• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is toerekeningsvatbaar en gaat voor 21 jaar de gevangenis in. Hij komt waarschijnlijk nooit meer op vrije voeten, omdat de straf in het landsbelang kan worden verlengd.

Vijf Noorse rechters bepaalden vandaag unaniem dat Breivik bij zijn verstand is en verantwoordelijk voor zijn misdaden. Hij pleegde terrorisme en moord en joeg vorig jaar 22 juli met een bomaanslag en een moordpartij 77 vooral jonge mensen de dood in. Meer dan 240 mensen raakten gewond door het geweld dat Breivik over het doorgaans vreedzame Noorwegen uitstortte.

Serieus genomen
De aanklagers hadden bepleit dat Breivik ontoerekeningsvatbaar zou zijn en de rest van zijn leven psychiatrisch verpleegd moet worden. Breivik wil niet als psychiatrisch patiënt door het leven en wil serieus worden genomen als iemand die een daad stelde tegen ‘de islamisering van Noorwegen’.

Nabestaanden en slachtoffers
Volgens zijn advocaat was Breivik niet verrast door de uitspraak. Hij gaat, zoals aangekondigd, niet in beroep tegen het vonnis dat hem voor toerekeningsvatbaar houdt.
Nabestaanden en slachtoffers reageerden opgelucht, omdat het proces nu voorbij is en de dader als schuldige achter de tralies verdwijnt.

Rationeel
De juriste Cathrine Grøndahl die slachtoffers bijstond, zei dat ‘het fout zou zijn geweest als de rechters Breivik geestelijk niet verantwoordelijk hielden voor zijn daden’. “Breivik handelde rationeel. Hij was duidelijk over zijn politieke motieven en plande alles zorgvuldig.”

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com