• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad van Ministers heeft  3 juli besloten vier gebieden voor te dragen voor een RAMSAR nominatie. De geïdentificeerde gebieden herbergen een unieke flora en fauna. Lisette Keus van Radio Hoyer spreekt met Faisul Dilrosun over het belang van RAMSAR.

De RAMSAR- conventie is een internationale overeenkomst inzake watergebieden die van internationale betekenis zijn. Het doel van deze conventie is het behoud en het oordeelkundig gebruik van alle watergebieden door middel van plaatselijke, regionale en nationale acties en internationale samenwerking.

Onderzoek
Er heeft gedurende de maanden november 2011 tot en met maart 2012 voorbereidend onderzoek plaatsgevonden, waarbij nagegaan is welke waardevolle watergebieden er zijn die bescherming behoeven en of deze aan de gestelde criteria voor een RAMSAR nominatie voldoen. Het genoemde onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie GMN door een team van deskundigen.

Gebieden
Er zijn een negen potentiële RAMSAR sites geïdentificeerd. Zij voldoen aan een groot aantal RAMSAR criteria variërend van 3 tot 7 van totaal 9 RAMSAR criteria. Indien een gebied aan ten minste één van deze criteria voldoet, kan dit in aanmerking komen voor een RAMSAR benoeming.
De Raad van Ministers heeft besloten 4 van de geïdentificeerde gebieden voor te dragen voor een Ramsar nominatie.

Gebieden
Malpais/ St Michiel, Jan Kok/ Rif St. Marie, Shete Boka Park en Muizenberg zijn alle zeer belangrijk voor watervogelpopulaties; enkele gebieden zijn zelfs aangewezen als ‘Important Bird Areas (IBA) in 2007’, ofwel herbergen de gebieden meer dan 1 procent van de totale populatie van een soort of ondersoort en hierom van globale significantie. Jan Kok/Rif St Marie, is een belangrijke foerageerplaats voor de Greater flamingo (Chochogo, Phoenicopterus ruber) en vele andere watervogels en het gebied wordt begrenst door een ongelofelijk gezond en goed ontwikkeld franjerif.

Naamsbekendheid
Voor de RAMSAR conventie geldt medegelding voor het Land Curaçao. Thans dient de formele voordracht plaats te vinden door de RAMSAR Focal Point voor het Koninkrijk der Nederlanden die de voordracht van deze gebieden doorgeleid naar het RAMSAR Secretariaat te Zwitserland. Naast het behoud van de lokale biodiversiteit vertegenwoordigt een lokaal RAMSAR gebied een hoge intrinsieke waarde voor wat betreft de internationale naamsbekendheid van Curaçao vergelijkbaar met de World Heritage List van de UNESCO.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/57627847″ iframe=”true” /]

5 reacties op “Identificatie RAMSAR gebieden op Curaçao”

 1. Jan Kok moet dan direct al wordengemeld vanwege olie verontreiniging.
  Als deze regering er serieus mee is (er zijn tenslotte geen belagrijker zaken…) dan moeten ze het melden.Als het weer alleen een toneelstukje is, laat dan maar..

  Ramsar Convention Article 3.2 Each Contracting Party shall arrange to be informed at the earliest possible time if the ecological character of any wetland in its territory and included in the List has changed, is changing or is likely to change as the result of technological developments, pollution or other human interference. Information on such changes shall be passed without delay to the organization or government responsible for the continuing bureau duties specified in Article 8.

 2. Valt de “dump” St.Joris ook onder die vier als zijnde een uniek stuk natuur zoals de Curaçaoenaar het graag ziet ?

 3. Gezien de huidige situatie met de giga olievervuiling bij Jan Kok kan je dit gebied schrappen, er komen binnenkort helemaal geen vogels meer voor. Met dank aan ISLA/Bullenbaai en onze geweldige regering, nou ja regering…..criminelen!!!!! die deze gif spuiende onderneming gedogen en daardoor direct verantwoordelijk zijn voor een groot aantal doden per jaar.

 4. Ik zou het maar laten, Jan Kok is besmeurd met olie, een schande voor het eiland!! Waarom geen foto’s van zwarte flamingo’s naar deze instelling??

 5. Ach wat jammer nu dat Jan Kok af valt, er ligt wat olie, en voor de andere tereinen; als ik voor elke vuilhoop/stortplaats en autowrak een gulden krijg dan loop ik wel binnen. Ta nos cultura…en nos stima nos pais….