• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Twee mannen op Bonaire hebben mogelijk jarenlang onschuldig vastgezeten. De 26-jarige Nozai Thomas en 43-jarige Kabes Melan werden in 2005 veroordeeld voor acht en 24 jaar cel voor een dubbele moord, maar hebben volgens advocaat Geert-Jan Knoops niks met de zaak te maken.

Volgens de advocaat zijn er tijdens de rechtszaak en het hoger beroep bewijs en getuigenverklaringen achtergehouden. Ook hebben zowel Thomas als Melan een alibi. Eén van hen zou achter zijn computer hebben gezeten op het moment van de moord. Zijn computer zou echter nooit goed zijn gecheckt. De ander was op dat moment bezig met smokkel in de gevangenis waar zijn broer vastzat.

Chantage
Volgens De Telegraaf wordt ook de rol van de toenmalige officier van Justitie in twijfel getrokken. Zo zou hij gechanteerd zijn vanwege een mogelijke seksrelatie met een familielid van de toenmalige hoofdverdachte. Deze verdachte bekende eerst, maar kwam na een gesprek met de officier met beschuldigingen aan het adres van Thomas en Melan. Hij ontsnapte zo zelf aan een levenslange celstraf. Volgens het Openbaar Ministerie zijn dit echter alleen roddels.

Herzieningsverzoek
Knoops zal vrijdag bij de rechtbank een verzoek indienen om de zaak te herzien. Het OM pleit echter voor een ‘cold case’ behandeling. “Op deze manier wordt er een nieuw politie-onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk agenten uit bijvoorbeeld Curacao of Aruba”, vertelt persvoorlichter van het OM Norman Serphos. Het OM heeft de zaak in 2009 al een keer opnieuw laten behandelen door een zogenaamde review commissie. “Een psychiater achtte de mannen onschuldig dus hebben weer een review commissie opgezet. Zij zagen echter geen reden om de zaak te herzien.”

Nooit genoemd
“Vrijdag is het aan de rechter of het verzoek van Knoops om herziening wordt ingewilligd”, gaat Serphos verder. “Er moet aan een aantal eisen worden voldaan hiervoor, zoals iets substantioneel nieuws in de zaak. We doen alles om de waarheid boven de tafel te krijgen, daarom is in 2009 al een review commissie ingesteld.” Wat betreft de rol van de officier van Justitie is Serphos stellig. “Zowel in de rechtszaak, het hoger beroep en de cassatie is iets dergelijks nooit genoemd. Dit zijn simpelweg roddels.”

6 reacties op “Mannen mogelijk onschuldig veroordeeld”

 1. “onze” eilanden? Wie is “ons”?

 2. @Rita… En die corrupte mensen in onder andere de lokale regering dan? En die 100.000 Antillianen in NL waarvan een te groot deel crimineel is? Moeten die terug naar Afrika? Als je dan hele volksstammen over één kam gaat scheren is iedereen dus crimineel of corrupt… Jij ook… Houd toch eens op…

 3. Op Bonaire worden onschuldigen veroordeeld, op Curacao schuldigen (Schotte, Jamaloodin, El Hakim, Wilsoe en Monk) niet.

  Laten we nou overigens niet acteren bijzonder geschokt te zijn over dit voorval, want de jongens die vast zitten zijn bepaald geen zangers in het kerkkoor. Ik citeer: ‘De ander was op dat moment bezig met drugssmokkel in de gevangenis waar zijn broer vastzat.’

  Geen heren dus waarvan je hoopt dat je dochter ermee thuiskomt.

 4. Ach rita, alle antillianen zijn goud eerlijk.
  dus je hebt weer volkomen gelijk.

 5. zie je wel die nederlanders zijn niet te vertrouwen. weg van onze eilanden

 6. Wij, Heer Ricardo en ondergetekende willen de heren Harrie Timmermans, Dick Gosewehr bedanken in het geloof in het rapport wat we hun overhandigde 2 jaren geleden. Door hun perfect onderzoekswerk als oud rechercheur en politie psycholoog hebben ze de dwaling voor ons geheel in kaart gebracht. Met dat hebben ze heer Knoops contact die nu belangeloos in Bonaire is met zijn team om de vele punten (20) nu aan te vechten voor deze ten onrechte veroordeelden. Onze dank is groot voor deze mensen.
  John Baselmans