• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Partido PAIS wil zo snel mogelijk dat de ‘Curaçao Financial Services Board’ wordt opgericht om de internationale financiële dienstverlening (voorheen ‘offshore’) nieuw leven in te blazen. PAIS vindt dat de service hetzelfde effect moet hebben zoals het Curaçao Tourism Board dat voor ons toerisme heeft.

Volgens PAIS heeft de financiële dienstverlening een groot potentieel om bij te dragen aan de groei van onze economie, werkgelegenheid te scheppen en deviezen te genereren welke noodzakelijk is om de betalingsbalans op orde te brengen.

Competitief meedraaien
“Dit instituut krijgt de taak internationale bekendheid te geven aan onze financiële sector, producten alsmede fiscale verdragen te initiëren en er zorg voor te dragen dat ons land overal van de zwarte lijst wordt gehaald”, zegt partijleider Alex Rosaria. Daarnaast vindt Rosaria dat de dienstverlening voortdurend aandacht moet besteden aan de lokale wetgeving om continue de garantie te kunnen geven dat ons land competitief kan meedraaien in de wereld. “De sector moet meer durven, meer risico’s nemen, nieuwe markten aanboren en vooral niet roomser dan de paus zijn.”

Verontrust
“We zijn zeer verontrust dat we tot op heden niets hebben vernomen van mogelijke oplossingen die de overheid voorstelt in het kader van de aanwijzing die Nederland het kabinet Schotte heeft opgelegd”, zegt Rosaria. “Of de overheid al dan niet met een plan zal komen, PAIS zal in ieder geval een alternatief gaan voorleggen. Dit alternatief zal steunen op twee pilaren; het tripartite overleg opnieuw introduceren en het herstel van onze financiële situatie dient niet ten koste te gaan van het sociale welzijn van ons volk”, aldus de partijleider.

31 reacties op “PAIS wil ‘Curaçao Financial Services Board’ oprichten”

 1. Nou wordt ie mooi. Had Alex R. zelf niet de Curaçaose offshore de nek omgedraaid destijds?
  Waar zijn die mensen toch mee bezig. Een land besturen is een serieuze zaak en geen tiramentu di bagon!

 2. @ Cur Eye. Blijf bij het onderwerp en dwaal niet af en het onderwerp was dat jij Emily, Omayra en Dick vervangen wil hebben.

 3. @Cureye, Je moet het spel politiek ook willen en kunnen spelen. Op Curacao houdt dat ook in dat mensen je gaan volgen en je zal worden beledigt en wellicht zal je familie worden bedreigt. Is dat het waard? Wil je dat als jonge vader van een gezin? Kwa capaciteiten lijkt hij me een goede maar ik denk dat hij geen zin heeft in het spel politiek en dan vooral het nivo van Wiels etc.

 4. @Zorro, dat intereseert jou geen bal. Mij wel. Ik denk dat E.R wel degelijk geschikt is voor de politiek, echter voor zakelijke politiek niet zoals die bedreven wordt op Curacao… waardoor we geen stap vooruit komen. Dat is ook mijn hele punt, dat het niveau hoger moet en dat een partij die mij stem wil verdienen dat aan moet tonen. Ik vind dat PAIS op de goede weg. PAR op dit moment niet en eerlijk gezegt slechts de paar jaar dat Pourier de baas was.

 5. @ Cur Eye. Ik stel als argument vast, dat de jonkies Eugene en Etienne de politiek hebben verlaten. Waarom maak je het jezelf dan nog moeilijker om dan met de reden van het vertrek op de proppen te komen en nog slechts een vermoeden daarvan? Het interesseert me geen bal en voegt ook niets toe of af aan het feit noch aan het argument. Als je al met je vermoeden gelijk zou hebben, zou dat alleen maar kunnen betekenen, dat Eugene niet voor de politiek geschikt is geweest, maar ook dat doet weer niets ter zake. Ik heb je met steekhoudende argumenten geantwoord op je wens om Emily en Omayra voor anderen plaats te laten maken en daar zou je tevreden mee moeten zijn. Dick is van een andere “grootheid” en kan ik met je eens zijn, als dat al nodig is.

 6. @ Cur Eye. Voor mij geldt hetzelfde als voor jou. Ik heb tenminste argumenten niet met “volgens mij” en speculaties gelardeerd. Nee, ik ben geen PAR-lid. Hoe iemand mijn argumenten wil opvatten, zoekt ie maar lekker zelf uit, maar vooral eerlijke argumenten worden niet altijd gewaardeerd. Kortom niet mijn probleem.

 7. @Zorro, zou je mijn emotionele aannames kunnen quoten.. Ik sta altijd open om foutieve aannames te herzien.

  Over jonge politici; Volgens mij is Rhuggenaath weggegaan nadat hij helemaal gedesillusioneerd was over o.a meerdere politieke benoemingen die de PAR wou doorvoeren. But of course I could be wrong.

  Ik ben altijd een PAR stemmer geweest.. misschien stem ik dit keer weer puur strategisch op PAR. Ik weet niet of je PAR lid bent, maar ik kan je wel zeggen je meer schade doet dan helpt met de argumenten die je opgooit. Ik zou niet graag op jou stemmen in ieder geval.

 8. 1 voordeel.. criminelen hebben veel geld en terroristen ook. Deze willen dat graag witwassen.. ik denk dat ze met Schotte en co goede vrienden kunnen worden. Er zal veel Taliban gelden binnenstromen en dat is werkgelegenheid.. Wat dat betreft was wat Wilsoe deed met zijn brief naar clinton op geld op te eisen voor een crimineel heel toepasselijk!

 9. @ Cur Eye. Ik bedoel juist jouw emotionele aannames. Het beleid kan deels worden voorgenomen en deels niet, omdat er nog geen overzicht is van wat die idioten zullen achterlaten. In het eerste geval is een lijstje met punten voldoende als beleid en dat lijstje zal zeker niet bij 10 punten blijven. De PAR is terecht heel voorzichtig om baluartes te vervangen door jongere aankomende politici, die nog te ver van zo’n stap zitten en met de ervaring van Eugene en Etienne, die juist op jonge leeftijd de prioriteit niet langer bij de politiek konden houden.

 10. @Zorro,

  Wow, redelijk ge-emotioneerde reactie van je met veel aanames over een anoniem persoon.
  “Als je niet eens het geduld kan opbrengen hoe de zaken er bij een eventuele overname zullen voorstaan” ->
  Ik begrijp dit niet echt. Bedoel je dat ik moet wachten tot na de verkiezingen?

  PAR heeft genoeg goede kandidaten in huis, maar de dinos willen geen stap opzij doen lijkt mij.

  En voor de goede orde. Website, plan van aanpaak etc lijkt me toch handig om klaar te hebben… IN CAMPANJETIJD.. hoelang hoopt de PAR al dat de regering valt?

  Ik dacht dat ze “Klaar waren om te regeren”

  Don’t beat yourself up over mijn “waardeloze” 2 cts..

 11. Waarom heeft Merrill Lynch op Curacao een CV?
  Waarom hebben CTATF en OECD juist alles op te merken over de regels rond deze ondernemingsvorm?
  Toch niet omdat we op fiscaal-juridisch gebied het braafste jongetje van de internationale klas zijn.
  Misschien omdat alleen hier kan wat nergens anders kan EN er desnoods tot de Hoge Raad in NL kan worden geprocedeerd. Die mazen in het net zijn er natuurlijk ook wel in (andere) bananenrepublieken, maar niet in combinatie met enige rechtszekerheid…
  Hoeveel zou Curacao (formeel via belastingen) hier aan over houden (straks even gaan kijken).
  Moraal: als we het te netjes doen valt deze business weg en worden we gewoon een arm Caribisch eiland zonder goed ziekenhuis en zo…

  ——–

  Merrill Lynch International & Co. C.V. Half-Yearly Financial Report for the six months to 30 June 2012 (CV gevestigd op Curacao…)

  The unaudited condensed financial statements of Merrill Lynch International & Co. C.V. for the six months ended 30 June 2012, together with the statement made by responsible persons thereon, have been submitted to the National Storage Mechanism and will shortly be available for inspection at: http://www.morningstar.co.uk/uk/NSM .-

 12. Een goed idee. echter, enkel als er een regering komt van een heel andere signatuur.
  Het zal duidelijk zijn dat bij ongewijzigd beleid en een Bestuur bestaande uit oplichters, leugenaars, gevaarlijke volksmenners en dieven, alle voornemens om de financiële sector te stimuleren tot mislukken gedoemd zijn. Ons eiland zal verder afglijden naar Haitiaans model.

 13. @ Cur Eye. Als je niet eens het geduld kan opbrengen hoe de zaken er bij een eventuele overname zullen voorstaan en hoe de lijst van de PAR er uit gaat zien, heeft het toch weinig zin over beleid te speculeren of te gillen voordat je geslagen wordt. Rust is ook weer zo’n betrekkelijke kreet van Rozier. Een website is ook niet zaligmakend. Je kan wel (waardeloze) kritiek hebben op kandidaten, maar heb jij andere kandidaten in de aanbieding, die willen en kunnen? Ik denk, dat je in je werkzame leven al moe wordt bij het denken aan de werkuren, die Omayra in volk en land heeft gestoken en wat ze allemaal integer heeft gedaan.

 14. @Rignald. Ik ben bang dat dit juist de aantrekkelijkheid van Curacao is. Deze regering zal er weinig aan doen natuurlijk, maar het feit dat we anoniem geld uit de SPF kunnen trekken en dat de wetgeving snelle acties tegengaat is juist een lokkertje. We trekken niet het goede publiek natuurlijk, maar de OECD laat wel weten waar de gaten zitten. Zie:

  http://www.eoi-tax.org/jurisdictions/CW#determinations_3c4683e021d720a3fac149776713a59d

  Je hebt geen idee hoeveel bedrijven via Curacao “werken” Hoeveel geld denk je dat er bijvoorbeeld omgaat via de onderstaande “Curacaose”banken?

  Banco Industrial de Venezuela (Curaçao Branch)
  Banco Nacional de Crédito
  C.A. Banco Universal Sucursal Curaçao
  Banco Provincial S.A. (Curaçao Branch)
  Banco de Venezuela, S.A.
  Banco Universal (Curaçao Branch)
  FirstCaribbean InternationalBank (Curaçao) N.V.
  MeesPierson (Curaçao) N.V
  Mercantil C.A. Banco Universal Agencia Curazao
  Rabobank Curaçao N.V .
  Van Lanschot Bankiers (Curaçao) N.V
  Abu Dhabi International Bank N.V
  Bancaribe Curaçao Bank N.V.
  Banco del Orinoco N.V
  Banco Provincial Overseas N.V
  Blue Bank International N.V
  Citco Banking Corporation N.V
  EBNA Bank N.V
  Exprinter International Bank N.V
  Girobank International N.V
  LAAD Americas N.V.
  Maduro & Curiel’s Bank International N.V
  Mercantil Bank (Curaçao) N.V
  National Investment Bank (NA) N.V
  Noro Bank N.V
  Orco Bank International N.V.
  RBC Royal Bank International N.V.
  Republic International Bank N.V
  Sky Bank N.V.
  Société Financière des Antilles N.V..
  South American International Curaçao N.V
  TotalBank Curaçao N.V..
  United International Bank N.V.

  De CFATF meldt dat de Centrale Bank wel richtlijen geeft, maar niet doorpakt. Ze blaffen wel maar bijten niet. Dat is toch fijn voor die banken? (Zolang het duurt..)

 15. @Zorro, ik vind gratis onderwijs ook populisme. Maar het is nu eenmaal aan het eind van de vakantie beloofd met alle gevolgen van dien. De nieuwe regering moet rust in de tent brengen. De schade opruimen gaat geld kosten, maar het gaat om een goed beleid uit te stippelen in een rustige omgeving. Zolang schoolbesturen en ouders geen duidelijkheid hebben kun je niet eens beginnen met beleid maken…

  Ik kan me in ieder geval niet vinden in de PAR met Omayra op #2, El Hage op #1 en Dick ergens op de lijst. Par heeft niet eens een website op dit moment… Of een link naar hun facebook pagina. Information age people!

 16. We vergeten wel het belangrijkste. Investeerders zullen niet komen als de regering uit criminelen bestaat en gefinancieerd wordt door criminele witwassers. Wanneer de Minister van Justitie het drukker heeft om een witwasser zijn geld terug te krijgen, de minister van Financien verdachte is van een witwas zaak en hij zelf miljoenen belastingen neit betaald, de MOT niet functioneerd en de OM niets doet om corruptie aan te pakken dan kunnen we het wel vergeten. Bedrijven zullen eerder Curacao verlaten dan komen.FYI internationale investeerders weten echt wel waar Curacao ligt en houden de ontwikkelingen hier zeer goed in de gaten!

 17. @ Cur eye. Natuurlijk kan een nieuwe partij zich nog niet bewezen hebben, maar ik wijs op de afgelopen gevolgen door op een nieuwe partij te stemmen. Gratis onderwijs is wat mij betreft populisme en kan een partij net zo goed iedereen NAF 100.000,– geven. Ik vind de opgeheven subsidieregeling prima. Verder is Rosaria een independista, maar wel een hele vage. Als er tegen die tijd een regering komt, die niet aan potverteren en schulden maken doet, is wat mij betreft onafhankelijkheid mogelijk, ALS er gas en olie in onze wateren zou zitten en dat met dikke winst voor onze schatkist ontgonnen kan worden. Dat Nederland daarvan goed zou profiteren is natuurlijk je reinste kolder.

 18. Goed initiatief. Maar ik denk dat bij gebrek aan een echt partijprogramma een 10 punten lijstje erg handig is. Liever 2x 10 lijstje… wat kunnen we op korte termijn verwachten en wat PAIS gaat doen en wat op lange termijn.

  @Zorro, een relatief nieuwe partij zonder zetels kan zich natuurlijk nooit bewezen hebben.
  Wat het wel doet is een duidelijk standpunt innemen tegen corruptie en “bulgaridat”.

  Een lijst is hier altijd een probleem… de Soberanos vallen over het “hbo-minimal” principe, terwijl je misschien ook pilaren uit de gemeenschap op wil nemen, die niet min. HBO hebben.
  Dat betekend niet dat je ze een ministerpost moet geven.
  Maar mensen moeten kunnen aankloppen bij de volksvertegenwoordigers. Bubu voelt zicht niet prettig om met drs. mr. Ir Martina te praten, maar wel met Juni di Rooi Santu…

  PAIS moet zorgen dat ze stemmers van MFK en MAN weg trekken.
  MFK heeft veel jonge eerste keer stemmers, MAN heeft veel ontevreden achterban.
  PS kun je een beetje paaien met het vage onafhankelijkheids standpunt in combinatie met oplossingen voor armoede bestrijding en harmonie op het eiland beloven. Maar de hardcore PS is een sekte, compleet gebrainwasht en niet voor rede vatbaar.

  Ik wil best op PAIS stemmen, but you got to tell me how your going to tackle our biggest problems!

  Opzet voor lijstje indien er PAIS lurkers zijn:
  – Atracos + kleine diefstal (korte termijn: landelijke db aanleggen met aangiftes (+versnelde aangifte procedure, met relay naar aangever), hotspots
  snel analyseren en veelplegers identificeren) Lange termijn: snelrecht toepassen, langere straffen met hoge strafvermindering bij behalen van diplomas in de gevangenis.)
  – Harmonie op het eiland
  – School verlaters
  – Aqualectra, DOK, UTS
  – Ziekenhuis
  – Eisen van wegendek aanpassen (betere afwatering, hoogwaardig dek + fietspaden waar het kan)
  – Diabetis
  – Loketten O.B, AVBZ, AOW volledig automatiseren… electronisch inleveren
  – Diesel subsidie voor vissers en buschaufeurs. MET electronisch controle systeem,
  *ZEER* hoge boetes voor de pomp bij aantoonbaar misbruik.

  Trouwens, misschien moeten we gewoon diesel/benzine importeren als eigen productie te duur is. Aruba en SXM hebben te vaak lagere prijzen dan wij.

  PAR heeft een domme zet gedaan door afschaffing onderwijs pornada er in te zetten… Meer onrust en beleids verandering. Punt had moeten zijn: DIRECTE OPLOSSING voor de onrust, eenmalig schuiven met fondsen om het dit jaar op te lossen. Volgend jaar 100% bekostigen voor ouder(s) met (gezamelijk) inkomen van X. Zit er geen marketeer bij de PAR die de marketing waarde van gratis kent?

 19. @Zorro Ben het met je eens. Hoe kan Rosara nu Cleopa op zijn lijst zetten. Geeft toch te denken. Het idee voor een ‘Financial Service Board’ is echter wel een hele goede. We mogen best wel meer reklame maken voor deze sector. We mogen ook wat meer bekendheid geven aan deze sector op Curacao zelf. Het Curacaose bedrijf Citco is een van de grote wereldspelers in de Hedge Funds Industry met kantoren in hartje Londen, Zwitserland, Amsterdam, Verenigde Staten etc etc Dit is volkomen onbekend bij 95% van de lokale bevolking.

 20. Zoals Zorro heel terecht zegt : “Je moet maar afwachten wat er verder op de kandidatenlijsten komt te staan” Zolang die lijsten niet bekend zijn is het oplaten van ballonnetjes, niet zo zinvol. Curacao heeft een radicaal andere regering nodig die prioriteiten gaat stellen. Een goed financieel beleid als fundament. Zorg voor goed onderwijs en goede onderwijzers. Economische groei gedurende een reeks van jaren. Het aangaan van solide samenwerkingsverbanden binnen en buiten de regio. Betere verdeling van de hopelijk stijgende welvaart. Uitbouw van het toerisme als industrietak. Als dat allemaal goed op de rails staat is Curacao klaar voor de keuze voor volledige onafhankelijkheid, binnen of buiten het Koninkrijk. Dat kan nog een paar jaar hard werken en goede regeringen kosten.

 21. PAIS heeft zich met Cleopa direct gediskwalificeerd naar mijn mening.

  Cleopa heeft 2 jaar meegelopen, en wie weet ook wel wat onfrisse praktijken op zijn naam, en net op tijd de stekker eruit getrokken om zichzelf te redden?

  Nee, als je je met zulke lui inlaat is het einde zoek!

 22. @ Phillipe: In dit geval lijkt CIFA meer op CHATA, het is een vereneging van degenen die in de sector actief zijn. Een board zoals dhr Rosaria dat voorstelt dient structureel te gaan werken om de financiele dienstverlening op Curacao te versterken, zoals de CTB dat doet voor toerisme.

 23. @ denak batean. De wens is de vader van de gedachte, maar PAIS heeft nog NIETS bewezen en ik zou het een kwestie van de ezel en de steen vinden, als we als de laatste keer WEER op een partij gaan stemmen waarvan we HOPEN, dat die voor positieve verandering gaat zorgen. Rosaria is een kundig financieel man maar heeft “HET” wat mij betreft niet en je moet maar afwachten wie er op zijn kandidatenlijst komt te staan. Als het Cleopa’s zijn, bedank ik ervoor.

 24. @Zorro: eens met jou; maar laat onverlet dat de analyse en aanpak van PAIS grondiger is en mij daarom meer vertrouwen inboezemt dan PAR. De rest van de partijen heeft alleen maar. Voor ellende gezorgd!

 25. @ denak batean. (anders dan de zielige 10 “speerpuntjes” van PAR…)

  Alles is beter dan wat de huidige coalitie (NIET) heeft gedaan en die zien groen en geel van jaloezie, want zij hadden behaklve zakken vullen geen enkel speerpunt.

 26. Een uitstekend idee. Terecht het land moet van de zwarte lijsten af, Dit zou een goede stap voorwaarts kunnen zijn in die richting en het vertrouwen weer in het land te herstellen.

  Alex uw steun heeft u van mijn kant ( onze familie) reeds binnen.

  Felis siman iedereen.

 27. Misschien geen top zwaar gewicht, maar wel integer en iemand die met structurele oplossingen komt voor echte problemen; (anders dan de zielige 10 “speerpuntjes” van PAR…)

 28. Dacht dat we daar CIFA voor hadden? Of is dit een ander plan? Zie onder…

  “Curacao is ten onrechte relatief onbekend als internationaal financieel centrum”, geeft CIFA voorzitter Etienne Ys aan. De producten en diensten van Curacao doen niet onder voor de producten en diensten van concurrerende jurisdicties, echter Curacao kan nog veel verbeteringen doorvoeren in de promotie van de jurisdictie. Het informatie booklet genaamd ‘’Curacao, Your International Financial Center to and from Latin America’’ is hier een klein onderdeel van en kan worden gedownload op www.cifa-curacao.com.

  De internationale financiële sector is een belangrijke economische pijler. De sector is goed voor 8-10% van de Curacaose economie en is een belangrijke inkomstenbron van buitenlandse diviezen voor Curacao. CIFA fungeert als klankbord voor de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten en zet zich in voor de verdere ontwikkeling van deze belangrijke sector voor het land. 

 29. Zo lang dit land / (komende?)regering èlke week wel met àndere als het kan nog gekkere en dommere (!) plannen blijft komen zal geen enkel weldenkend bedrijf uit het buitenland hier dus onzekere (!!) zaken willen doen. Zeer helaas! Wat te denken van b.v. 80/20, basisverzekering, etc. en wat zal het morgen zijn?

 30. Rosario is geen zwaargewicht waar je op wilt stemmen, maar hij is wel integer. En met partijen als MFK, MAN en PS (FOL noem ik daar niet bij want die zien we – gelukkig – niet meer terug na de verkiezingen) waar de corruptie regeert blijven er niet veel partijen over waar je uit kunt kiezen.

  Laten we toch vooral stemmen op integriteit, want topkwaliteit vind je in geen enkele partij. Pais zou nog wel eens het beste alternatief kunnen zijn, ook omdat ze geen verleden hebben in de politiek.

 31. Hopi bon,
  Hands-on aanpakken van problemen en ombuigen naar solutions en benutten van kansen!!
  PAIS straalt de juiste “power” uit en lult niet maar onderneemt en gaat voortvarend te werk….
  Ondersteun PAIS en stimuleer voortgang van deze tendens !!!!!