• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Eilandbestuurders van Bonaire en Saba melden dat er veel geld over de balk wordt gesmeten met reisjes die Nederlandse ambtenaren maken naar de voormalige Antillen. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Aanleiding van de reizen is de nieuwe positie van de eilanden sinds 2010.

De reizen kosten ieder jaar miljoenen euro’s, maar er is vaak niet te achterhalen wat ze precies hebben opgeleverd. Bestuurders van Saba klagen dat ze onnodig worden overspoeld door ambtelijke delegaties uit Nederland. Volgens wethouder Chris Johnson was een bezoek van het Commissariaat voor de Media een voorbeeld van de onnodige reisjes. “Ze kwamen hier om te praten over de vrijheid van meningsuiting op televisie, maar we hebben hier helemaal geen televisiezenders. Dat gesprek duurde vijf minuten.” Het commissariaat laat in een reactie weten, dat het door de nieuwe status van de eilanden, de wettelijke taak heeft om ze ieder jaar te bezoeken. Het commissariaat wil dit ook in de toekomst blijven doen.

Tekort aan banen
Raadslid Benito Dirksz klaagt dat het er op Bonaire niet anders aan toe gaat dan op Saba. Naar zijn schatting zijn er sinds 2010 honderden ambtenaren geland. “Onze gevangenis wordt permanent bemand door twintig bewakers uit Nederland, die moeten speciaal worden ingevlogen. En ondertussen komen de Bonairianen hier niet aan het werk door een tekort aan banen.” Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt er voor een vacature altijd eerst gekeken naar de lokale kandidaten, maar zijn die niet altijd beschikbaar.

Steekproef
Uit een steekproef van RTL Nieuws blijkt dat ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie samen 600 reizen maakten naar de Caribische eilanden. Het gaat hier om de periode van 2009 tot en met 2011. De kosten voor de reisjes naar de eilanden bedragen 2 miljoen euro.

16 reacties op “Overbodige reisjes van Nederlandse ambtenaren”

 1. Ja, het nadeel is dat er weer een aantal Makamba’s hier een paar dagen rondlopen, het voordeel is dat ze op die manier onze economie niet helemaal in elkaar laten zakken.

 2. 2 miljoen :600 is 3333 euro. Als ondernemer ga ik binnenkort 2 weken naar Curacao, kosten inclusief verblijf de helft 😉 Maar ja, dat krijg je als je het zelf moet betalen.

 3. Men moet het ijzer smeden wanneer het HEET is !!! Dus MISBRUIK maken van de Situatie !!!!

 4. @WaarGaatDitEilandNaarToe, we hebben het hier over gratis vliegen. Betaald vliegen mogen die ambtenaren sowieso al.

 5. Ze kunnen zo minister op Korsou worden ha ha ha.

 6. wanneer de rapporten over het verleden van verscheidene Curaçaose “politici” met spoed worden afgedragen aan justitie en de procureur-generaal er EINDELIJK WERK VAN MAAKT, wordt het wat rustiger op Hato. dan maken op den duur al deze payasos slechts een enkele reis richting BON FUTURO. HIEP HIEP HOERA. ik ben de eerste om hoogstpersoonlijk een bak funchi ku tutu naar binnen te mieteren.

 7. Stel je voor dat behalve de regering ook nog eens alle ambtenaren gingen vliegen.

 8. Schotte die steeds maar weer naar Haiti ging…..
  is daar ooit nog wat uitgekomen (zal toch wel)
  gaat het land hier nog iets op vooruit? (moet haast wel)
  Hakim en Libanon??
  Wiels en zijn gehate Nederland (iedere maand weer)
  Jamooladin met zijn koffertjes zwart geld naar Miami?
  allemaal legitieme redenen om te reizen op kosten van pais korsou.

 9. In plaats van vliegen video conferencing? De mogelijkheden zijn er. Nu nog de wil!

 10. @Zeepie, zoals Johan Cruyff altijd al zegt, ieder nadeel heeft zijn voordeel !

 11. Pittige tante die Spies. Voortaan opgeven waarom, wie etc. Zo hoort het dus hier ook te zijn.,

 12. Lijkt de regering Schotte wel die zelfs naar Nieuw Caledonie gingen.. Trouwens Hakim geeft nu niet meer door dat hij op reis gaat? Zat laatst in Miami en Brazilie en nu ineens weer in Libanon..

 13. De Nederlandse ambtenaren zagen Gerrit, Stella en Ramsay iedere maand vakantie vieren in Nederland en dachten: dat kunnen wij ook.

  Maar serieus: dit is belachelijk, en het wordt tijd dat er een orgaan in Nederland komt dat hier paal en perk aan stelt. Op Curacao zou wellicht de SOAB eens een onderzoek moeten doen naar de reiskosten van politici. En dan met name die van de altijd met Schotte meereizende fotograaf en schoonfamilie.

  We zagen al bij de Braziliereis van El Hamim dat hij tienduizenden guldens over de balk gooide met een prive taxichauffeur van 200 dollar per uur.

 14. met skype, telefoon, mails enzo, lijkt het me uberhaupt onnodig om zovvel te moeten reizen.
  via internet is bijna alles mogelijk om goed contact te kunnen leggen.
  Schotte & Co zouden ze het ook moeten verbieden…
  het land is leeggeroofd door al die onnodige dienstreisjes.
  Zaar zij zagen hun regeerperiode als een groot feest…

 15. Ik vind: schuld van PAR 🙂 !

 16. Het is inderdaad belachelijk. Zit je op een school in Saba. 1 onderwijzer voor de klas, 3 consultants ernaast. Op Saba klagen ze terecht, want uiteindelijk gebeurt er helemaal niets om de levensstandaard omhoog te krijgen. Wel goed voor de lokale horeca.