• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een grote vlek olie heeft zich deze week verspreid in de wateren bij Jan Kok. Flamingo’s, maar ook andere vogelsoorten en dieren zijn hierdoor besmeurd met olie. Raffinaderij Isla is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van de olieramp.

Voorzitter van Stichting Schoon  Milieu Curaçao Peter van Leeuwen sprak met mevrouw Rhuggenaat van Raffinaderij Isla die bevestigde dat de olie afkomstig was van de raffinaderij. “Ze hebben erkend dat het van een tank met ruwe olie komt bij Bullenbaai”, vertelt Van Leeuwen. De tank is waarschijnlijk niet op de correcte manier geleegd waardoor behalve het water, ook de olie uit de tank is gevloeid. “Isla is een intern onderzoek gestart naar het incident en is bezig met afgraven en wegslurpen.”

Uitzoeken
De GGD en het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur kwamen gisteren een kijkje nemen op de plek des onheil. “Ze namen enkele foto’s van een klein stuk van het gebied en gingen weer weg”, vertelt Van leeuwen. “Ik heb verteld dat Isla heeft erkend verantwoordelijk te zijn voor het olielek, maar ze gaven aan dat het eerst uitgezocht moest worden voor er kon worden gehandeld.” Volgens een bewoner van Jan Kok is de olie vorige week zondag al in het water terechtgekomen.

Schotte
Dierenarts Odette Doest is gisteravond en vandaag naar Jan Kok vertrokken om te proberen de vogels te vangen en redden. Vanmorgen maakte zij op Facebook bekend dat er nog drie flamingo’s echt onder de olie zitten. Doest verzoekt iedereen met klem niet te komen kijken hoe het gaat bij Jan Kok. “Door de vele mensen die bij de uitkijkpost staan, worden de schone flamingo’s naar het vervuilde deel gedreven”, laat de dierenarts weten. Mensen die toch een steentje willen bijdragen kunnen ‘dawn zeep’ of handdoeken afgeven bij het blauwe huis tegenover de zoutpannen.

Foto’s door Peter van Leeuwen en Bea Moedt

20 reacties op “Olie in water bij Jan Kok”

 1. @hermanos locos, vingertje wijzen is toch iets van regering Schotte., vanaf dag 1 is alles de schuld van de PAR en niets van hun. In plaats dat ze echt wat gingen doen hebben ze niets gedaan behalve eigen zaakjes regelen en de PAr maar de schuld van alles geven!

 2. @Marjo Vossen en andere positivo’s
  Hoe lang draait de Isla al op Curacao en is deze toko bezig het eiland te bevuilen en te bevlekken? Hoe lang bestaat MFK/Movemientu Forsa Korupshon? laten we nou niet net doen alsof het een probleem is van de laatste 2 jaar. Al tientallen jaren is de Isla een probleem en dus ook PAR, PNP, FOL, PLKP en al die andere toppers die het voor het zeggen hebben gehad hebben boter op hun hoofd. In een democratie hoef je de mensen niet te vertellen op wie ze (niet) moeten stemmen, dat is onzin. Met alle media beschikbaar tegenwoordig zouden mensen zelf moeten kunnen bepalen welke partij het beste voor hun is om op te stemmen. Gebruik deze media dus om mensen te informeren en wijs te maken in plaats van het te misbruiken om de tegenstellingen binnen de gemeenschap te vergroten. Dit is gewoon onzinnige stemmingmakerij en het probleem wordt niet opgelost. Zoals eerder gemeld het volk krijgt de leider die het verdient. Vooral vingertje blijven wijzen, dan komen we er wel.

  HL.

 3. Wietse de Vries, als je wilt helpen ga dan de straat op en vertel mensen geen MFK/PS te stemmen. Zij houden de raffinaderij sinds hun aantreden de hand boven het hoofd en staan toe dat ze zich aan geen enkele regel houden.

  Waarschijnlijk in ruil voor een fikse storting in de partijkas en uit angst voor acties van het handjevol werknemers dat er nog werkt. En uit angst om Chavez voor het hoofd te stoten want daarbij moet aansluiting worden gezocht zodra de dictatuur van Asjes een feit is.

 4. @Wietse ja er wordt inmiddels acties ondernomen. Deze reactie vond ik op FB van een van de 100 vrijwillers die gister (zondag) de hele dag hebben staan schoonmaken op Jan Kok. Ik kopieer hem in omdat ik zijn actie ondersteun:

  Rob de Waal:

  “Ik kom net thuis van een dag puin/olie ruimen op Jan Kok en heb een grote cementbak met afval/stenen vol besmeurd met olie meegenomen. Me, myself and I willen morgenochtend maandag 26-08 (va 8.00) in mijn werkkleren van vandaag met deze bak en een paar “prikkelende” teksborden plaatsnemen op het Wilhelminaplein voor ingang Staten en aandacht geven aan deze ongekende RAMP. Het is nog erger dan ik had vermoed DE HELE BAAI is besmeurd met dikke lagen olie !!!!! Dit gaat JAREN DUREN voordat er herstel zal optreden. Ik wil uit het vicieuze cirkeltje van FB-klagers treden en door mijn actie een breder publiek van deze RAMP op de hoogte stellen. Ik zal tegelijkertijd een donatie van voorbijgangers vragen. Ik hoop dat zoveel mogelijk media mij wil ondersteunen door extra publiciteit aan deze RAMP en mijn actie te schenken !!

  Hoop dat je kan meedenken en exposure wil genereren.”

  Succes Rob met deze sympathieke actie!!

 5. Is er een vrijwilligersorganisatie die actie onderneemt? Of zijn er individuen die aan het helpen zijn? Mag je uberhaupt in de buurt komen? Ik zou nl graag willen helpen!

 6. Vervuiling door olie die door wat voor omstandigheid gebeurt is erg, heel erg! De reakties daarop liegen er niet om. Ik vraag mij alleen af waarom er nooit geprotesteerd wordt tegen de vervuiling op het land! ” Garages onder de boom” waar velen hun auto laten repareren (omdat dat goedkoper is dan bij de officiële garage) laten de olie van uw auto de grond in lopen. Autowrakken blijven overal staan! Kijk maar eens goed om u heen. Misschien kan Dhr van Leeuwen daar ook eens aktie tegen voeren. Het is niet alleen de Isla die vervuilt. Dat deed de Shell in het verleden nog erger. Overal in de natuur vindt je bergen vuil die ook door de makamba’s achtergelaten wordt!!! en het is niet alleen de Curacaoenaar die dit op zijn/haar geweten heeft.
  Dat de overheid daar teweinig aandacht voor heeft is niet een reden om de hand in eigen boezem te steken.
  Verbeter de wereld maar begin bij jezelf.

 7. 5000 boete dat is wat ze krijgen en wij zitten met zwarte flamigos en mfk viert feest ………

 8. Constancia is van Milieu en Gezondheid. Neem dus aan dat ze de hele dag daar met laarzen aan de coordinatie heeft gedaan van de opruim werkzaamheden. Of was ze bezig voor `het volk? Waar zijn ze als er ECHT iets gedaan moet worden?

 9. @Marjo Vossen, idd, hele mooie foto’s van Bea Moedt.

  Btw erg lachen om je humor: MFK/Movemientu Forsa Korupshon 🙂
  en dat er natuurlijk wel olie op Curacao is gevonden….

  Wel een regelrechte ramp voor onze flora & fauna though … 🙁
  Niet de eerste keer en vast ook niet de laatste keer zulke verwoestingen….

 10. Nou die vervuiling van olie is er een, maar net reed ik langs Malpais en daar zijn onze ‘deskundigen’ van Selikor ook aan hun afvalprobleem bezig; de zaak staat lekker in de fik.
  Dat flikken ze om de zoveel tijd en dan brand het een week door en zitten wij hier in de stank van onvolledig verbrand huisvuil. slechter kan het niet.
  Varkens die in hun eigen vuil wentelen, andere woorden zijn er niet…..

 11. Hallo Jerrel, ik ben afhankelijk van toeristen…..
  maar merk al bijna een jaar achteruitgang.
  Nederlanders gaan lekker naar andere bestemmingen en laten Korsou links leggen
  er stond in de krant; volgens CTB dat juni weer zoveel % beter was als anders????
  Chata heeft altijd andere ceijfers dan CTB.
  CTB is aan de regering gelinkt en moet waarschijnlijk met positieve cijfers komen…
  ik weet beter….
  het zijn allemaal leugenaars deze hele regering kliek…

 12. Als het zo is dat de olie er al een week ligt, dan vraag ik me af waarom heeft onze coast guard het niet waargenomen. Die vliegen dagelijks meerdere keren over de mooie baaien met hun dikke verrekijkers. Of zijn zij alleen maar getraind in het zoeken naar Fast Go’s.
  Er wordt nu zeker stevig onderhandeld met Isla over de schadevergoeding. Gevolgen van olierampen hoef ik niet uit te leggen.

 13. BERICHT VOOR MENSEN DIE NAAR CURAÇAO WILLEN KOMEN!!!

  Nou, toeristen blijf lekker thuis of boek een andere bestemming. Nog even en ook de mooie stranden aan de zuidkant worden door deze supervervuiler, zowel lucht als water, naar de haaien geholpen. Jaarlijks sterven mensen door luchtvervuiling en mocht je hier willen duiken houd er dan rekening mee dat je hier niet behandeld kan worden bij decompressieziekte. Er staat al maanden een (afgekeurde) tank, maar deze is ondanks de vele openingen waarbij de criminele minister Jacinta Constantia, natuurlijk staande voor de tank in alle kranten afgebeeld diende te worden, niet operationeel.

  Als je niet in de olie zwemt, wordt je wel overvallen of wordt je auto gestolen of wordt je verkracht en beroofd en… vul maar in, alle criminele activiteiten zijn van toepassing.

  Wat doen onze criminele ministers??? Juist, er is hier niets aan de hand, “NOS MES BEZIG” zij vieren feest, reizen over de hele wereld en zitten echt niet in een bed & breakfast, strijken immense dagvergoedingen op, zorgen ervoor dat Korsou onder curatele van NL staat (en terecht) omdat er binnen 20 maanden een schuld opgebouwd is van minimaal 180 miljoen, roven het land leeg, betalen geen belasting en zo kan ik nog wel drie dagen doorgaan.
  Wie is het slachtoffer….de bevolking van Korsou die crepeert van de armoede en dat onder een criminele statenvoorzitter die de staten buitenspel heeft gezet.
  Het wordt de hoogste tijd dat Nederland ingrijpt en wel heeeeel snel.

 14. Ik woon al meer dan 25 jaar in Nederland maar komt de laatste jaren geregeld terug. “Ask not what your country can do for you, but ask what you can do for your country.”John F. Kennedy Laat die kl…..zakken maar lekker hun ding doen want je kan ze toch niet stoppen door alleen commentaar te plaatsen her en der. Maar organiseer onszelf voor ons land, Curacao.Laten we zelf de handen uit de mouwen steken, letterlijk en figuurlijk! Ik kom over anderhalve maand op Curacao en wil wel een weekje elke dag gaan schoonmaken. Wie volgt met geld, handen,zeep zakken zand en kennis, etc etc?

 15. Goede foto’s van Bea Moedt trouwens.

  Als hoffotoslaaf Ramsay Soemanta foto’s moet maken zie je hem niet. Die lag nog in bed, alcohol uit te dampen van het feestje van Movemientu Forsa Korupshon.

  Vorige week waren de kinderen weer aan de beurt om met Schotte op te foto te gaan, dus volgende week wordt het weer Schotte met bejaarden.

  Leuke job, Ramsay!

 16. Ooooh mensen dit is gewoon zo zonde voor dit mooie eiland! Kom op open jullie ogen! Nu en voor altijd!

 17. Hadden Asjes en Wiels toch gelijk: er is olie op Curacao, we zijn rijk!

 18. typisch curacao: eerst een onderzoek, daarna pas handelen…tegen die tijd zijn we alle flamingo’s kwijt!

 19. Onderzoek & Follow Up is zo traag als “crude oil” in een tuinslang !!!
  Eerst feesten en de verkiezingskampanjes regelen, Tog…… GERRITJE & HELMINA !!!
  $$$$$$hame …..on YU-politicians & YU-voters ……….$$$hame !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. Maar MFK viert feest…………..

  triest te zien dat het eiland door deze stinkfabriek zo beschadigd wordt.
  maar zolang die stinkfabriek de politici financieel steunen (om het netjes te zeggen).
  zal er niets gebeuren en blijft deze stinkfabriek de lucht, water en bodem bevuilen.