• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nozai Thomas en Kabes Melan werden in 2005 veroordeeld voor een dubbelmoord op Bonaire. Advocaat Geert-Jan Knoops meent dat de veroordeling onterecht was en de zaak moeten worden herzien. Het Openbaar Ministerie beaamt dat er tekortkomingen zijn geweest in het onderzoek, maar dit geen reden is voor herziening.

Volgens de advocaat zijn er tijdens de rechtszaak en het hoger beroep bewijs en getuigenverklaringen achtergehouden. Ook hebben zowel Thomas als Melan een alibi. Knoops diende daarom gisteren bij de rechter een verzoek tot herziening van de zaak in. Het OM gaat hier echter niet in mee.

Mankracht
“We zijn het met de verdediging eens dat er tekortkoming zijn geweest in het onderzoek”, vertelt woordvoerder van het OM Norman Serphos. “Bepaalde aspecten zijn niet uitputtend genoeg onderzocht, omdat de mankracht er niet voor was. Er werkten een officier van Justitie en twee ambtenaren aan de zaak.”

Moderne middelen
De middelen die Knoops heeft om onderzoek te doen, waren volgens Serphos in 2005 nog niet aanwezig. “Je kunt deze tijd niet vergelijken met 2005. Er zijn nu meer middelen om onderzoek te doen. In 2005 zijn de mannen terecht berecht en na cassatie is de zaak onherroepelijk.”

Vrijlating
Het OM heeft gisteren een verzoek ingediend om een nieuw politieonderzoek te doen. Knoops is het hier niet mee eens. Hij wil dat de zaak wordt herzien en Kabes, die 24 jaar opgelegd kreeg en nog vastzit, vrij wordt gelaten in afwachting van het onderzoek. 13 september doet de rechter uitspraak over de zaak.

15 reacties op “13 september uitspraak over ‘onterechte’ veroordeling”

 1. Oke, je hebt in het verleden wat fouten dingen gedaan en bent daar door met justitie in aanraking gekomen. Geen reden om voor een dubbele moord op te draaien die je niet hebt begaan.
  Ware er geen mensen ( John Baselmans en meerdere) die in de onschuld van deze mensen geloofden, dan zaten ze lang HEEL lang de straf voor een ander uit. Die andere (de echte moordenaar0 loopt nu met angst, voor die tijd liep hij/zij te lachen.

  Nee mensen, elke burger heeft recht op een correcte behandeling van o.a. Justitie.

  @H. Gommans; Wat zou u zeggen als het 1 van uw kinderen zou zijn en niemand die er enige aandacht aan schonk. Dan komt er iemand zoals John Baselmans die het opneemt tegen een onschuldige veroordeling.
  Zegt u dan ook; Man verdoe je tijd niet? Ik denk het niet.

  Mensen; iedereen heeft RECHT op een eerlijk proces en eerlijke veroordeling.

  John en Knoops; bedankt voor de tijd die jullie er aan hebben geschonken.

 2. @john B, Als ik naar Thode kijk dan moet ik wel zeggen de appel valt niet ver van de boom. De 1 een drugsdealer en de ander corrupt

 3. mevr/heer Gommans
  Deze jongens zijn onschuldig (zoals vele) en verdienen mijn volle aandacht.
  Verder ik bepaal zelf waar ik de dagelijkse 86,400 seconden aan besteed! Zeker niet aan vuile politiek en mensen die bewust burgers oplichten en verraden!

 4. John, of deze criminelen wel of niet terecht veroordeeld zijn is een leuk discussiepunt voor juristen.

  De man op straat weet echter dat deze criminelen maar voor een fractie van hun misdaden bestraft zijn, en dat ze de straf die ze hebben gewoon verdienen. Is het niet voor de zaak waarvoor ze veroordeeld zijn dan is het wel voor een andere zaak. Bovendien zijn de straten een stuk veiliger zolang deze gasten opgesloten zijn.

  Je zou je tijd daarom veel nuttiger besteden als je je aandacht een richtte op schuldigen die niet gestraft zijn in plaats van op schuldigen die wel gestraft zijn. Ik zou zeggen begin eens met de MFK ministers.

 5. Marjo Vossen

  Ik haal even aan; “John, mijn kinderen komen nooit in een dergelijke situatie terecht omdat ze goed opgevoed zijn door mij en hun vader die samen een gezin vormen.”

  Marjo dit is de grootste fout die vele ouders maken “mij over komt het niet”! Nu, uit de 33 jaren ervaring met kinderen Marjo en het opvangen van over de 50 kinderen moet ik je helaas teleurstellen in je stelling. Over de 40% van de kinderen die in drugs zijn beland komen uit gezinnen waarvan de vader en moeder dachten dat het met hun kinderen niet zou gebeuren. Erger nog ze bleven het tot de laatste dag (voordat ze vast kwamen te zitten) beweren dat het niet zo was. Ik heb gezinnen waar ook wij het niet van konden geloven, TOTAAL kapot zien gaan door dat een van de kinderen het pas der drugs ging volgen.

  Even een heel klein voorbeeldje wat vorige maand op ons pad kwam. Een jonge goed studerende en al heel ver was in zijn technische opleiding in het buitenland kregen pa en ma de melding dat hij zwaar aan de drugs was en vast zat voor dealen. Bij het contact wat we kregen was zijn verhaal dit: John, je kent me al 14 jaren en ik heb me rot gestudeerd maar wat ik ook studeer en wat ik ook doe ik kan nooit zo rijk worden als wat ik nu doe! Ik zal doorgaan en af en toe vast zitten is het risico.

  Nu mijn mond viel open en die van pa en ma ook. Wat ga je doen met zo’n verziekte gedachte waar je met geen mogelijkheid doorheen komt? Deze ouders hebben beide een zeer hoge functie op het eiland en waren trots op hun enige zoon. Een zoon die op het punt stond zijn titels te halen en toen besefte dat er in een andere tak van de maatschappij heel veel geld te maken is.

  Zeg nooit, nooit Marjo want als ouders heb je niet alles in handen en kan je praten als Brugman maar als het kind anders meent te moeten doen doen ze dat. Ik heb vele jankende ouders mee gemaakt vol onbegrip, veel pijn en diepe wanhoop en ook hun zijde “MIJN KINDEREN DOEN DIT NOOIT”!

 6. John, jij hebt gevochten voor dit onrecht en jij bent veranwtoordelijk dat dit boven is gekomen, dus alle hulde!!

  Mensen dienen niet te worden veroordeeld voor wat ze niet hebben gedaan.
  Gelukkig hebben we het recht nog, en mensen zoals jij die hun leven wijden onrecht recht te zetten.

  Een hele dikke pluim John, deze boys zijn vast dolblij zijn met jou, evenals alle kinderen van Banda ‘Bou. En zo waarderen de meesten je, mag ook wel eens gezegd worden 🙂 !!

 7. John, mijn kinderen komen nooit in een dergelijke situatie terecht omdat ze goed opgevoed zijn door mij en hun vader die samen een gezin vormen.

  Hoe anders de situatie op Curacao en Bonaire, waar een vrouw zich door foute mannen laat bezwangeren om vervolgens alleen het kind op te voeden er op gelijke wijze nog een paar bij te krijgen die ze niet kan opvoeden. Niet kan omdat ze de financiele middelen niet heeft en meestal zelf ook uit een gebroken gezin komt. Deze moeders is nooit normem en waarden bijgebracht en kunnen deze dan ook niet overdragen op hun kinderen.

 8. Ik kan een regering niet via het gerecht veranderen (andere wegen zijn er wel)!

  Dat er valse berichten in omloop zijn over de criminele activiteiten van, volgens enkele, beide jongens is nu duidelijk. Ik ga geen welles nietes spelletje spelen. Uit de bewijzen en pleidooien (die in mijn bezit zijn) en de verklaringen van deze jongens spreken een andere taal. Juist die ene jonge die een verleden had was inderdaad met een actie bezig en dat is nu zijn geluk! Maar helaas voor alle roddelaars het was niet een actie in drugs of overval.

  Ik vraag me af of mensen ook zo zouden reageren als HUN kinderen in deze situatie zou komen?

 9. John, bij mijn weten waren beiden aktief in de drugshandel. Het alibi van een van deze gasten, hoe ironisch en niet passend in jouw plaatje van brave burgers, was zelfs dat hij ten tijde van de moord de gevangenis bezocht (!) voor drugshandel (!).

  Hoe dan ook, een burger die zich aan de elementaire fatsoensnormen houdt komt nooit in deze situatie terecht.

  Een onterechte veroordeling moet hersteld worden, maar laten we geen krokodillentranen huilen om deze twee criminelen.

  Dus John zou ik mijn aandacht in plaats van op deze heren eens richten op lieden die onterecht niet veroordeeld zijn of in het gevang zitten. Ik zou zeggen begin bij onze regering.

 10. Juist,David Kock kan zijn borst wel nat maken!(Wel een heel toepasselijke naam heeft deze meneer zichzelf geven.)

 11. Sorry John, ik ben het met Glen eens.
  het waren geen lieverdjes en dan kan je wel eens ergens de schuld van krijgen.
  een leugenaar (neem als voorbeeld Schotte of Constantia), die plots een keer de waarheid verteld, wordt ook niet geloofd.

 12. De ene man had geen crimineel verleden, de andere inderdaad voor kleine delicten waar hij met justitie in aanraking kwam. Maar als je steelt is het niet normaal dat je voor een dubbele moord 24 jaren vast wordt gezet! En dat hebben we al jaren geleden bewezen maar geen kans kregen om dit aan te tonen. Ik wil wel eens die ouders mee maken die dan nog kunnen zeggen “och mijn zoon was een crimineel, net goed leert hij het”! Als ze de moord hadden begaan was de straf op zijn plaats maar dan maakt het nog niet uit of er een verleden is of niet! Beide zijn GEEN moordenaar.

 13. Als klein voorbeeld op het belachelijke persbericht waar heer Knoops niet voor contact is.
  Het grootste en belangrijkste deel van de (nieuwe) bewijzen komen uit de rapporten en vervalsingen die gemaakt zijn 2005! Met andere woorden er waren geen nieuwe technieken nodig om eerlijke conclusies te trekken uit het oude bestaande materiaal. Alles werd gezet zoals het via getuigenverklaringen toen al bekent was maar verzwegen werd door de toenmalige mensen die dit onderzoek afhandelde. Het was het bewust manipuleren van getuigenverklaringen die deze twee onschuldigen hun leven ontnamen. Het gerecht zal dit zeker nu zien.

 14. John, als deze twee mannen ten onrechte veroordeeld zijn moet dat teruggedraaid worden, zonder enige twijfel.

  Maar in jouw overdreven aandacht voor deze zaak ga je voorbij aan het feit dat deze mannen een lang crimineel verleden hebben en voor lang niet al hun daden veroordeeld zijn.

  Medelijden is daarom niet op zijn plaats hier.

 15. De lacher van de week.
  Niet genoeg mankracht en middelen. De uitspraken waar iedereen om lachte.
  Want er was wel blijkbaar genoeg mankracht om bewijzen te verzwijgen, valse verklaringen te maken en zelfs uitspraken te vervalsen!

  Gelukkig is er nog recht en 13 september horen we wat de rechters vonden van deze verzonnen smoes nadat OM achter hun oren zaten te krabben toen alle bewijzen op tafel kwamen via mr. Knoops.