• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ondanks het sterke herstel van het toerisme, is de Curaçaose economie in het tweede kwartaal van 2012 niet gegroeid. Met behulp van de Short Term Economic Review (STER) heeft de Kamer van Koophandel (KvK) berekend dat de economische groei in het tweede kwartaal rond de nul procent schommelt.

De dalende investering- en consumptieve bestedingen van de binnenlandse huishoudens zijn in het tweede kwartaal de belangrijkste oorzaak van de kwakkelende economische activiteit. De KvK constateert verder dat in het tweede kwartaal van 2012 de werkgelegenheid verder onder druk is komen te staan.

Dalende tendens
Rinke Karman, senior econoom bij de Kamer, lichtte gisteren tijdens een presentatie in het auditorium van de Centrale Bank toe dat de economische activiteit in het toerisme weliswaar is gestegen, maar dat de bestedingen van consumenten en investeerders een dalende tendens laten zien in het tweede kwartaal van 2012 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Economisch belangrijke sectoren, als de bouwsector en de logistieke sector, presteren nog steeds onder hun lange termijn gemiddelden en laten geen verbetering zien.

Werkgelegenheid
Zorgelijk is volgens de KvK ook de ontwikkeling van de werkgelegenheid. De groei van de werkgelegenheid neemt al enkele kwartalen af en dit dreigt verder in 2012 om te slaan in een afname van de werkgelegenheid.

Afwachtende houding
“De combinatie van niet of nauwelijks economische groei en financiële tekorten in de collectieve sector heeft bij investeerders een afwachtende houding tot gevolg gehad”, zegt Karman. “Dit zal ook gelden voor mensen die zich op Curacao als werknemer zouden willen vestigen. Zij wachten af hoe Curaçao de problemen tot een oplossing zal brengen. De grote vraag voor de komende periode van één á twee jaar zal zijn: hoe worden de openstaande rekeningen gefinancierd? Wordt de oplossing gevonden in bezuinigingen of vooral in belasting- en premieverhoging?”

Oplossing
“Van groot belang bij de vormgeving van de oplossing is dat vermeden moet worden dat de oplossing ten koste gaat van economische groei. Dit zou de problemen alleen maar verergeren”, aldus Karman. “Economische groei is een integraal deel van de oplossing, omdat het bijdraagt aan extra financiële draagkracht en dat is hard nodig om de druk op de inkomensverdeling en de werkgelegenheid te verminderen. Economische groei vergt geduld. Maar economische groei moet vandaag veel prominenter op de agenda om morgen er de vruchten van te kunnen plukken.”

4 reacties op “KvK bezorgd over economische ontwikkeling”

 1. Nee Rudy, toch de schuld van de PAR.
  en volgens Sander moet iedereen naar zijn eigen land terug die het daar niet mee eens is 🙂

 2. Zouden die soberanos dit nu snappen of is het weer iets van de PAR?

 3. Hoe zou dit nou toch komen….????
  Dit moet toch een duidelijk signaal zijn dat ondernemers niet geloven in deze boevenbende, die zich voor regering uitgeeft…
  In de financiele wereld heeft alles te maken met vertrouwen en dat is er dus blijkbaar niet…

 4. En de dalende Euro en stagnerende wereldeconomie en aflopende ‘trustregegelingen’ met de VS in de nabije toekomst spelen ons ook zeker parten.