• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao Airport Holding (CAH) heeft vrijdag een ‘Consulting Services Agreement’ getekend met een groep experts van Aviation Independent Consulting B.V. Deze overeenkomst beoogt het opstellen van de ruimtevaartwetgeving die benodigd is in het kader van het ‘Space Port’ project.

Dit project is er in eerste instantie op gericht om vanaf 2014 commerciële ruimtereizen mogelijk te maken vanaf Hato Airport op Curaçao, waarna in een tweede fase de ontwikkeling van een Space Port (ruimtevaart centrum) voorzien is.

Wetten en regels
Het uitvoeren van ruimtereizen is niet mogelijk voordat een breed pakket aan wetten en regels is ontwikkeld en vervolgens goedgekeurd door de Staten van Curaçao. In de Landsverordening Ruimtevaart zullen verschillende kwesties nader worden uitgewerkt, zoals het (mede)gebruik van de luchthaven, de voorwaarden voor het afgeven van vergunningen, de organisatie van inspecties en de luchtverkeerscontrole. Tevens wordt een viertal internationale ruimtevaartverdragen geïmplementeerd voor het Land Curaçao.

Traject
Gedurende dit traject zullen de experts ondersteuning krijgen van een brede ambtelijke werkgroep, onder coördinatie van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Volgens planning zullen eind 2012 conceptteksten voor de wetsvoorstellen klaarliggen, om vervolgens in 2013 goedgekeurd en ingevoerd te worden.

Erkenning
Curaçao Airport Holding is een van de overheidsinstanties die vanaf het begin betrokken is bij het project en een gedeelte van de financiering heeft verzorgd. Volgens directeur Maurice Adriaens, is de wereldwijde erkenning voor Curaçao enorm groot bij het realiseren van dit project.

11 reacties op “Wetgevingstraject Space Port van start”

 1. Ach, zeuren is zo makkelijk. Afkraken al helemaal. Vooral als je geen kaas van gegeten hebt. In plaats van te zeggen wat allemaal niet goed gaat zouden we ook kunnen zeggen: Laat me MIJN schouders eronder zetten en voor zorgen dat het deze keer wel lukt.
  Er is teveel goed op Curacao om de hele tijd zo negatief te zijn. Als je niet kunt zien dat er veel goeds is ben je blind, dom of kwaadwillend.
  Dat betekend niet dat je je ogen dicht doet. Nee. Wie men lief heeft kastijdt men. Maar het uiteindelijke doel is wel opbouw, vooruitgang. Geen afbraak.

 2. @Jan, zoals altijd moet Curacao en het volk betalen voor het falen van de regeringen. Ministers die geen belastingen betalen, druktanks die nu ineens geld moeten kosten en ga zo maar door. Het is tijd dat we de ministers persoonlijk aansprakelijk stellen voor hun falen want tja als het je eigen geld niet is dan maakt het niet uit!

 3. Curaçao Airport Holding (CAH) heeft vrijdag een ‘Consulting Services Agreement’ getekend met een groep experts van Aviation Independent Consulting B.V. Deze overeenkomst beoogt het opstellen van de ruimtevaartwetgeving die benodigd is in het kader van het ‘Space Port’ project.
  Fijn als die ruimtevaartwetgeving op papier staat zal het CAH dat overhandigen aan de minister van de op dat moment regerende regering. Die zal er echte wetgeving van gaan maken en 10 jaar later zet de Gouverneur er wel of niet zijn handtekening onder.
  Waarom zouden wij ons op dit moment druk maken over wat er over 10 jaar gaat gebeuren. Laat die kinderen hun speeltje en laten wij zorgen dat we morgen weer brood op de plank hebben.

 4. Een miljoen euro per vlucht anders wegwezen!

  Voor hoeveel jaren word er dan getekend?
  Voor 10- 20 of 50 jaren?
  En wat gaat er gebeuren als dit gedoe niet wordt wat men ervan verwacht had?
  Wie gaat dan schadevergoeding van miljoenen betalen?
  Worden zulke dingen ook vastgelegd op in dat contract?

 5. En dat voor een eiland, wat nog niet eens in staat is om 150.000 mensen van constante stroom te voorzien, wat nog niet eens een druktank kan laten functioneren, met een luchthaven die internationaal afgewaardeerd is, met een ziekenhuis wat ver onder de maat presteert en praktisch bankroet is, wat bol staat van de criminaliteit en corruptie, etc.

 6. Om al die regelingen weer op te zetten zal een legertje consultants weer op Curacao neerstrijken. Als we het toezicht op de gewone luchtvaart al niet kunnen regelen en we dus `gedowngrade` zijn door FAA, hoe denken we dan in hemelsnaam toezicht op de ruimtevaart te kunnen opzetten? Zonde van het geld allemaal. Laten we die ambitie maar even laten varen en ervoor zorgen dat we een beetje ziekenhuis krijgen..

 7. Zal wel weer een firma schotte tussen zitten

 8. @Edgar, dat is meer dan logisch. Ik hoop niet dat de kosten van deze poppenkast voor ons is.

 9. Ow, mag Curacao nu wel ineens overeenkomsten ondertekenen?

  Er gaan een hoop mensen gestrest en doof worden door al dat lawaai van die opstijgende raket. Bah, welke gek zet zo de gezondheid van het volk op het spel?
  Wie gaat de ziektekosten dat dit gedoe met zich meebrengt vergoeden???

  En niet te vergeten, de woningen daar in de buurt die straks geen drol meer waard zullen zijn. Alles voor die raket…

 10. Op een eiland waar nog geen duiktank werkt….

 11. Het mag wat kosten deze onzin. Klinkt allemaal natuurljk heel erg aardig, maar eind is wel dat er veel geld wordt gepompt in een project wat straks niet rendabel zal blijken te zijn.
  Lijkt me goed idee om de kosten gewoon op het bedrijf te verhalen.