “Isla is pas vanaf gisteren begonnen met een veel te klein aantal mensen en materieel om de ergste plek af te graven.” Naast Bea Moedt en SMOC is ook dierenarts Odette Doest het hele weekend bezig met ‘damage control’ bij Jan Kok. Haar focus ligt op de olie vergiftigde dieren en vraagt iedereen niet te komen kijken hoe het gaat bij Jan Kok. “Door de vele mensen die bij de uitkijkpost staan, worden de schone flamingo’s namelijk naar het vervuilde deel gedreven.”

Opruimactie bij Jan Kok (beelden door Bea Moedt):

http://youtu.be/S4j6wG5p2Qc

23 reacties op “Hakim en CPA nemen poolshoogte bij Jan Kok”

 1. Heb de belangrijkste namen uit het rapport maar even overgenomen: Waar waren alle mensen die dit scenario in 2009 hadden geoefend? Constancia heeft ze natuurlijk allemaal tevergeefs in paniek gebeld. (of wist ze niet van deze oefening af, te dom?)

  Oil Spill Deployment Exercise “Exercise Masbangu” Final Report 8 April 2009

  Hieraan deden meer dan 100 mensen mee.. Wat een enthousiasme.

  Russell Henriquez van CPA was “Oil Spill Coordinator” en “On‐Scene Commander
  R.Henriquez@curports.com
  At Sea Recovery Site Supervisor: Mr. Caciano, ISLA
  Shoreline Clean‐up
  Site Supervisor (West): Mr. Gibbes, Aqualectra
  Site Supervisor (East): Mr. Davelaar, Curoil
  Dispersant Application Site Supervisor (Tug): Mr. Rhuggenaath, ISLA

  Verder deden tientallen mensen mee van

  RAC/REMPEITC‐Caribe
  Curacao Pilots Organization
  CHATA
  Aqualectra
  Directorate of Shipping and Maritime Affairs
  Coast Guard of Netherlands Antilles and Aruba
  DOW
  Curoil
  LVV
  Env. Dept
  ISLA
  KTK
  Selikor
  Meteo
  Fire Dept Curacao
  CEMS
  CARMABI

  http://cep.unep.org/racrempeitc/activities/activites_2008-2009/final-report-equipment-deployment-exercise-curacao

 2. Gelukkig was Curacao hierop voorbereid. In het rapport staan de namen van iedereen die heeft meegedaan.. Waar waren ze, waar zijn ze?

  Oil Spill Response Equipment Deployment Exercise – Curacao – Apr. 2009

  Objectives: To test the effectiveness of the different response agencies in Curacao in deploying their response equipment based on a simulated oil spill. Lessons learned will be used to update Curacao’s National Contingency Plan for oil spills.

  Date: April 8, 2009

  Location: Curacao, Netherlands Antilles
  http://cep.unep.org/racrempeitc/activities/activites_2008-2009/oil-spill-response-equipment-deployment-exercise

  Final Report – Equipment Deployment Exercise, Curacao

 3. Ik denk als de Heer Welgelegen (Wiels)er zit zoveel ollebol in de grond na eeuwenlang alles achter je rug weg tegooien en niet op te ruimen,ik dacht dat er ook oili in plestick zat??????????En de mensen blijven in hem geloven??????????????????.

 4. Hakim,wie heeft er pruimen schop in de pruimensoep gedaan ze liggen allemaal te schuimen<MMNNB//

 5. zie je wel.. we hebben gewoon olie in Curacao.. ik denk dat de PAR er stiekem aan het boren was en toen kwam alles eruit!

 6. Naar verluid heeft el Hakim de piloot nog gevraagd om over zijn brillenzaak te vliegen.

 7. Hakim doet me denken aan Bush boven New Orleans na Catharina.

 8. @Johnnie
  Cyanide is ook een natuurproduct. Neem daar maar eens lekker een hap van.

  Alles is natuurlijk een natuurproduct in het universum. Of je moet in bovennatuurlijke dingen geloven.

 9. en waar is Gerrit?

 10. Zou dit de olie zijn waar Wiels op doelde?!!

 11. Net het filmpje gezien. Met dat tempo van opruimen gaat het zeker jaren duren.
  Als Venuzuela, Nederland of een andere derde partij dit niet oplost dan duurt het zeker nog tientallen jaren.
  Curacao en de curacaoers krijgen dit niet gefixt. Jezus wat een lamlendige lui.

 12. wat aardig van hem om even te komen kijken.
  daar was iedereen natuurlijk heel blij mee…..

 13. goh was el Hakim op Curaçao??????

 14. Ontkent de PAR nog steeds dat er olie op Curacao is?

 15. @Johnnie wat ben je toch een zak, als de olie ergens uit de grond spuit (spontaan) dan is dat gebied vervuild. Als je diezelfde olie 1000 km verderop brengt en hem daar de natuur in laat lopen is dat een misdaad tegen het milieu. Wat jij met jouw IQ betreft zal mijn opmerking hoogstwaarschijnlijk niet verder komen dan deze reactie. What’s new ? Maar ik moest het even kwijt en voel me alweer een stuk beter.

 16. Hakim, fout helemaal fout. Je had met laarzen aan de vrijwilligers moeten bijstaan op de grond in de laguna bij de vogelopvang en niet te zitten ohhen en te ahhen ergens daar schoon en droog in de lucht. Jammer dat mijn wens niet verhoord werd.

 17. Normaal gesproken wordt de olie richting Venezuela geblazen. Nu stond toevallig de wind van de verkeerde kant en komt de olie aan land. Je vraagt je af hoe vaak zo’n olliellek voorkomt zonder dat iemand er iets van merkt. Behalve wat visserjtes in Coro….
  Het blijft schandalig dat Curacao zit opgescheept met deze vervuilers.

 18. De eerste vlucht van el Hakim sinds zijn aantreden die ons geen tienduizenden guldens heeft gekost.

  Maar wat voor zin heeft het om een gemankeerde brillenboer Jan Kok uit de lucht te laten aanschouwen? El Hakim weet nog niet het verschil tussen een liter olie en een liter cola.

 19. Deze reactie vond ik op FB van een van de 100 vrijwillers die gister de hele dag hebben staan schoonmaken op Jan Kok. Ik kopieer hem in omdat ik zijn actie ondersteun:

  Rob de Waal:

  “Ik kom net thuis van een dag puin/olie ruimen op Jan Kok en heb een grote cementbak met afval/stenen vol besmeurd met olie meegenomen. Me, myself and I willen morgenochtend maandag 26-08 (va 8.00) in mijn werkkleren van vandaag met deze bak en een paar “prikkelende” teksborden plaatsnemen op het Wilhelminaplein voor ingang Staten en aandacht geven aan deze ongekende RAMP. Het is nog erger dan ik had vermoed DE HELE BAAI is besmeurd met dikke lagen olie !!!!! Dit gaat JAREN DUREN voordat er herstel zal optreden. Ik wil uit het vicieuze cirkeltje van FB-klagers treden en door mijn actie een breder publiek van deze RAMP op de hoogte stellen. Ik zal tegelijkertijd een donatie van voorbijgangers vragen. Ik hoop dat zoveel mogelijk media mij wil ondersteunen door extra publiciteit aan deze RAMP en mijn actie te schenken !!

  Hoop dat je kan meedenken en exposure wil genereren.”

  Succes Rob met deze sympathieke actie!!

 20. Niet alleen olie op Jan Kok, maar nu ook Constantie & Hakim erbij!
  De vervuiling wordt steeds groter 🙁

 21. meneer de Hakkelaar??????????????? had beter bij het asfaltmeer kunnen landen en wel er midden, in daar zie je olie en teer genoeg.?

 22. Sjeik El Hakim kwam natuurlijk kijken omdat er nu toch echt olie op Korsou is gevonden en had direct dollartekens in zijn ogen

  Deze olie kan niet van de raffinaderij/Bullenbaai afkomstig zijn, anders had men dat natuurlijk direct gemeld, zoals een integer bedrijf dat gewoon is te doen.

 23. Discussie punt:

  Olie wordt gewonnen in de bodem, is dus een natuur product door organisch afval. Nu gaan wij de mens helpen met chemische reinigings middelen om iets op te ruimen. Oja deels.

  Het is erg begrijp me niet verkeerd maar probeer ook de discussie open te houden over hoe en wat.

  In 1800 en een beetje spoot de olie zo uit de bron omhoog zonder toevoeging en de natuur bloeit en groeit en gaat verder.

  Goed dat er dramatiek is maar denk na hoe deed men dat tig jaar geleden???