• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Advocaat Geert-Jan Knoops en justitie op de voormalige Antillen willen een nieuw onderzoek naar een moordzaak op Bonaire. Dit meldt NOS in een artikel over de bevindingen van de advocaat. Knoops zegt opnieuw een gerechtelijke dwaling op het spoor te zijn; twee veroordeelden voor moord lijken onschuldig.

Knoops probeert de op Bonaire bekende Spelonk-zaak heropend te krijgen. Het gemeenschappelijk hof van justitie op Bonaire beslist vrijdag of er nieuw onderzoek moet komen in die zaak. Twee Bonairianen zitten volgens Knoops al sinds 2005 onschuldig vast.

Moordzaak
De twee Bonairianen zijn onherroepelijk veroordeeld voor de moord op twee broers, in juli 2005. Volgens een verklaring van een mededader zouden zij met zijn drieën de broers naar een afgelegen plek hebben gelokt en ze daar hebben doodgeschoten. Het wapen zouden zij van een vierde man hebben gekocht die ook is veroordeeld in deze zaak. De twee Bonairianen hebben altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben. De aanklager in hoger beroep in de Spelonk-zaak was Anton van der Schans. Omdat de zaak de gemoederen op het eiland bleef verhitten, werd een zogeheten reviewcommissie ingesteld. Die commissie stond onder leiding van de Nederlandse hoogleraar strafrecht Jan Reijntjes. Ook Leo de Wit, voormalig hoofdofficier van justitie van Amsterdam, zat in de commissie.

Half werk
De commissie schakelde onderzoekers van het NFI in. “En die leverden half werk”, zegt Knoops. “Eén van de twee veroordeelde Bonairianen zegt dat hij op het moment van de moorden, achter de computer zat. Het NFI concludeerde dat de computer weliswaar tot vlak voor de moorden is gebruikt, maar dat niet is vast te stellen door wie. Onze experts pluisden een chatprogramma op de bewuste computer uit en concluderen dat die alleen door een van de veroordeelde mannen kan zijn gebruikt. Hij heeft dus een alibi.” Het NFI zegt in reactie op de bewering van Knoops dat het in dit stadium niet gedetailleerd kan ingaan op de zaak. In het NFI-rapport van 2009, is naast het gebruik van andere programma’s op de pc, wel degelijk melding gemaakt van het gebruik van het chatprogramma. Het was aan de rechter om deze onderzoeksresultaten te wegen.

Meer informatie nodig
“In zijn algemeenheid zegt alleen het gebruik van een pc en eventuele wachtwoorden weinig over degene die achter de pc zit”, zegt een woordvoerder. “Er kan immers een papiertje met wachtwoorden op de pc geplakt zitten, iemand kan wachtwoorden delen met familie, er is gehackt, het programma zelf onthoudt wachtwoorden, noem maar op. Dus er is aanvullende informatie nodig om te stellen dat iemand daadwerkelijk degene was die inlogde op de pc op een bepaald moment.”

Geen twijfel
Onder meer op basis van het NFI-onderzoek, schrijft de reviewcommissie in haar rapport dat niet hoeft te worden getwijfeld aan de juistheid van de veroordelingen. De reviewcommissie rapporteerde ook dat op basis van zendmastgegevens niet is vast te stellen dat de andere mogelijk onterecht veroordeelde op het moment van de moorden ergens anders was dan op de plaats delict. Deskundigen, opnieuw ingehuurd door Knoops, stellen dat dit wel degelijk kan. Volgens Knoops en flink wat deskundigen is er, in tegenstelling tot de conclusie van de reviewcommissie, wel reden om te twijfelen aan de juistheid van de veroordelingen van de twee Bonairianen. Knoops heeft dan ook zijn hoop gevestigd op de uitspraak van het gemeenschappelijke hof van de (voormalige) Antillen.

Nieuw onderzoek
Justitie op de voormalige Antillen zegt ook nieuw politieonderzoek te willen in de zaak, maar de zaak helemaal heropenen, gaat ze te ver. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Curaçao: “Als er twijfel is over een veroordeling, is het altijd goed om er opnieuw naar te kijken. En mochten er nieuwe feiten aan het licht komen, dan moet de zaak misschien over. Maar tot nu toe denken we dat de juiste mensen zijn gestraft in deze zaak.”

Beelden NOS

10 reacties op “Knoops: nieuwe dwaling ontdekt”

 1. @ Wansito Trukupee, zo jij bent Jury, Judge en Executioner van twee voor corruptie veroordeelde Bonairianen ? Nou dacht ik even dat het om twee voor moord veroordeelde Bonairianen ging. Wat heb ik gemist ? Zal wel in je naam zitten.

 2. @wansito, jullie zijn snelle leerlingen hoor.. maar leer dan ook om hard te werken!

 3. @ John Baselmans, Ulysses Locadia, Zo zie je dat de Antilianen moeilijk is om tegen dit Europees Nederlandse CORRUPTIE te vechten… Deze z.g.nette HEREN komen vanuit NEDERLAND waar het BAKERMAAT VAN CORRUPTIE vandaan komt. DAAR/HIER in NEDERLAND IS CORRUPTIE UITGEVONDEN daarom VEGEN ZE HET NU ONDER DE TAFEL…. Mondje dicht, geen SCHIJTLUCHT en alles blijft NORMAAL…. Dus met andere woorden: “PAK DE GROTE VISSEN HIER/DAAR in NEDERLAND EENS AAN !!!!! ”
  En DAN HEBBEN WE GERECHTERLIJKHEID !!!!!!

 4. @Locadia, je bevestigt mijn idee van, dat mee willen liften met Knoops. Jij dacht als deze zaak niet de aandacht heeft van de Antillianen (wat ben jij dan ?) wie ben ik om verder aandacht te vragen voor deze zaak. En je sliep rustig verder.Totdat je door Knoops zijn actie weer wakker geschud werd. Wat dacht je ; hier kan ik misschien iets mee verdienen ?

 5. Reactie op de Bonairiaan: ik heb destijds een stuk geschreven in de Amigoe,ingezondenstukken,en verder heeft er niemand erop gereageerd en ik dacht als deze zaak niet de aandacht heeft van de Antillianen wie ben ik om verder aandacht te vragen voor deze zaak. Ik vond dat de mensen uit de Antillen zelf journalisten moesten benaderen,ik beschik niet over de journalistieke instrumenten voor deze complexe zaak.

 6. Met de slachtoffers bedoel ik de personen die zeer waarschijlijk onschuldig al jaren gedetineerd zijn. Ik vind dat Mr knoops moet eisen dat de Nederlandse politie opnieuw doet gezien het slechte politiewerk destijds en de nieuwe staatkundige structuur van Bonaire.Zie mijn vorige reactie.

 7. Kan Knoops ook een onderzoek doen naar de NU CORRUPTIE-SCHANDAAL VAN DE HEREN BOOI EN EL-HAGE OP BONAIRE S>V>P> UITZOEKEN?

 8. @ Locadia, en met minimaal 25 jaar ervaring in deze kwesties ervaring, wat heb je met je opgedane kennis uit die stukken gedaan ? Volgens mij nada, maar nu wel proberen een lift te krijgen bij Knoops & Co ?

 9. Ik heb meer dan vijfentwintig jaar ervaring als reclasseringsambtenaar in Nederland en enkele jaren gelenden heb ik via mijn contacten op curacao alle stukken omtrent deze zaak gelezen. En ben tot de conclusie gekomen dat vooral het politieonderzoek ver benedenpeil is’De slachtoffers zijn bewust gecriminaliseerd, Het zou een goede zaak zijn als de politie uit Nederland deze zaak opnieuw onderzoekt.

 10. De dwaling was ontdekt 7 jaren geleden door heer Ricardo die mij verzocht hem te ondersteunen omdat hij niet verder kwam. We hebben toen samen met MKK de herziening aangevraagd en die werd afgewezen. Toen kwam via het boekje “pech gehad” de “waarheidsbevindingen” die de zaak opnieuw gingen doorlichten en heer Knoops bereid vond de zaak opnieuw te openen. Jaren lang heeft de lokale pers nauwelijks aandacht aan durven geven. Nu dat de NOS en de Telegraaf benaderd zijn door heer Knoops is internationaal al veel los gekomen. Lokaal is de berichtgeving als eerste door Knipselkrant overgenomen en nu dan ook door Versgeperst. Wij willen u dan ook danken voor het lef wat u toont.