• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vertelt chemicus Arjan Linthorst hoe de olie die Jan Kok heeft vervuild, opgeruimd moet worden.

Het moet worden gezegd; lekkage van olie in de wateren van Curaçao als gevolg van industriële activiteit is zo oud als de weg naar Rome. Nu het probleem zich wederom heeft gemanifesteerd bij Jan Kok, is het zaak dat de olie wordt opgeruimd, want de flora en fauna worden vervuild door de olie. Maar hoe?

Van olieraffinaderijen is bekend dat ze nogal eens kiezen voor een snelle schoonmaakmethode: de olievlek mengen met zogenaamde ‘detergenten’. De olie lijkt dan als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Onderzoek wijst uit dat dit niet wenselijk is, de vervuiling wordt dan alleen maar ernstiger. De detergenten zorgen er onder andere voor dat de olie en zeewater beter gaan mengen. De olie bereikt dan dus grotere diepten en kan dus nog meer flora en fauna aantasten. Tevens ontstaan er bij gebruik van detergenten ook nieuwe stoffen, die giftig en persistent zijn. Het is nu aan de overheid van Schotte en de veroorzaker van dit olieprobleem om te zorgen dat de olie op de juiste manier wordt opgeruimd. Elgershuizen en De Kruijf (Marine Pollution Bulletin, 1976) schrijven hierover:
,,We recommend that, in case oil is found in large quantities above the reef, it should be removed mechanically, if possible with a minimum of mixing.’’

Het is dus zaak dat de olie op een mechanische manier wordt opgeruimd, inkapselen en afvoeren dus.

Beelden van oliespill bij Jan Kok (gefilmd door SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen):

2 reacties op “Ingezonden: Olie bij Jan Kok”

 1. Hey, gelukkig de DESKUNDIGe mening van iemand met een wel functionerende herseninhoud en in dit geval een goede opleiding chemie! Mensen met een goede OPLEIDING, daar moeten we er meer van hebben en inschakelen (lokken) om Curacao op te bouwen 🙂

 2. Dank Arjan voor je reflectie en info. Daarmee heb je denk ik voorkomen dat PDVSA nu goedkopee chemicalien gaat toepassen en daarmee de ramp feitelijk vergroot. Inmiddels zijn er meer dan 100 vrijwillers bezig op Jan Kok die eveneens weinig verdusie hebben in een actie van PDVSA. Graag maak nav van je meedenkende post ook even van de gelegenheid gebruik eentje onder de aandacht te brengen.

  Deze reactie vond ik op FB van een van de 100 vrijwillers die gister de hele dag hebben staan schoonmaken op Jan Kok. Ik kopieer hem in omdat ik zijn actie ondersteun:

  Rob de Waal:

  “Ik kom net thuis van een dag puin/olie ruimen op Jan Kok en heb een grote cementbak met afval/stenen vol besmeurd met olie meegenomen. Me, myself and I willen morgenochtend maandag 26-08 (va 8.00) in mijn werkkleren van vandaag met deze bak en een paar “prikkelende” teksborden plaatsnemen op het Wilhelminaplein voor ingang Staten en aandacht geven aan deze ongekende RAMP. Het is nog erger dan ik had vermoed DE HELE BAAI is besmeurd met dikke lagen olie !!!!! Dit gaat JAREN DUREN voordat er herstel zal optreden. Ik wil uit het vicieuze cirkeltje van FB-klagers treden en door mijn actie een breder publiek van deze RAMP op de hoogte stellen. Ik zal tegelijkertijd een donatie van voorbijgangers vragen. Ik hoop dat zoveel mogelijk media mij wil ondersteunen door extra publiciteit aan deze RAMP en mijn actie te schenken !!

  Hoop dat je kan meedenken en exposure wil genereren.”

  Succes Rob met deze sympathieke actie!!