• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “We moeten met zijn allen racisme blijven trotseren om het zo te kunnen doorbreken”, dat was de boodschap van de plaatsvervangende gevolmachtigde minister Humphrey Senior gisteren. Senior hield gisteren een toespraak tijdens de 29ste Kerwin-herdenking op de Dam in het centrum van Amsterdam.

Twee uur lang werd er door toespraken van Ruben Seferina (SPLIKA), Iwan Leeuwin (GroenLinks) en Alvin Riley (PvdA), Kerwin Duinmeijer herdacht. Hiernaast kreeg de Kerwin-herdenking een nog bijzonderder invulling door de optredens van fluitist Ronald Sneijder en dichter Quincy Gario.

Racisme
Senior kaartte in zijn toespraak aan dat ‘de meeste gevallen van racisme niet aan het licht komen’. Volgens de minister moeten we met zijn allen racisme blijven trotseren om het zo te kunnen doorbreken. Voorzitter van ‘Vrienden van Kerwin’, Dichela Imperator, vermelde in haar slottoespraak dat er volgend jaar wederom een Kerwin-herdenking plaats zal vinden; ditmaal de 30ste herdenking.

Kerwin Duijnmeijer
Op 20 augustus 1983 werd de 15-jarige Curaçaoënaar Kerwin Duijnmeijer in de Amsterdamse Damstraat neergestoken door Nico Bodemeijer, een skinhead. Duijnmeijer vluchtte hierna zwaargewond naar de Dam en belandde in een taxi waar hij de taxichauffeur smeekte om hem naar een ziekenhuis te brengen; de taxichauffeur weigerde om dit te doen. Nadat een tweede taxichauffeur eerste hulp had verleend en een ambulance had gebeld, belandde Kerwin enige tijd later in het ziekenhuis waar hij echter aan bloedverlies overleed. De Stichting Vrienden van Kerwin herdenkt elk jaar deze aangrijpende gebeurtenis met het doel om racisme in Nederland ter sprake te brengen en tegen te gaan.

Humprey Senior legt krans neer tijdens herdenking

2 reacties op “29ste Kerwin-herdenking op de Dam”

 1. Racisme is iets dat zowel door zwart als wit gedaan wordt.
  ik als makamba wordt (of voel me) geregeld gediscrimineerd hier op curacao.
  ook zie ik geregeld curacaoenaars anderen discrimineren.
  wat ik wil zeggen is dat racisme onder alle volkeren bestaat en alleen kan veranderen door hier aandacht aan te geven en ook strafbaar te maken.
  de overheid heeft hier een taak in….

 2. Senior vertegenwoordigt zelf een racistische regering.. wat een durf om dan daar te verschijnen!