• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oppositiepartij PAR wil dat Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels met bewijs komt dat Kabinet Schotte petroleum en gas heeft ontdekt, en dat de PAR van plan is het grootste deel hiervan aan Nederland te geven. “Wiels zoekt ruzie met Nederland met leugens over petroleum en gas”, aldus de partij.

De discussie over de aanwezigheid van aardgas in het territorium van Curaçao loopt al jaren. De PAR zou tijdens haar bewind al onderzoek hebben laten uitvoeren na de aanwezigheid van aardgas. MFK-leider Gerrit Schotte probeerde al voor zijn aantreden als premier de documenten van eventuele olieboringen boven water te krijgen.

Contracten
Wiels beschuldigde vlak na het aantreden van Kabinet Schotte de oppositie van huichelarij. Demissionair premier Gerrit Schotte beweerde in 2010 dat het kabinet De Jongh-Elhage drie contracten getekend heeft met olie-exploitatiemaatschappijen en dat de documenten naar olie-boringen waren verdwenen.

Bewijs
Volgens PAR-lid Omayra Leeflang grijpt Wiels met zijn campagne voor zijn partij weer naar deze beschuldigen. “In de campagne komen zij met de leugen dat de PAR zou zijn gekomen met een wet die Nederland het grootste deel van de petroleum en gas rijkdommen van Curaçao geeft. Wij dagen Helmin Wiels uit om te komen met de bewijzen”, aldus Leeflang.

Documentaire
De partij verspreidde twee weken geleden de eigengemaakte documentaire ‘Ta Basta’. In de documentaire beschuldigt de partij Nederland van het azen op de petroluem- en gasrijkdommen van Curaçao. “Feit is dat Wiels niets heeft bereikt voor het volk en dat hij nu oorlog zoekt met Nederland om zijn onverantwoordelijke strijd voor onafhankelijkheid te voeren zonder het volk te raadplegen”, vindt Leeflang. “Er worden stemmen aangetrokken met leugens.”

42 reacties op “PAR wil bewijs van ontdekking gas”

 1. @Edward, nou De zgn NEE coalitie had toen een meneer heel veel geld betaald die met een alternatief plan kwam en die meende dat er veel olie bij Curacao was. Ook Jules Eisden kwam hiermee en Gerrit Schotte.. Wij het VOLK zijn dus ook zeer benieuwd naar het bewijs van deze heren mbt olie. Echter hier wachten we nog steeds op!

 2. Het antwoord van D66 over de uitspraken van Pechtold zijn binnen en haalt alles onderuit wat Wiels heeft gezegd:

  “Het fragment waar u naar verwijst is van oktober 2011. De uitlatingen van dhr. Pechtold worden verkeerd geïnterpreteerd op Curaçao. De oliereserves waar de dhr. Pechtold op wees bevinden zich voor de kust van Rio de Janeiro, Brazilië. Dhr. Pechtold wees er op dat deze reserves economische effecten kunnen hebben voor de hele regio, waaronder de voormalige Antillen. Hij verspreekt zich wellicht, maar in het fragment is het duidelijk waar dhr. Pechtold werkelijk op doelde.”

 3. Het probleem is dat we over vijf jaar vergeten zijn dat de dictatuur ontstond vanwege olie onder de Curacaose zeebodem, olie, die er helemaal niet was.

 4. Soms denk ik wel eens, dat we de domste van de boberano’s hier wel gehad hebben, maar nee er is altijd weer een nieuwe superlatief: KAKASOURU.

 5. @Kakasouri, je wil alle domme pluche zitters weg hebben, vind ik een prima idee maar wat doen wij dan met de domme niet pluche zitters zoals jij ?

 6. @kakaseru, vraag dat aan Schotte dan want die beweerde hetzelfde en hij had bewijs, echter hebben we dit nooit gezien! ga Schotte vragen dus!

 7. En wij het VOLK wil van de PAR weten wat de PAR wel of niet getekend had destijds en wat de PAR denkt te gaan ondertekenen v.w.b. de petroleum landsverordening.
  Hoeveel procent moet het Curaçaose volk als het aan de PAR ligt behouden?
  Dit zijn dus dingen die het volk NU wilt weten.

  Het is dus niet de PAR die het volk vragen moet gaan zitten stellen over gas etc. maar de PAR moet de vragen van het volk nu, BEANTWOORDEN !

  Hoeveel procent mag Curacao zelf behouden als het aan de PAR ligt? Dan weten we op wie we straks wel of niet moeten stemmen.

 8. Ik zal straks gaan stemmen op een sterke partij met wesu di lomba. En niet op een partij vol mensen die aan zichzelf twijfelen. Er is een nieuwe tijdperk aangebroken, weg met ja-knikkers. Weg met domme pluche zitters.

 9. Dat bewijs is die petroleumland-verordening die de PAR in het laatje had liggen om te tekenen of al getekend had.
  75% voor Nederland
  15% voor BES, (samen 90% Nederend)
  5 % voor Curacao (?)
  en 5% voor Aruba…

  En mocht er op dit moment geen olie gevonden worden wil nog niet zeggen dat er in de toekomst dit niet gevonden zal worden. Maar om ons eiland en de toekomst van toekomstige generaties zo te grabbel te gooien zodat ze straks niks hebben is een misdaad. Contract is contract, handtekening is handtekening, ook over 100 jaar!

  Er staat ook nergens in die verordening wie voor de vervuiling van de milieuelementen zal opdraaien, zo slim is Nederland. Net als met de Shell destijds. en zo DOM zijn onze ”bestuurders” loko pa kos, ook.

  Als het aan de PAR ligt moeten de toekomstige generaties eeuwenlang het handje ophouden bij Nederland al wordt er petroleum in de Curaçaose bodem gevonden.
  Geef ze een kleinigheid en ze geven bij voorbaat alle toekomstige gemeenschappelijke grondstoffen weg, alsof het om hun privé eigendommen gaat, en zonder iets aan het volk te vragen.

  Het is dus tijd voor sterke mannen en vrouwen aan de macht op Curacao. Echte onderhandelaars en geen domme ja-knikkers die al hebben laten weten dat ze het niet kunnen maar alleen aan de macht willen komen voor het geld.
  Kun je het niet? Hala kita, om anderen die het wel kunnen het te laten doen.
  Er zijn genoeg Curaçaoënaars die in Nederland en Amerika in een hoge functie hebben in de olie-industrie, helaas worden deze mensen niet gewaardeerd op Curacao, wegens, ”Nos mes no por”…….
  Het is niet ”Nos mes no por” maar jij kan het niet, dus hala kita !

 10. @ Virago. Klopt helemaal, want de PAR heeft op dictatoriale wijze de naam van het PSC veranderd en Asjes is ook van de PAR.

 11. slimmerikken, pechtold heeft gereageerd op de berichtgeving dat we gas hebben.
  het zou goed zijn een kijkje te nemen op de kaart van venezuela waar het gas/olie zich bevind.
  in het maracaibomeer en orinoco veld.

 12. @Virago, regering Schotte is lekker democratisch.. hebben geen meerderheid en blijven toch aan!!

  trouwens met al dat olie en gas.. heeft Curacao al een lidmaatschap aangevraagd bij de OPEC?

 13. Par is de meest Arrogante en ondemocratische Partij!!!!!

 14. @ Edward. Normaal wordt er hier geen waarde gehecht aan wat een Nederlandse politicus zegt maar als het zo uitkomt dus opeens wel.

  Dat is het structurele probleem van idioot Wiels, want hij graaft als een mol op internet en zegt tegen iedereen: kijk maar op internet, want daar staat het. Hij “vergeet” te zeggen, dat hij alleen artikelen naar voren brengt, die hem welgevallig zijn en niet de vele andere artikelen, die hem juist niet bevallen. Trouwens internet is als informatiebron ook al niet van een groot waarheidsgehalte.

 15. @randy, jouw criminele vriendjes zoals Jules Eisden, Schotte en Cooper menen dat er olie en gas is! dus kom daarom met bewijzen of zijn dit weer leugens zoals altijd?

 16. @Edward, ik ben reuze benieuwd naar het antw. van Pechtold. ik heb D66, 3 weken geleden een briefje geschreven en uitgelegd welke controverse thans speelt. tot op heden geen reactie gehad. slechts een ontvangstbevestiging.

  overigens heeft wiels te veel last van gas in eigen broek, we kunnen er alleen geen donder mee want het is gas van funchi ku tutu. vandaar dat hij zo’n opgeblazen postuur heeft.

 17. Als PAR wil informatie,vraag ex pm Eis en Ansari hun heef alle info van gas en olie onder curacaose bodem Pechold en consores.

 18. Normaal wordt er hier geen waarde gehecht aan wat een Nederlandse politicus zegt maar als het zo uitkomt dus opeens wel. Heeft iemand ooit de moeite genomen om Pechtold te vragen hoe hij aan deze informatie komt? Ik wel, zodra het antwoord binnen is laat ik het hier weten.

 19. @ klaagbank,
  Grot gelijk.
  loop dit al tijden te zeggen over deze figuur, als hij zijn zin of gelijk niet krijgt gaat hij tegen alles en ieder waarvan hij denkt dat ze ”tegen” hem zijn , aanschoppen/beledigen/kleineren.En deze figuur pretendeert dat hij ”het Volk” wijsheid wil bij brengen, lubida!

 20. Als hier gas en olie was geweest dan is dat al verkocht door Schotte en zijn schoonfamilie..

 21. Dit kabinet staat bekend vanwege het grote aantal leugens dat zij verspreiden. Ze liegen al over hun opleiding, criminele activiteiten, hetgeen zij bereikt hebben enz.

  Het zou fantastisch zijn als ze over de aangetroffen bodemschatten wel de waarheid verteld hebben….helaas een utopie.

  Deze criminullen behoren achter de tralies.

 22. zie je curaçao op de kaart?
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EIA_World_Shale_Gas_Map.png

 23. Telt” Hete lucht” ook mee als energiebron? Want dan zitten we op Curacao wel goed want daar wordt een gigantische hoeveelheid van geproduceerd door alle schreeuwers.

 24. Shell heeft al meer dan vijftig jaar een enorme afdeling ‘exploration and production’. Hier is zeer nauwkeurig in kaart gebracht waar ter wereld zich olie- en gasreserves bevinden, en in welke mate deze commercieel te exploiteren zijn.

  Nu moeten wij geloven dat Shell haar installaties hier (indertijd) voor 1 gulden aan het eiland heeft verkocht terwijl er voor miljoenen of miljarden dollars gas te halen zou zijn?
  Daar zijn de hollanders echt te slim voor.

  http://www.shell.nl/home/content/nld/aboutshell/who_we_are/locations/nl/rijswijk/.

 25. Aan alle goedgelovige PS volgelingen. Neem maar van mij aan dat als er hier Olie en/of gas in de bodem lag dan was de Shell nooit maar dan ook nooit weggegaan. Dan zaten ze hier nog steeds en stonden er rondom heel Curacao booreilanden. Denk een beetje na.

 26. Het rapport van de Texanen geeft aan dat er alleen in het zuidwesten wat te vinden is.
  Met een beetje geografische kennis kunnen we dan verwachten op de territoriale grens met Venezuela te zitten. Nederland heeft daar ervaring mee. In de Waddenzee ligt ook een gasveld onder de grens met Duitsland. Onder de grond staan in het gasveld geen muren. Dus wie het eerste in de bel prikt kan zijn gang gaan. Als je tegelijk gaat prikken heb je alle twee een weinig rendabele bron. Wat doe je dus als je zoiets op de grens met Chavez krijgt? Even de lippen op elkaar en buitenlandse zaken inschakelen voor een plan van aanpak. Dus inderdaad kan ik me voorstellen dat NL zich ermee heeft bemoeid. Ook kan ik me voorstellen dat we Chavez wakker maken met dit geruzie en hij in de bel gaat prikken voordat Curacao er rijk van kan worden..

 27. De regering zorgt voorlopig alleen voor veel lachgas………..
  Of telt dat mee?

 28. Anna, ik denk dat je een aardig mens bent, maar wel een beetje goedgelovig…
  ik heb het filmpje niet gezien, maar ze kunnen met beelden een hele hoop faken.
  als hier iets in de grond zit, dan zit het zo diep dat geen enkele maatschappij daar gaat boren.
  + het feit dat fossiele branstoffen hun langste tijd gehad hebben.

 29. Als dat contract er was dat de PAR had afgesloten, dan had hij toch niet een debiel filmpje hoeven te maken over Nederland die orchideeen steelt uit Nederlands Indie. Wiels regeert met de angst van zijn domme achterban. Met het gratis onderwijs zal de bevolking slimmer worden en inzien wat voor een dwaze partij het is. En ik weet al wat zijn antwoord zal zijn op de uitkomst van de RMR vergadering as vrijdag als de financiering door RDK wordt afgewezen. Dat is een complot van Nederland. Met mijn hele beperkte psychologisch inzichten denk ik toch wel dat Wiels heel dicht bij een krankzinnig verklaring ligt en opgenomen zou moeten worden. Zijn woede over situaties waarop hij geen grip heeft, de constante achterdocht in de vorm van complot theorien en verheerlijking van wapentuig/geweld. Duidelijk een geval van een ernstige persoonlijkheids stoornis.

 30. @anna, dat je niet naar school bent geweest is geen schande maar aub hou op het napraten van Wiels.. denk nu eerst heel goed na en kom met je eigen mening!

 31. Een leuk idee voor een verkiezings-stikker van de PS, “EAT MORE BEANS, CURAÇAO NEEDS THE GAS” zag dit ooit eens in Florida.

 32. Gewoon even een copietje bestellen in Texas.. Is niet zo ingewikkeld..

  Hydrocarbon Potential of the Aruba and Western Curacao Basins, Offshore Venezuela

  Hamed Z. El-Mowafy, Paul Mann, and Alejandro Escalona
  Institute for Geophysics, Jackson School of Geosciences, The University of Texas at Austin, C1140, Austin, TX

  Although Venezuela is the sixth largest oil producer in the world, there is no significant hydrocarbon production from its offshore basins.

  We use a 885 km grid of 2D seismic data and three deep exploration wells drilled in 1989/90 to evaluate the hydrocarbon potential of two, 5.4-6 km-thick offshore basins near Aruba.

  Four seismic sequences are defined: Sequence 1 consists of a 1300-m-thick section of continentally-derived clastic deep-water sediments, overlying an irregular basement of Late Cretaceous-Paleogene arc rocks; thicknesses are controlled by an east-striking set of parallel normal faults. Sequence 2 consists of a 2600-m-thick, early Miocene section of deep-marine deposits controlled by northwest-striking normal faults; the top of sequence 2 corresponds to the Middle Miocene unconformity of regional extent. Sequences 3 and 4 record 1450-m of a late Miocene deepwater to shelfal clastic and carbonate basin section; shelf-slope-fan clastic systems infill from small deltaic systems along the Venezuelan coast; normal displacements are observed on a set of northwest-striking faults.

  Limited maturation data from the three wells indicates that only the southwestern part of the study area falls within the oil and gas window. These observations are consistent with bright spots seen on the seismic data and by gas shows reported from the wells.

  A potential source is the continentally-derived terrigenous section of sequence 1; potential reservoirs include slope fans within sequence 3 and carbonate buildups on footwall blocks within sequence 4. Migration pathways are provided by northwest-striking normal faults that penetrate from the basement level through sequence 4.

 33. Wiels en Schotte met Cooper als dirigent zijn nu bezig met een booreiland op te zetten ergens in de pacific net ten zuiden van Nieuw Zeeland en daarvandaan gaan zij boren naar de territoriale wateren van Curaçao omdat dat de korste weg is naar die olie en gasbellen onder Curaçao.

 34. Denk dat de Chinezen al onderweg zijn, dus t zal wel kloppen..
  ——
  Hong Kong Special Administration Region passport holders have been granted visa-free access, or visa-on-arrival, to Dutch territories in the Caribbean, Hong Kong Immigration Department announced Thursday.

  The visa-free areas includes Aruba, Curacao, St Maarten, and the Caribbean Netherlands, which comprises Bonaire, St Eustatius, and Saba.

  The visa-free period for Aruba is 30 days, while that for Curacao, St Maarten, and the Caribbean Netherlands is three months.

 35. @Kasuari… IJzersterke reactie!

 36. Waarom doet PAR toch zo moeilijk? Een ieder heeft dhr PECHTOLD zien vertellen in de programma van PAUL E WITTEMAN,vertellen, dat er genoeg OLIE EN GAS LICHT IN ONZE WATEREN, EN DAT NEDERLAND HEEL ERG RIJK VAN GAAT WORDEN.
  Dus PAR vraag het toch direct.Dan hoef je niet te twijfelen of SCHOTTE OF WIELS zitten
  te liegen.

 37. Of zou OLIEdomme Wiels gewoon te veel bruine bonen gegeten hebben? 🙂

 38. Ik reageerde net op de promotie dvd die wiels heeft gemaakt, waarin hij gebruik maakt van beelden van Puaw en Witteman waar Pechtholt het over de olie vondsten heeft in de antialliaanse wateren.En met die beelden kan je zonder toestemming geen business gaan doen. Ik blijf lachen hahahahahahahahahahahahahahaahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahhaahahhahahahhahahaha

 39. Ja dit willen wij ook graag weten.. MFK en PS roepen dit maar zijn nog nooit met bewijs gekomen. en we weten wat voor leugenaars zij zijn!

 40. doe dan aangifte wegens laster………..

 41. Het enige gas op Curacao stoot Wiels zelf uit tijdens zijn oliedomme geschreeuwde redevoeringen.

  Zet een windmolen voor zijn mond en Wiels kan een middelgrote wijk van electriciteit voorzien.

 42. De PAR kan wachten tot ze een ons weegt, want Wiels levert nooit enig bewijs en heeft een waslijst aan valse beschuldigingen op zijn naam en zijn idioten geloven het ook nog, terwijl hij niet naar het OM durft te stappen.