• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Staten heeft vandaag het omstreden punt over natuurlijk bronnen op Curaçao behandeld, en zoals verwacht liepen de gemoederen hoog op tussen de PAR en Pueblo Soberano. PAR-Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé werd als gevolg uit het Statengebouw verwijderd door waarnemend voorzitter Amerigo Thodé.

Het onderwerp ‘De bemoeienis van Nederland wat betreft onze natuurlijke aardbronnen en de verzekering dat deze bronnen ten goede komen van Curaçao’ zorgde vandaag voor commotie in de Staten. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is overtuigd dat Nederland achter de natuurlijk bronnen van Curaçao aanzit en wil dat de Staten hierover een positie inneemt.

Dringend
Maar Alcalá-Wallé vond het agendapunt van vandaag niet zo dringend in vergelijking met onderwerpen als de invoering van gratis onderwijs en de bouw van het nieuwe ziekenhuis. “Deze belangrijke onderwerpen, die allang waren aangevraagd door de PAR, worden vooruitgeschoven of helemaal niet opgeroepen. Terwijl het punt van Pueblo Soberano van vandaag, pas vorige week is aangevraagd”, zegt het PAR-Statenlid tegenover Versgeperst.com.

Sterke arm
Maar volgens Thodé week Alcalá-Wallé teveel af van het onderwerp en gaf haar een waarschuwing. “Vervolgens kwam een coalitielid aan het woord, die ook afweek van het onderwerp, en kreeg geen waarschuwing. Toen ik de voorzitter hierop attendeerde kreeg ik een tweede waarschuwing en verzocht hij mij om de zaal te verlaten.” Het Statenlid weigerde de zaal te verlaten, waarna Thodé de ‘sterke arm’ inlichtte. Alcalá-Wallé verliet vervolgens vrijwillig de zaal, en nam plaats in de hal. Dit was echter niet wat Thodé bedoelde. “Toen de voorzitter op de hoogte werd gesteld dat ik in de hal zat, heeft hij mij door twee politieagenten uit het Statengebouw laten verwijderen.”

Bewijs
De PAR vindt de vergadering van vandaag overbodig, aangezien er volgens de fractie geen bewijs is dat er in de territoriale wateren op Curaçao daadwerkelijk aardgas en petroleum zit. “De coalitie heeft hiervan geen bewijs kunnen leveren. Om met zekerheid vast te stellen of er petroleum in onze wateren zet, moeten eerst drie proefboringen worden uitgevoerd. Dit kost 100 miljoen per proefboring, ongeveer de kosten voor een nieuw ziekenhuis!”, zegt Alcalá-Wallé. “De beweringen van de coalitie over de aanwezigheid van aardgas en aardolie zijn gewoon ficties, fantasieën en kompa nanzi-verhaaltjes.”

Documenten
Volgens het PAR-Statenlid werd met de vergadering ook de plank misgeslagen, omdat de bijbehorende stukken niet aanwezig waren tijdens de vergadering. “Waar was landsverordening petroleum, het regeerprogramma van 200 pagina’s waarin niet wordt gerept over olieboringen en het document dat naar de Raad van Advies is gestuurd?” Thodé, die meerdere keren tussen leden van Pueblo Soberano en de PAR moest komen, vindt dat tijdens de vergadering het niveau ‘op een zeer laag niveau was’. “Het volk heeft totaal niets gehad aan deze vergadering.”

Kompa Nanzi
Pueblo Soberano verspreidde twee weken geleden de eigengemaakte documentaire ‘Ta Basta’. In de documentaire beschuldigt de partij Nederland van het azen op de petroleum- en gasrijkdommen van Curaçao. “Feit is dat Wiels niets heeft bereikt voor het volk en dat hij nu oorlog zoekt met Nederland met hun Kompa Nanzi-verhaaltjes”, vindt de PAR. Volgens Pueblo Soberano zou de PAR de opbrengsten van de natuurlijk bronnen op Curaçao verkopen aan Nederland. “Onzin”, zegt Alcalá-Wallé, “in ons partijprogramma staat duidelijk op pagina 2 dat alle opbrengsten van natuurlijk bronnen in onze wateren ten goede zullen komen aan het volk van Curaçao.” De vergadering is hier terug te kijken.

37 reacties op “Alcalá-Wallé uit Statengebouw verwijderd”

 1. Henk,

  Nee volgens mij is het punt dat Thode niet geschikt is om als Statenvoorzitter op te treden of hij kiest ervoor om rare dingen te doen.
  Zijn zoon heeft er niets mee te maken. Overigens kunnen kinderen van goede ouders ook op het verkeerde pad geraken. Het is echt niet altijd de schuld van de ouders.
  Straks betrekken we ook zijn vrouw bij en wordt het argument “als hij niet aan de wensen van zijn vrouw kan voldoen dan zeker niet van een heel volk”!

 2. Carlton, het punt is dat als je al niet in staat bent om je zoon een fatsoenlijke opvoeding te geven je zeker niet geschikt ben om een volk te leiden.

  Of wil je zeggen dat Amerigo Thode met zijn gedrag het goede voorbeeld geeft? Zoals Thode er blind voor was dat zijn zoon het foute pad opging weigert hij ook de wandaden van Schotte onder ogen te zien. Of doet hij ofdat hij ze niet niet, in ruil voor zijn luizenbaantje en ongetwijfeld de nodige andere pastechis.

  Amerigo Thode is een mannetje dat zich voortdurend aangevallen voelt,omdat hij weet dat als hij zijn hart volgt hij afstand moet nemen van alles wat Schotte is. Maar vader en zoon Thode volgen niet hun hart maar hun portemonnee, en maken daarbij geen onderscheid tussen goed en fout.

 3. Allemaal schuld van PAR 🙂 !

 4. Kan iemand mij uitleggen wat de zoon van dhr. Thode te maken heeft met zijn gedrag. De meeste van de mensen die iets hebben gepost zijn voor open democratische discussies. In dat soort discussies speel je ook de bal en niet de man. Toch?
  Mijn moeder, een goede curacaose btw, heeft mij geleerd dat als je jezelf verlaagd tot het niveau van een ander er dan geen enkel verschil meer is tussen die ander en jou!
  Lees jullie commentaar nog een keer en vraag je je dan af wat jullie van jezelf hebben gezegd! Kunnen we dan anders in de Staten verwachten? (Of Tweede Kamer, Wilders)

 5. Ik heb alle sympathie voor Alcala Walle en vind Thode, die zelf een een zoon tot drugsdealer heeft opgevoed, een laffe meeloper van de Schotte mafioso, maar ik moet Thode wel gelijk geven dat hij ingreep toen Alcala Walle herhaaldelijk andere sprekers belemmerde.

  Dat laatste hoort niet, zoals er in de Staten zoveel gebeurt wat niet hoort. Men komt niet of te laat, speelt tijdens de vergadering ongeneerd met Blackberries en iPads, voert mobiele telefoongesprekken of houdt onderonsjes terwijl een Statenlid aan het woord is of loopt gewoon de zaal uit.

  En alle partijen, van MFK to PAR, maken zich hier schuldig aan en het volk kan het via de tv allemaal zien. Hoe kun je fatsoen verwachten van een volk als de hoogste volksvertegenwoordiging zo’n voorbeeld geeft?

  Ik heb er dus begrip voor dat Thode ingreep bij Alcala Walle, maar het andere gedrag zoals hierboven beschreven laat Thode gewoon toe. Sterker nog, hij maakt zichzelf er nog het meest schuldig aan.

 6. @Jan C, wij accepteren jou hier toch ook ondanks je vele leugens?

 7. Het paard van Sinterklaas heet ook Amerigo. Overigens, die opmerking van ‘makamba’ (8:15 CMT) is geheel op zijn plaats. Bedankt ‘makamba’!

  Ik ken al een echtpaar uit Nederland, dat elk jaar naar Curaçao kwam, gedurende vele jaren, en andere bezoekers uitnodigde, op hun kosten, om ook te komen naar ons prachtige eiland. Volgend jaar dus niet meer, wegens “vervelende ervaringen”. Jammer, maar helaas …..

 8. @ Jan C/L. Moest Thode het wangedrag van Walle accepteren? Net als iederen de oplichting van 9 miljoen van rkcs pikken? Triest

  Het wangedrag en schofferen kwam van Thode zelf, maar kon zichzelf moeilijk verwijderen. Weet je de weg naar het OM niet, domme Jan? Je bent ook niet in je eerste leugen gestikt.

 9. Voor de goede orde: destijds eind jaren 30 werd er een vergelijkbare strategie gevolgd door Hitler. Eerst zorgen dat je gekozen wordt dmv valse beloftes en dan gewoon het parlement naar huis sturen dmv misbruik van wat mazen in de regelgeving.
  Curacao wees op je hoede, dit gaat helemaal de verkeerde kant op en kan met deze koers niet anders dan uitlopen op bloedvergieten. Is dat wat wij willen??? Resultaat: Curacao beschadigd voor een hele generatie en zal daar economisch ook niet bovenop komen. Toerisme blijft weg, investeerders wijken uit naar omliggende eilanden. Is dat wat we willen???

 10. Quirinius,

  Hoorde het interview met de zus van Wiels op de radio. Daarin gaf ze toe dat ze een flinke zak met geld had meegekregen bij haar vertrek bij ABN AMRO.

  Ondanks die volgens jouw ‘grote carriere’ wilde ABN AMRO dus blijkbaar van haar af, want als je uit jezelf vertrekt krijg je alleen een pen en drie kussen.

  Als zus iets van broer Helmin wegheeft verbaast me dat overigens niets.

 11. Moest Thode het wangedrag van Walle accepteren? Net als iederen de oplichting van 9 miljoen van rkcs pikken? Triest

 12. Slechts een zwaar onwetende veronderstelt dat deze klagers, in clownesque broekjes en gebloemde rokjes, die voor elementjes zoals de Honoris Fraudeuris, de Blooper Pooper en de Bonte Diva werken, werkelijk het meest enthousiast zijn om voor het volks’ welzijn op te komen. Ze dansen liever op hun pootjes voor enkele pastechi-botjes inclusief verlenging van hun verbeterde lifestyle.

  Sit thodé, sit … no barking! Good boy … here you go … good boy … here’s your snack … gooood boooooy!

 13. Dit hele scenario konden we een week geleden al zien aankomen. Het is daarom onbegrijpelijk waarom de oppositie deze week niet eerst de statenvoorzitter heeft afgezet en vervangen. Op die manier hadden ook de andere hele belangrijke onderwerpen in de staten besproken kunnen worden. De PAR probeert nu de rol van martelaar te spelen, maar dit is gewoon slecht oppositie voeren. De staten van Curacao worden niet serieus genomen. Niet door de regering, maar ook niet door de staten leden zelf. Op deze manier kunnen de staten maar beter afgeschaft worden.

 14. Wat een triest heerschap deze Amerigo Thode, die als een laffe lemming achter Schotte aanloopt.

  Maar na de verkiezingen is het afgelopen met hem en kan hij wellicht compagnon van zijn zoon worden die een aardige carriere heeft gemaakt.

  In de drugshandel wel te verstaan.

 15. 1. Is er olie en wie o wie gaat het betalen om dat uit te zoeken?
  2. Stel er is olie, dan kan Curaçao het niet uit de grond halen, omdat daar ook geen geld voor is.
  3. Wie moet dus met kennis en geld op de proppen komen???? 3x raden.

  Maar nee, hier is niet eens over nagedacht en wordt gewoon geschreeuwd dat we onafhanklijk kunnen worden en van de olie gaan leven.

 16. Ga je gvd heel hard schamen Wiels en je aanhang. Wat heb je gvd zelf verdiend?

 17. Onderkruipsel en laffe Thode denkt ook nog even stoer te kunnen doen (laatste stuiptrekking van deze gluiperd en hielenlikker).
  Wat een stelletje LOOSERS die hun laatste machtsspelletjes uitvoeren, maar dat is snel afgelopen GAME OVER !!!

 18. @Edgar jij keurt haar gedrag goed?
  Haar gedrag moet gewoon bij naam genoemd worden. Het is gewoon slecht acteerwerk en slecht getimed. Er was niks aan de hand, zomaar uit het niets storen. Niks gemoederen liepen op. Kijk zelf de opname op de parlamentu site i.v.p jablabla

 19. Edgar,
  Helemaal to the point die opmerking.

  Velen beweren dat de opposite niks doet in de Staten, maar keer op keer worden de agendapunten van de oppositie ( met name Par wordt genoemd) niet op de lijst geplaatst.
  Het is nu al enkele weken dat PNP agendapunt ‘ demissionaire regering naar huis sturen” wil behandelen, echter keer op keer wordt dit niet op de rol gezet door voorzitter v/d Staten, waarom zou hij dat tegenhouden?

  Maar wel een zaak willen behandelen die kant noch wal raakt en je aan je klompen kunt aanvoelen dat het gewoon een vertragings techniek is.
  En de belangrijke dingen die het Volk aangaan worden door de mensen die Het Volk heeft gekozen niet voor hen behartigd, berguensa.

 20. Het gedrag van de MFK en PS politici, en in mindere mate ook die van de MAN, is ronduit schandalig.

  De Curacaose kiezer moet zich diep schamen dat hij deze regering van ongeschoolde, onbeschaafde en onbekwame regering in het zadel heeft geholpen. Maar deze kiezer zal er zelf voor boeten, want al reizend, feest vierend en pastechis uitdelend zadelt deze regering de volgende op met een tekort van zo’n 300 miljoen.

 21. Hoorde een interview met de zus van Wiels. Grote carrière gemaakt in de bankwereld in het door helmien zo verafschuwde nederland.( waar zijn kinderen ook wonen. Hoe verknipt moet Helmien zijn…) Hoe is het mogelijk : zo’n intelligente zus met zo’n oerdomme broer. Op wie zullen hun ouders het meest trots zijn? Ik weet het wel. Overigens werd er in dar interview met geen woord over Helmien gesproken. Zal een voorwaarde van die zus geweest zijn. Dat spreekt m.i . boekdelen. Een zus die zich schaamt voor haar broer. En ze is niet de enige!

 22. Overigens is het heel erg vreemd dat de voorzitter van de Staten van de coalitie is. Hiermee wordt altijd de oppositie monddood gemaakt. Hopleijk doet de volgende regering hier ook iets aan

 23. @Thodé

  deze heerschap kan zich beter zorgen gaan maken over de straf dat zijn malafide zoon nog moet krijgen i.v.m. zijn drugsmokelpatrijken.

  Wie denkt thode ( ja zonder hoofdletter “t”) eigenlijk wat hij is???

  thode, ( vandaag), jouw dagen zijn geteld. Nog nimmer hadden wij zo’n harlekijn als waarnemend statenvoorzitter in het parlementaire geschiedenis gehadt.

  SHAME OF TE ISLAND NATION OF CURACAO!!!

  GA LEKKER HEEN MENS!

 24. Bon bini.

 25. als een proefboring echt 100 miljoen gulden kost, dan zal er wel nooit hier geboort gaan worden.
  dus is iedereen blij met een dode mus.
  ruzie maken over dingen die er niet zijn of niet te bereiken zijn.
  stelletje pubers en geestes gestoorden….
  maar het volk wil graag geloven, arme mensen willen graag in van alles geloven.
  en dat weten ze..

 26. Amerigo Thode als statenvoorzitter is een lachertje.

  Deze man is niet eens in staat om zijn zoon op te voeden (die zit momenteel achter tralies voor een grote drugssmokkel) maar goed hoe meer banden met criminelen, hoe hoger je positie binnen de MFK.

 27. Hmm wanneer bespreken ze de motie van wantrouwen tegen de regering?

 28. Ik heb even zitten kijken, maar die 5 minuten van Wiels duren wel errug lang!

 29. Het was te voorspellen, de bekende vergadertruc: Wat walgelijk.

  Eerst de andere punten op de agenda. Achteraan de echte punten van de tegenpartij.
  Wat gebeurt er: De bespreking van de eerste punten lopen uit. Gut wat jammer nu, dan schuiven de punten van de PAR maar weer een week op. PAR wordt wakker en pikt het niet. OK, dan gaan we eerst maar praten over het reglement van orde; zijn we weer een week verder of twee. Denk dat Asjes en Thode stiekem een cursus “marxistisch vergaderen” hebben gevolgd. Het komt me allemaal erg bekend voor…Je kunt ze natuurlijk ook een vergaderverbod geven van 4 maanden. Staat ook nergens, maar werkt wel. Je gooit ze gewoon met de politie naar buiten.

  Democratie op Curacao: De agendapunten van de grootste partij, waarop dus de meeste mensen hebben gestemd gaan eerst, dus logisch dat de PS eerst haar punten behandeld wil zien toch? Hoezo bestuurlijke crisis…

  Had Asjes het niet over dat de Staten “in functie zijn voor het geval zich bijzondere
  omstandigheden voordoen”. Zijn DIT dan die bijzondere zaken die niet kunnen wachten?

 30. Gelukkig hebben ze een perfect functionerende democratie op Curacao. Dat blijkt maar weer.
  Wat een bananenrepubliek.

 31. Iedereen di papiaments verstaat moet het filmpje zien Wat een achterlijke domme man is die Amerigo Thode! Het lijkt meer op een gecensureerde dictatoriale vergadering dan op een parlementaire discussie. Walgelijk! Berguensa sua…

  Puur manipulate met een niet aangetoonde petroleum. PAR vraagt om bewijs en om aanpak van de ware problemen. En dan wordt je de vergadering uitgeschopt: inkrehibel!

 32. ik weet het ook zeker: Curaçao wordt het nieuwe Dubai! We kunnen allemaal stoppen met werken, de hele dag KFC en McD eten, onze gezondheidszorg wordt de beste van de wereld, hoeven ons nergens meer zorgen over maken en trekken drie kolossale gouden standbeelden op van onze slimme helden Helmin Wiels, Cooper en Schotte

 33. De PS is gewoon haar punten duidelijk aan het maken voor de verkiezingen. Het halfbakken gratis onderwijs, ruzie zoeken met Nederland. Tegen commentaar kan de partij niet goed. In de volgende radio uitzending van Wiels zal mevrouw wel wat dreigementen naar haar hoofd geslingerd krijgen. Als ik de beelden zie van de uitzending moet ik in mijn broek piesen van het lachen. Dit kan je toch niet meer serieus nemen?

 34. De Staten is het Huis des Volks waar de door het volk verkozen volksvertegewoordigers hun bijeenkomsten houden en met elkaar op het scherpst des snede met elkaar discussieren. Uiteraard kent de vergadering haar huishoudelijke reglement (Reglement van Orde) die gerespecteerd dient te worden. Uiteraard is hierin geregeld onder welke voorwaarden een volksvertegenwoordiger uit een vergadering kan worden geweerd. Ik vind dat men hier heel bescheiden mee dient om te gaan, want uiteindelijk behoort een volksvertegenwoordiger haar/zijn werk in alle vrijheid in de Staten te moeten kunnen uitvoeren. Het is aan de vaardigheid van de presiderende voorzitter van de vergadering in de Staten om de vergadering in goede banen te lijden zonder naar deze ultieme machtsmiddel van verwijdering uit een vergadering te hoeven grijpen. Maar wat zeker niet kan en niet conform de Reglement van Orde is dat een volksvertegnwoordiger uit het gebouw, het Huis des Volks, kan worden gezet omdat deze uit de vergadering is geweerd. Een gekozen volksvertegenwoordiger heeft ten alle tijde het recht het gebouw van de Staten te betreden en erin te vertoeven. DIT KAN ECHT NIET. Gelukkig liet deze volksvertenwoordigster dit welgevallen en zich uit het gebouw met de sterke arm heeft laten zetten. EEN SCHANDALIGE VERTONING. MACHTSMISBRUIK! Een parlementaire democratie totaal onwaardig.

 35. Thode moeten ze oppakken net zoals de rest van zijn MFK troep.

 36. Alle elementen van het dictatuurschap wat er heerst, zijn weer eens overduidelijk aanwezig. Eenieder die zijn mond opendoet met als boodschap de waarheid, wordt persoonlijk aangevallen of zoals in dit geval dus verwijdert.

  Gefeliciteerd Curacao, het afglijden gaat steeds beter !!! Deze mevrouw heeft gewoon gelijk, maar stelselmatig wordt hier het democratisch principe opzij gezet om redelijkheid vooral maar geen kans te geven. Dit is Crimicao de niewe bananen republiek ten voeten uit.

 37. Deze regering bedient zich steeds meer van dictatoriale maniertjes. Iedere dag krijgt deze coalitie het voor elkaar om de democratie verder te schofferen. Dan is het Wiels, dan weer Schotte, de keer erna Asjes en nu dan Thodé.

  Met dit soort figuren heeft Curacao geen vijanden meer nodig.