CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag bespreekt John Baselmans het woord ‘respect’ dat naar zijn mening te pas en te onpas wordt gebruikt.

Vaak wordt het woord ‘respect’ te pas en te onpas aangehaald. Doch in onze omgeving gebruikt men het woord veelal te onpas. Dat omdat men niet de betekenis meer weet van dit woord. ‘Respect’ is iets wat je verdient maar ‘respect’ is ook wat je altijd zult moeten tonen naar je medemens. In de natuur is respect het belangrijkste woord dat gehanteerd wordt. Dieren en planten respecteren elkaar en zijn samen bezig om de natuur één geheel te houden. Deze natuur weet dat samenwerken de oplossing is tegen het negatieve en dat samenwerking altijd zal overwinnen. ‘Respect’ en de daaraan gekoppelde eenheid maakt dat men overleeft.

Wat zien we bij de mensen momenteel om ons heen? Men scheldt, tiert en maken elkaar het leven onmogelijk. Er is geen respect meer voor het leven, erger nog we beroven andere mensen van het leven. We haten elkaar en we gunnen elkaar niets. Sociaal zijn is momenteel asociaal zijn. Het draait alleen nog maar om haat en nijd via vele media maar ook op zogenaamde sociale websites. Het onder andere elkaar anoniem het leven ziek maken, bedreigen of aanvallen is zoals mensen zich nog maar kunnen kenbaar maken. Vrijheid van meningsuiting heeft wel een regel en dat is ‘respect’ tonen naar elkaar toe, ook al is het je tegenpartij of ben je het er niet mee eens.

Het doet pijn om te zien dat wij als mensen elkaar niet meer respecteren. Erger nog we zijn afgezakt naar het laagste peil van de mensheid want sinds een korte tijd is een mensenleven niets meer waard en is respect een loos woord wat geen krachten meer bezit. Willen we door welke impasse ook heen komen zal er respect moeten zijn. Er zal alleen nog een oplossing gevonden kunnen worden als we weer als mensen oog in oog tegenover elkaar gaan zitten en dat met een wederzijds respect. Samen is elk probleem op te lossen hoe groot het ook mag lijken. Met respect is geen probleem te groot.

RESPECT!

6 reacties op “Ingezonden: geen respect meer voor het leven”

 1. RESPECT

  @ John Baselmans:
  Van u heb ik verschillende reacties op verschillende berichten op dit forum gezien en gelezen.
  Daarin was het respect vaak ver te zoeken.
  Voor u heb ik een goede raad: Verbeter de wereld en begin bij uzelf!!

 2. @John, jij hebt 100% gelijk, maar het betreft vooral afstammelingen van ons ‘handelsoverschot’.

 3. @John Baselmans, je hebt het vooral over Curacao toch? Op Curacao heeft iedereen altijd al de mond vol gehad van ‘respect’, maar in de 25 jaar dat ik hier zit heb ik er nog maar weinig van gemerkt, zeker de Curacaoenaar heeft voor niets en niemand respect, behalve zichzelf dan waarschijnlijk en zelfs dan kun je je afvragen of dat wel zo is. Hun leven wordt bepaald door jaloezie, afgunst en hun aangeboren macho gedrag. Natuurlijk zijn er gradaties, maar het is naar mijn mening altijd aanwezig!

 4. Dhr.Baselmans wat U beschrijft is waar hufterigheid lijkt wel een besmettelijke ziekte .
  Men heeft tegenwoordig geen respect meer voor niets en niemand de verruwing zie je terug in alle segmenten van de samenleving. Het ergste vind ik mbt Curacao dat er tegenwoordig een mensen leven voor sommige cathegorieen van mensen geen waarde meer heeft.Sommige politieke leiders tonen geen enkel respect voor de democratische spelregels Het lijkt wel of de mensen op Curacao geen respect hebben voor regels,men ziet dit fenomeen in het verkeer ,op het werk ,vooral bij de overheid, en bij de opvoeding van de jeugdigen op Curacao.Een land waarin niemand zich aan de regels houdt wordt een land met een ernstig gebrek aan normbesef. En vervogelgens komt men terecht in een vrije val van onveiligheid.En in dat stadium verkeert Curacao.Het land is niet instaat om de bevolking haar eerste levens behoefte ,veiligheid, te garanderen want zonder veiligheid en geborgenheid is de mens niet instaat zich te ontwikkellen.Veiligheid is essentieel voor het voortbestaan van de mens en zijn omgeving

 5. Beste John,

  Dat is niet iets van de laatste tijd, dat is al zolang als dat ik op het eiland ben en dat is reeds meer dan 25 jaar.
  We moeten eens af van het idee dat er alleen maar eerzame burgers hier rondlopen. Corruptie binnen de politiek is niet iets van de laatste jaren, dat bestaat al zolang er lokale politici zijn.

  Het overgrote deel heeft ook totaal geen respect voor de eigendommen van anderen. Kijk in dat opzicht maar eens naar het aantal inbraken op deze klip, reeds in de jaren 80 zaten we ver boven die 5000 per jaar. Voor een stad als Rotterdam wellicht acceptabel, maar hier zijn slechts 54,000 huishoudens.

  Begin deze eeuw zaten we op meer dan 70 moorden, een percentage waar een stad als Rio jaloers op zou zijn.

  De wijze waarop we hier met het milieu omgaan is in dit opzicht ook veelzeggend. Het gros dondert al het afval maar neer waar ze willen, onder het motto: ‘een ander ruimt het wel op’. En wanneer die ander het opruimt en tegelijkertijd een opmerking maakt dan verwensen we hem/haar naar de hel of moet die persoon maar ‘oprotten van het eiland’.

  Laten we daarom maar eens ophouden met onze kop in het zand te steken en gewoon openlijk toegeven dat het gros van de inwoners van deze klip er hele andere normen en waarden op nahouden.
  Laten we ophouden met excuses te verzinnen, want ook meer scholing zal de mentaliteit van velen niet veranderen.
  Hier geldt gewoon ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’.

 6. de media zou moeten beginnen met het niet plaatsen van ongeoorloofde ingezonden stukken zoals die van RITA & Willems en consorten,zelf ik heb wel eens de neiging om iets te schrijven wat niet door de beugel kan,en die werden dan ook niet geplaast,weet u ook dat u via contakt een schrijven kan laten verwijderen???????.