• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Staten opende vandaag de eerste vergaderweek na het reces met een vergadering over het voorstel voor de basisverzekering ziektekosten (BVZ). Daarin werd duidelijk dat de coalitie geen meerderheid van de Staten kan verwachten voor de premie van 12 procent voor gepensioneerden, meldt Amigoe.

Jaime Córdoba, Statenlid voor Pueblo Soberano en Statenlid voor de MAN Eunice Eisden, lieten tijdens de vergadering weten het voorstel voor de premie niet te steunen.

Resolutie
De vergadering van vanochtend was aangevraagd door Pueblo Soberano, nadat Plataforma di Asosashon di Penshonadonan op 17 juli een resolutie had aangenomen om een dialoog met de regering af te dwingen over de invoering van de basisverzekering. Volgens het platform voor ouderen maken gepensioneerden zich vooral zorgen over de 12 procent aan premie die zij moeten gaan betalen.

Voorstel
Tijdens de Statenvergadering werd door de organisaties die zijn aangesloten bij het platform, veel kritiek geleverd op het conceptvoorstel dat officieel nog niet naar de Staten is gestuurd. Bij de Staten ligt er wel een voorstel, maar dit is zonder de adviezen van de Raad van Advies en de Sociaal Economische Raad.

Invoeren
Demissionair minister van Gezondheid Jacintha Scoop-Constancia liet begin deze maand de datum van 1 september voor de invoering van de basisverzekering los. Vlak daarvoor was de minister ervan overtuigd dat alle hervormingen in de gezondheidszorg vanaf 1 september ingevoerd zouden kunnen worden. De minister wil de basisverzekering nu voor het einde van het jaar invoeren. De Statenvergadering van vandaag is via deze link terug te kijken.

11 reacties op “Geen meerderheid Staten voor premie BVZ”

 1. @zorro
  Een en ander zal veranderd zijn en dat zal nog ontelbaar keren gebeuren??
  Mijn info: VBC Newsletter van juni 2012 : 12% en inkomensgrens 100.000 gulden.
  Hoe Citizins een en ander financieel kan, is niet mijn maar hun “probleem”. Prima service op alle (!) gebied en zij heeft niet als de SVB enorme tekorten, maar keurige zwarte cijfers in de boeken! En jongere mensen kunnen daar terecht voor ongeveer 1250 gulden. Dus waarom meer betalen, enkel omdat de overheid een domme dictator is? Geef eens één goede reden.

 2. @ NO smile. Ik bedoel niet 12% over een maximaal inkomen maar dat je maximaal NAF 4800 per jaar aan premie betaalt. Niets ongewoons, want een maximum bestaat ook bij de premie AOW.

 3. @ Zorro. Er was(?) sprake van over een maximum inkomen van 100.000 gulden en dan is 12% nog altijd 12.000 gulden en voor iedereen (!) dictatoriaal verplicht. Ik heb geen enkele twijfel over de prima kwaliteit van Citizins (dat heeft trouwens niets (!) te maken met de hoogte van de premie) maar des te meer wel over de kwaliteit van de personen, die deze basisverzekering zonder verstand van zaken hebben gemaakt of beter mismaakt.

 4. @ NO Smile. Ik kan de verzekering van Citizens niet beoordelen, maar voor NAF 1800 per jaar voor een penshonado zou ik toch behoorlijke angsten hebben. Vooralsnog lijkt de verzekering niet verplicht voor iedereen te worden. Nee, je komt nooit op NAF 12000 per jaar, want er zal een maximum komen en dat maximum is nu NAF 4800.

 5. whahaha na de val van de deze bende komt er weer een nieuwe criminele bende or no !!

 6. Komt wel Kwame, komt wel. Nog even geduld.

 7. De minister wil de basisverzekering nu voor het einde van het jaar invoeren?? Is ze niet demissionair? Komen er geen verkiezingen dan? Is ze zo zeker van haar plek of weet zij iets dat wij nog niet weten?? Ga toch weg en neem die basisverzekering met je mee!

 8. P.S. Die premie van 10,4% over het inkomen van 1 persoon is overigens terecht ook per persoon en kan bijv. de partner particulier verzekerd zijn en blijven.

 9. 12% voor eenvoudige (!!) gezondheidszorg, meer is dat niet op Curarao : compleet gekkenwerk! Citizins verzekert mij, penshonado, prima en vergoed snel voor slechts ruim 1800 gulden per jaar en dat zou dan straks kunnen gaan oplopen voor de mensen bij SVB tot 12000 gulden? En Citizins moet (!) met die prima verzekering dan maar gaan stoppen?
  Waar blijft de VRIJHEID van de mensen en de verzekeringsbedrijven? Misschien dat die “regering” die die basisverzekering zo dom willen doordrukken zich maar eens moeten laten onderzoeken in hun bovenkamer, ja toch?

 10. Het zal een harde noot worden om te kraken en de eerste voorwaarde is, dat deze minister zich er niet mee bemoeit en iedereen weet waarom. Een situatie als in Nederland met 100-duizenden, die de maandelijkse kosten niet kunnen betalen, moeten we niet hebben. Hoe het op Aruba gaat weet ik niet, maar dat loopt dacht ik ook niet lekker. In ieder geval zullen de kosten van de gezondheidszorg beheerst en betaald moeten worden en daarvan zijn kostenbesparingen ook een onderdeel en mag wat mij betreft hier ook een discussie komen over zeer kostbare behandelingen en het rendement daarvan vooral boven een bepaalde leeftijd. Voor de 60-plussers, die niet werken, valt natuurlijk het werknemersaandeel weg zoals dat nu ook het geval is in de premie van 10,4% voor de 60-plussers.

 11. OH en hiervoor kan wel worden vergaderd? volgens mij staat er een nog belangrijke vergadering geplant en dat is Curacao verlossen van deze criminele bende!