• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Philippe Maaskant zijn onderzoek naar de vraag of er olie en gas bevindt in de wateren rondom Curaçao.

Met stijgende verbazing volg ik de discussies over olie en gas bij Curaçao. Ik hoor weinig feiten die alle langskomende kreten van politici kunnen verklaren. Daarom ben ik maar even zelf op zoek ge­gaan. Wat vinden we dan: Een rapport uit 2007 van de Universiteit van Texas, waarin staat dat er in het zuidwesten van het door hen onderzochte gebied wat zit. Daar schrijven ze niet enthousiast over, dus zal het wel meevallen, maar het kan.

We zouden met die vondst wel eens op de territoriale grens met Venezuela kunnen zitten. Dat is lastig. Een gas- of olieveld onder de grens met de buurman. Nederland heeft daar ervaring mee. In de Waddenzee daar ligt ook een gasveld onder de grens met Duitsland. Er staan in het gasveld op de territoriale grens onder de grond geen muren. Dus wie het eerste in de bel prikt kan zijn gang gaan. Als je ieder apart -elk aan de eigen kant van de grens- tegelijk gaat prikken heb je alle twee een weinig rendabele bron. Nederland en Duitsland maken dus een deal op basis van de wetenschappelijk verkregen data over het veld. Bijvoorbeeld: Een enkele installatie en kosten en baten delen naar verhouding. Redelijk toch? Maar wat doe je op de grens met Chàvez? Even de lippen op elkaar houden en Buitenlandse Zaken inschakelen voor een plan van aanpak. Ook kunnen we Chàvez wakker maken met dit geruzie en dan kan hij in de bel gaan prikken voordat Curaçao er rijk van kan worden?

Verder moeten we niet vergeten dat Curaçao nog een mega [rest]schuld aan NL heeft, die ook een keer moet worden afgelost. De Centrale Bank waarschuwt al voor dat rampjaar. Als ik op Financiën werkte zou ik toch met de gedachte spelen om NL te verleiden om die aflossing wat uit te stellen, maar ze bijvoorbeeld wel te laten delen in de mogelijke gasopbrengsten. We moeten toch wat! Of dat slim is voor Curaçao of voor NL is dan de vraag. Als we het NL niet “gunnen” of ze sterk wantrouwen, dan is het dus gewoon aflossen geblazen. Dat zal NL een biet zijn. Maar Curaçao kan helemaal niet aflossen, want we leven boven onze stand. Dus daar gaan we weer..

Kortom: Ik kan me de Nederlandse “bemoeienis” best wel voorstellen met de zaken die ik zelf zo bij elkaar heb gesprokkeld en neem dus aan dat onze “hooggeachte” politici het nog wat kunnen nuanceren. Hopelijk zonder op elkaar te schelden of de oppositie door de politie uit de Statenvergadering te laten gooien?

Het is allemaal maar een hypothese. Wie heeft een betere?

Bron: Hamed Z. El-Mowafy, Paul Mann, and Alejandro Escalona, 2007, Hydrocarbon Potential of the Aruba and Western Curacao Basins, Offshore Venezuela. Annual Convention of the American Association of Petroleum Geologists 2007. Institute for Geophysics, Jackson School of Geosciences, The University of Texas at Austin.

“Limited maturation data from the three wells indicates that only the southwestern part of the study area falls within the oil and gas window. These observations are consistent with bright spots seen on the seismic data and by gas shows reported from the wells.”

http://www.ig.utexas.edu/jsg/aapg_2007/El-Mowafy.htm

Philippe Maaskant

18 reacties op “Ingezonden: Olie en gas bij Curaçao”

 1. Ik heb gehoord dat er ook goud en diamanten in de grond van Curacao liggen!

 2. @Frank
  Welk contintentaal plaat bij Curacao. Kijk aub even op google of je in de buurt van Curacao wat plaats vindt en laat me even weten.

 3. @John,

  Kijk daar hebben we wat aan. Gaarne meer links naar documentatie.
  Alhoewel ik nog niet begrijp wat de “smoking-gun” factor is van een confidentiality agreement. Ondanks dat deze niet volgens de correcte procedure is getekend.

  Waarom iemand tijdens verkiezingstijd ervoor kiezen om de smoking gun niet te tonen?

 4. Mr. Hushang Ansary is the sole member of Parman Capital Group LLC
  De groep die samenwerkt met heer Chaves en onze olie gaat exploiteren.

 5. Vanaf 2006 kreeg ik de tip vanuit Nederland toen er over 5 miljard gesproken werd. Ik moest de volgende namen gaan volgen:
  – Hushang Ansary
  – Schlumberger Olie artikelen
  – APNA beleggingen
  – Curacao Energy Compagny
  wat bleek brieven getekend door let wel; Heer E. IJs Heer Tromp en heer Ansary
  Verder heb ik een bevestiging gekregen van de hoogste instantie van dit eiland die toegaf dat ik het wel mooi ontrafeld had en de waarheid sprak. Voor een ieder die gaat snuffelen in de Ansary Group zal vinden wat hij nodig heeft. Maar omdat het gaat om een Iranesche / amerikaanse diplomaat die samenwerkt met Chaves (in de papieren te vinden) is alles in een sluier gehuld. Succes

 6. Een kleine tip van de sluier van wat documenten over olie en IJs
  Helaas kan ik ze hier niet plaatsen maar staan nu op Facebook via heer Tico Vos.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4510164598000&set=a.1337478402828.49963.1407174542&type=1&theater

 7. @Frank Rojer de meester conspiracy theorist zal het wel gooien op de illuminati die Google geinfiltreerd hebben en ook de gecachde documenten uit Google hebben laten verwijderen.

 8. @ John Baselmans. Lijkt me niet onlogisch dat er bij de oude schulden nog wat kosten zaten van eerder onderzoek. Als je dat NL laat betalen, zullen ze zeker ook vragen naar de uitkomsten en de resultaten. Zoals een curator de schulden moet wegwerken en nog even kijkt of er nog iets in de la ligt dat mogelijk van waarde kan zijn…

 9. ook als er een klein belletje zou zitten, dan nog is curacao niet in staat zonder hulp van een andere partij, deze te benutten
  als proefboringen zo extreem duur zijn, lijkt het me niet handig om daar aan te beginnen.
  als wij gaan boren en er zit iets, dan staat Chaves meteen op de stoep om te claimen.
  wij de investering en de risisco”s en Chaves gaat met de winst er van door.
  voorlopig is het een hoop gebakken lucht, waar veel te veel tijd aan besteed wordt.
  tijd die beter besteed kan worden: scholing, criminalitiet, zorg, enzovoort….

 10. Het is goed om het fenomeen “The Dutch Disease” te bestuderen nu er toch geluiden opgaan dat Curaçao olie en gas heeft. Volgens mij heeft het simpelweg te maken met politieke tijdwinst

 11. Leuk geschreven!

 12. John Baselmans beweert dat hij artikelen heeft gevonden op Internet. Ik ben een computer-expert en ik kan goede zoekargumenten in google.com zetten Ik heb niets van dien aard gevonden. Wat nu??

 13. Ik zat op Radulphus College in 1963 en er waren ook leerlingen uit Julianadorp.
  Ik ving een gesprek dat Curacao aardolie heeft op het Continentaal Plateau.
  Ik ben dat vergeten.

 14. doe eerst maar goed onderzoek of het er wel is!

 15. Bij het surfen enkele jaren geleden in het engels over Oil – gas fields Curacao kwamen vele documenten op het scherm. Overeenkomsten, metingen en zelfs al een beursnotering via Venezuelavia het bedrijf dat internationaal samenwerkt met heer Chaves. Wat bleek, de olie was verkwanseld aan Chaves en bij het publiceren werden er dagen daarna paginas vol geschreven door heer IJs en Tromp over deze niet bestaande documenten. Gas is overeengekomen tijdens 10-10 (interne informatie) waarbij de vele rechten en onkosten voor winning opgenomen en afgekocht zijn door Nederland met de schuldensanering. Niets voor niets Antillen! Mooi is dat alle documenten verdwenen zijn maar geloof me ze zullen heus wel gevonden worden de dag als er geld geclaimd kan worden. Dan zit Curacao mooi naast de pot de pot die reeds verdeeld is vele jaren geleden. Documenten, noteringen en namen bedrijven stonden mooi allemaal op internet en raad eens die zijn nu in een keer verdwenen. Gelukkig dat er copy/past bestaat. Tot over enkele jaren als de claims los gaan komen. En zoals al heel lang beweerd wordt “het is een zwets verhaal” Is dat zo we zullen zien tijd en drang naar geld zal het bewijzen.

 16. Dank voor deze info Phillipe, heel welkom.
  Waarschijnlijk al veel verder onderzocht dan menig Roeptoeter.

  Kortom: voor de komende decenia -if any- een luchtbel dus!

 17. Misschien beter op zoek gaan of er ook IQ op het eiland aan te boren is ……. 🙂

 18. wij hebben niet geleerd om te delen. wij nemen! wij nemen tot in lengte van dagen en als het Nederlandse geduld uiteindelijk op is, schreeuwen wij moord en brand dat onze ‘oude’ kolonisator zijn dure historische plicht niet nakomt. onze wrok kent geen einde en al helemaal geen grenzen. moraal, moreel, normen en waarden; het is ons om het even. wij zullen tot in lengte van dagen aan Nederland kleven. met een eventuele gas en/of olie voorraad hebben wij een nieuwe hype tot stand gebracht, waarmee wij politieke tegenstanders en uiteraard Nederland ferm en rücksichtslos om de oren slaan. politieke tegenstanders noemen wij verkwansellaars en Nederhand, een toekomstige gasdief. gemakshalve vergeten wij dat Curaçao geen know how beschikt omtrent exploitatie inzake winning van gas en/of olie. dat maakt niet uit “HET SPUL IS VAN ONS”. een restschuld? kom op zeg, wiens schuld is het dat wij een eventuele restschuld zouden hebben? dat is toch niet onze schuld?

  beschimp ik nu alle joe ‘i korsou? natuurlijk niet. mijn reactie loopt over van sarcasme, maar toch: ‘wie de schoen past, trekke hem aan’.