• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het eiland is de laatste weken in de ban van de perikelen binnen het kabinet, maar dat betekent niet dat de aandacht van Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) verslapt. SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen heeft zijn vizier nu gericht op de BOO-centrale, die de afgelopen dagen zwarte rook uitstoot.

Van Leeuwen heeft zijn zorgen over de uitstoot van de BOO gemaild naar het voormalige hoofd van de Milieudienst Tico Ras en demissionair minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Jacinta Constancia. “Al weet ik dat ik geen antwoord zal krijgen”, zegt de voorzitter.

BOO-centrale
De voorzitter vindt het verwonderlijk dat de overheid 70 miljoen dollar heeft gepompt in de upgrading van de BOO-centrale, maar dat de filters niet werken en de BOO zwarte roet uitstoot. “Ik vraag mij af wat ze aan het doen zijn bij de centrale, want wat de BOO nu uitstoot is zwarter dan wat de raffinaderij normaliter uitstoot tijdens het affakkelen.”

Vertrouwen
De voorzitter, die vijftien jaar geleden SMOC oprichtte, heeft er weinig vertrouwen in dat de minister en de Milieudienst actie gaan ondernemen. Van Leeuwen is zijn strijdvaardigheid op juridische gebied kwijtgeraakt nadat SMOC het hoger beroep tegen de overheid inzake de raffinaderij verloor. “Maar gelukkig heb ik hele enthousiaste juristen om mij heen die de vervuiling van de Isla naar het hof van Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen aankaarten. Ik zal vooral doorgaan met het blootleggen van cijfers maar op juridisch gebied ben ik er klaar mee.”

1 reactie op “SMOC richt vizier op BOO-centrale”

 1. Da’s mooi. Nu heeft Dhr. van Leeuwen misschien nu tijd om de overige vervuiling eens aan de kaak te stellen. Als je achter diverse auto’s rijdt kan je soms de weg niet meer zien van de rook die uit de uitlaten komt. Zand en stenen die van trucks afwaaien of afvallen waardoor je voorruit naar de bliksem gaat. Olie die men in de grond laat lopen bij de diverse reparatiebedrijven “onder de boom” Kijk maar eens goed om u heen. Op de Santa Rosaweg is er zo een. Er staat wel een muur omheen en de poort is vaak dicht maar de rotzooi die daar binnen ligt is onvoorstelbaar. De Milieudienst durft er schijnbaar niet te komen.
  En als laatste: De foto’s van Bea Moed liegen er niet om.
  De rook en uitstoot van de Isla is waarschijnlijk maar een heel klein deel van de vervuiling!!!! Er zijn immers nog steeds bedrijven die zich onder de rook van de Isla vestigen of al lange tijd gevestigd zijn.
  Heer van Leeuwen, werk voor U