• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het is vandaag, 17 augustus, een belangrijke dag. Vandaag herdenken wij de strijd voor vrijheid; de dag van verzet tegen slavernij”, zijn woorden van Statenvoorzitter Ivar Asjes. “Velen hebben hun leven gegeven tijdens de zoektocht naar het heilige recht van een vrij mensen.”

Op 17 augustus 1795 besloten 40 tot 50 slaven van Plantage Kenepa, aangevoerd door Karpata, een strijd te voeren om hun vrijheid te veroveren. Slaven van andere plantages sloten zich aan bij de strijd. Onder leiding van Tula, Karpata en Mercier gingen ongeveer 2000 slaven de strijd aan met het koloniaal bewind. Hierbij verloren veel slaven het leven.

Herdenking en reflectie
Volgens Asjes moet dit een belangrijke dag voor herdenking en grondige reflectie zijn: “een dag van nationale vastberadenheid waarbij onze Curaçaoënaars zich moeten realiseren dat deze strijd doorgaat tot het eindigt in onze souvereiniteit. Een patriotisch bewustzijn is de basis voor vooruitgang van ons allen.”

Koers van het land
“Het is te betreuren dat vorige regeringen onze emancipatorische ontwikkeling hebben geremd. Zij hebben niet gestreden voor de rechten voor de vrijheid van ons volk”, is Asjes van mening. “Er zijn vele vormen van slavernij en afhankelijkheid en zolang Nederland degene is die uiteindelijk beslist in ons huis, zijn wij niet echt vrij.” Volgens de Statenvoorzitter moeten de neuzen dezelfde kant opwijzen zodat het volk kan beslissen over de koers van het land. “De strijd voor vrijheid is niet alleen een politieke strijd, het is meer dan dat. Het is een strijd die gebaseerd is op menselijke behoeften, een natuurlijke strijd voor waardigheid en een schreeuw uit het diepste van je wezen. Zonder vrijheid is er geen vooruitgang en kan een volk zich niet als natie ontwikkelen”, aldus Asjes.

53 reacties op “Asjes: wij zijn niet echt vrij”

 1. @John: Je hebt gelijk, Suriname is een goed voorbeeld. De negers waren de tweede “importvolk” van Suriname. De eerste waren de Joden. De derde waren de Chinezen, daarna volgden de Javanen (Indonesiërs) en de Hindustanen (Indiërs). De oorspronkelijke bewoners de Indianen waren te klein in omvang om mee te tellen, de Joden idem dito. De negers hadden dankzij hun komst naar Suriname c.a. drie eeuwen/vier eeuwen terug een flinke voorsprong boven de andere rassen in Suriname wat betreft educatie, sociale-, maatschappelijke- en materiële zin. Anno 2012 zijn zij samen met de Indianen ‘t armste deel van de bevolking. De andere rassen hebben hun ingehaald op allerlei fronten. Gewelddadige criminaliteit komt onder hun ook het meest voor. De cellenhuizen in Suriname liegen er niet om, 75% wordt bevolk door mensen van het Negeroide ras. De rest is gemixt. En eeuwig vergelijken ze zichzelve met de andere rassen die Suriname rijk is en vinden dat ze tekort worden gedaan. Er worden door sommige van ze zelfs beweerd dat ze de zweepslagen van de vroegere kolonisator (NL) nog voelen, ze noemen het “slavernijtrauma”. Als we teruggaan naar 1975 dan was het uitsluitend het Negeroide deel van Suriname die het hardst brulde om ONAFHANKELIJKHEID. Die hebben ze uiteraard gekregen van NL met als kado (zoethoudertje/omkoperij) 3 miljard NF gulden. De helft ervan is in een klap verkwanseld. En de helft is geruisloos verdwenen, een aanzienlijk deel uiteraard in de zakken van de corrupte politici die momenteel luxe villa’s in de VS en EU en andere landen bezitten.

  So who’s to blame?

  The answer is yours.

 2. Asjes, je bent en oogt als een melkmuil, koorddansend op de woorden van zonnekoning Wiels. het woord patriottisch – letterlijke betekenis = vaderlandslievend, heeft voor jou geen enkele morele waarde. een patriotisch bewustzijn heeft bij jou en anderen slechts tot doel om een machtsbasis te vormen voor het bestaansrecht van een kleine kliek verrotte “politici”. een machtsbasis van waaruit jij en anderen, eigen zekerheden veilig stellen.

  je hebt met nog geen 200 voorkeursstemmen geen enkele basis om hoog van de toren te blazen. de begrippen bescheidenheid en van dienst zijn, zouden eerder op z’n plaats zijn.

  je bekleed een ambt, weet je het nog. als staten-voorzitter zou je statuur moeten hebben. jouw enige statuur is je pastechi-gewicht.

 3. ik lees hier wijze woorden van vele inbrengers. wij Curaçaoënaars, waar ik er een van ben, zijn volkomen de weg kwijt en koketteren bij tijd en wijle met het verleden van onze voorouders en vragen, smeken bijna dat wij een aai over de bol krijgen. we lijden aan een buitengewoon complex zieligheidssyndroom en de doktoren Wiels, Asjes maar ook anderen, geven ons voortdurend de verkeerde medicijnen waardoor de ziekte niet wordt bestreden. eerder voortwoekert. wij hebben ook geen idee waar onze roots liggen, sterker nog, als ik erover begin en van alles en nog wat uitleg over Gambia, Ghana, Zambia enz. want uit die hoeken komen onze voorouders, is ongeïnteresseerdheid troef.

  hopi di nos ta masha patético

 4. en als men zich nog steeds slaaf voelt dan wordt het tijd dat men een ticket naar zuidafrika koopt…. en daar eens een tijdje gaat chillen…. hoe vrij wil je zijn ! je kan alles doen en laten je bent zo vrij dat je zelfs via een forum je reactie mag achter laten en je mening kan geven … ik ben zo vrij om te zeggen dat het allemaal een bijelkaar geraapt zooitje is ! waar gaat dit eiland naartoe …. nos mes por … hoe vrij is die leus !

 5. niemand includes me also… dus op houden over dat slaven verleden… het heet ” werken aan de toekomst.” die mentalitiet van het verleden naar boven halen hebben we niets aan

 6. Iedereen gaat er gemakshalve maar even niet van uit te weten dat er anno 2012 miljoenen slaven zijn over de gehele wereld.
  Mensen worden gedwongen in mijnen te werken, Afrika, China, enz.
  Dat er gedwongen kinderprostitutie is, in Brasil, Thailand, Cambodja en de Westerse wereld.
  Dat ook Curacao op de lijst staat van de VN als onvoldoende mbt gedwongen prostitutie bvanuit Z Amerika (Colombia mn, Venezuela).

  Iedereen moet gewoon wat meer lezen, alhoewel ik begrijp dat het voor velen moeilijk is.
  Minder reageren op elkaar maar eens keer met feiten komen.
  Googelen helpt je ook al erg veel verder.
  Leerzaam dus.

 7. @ carlito. niemand van jullie hier weten wat slaaf zijn is

  Jij wel?

 8. Een (ei)land waarvan niemand een orginele bewoner …….is Waar geen van onze VERREVOOROUDERS ROOTS hebben , zal nooit voelen als je eigen land daarom behandelen we het eiland ook als vuil…en elkaar als vuil…omdat we niet aan ons zelf werken .. het heeft geen zak te maken met slavernij … niemand van jullie hier weten wat slaaf zijn is … je hebt er van gehoord…omdat deze corrupte politici het volk blijven indoctrineren….. daarom historisch gezien en zoals de mentaliteit is van ” het volk dat zich yu what dan ook noemt … het maakt niets uit … jullie VOOROUDERS zijn hier allemaal gebracht vrijwillig of onder dwang.. want onze ROOTS zijn in Afrika en Europa ….

  zolang zulke mensen in de regering zitten zal het volk nooit vrij zijn van de dommeheid van eenoog Nederland beslist niets jullie maken er zelf een potje van ! asjes en co word het niet eens tijd op die leren stoel te verlaten ?

 9. dit was weer een uitspraak gedaan voor het kiezersvee van de PS.
  Asjes is een karikatuur van zichzelf.
  Wiels trouwen ook.

 10. zou asjes überhaupt wel in staat zijn om te beseffen dat hij nog geen 200 voorkeurstemmen heeft behaald bij de vorige verkiezingen. dat hij alleen al om die reden een heel bescheiden toon zou moeten aanslaan? of draagt hij uit wat hem door zonnekoning wiels is gedicteerd.

 11. Asjes heeft gelijk. Ieder volk dient te streven naar onafhankelijkheid. Zelfs Nederland erkent dat en wil Curacao daarbij helpen, door niet te veel “aanwezig” te zijn in het autonome land Curaçao. Een volk moet de weg naar eigen onafhankelijkheid maken door financiële en juridische grondrechten te vestigen, gericht op een gelijke verdeling van de welvaart. Dat gebeurt dus niet met een stelletje zakkenvullers aan het bewind , die geen rekening houden met de wensen van de bevolking. De wens naar onafhankelijkheid wordt dan overschaduwd door de gevolgen van gebrekkig beleid. Daar gaat Asjes aan voorbij. Een goede regering moet het volk leiden naar onafhankelijkheid, door integer en solide beleid, gericht op het doel. Een vrij en onafhankelijk Curaçao voor mensen van velerlei ras en afkomst, die vrij en zonder angst in een redelijke welvaart kunnen leven. En daar draagt Asjes helaas helemaal niet aan bij.

 12. Opmerkelijke uitspraak van deze Rotterdammer.

 13. Komisch dat Asjes altijd de mond vol heeft over het volk.

  Het volk dat hij wel bestolen heeft met zijn creditcard fraude bij het CTB.

  Het volk dat hij wel bedrogen heeft met zijn politieke benoeming tot directeur bij Selikor.

  Het volk dat hij wel belogen heeft met de benoeming van zijn vrouw in een niet bestaande functie bij CPA.

  Ivar Asjes? Ivar Paljasjes!

 14. Curaçao is een fout van Nederland . Het is geen land, niets.

 15. Asjes is helemaal de weg kwijt. Enerzijds wil hij na 22 maanden dat het volk beslist, maar in die tussentijd is de democratie door Schotte c.s. via een democratuur onderweg naar een dictatuur, waar een volk nooit iets te zeggen heeft en nooit vrij is. Gelukkig zag Cleopa dat op tijd in.

 16. Zakhaas ikke weet niet onder welke steen je vandaan bent gekropen maar kruip snel weer terug. Schaam je .ikel.

 17. Die Asjes toch… doe er nog een paar leuke dans-pasjes bij voor de stemmingmakerij en je DENKT er weer een paar kiezers bij te zullen krijgen. Nou, je krijgt het straks bij de verkiezingen voor je kiezen en dan kun je nog kiezen. Je preek slaat kant noch wal en is doorzeeft met kletskoek. Het volk ondervindt onder de huidige club spelers weinig vrijheid, dus hou maar op met populisme!

 18. @Zakhaas, lees wat Jonas net geschreven heeft, geldt ook voor jou.

  Door opmerkingen als die van jou gaan mensen juist op Wiels stemmen want jij en jou soort voedt deze gevoelens.
  Mag ik tegen jou zeggen dat mensen als jij onbetrouwbaar zijn? Ja!

  Ik kan me vergissen maar ik weet bijna zeker dat jij geen makamba bent, maar je doet je voor alsof. Typisch yuí Korsow. Tira pieda skonde man, noemen ze dat op jou Curaçao, dat weet je best wel…….

 19. Goed, mijnheer (Armani-J(Asjes, u heeft nog niet de volledige vrijheid. Maar u maakt op een schandelijke wijze misbruik van (het beetje?) vrijheid, die uw land al heeft, door uw afkeurenswaardige optreden als vertegenwoordiger van een politieke partij en als voorzitter van de Staten. U heeft de zittende, nu demissionaire, regering geholpen de oppositie de mond snoeren. Dat is u aardig gelukt. Ik hoop oprecht dat de bevolking van Curaçao nu beter nadenkt alvorens te gaan stemmen. En laten wij vooral niet vergeten dat het officiële standpunt van de regering van een tamelijk groot buurland nog steeds is dat Curaçao bezet zal worden door dit buurland na de ‘onafhankelijkheid’. U bent gewaarschuwd.

 20. @ ZAKHAAS jullie moesten inderdaad WIJ de Creolen terug naar afrika brengen na 200 jaar slavernij. Maar JULLIE nederlanders moesten ook terug naar de polderland nederland gaan en de eiland aan de oorspronkelijke bewoners INDIANEN achterlaten. Ba kompronde??

 21. Kijk die volgevreten harses van die kwasjes. Om onpasselijk van te worden. En maar blijven blaten over onafhankelijkheid. Is er al een regeringslid geweest die verteld heeft waar curacao van moet leven als het onafhankelij wordt ? Daar hoor je dus niemand over, omdat het niet mogelijk is met die mentaliteit die ze daar hebben. Zelden zo’n egoistsich volkje bij elkaar gezien. Het is alleen maar ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Als ik het maar goed heb. Nederland had 200 jaar geleden al die slaven weer terug moeten sturen naar hun eigen land. Dan hadden we nu tenminste een eiland gehad waar iedereen welvarend zou zijn. Nu zitten we opgescheept met de nazaten van het ziek, zwak en misselijk zooitje wat niet verkocht kon worden op de slavenmarkt. En dat is na 200 jaar nog steeds goed te merken ! Het was niks, het is niks en het zal nooit iets worden met Curacao, dankzij die kapitale fout van ruim 200 jaar geleden.

 22. zou asjes ook weten wat een referendum is?? en wat het betekend om die uitslag te respecteren, doe je dat niet dan ben je het volk aan het volk aan het onderdrukken en je eigen mening aan het opleggen en dus ben je niet vrij maar word je onderdrukt!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  en deze keer niet dooe NL maar dooe PS, MAN, MFK

 23. word weer tijd dat asjes gaat bukken….. wat een dom verhaal ! Free DOM is in your mind !

 24. @Peter Bon, hou je een beetje in, ok. Er zijn grenzen. Je beledigd een complete bevolking met zo’n opmerking. Wie denkt jij dan jij wel bent?

 25. Ongelofelijk, (J)Asjes heeft zelfkennis. “Wij (de bevolking) zijn niet echt vrij.” Dat had ik niet van hem verwacht. Hij heeft dus in de gaten dat hij niet democratisch bezig is. Dat maak het allemaal nog erger.

  Heeft hij trouwens die Naf. 100.000,00 al aan Selikor terugbetaald???

 26. @John, Jij bent geen haar beter dan Wiels en Asjes gezien je bekrompen denkwijze. Zoals jij denkt over de creolen denkt Wiels over de makamba’s en het zijn de makamba’s als jij die deze gedachten voeden. Mensen met diepgewortelde complexen als jij en Wiels hebben professionele hulp en begeleiding nodig en zouden niet vrij rond moeten lopen…

 27. Wat een onzinnige retoriek van die Asjes. Het Curaçaose volk zal later dankbaar zijn dat het op dit moment niet vrij is op de wijze zoals een crimineel als Asjes dat wil. Asjes zou de hele boel plunderen als hij de kans krijgt. Zijn daden in de afgelopen maanden spreken boekdelen over de misselijkmakende criminele en niet democratische activiteiten van dit heerschap ( en zijn kornuiten). Denk overigens maar niet dat Curaçao snel op eigen benen zal staan . Niet alleen Ned. maar ook de VS zullen dat niet toestaan.

 28. Asjes en z’n kliek zou zich gelukkig kunnen prijzen dat zij dankzij de slavernij in dit deel van de wereld op Nederlands grondgebied mogen wonen.
  Slavernij is in deze tijd niet goed te praten, tenminste niet in onze woonwereld.
  De afgelopen 22 maanden heb ik sterk de indruk dat men de normen van het Afrika van nu, ook op ons eiland aan het introduceren is.
  Asjes en soortgenoten… ga je schamen!

 29. Wat een mazzel dat wij nog “niet in vrijheid” leven. Althans niet volgens de definitie van vrijheid van de heer Asjes. Hij toont keer op keer met zijn dictatoriale houding als parlementsvoorzitter aan wat zijn definitie van vrijheid (en democratie) inhoudt.

 30. volgens ikke heeft de bevolking zich in een referendum uitgesproken om als land binnen het koningrijk te blijven.
  de kreten MIJN VOLK, ONS VOLK zullen wel bedoeld zijn voor de 2 of 3 duizend PS aanhangers.
  btw. ikke begint zich te ergeren aan de kreten MIJN VOLK, ONS VOLK dit zijn dominate kreten die dictators veelal gebruiken.
  ikke ziet deze noodoproep als een vorm van aanstichten tot geweld wat de slavan toen konden kunnen de sobranos nu beter, walgelijke vent.
  ikke zegt dat iedereen op de wereld geel, bruin, groen, paars blank of zwart slaaf is.
  slaaf van geld, hebzucht, macht , aanzien, grote huizen, nog meer geld.

  Vaak vergeet men het volgende ” EENVOUD SIERT DE MENS “

 31. Volksmenner!

 32. (j)asjes heel wel een heel ruime opvatting van het woord, slavernij!

 33. 1. Hoeveel mensen op Curacao noemen hun zoon Tula? Dat geeft aan hoe het leeft…
  2. Worden de slaven van deze eeuw ook herdacht of uitgenodigd? Maken we als Curacao excuses?

  “In their 2006 lawsuit, the Cuban workers said they were kidnapped and trafficked to Curacao, where the Cuban government forced them and many others to work for Curacao Drydock in slave-like conditions on ships and oil platforms, for 112 hours a week. The men claimed they were never paid and worked for 15 years to satisfy a debt Cuba owed Curacao Drydock. They eventually escaped and made it to the United States. After the workers sued the shipyard under the Alien Tort Statute and the RICO Act, Curacao Drydock unsuccessfully tried to move the case to Curacao. The company then abandoned its defense of the lawsuit and lost by default. The district court in Miami ordered Curacao Drydock to pay the plaintiffs $80 million.”

 34. Geachte Statenvoorzitter,

  Curacao is een vrij land met een democratisch kiesstelsel.
  Het volk heeft gekozen voor de status van het land Curacao binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland heeft hier mee ingestemd en een groot deel van de schuld van Curacao kwijtgescholden. Curacao heeft alle vrijheid (gehad) om met deugdelijk bestuur een nieuwe start te maken als land Curacao. Het is helaas (nog) niet gelukt. Maar ga mij niet vertellen dat het wel gelukt zou zijn als Curacao volledig onafhankelijk was geworden. Het gaat bij goed bestuur om het zorgvuldig besteden van gelden aan projecten en instanties die zorgdragen voor het reilen en zeilen van de dag van vandaag, morgen en in de nabije toekomst! Planning, budgettering en controle zijn hierbij van groot belang. Gelukkig kijkt NL over de schouders mee met de intentie om bij te sturen indien het de verkeerde kant op drijgt te gaan. Anders was Curacao op dit moment in een strijd verwikkeld geraakt om macht. Nederland zou niets liever willen dan een land Curacao dat zelfstandig kan draaien zonder ontwikkelingshulp. Nederland zou dan trots zijn op het land dat volwassen was geworden. Het kind dat opgroeit moet op een gegeven moment ook op eigen benen staan.
  Nederland heeft op dit moment zelf financiele problemen vanwege de wereldwijde financiele crisis. Het is voor Curacao een luxe om op een ‘beschermde’ manier het zelf te proberen, met als vangnet NL als het echt niet lukt. We kunnen wel emotioneel en nationalistisch blijven doen over het verleden en volledige onafhankelijkheid maar de realiteit is dat de economie moet draaien en gesteunt dient te worden door verschillende sectoren (toerisme, goedkope productie & export (zie Aziatische landen), lanbouw & tuinbouw (kassen)). Het volk hunkert naar stabiliteit en vooruitgang niet naar macht hunkerende dictators die met emotionele & nationalistische opruiende uitspraken het volk naar hun hand willen zetten vanwege ‘zelfbevredigende’ gevoelens!
  Conclusie: Nederland heeft Curacao niet in de greep, maar wil Curacao bijstaan in positieve zin. Nederland heeft geen potjes met geld meer. Nederland gunt Curacao volledige onafhankelijkheid als zij aantonen de juiste koers te varen om op eigen benen te kunnen staan. Curacao is een parel in het Caribisch gebied. Zorg dat de glans niet verdwijnt. Ga constructief aan het werk in het belang van het volk.
  Daar scoor je mee, zowel thuis als overzee! (nieuwe slogan voor uw partij?)
  Maak er wat van! Met alleen maar terugblikken en machtsvertoon gaat het eiland geen stap vooruit. Masha danki, i pasa un bon dia!

 35. De politieke realiteit wijst er op dat er geen enkel obstakel meer is voor de door dhr. Asjes beoogde vrijheid; een souverein Curacao. Dhr. Asjes en zijn poltieke partij (PS) kunnen het verkrijgen van de staatkundige souvereiniteit onderdeel van hun verkiezingsprogramma maken. De ‘kolonisator’ zal dit streven naar souvereiniteit ten zeerste toejuichen en zeer zeker meewerken aan spoedige verwezenlijking van dit ideaal.
  De vraag is natuurlijk of de bevolking van Curacao in meerderheid achter dit ideaal staat. Hopelijk blijft Curacao ook na de verwezenlijking van het ideaal van dhr. Asjes een land waar de fundamentele rechten en vrijheden gerespecteerd worden.

 36. Asjes is een wc-eend.
  Die horen te spuiten 🙂

 37. @ begrijp het toch niet

  beide opmerkingen volledig mee eens,
  en nou presteert deze zogenaamde ”leider” van deze parij het zelfs de Bisschop te schofferen naast ook nog eens Mevr. van Lamoen -Garmers op grove wijze te beledigen alleen omdat zij op correcte wijze heeft besloten het overgemaakte geld tijdelijk te ”parkeren ”, totdat zij zeker weet wat er precies gaat gebeuren.
  Geef deze Mevrouw groot gelijk dat zij pas op de plaats maakt want, gaan de zaken mis, de hele ”gratis school fanfare”(en dat zal ook gebeuren) wordt zij straks aangeklaagd dat zij ”het geld onterecht heeft uitgegeven”.
  Wiels krijgt zijn zin niet en walst weer als een dolle stier over iedereen heen, berguensa.

 38. Nee asjes het volk is niet vrij. Het wordt in dwang gehouden door een corrupte regering die niet het vertrouwen van het volk geniet. Iedereen die het niet eens is wordt ontslagen of bedreigt. Heeft Tula hiervoor gevochten? Zodat een kleine Elite van Schotte en Co al het geld heeft en het volk niets?

 39. En deze man kijkt iedere dag in de spiegel, kijkt naar zijn wenkbrauwen en denkt: wat een mooi mens ben ik toch.
  Strijdend voor de vrijheid gaat hij naar zijn werk, merkt daar dat hij niet genoeg kan graaien omdat NL meekijkt.
  tja, dan heb je niet genoeg vrijheid en moet je verder strijden want ieder mens moet toch kunnen graaien in volledige vrijheid.
  met volledige onafhankelijkheid kunnen we pakken wat van ons is.
  wel jammer dat het volk dan van honger om komt, maar er moeten keuzes gemaakt worden en wat is belangrijker?

 40. Vervolg

  Schreeuwen en mensen proberen bang te maken is makkelijk gedaan, maar Echt regeren, daar heb je guts voor nodig en dat is nergens te bespeuren binnen deze Ps partij.
  Ga liever bedenken wat er werkelijk moet gebeuren op dit stukje rots en kom dan terug met concrete en uitvoerbare plannen, dan pas heb je recht van spreken.

 41. Klopt wat Asjes zegt, we zijn niet vrij. We worden namelijk gegijzeld door een paar families die het zolangzamerhand voor het zeggen hebben in ons land, gebruikmakend van habituele fraudeurs en leugenaars die voor het oog van de wereld democratisch gekozen zijn, maar in de tussentijd zeer goed aan zich zelf denken, gesponsord door onfrisse lieden.

  Ook gaat Asjes voorbij aan het feit dat de wens van het volk erg duidelijk was in referenda, en dat hij dat niet respecteert, maar constant slechts zijn eigen ideeën ventileert als zijnde hetgeen wat een ieder wil. Asjes vertegenwoordigt mij daar dus duidelijk niet in, het hek zou helemaal wijd opens staan voor de graaiers die nu al flink hun best doen.

  Asjes is een gijzelnemer, kijk naar de wijze waarop hij bijzonder ondemocratisch de staten blokkeert, opdat de eigen en de partij agenda en de huidige junta daar beter van wordt.
  Asjes is een mooiprater, die zo op eigen en zijn vrouw haar voordeel uit was dat hij door de rechter en de publieke opinie werd teruggefloten. Daarnaast heeft hij er blijk van gegeven niet te schromen om gemeenschapsgeld voor eigen gebruik aan te wenden.

  Klets maar lekker door Asjes, voor mij ben je allang door de mand gevallen.

 42. Die payaso weet nog eens niet wat “liberaal” betekent. Ivar gebruikt ook elke gelegenheid om te laten zien dat hij niet door enige kennis en ontwikkeling beperkt wordt.

 43. Deze man en zijn partij zeggen te strijden voor onafhankelijkheid en zoals hij in dit stuk zelf zegt
  ”Er zijn vele vormen van slavernij en afhankelijkheid en zolang Nederland degene is die uiteindelijk beslist in ons huis, zijn wij niet echt vrij.” Volgens de Statenvoorzitter moet de neuzen dezelfde kant opwijzen zodat het volk kan beslissen over de koers van het land. “

  Juist dus het Volk moet beslissen en niet PS en zolang het Volk het niet beslist moet deze meneer en zijn partijbaas eens ophouden te schreewen over onafhankelijkheid.

  Verder moeten zij beseffen dat, wil je onafhankelijk zijn je wel je eigen broek moet kunnen ophouden en dat laatste nou is overduidelijk door deze mensen tentoongesteld de afgelopen 22 maanden, ZIJ kunnen het Niet, het enige dat is gebeurd is dat er meer schulden en onrust zijn ontstaan onder hun regering
  En creert juist deze partij een nog grotere af/aan hankelijkheid door de een na de andere onzinnige voorstel te lanceren welke alleen maar geld kost en geen geld genereerd.

  Vraag aan dhr. Asjes, Hoe denkt U en uw partij te overleven als onafhankelijk Land om te beginnen, Hoe denkt U de schuldenberg te gaan aanpakken om met een schone lei aan te vangen?

 44. HYPOCRIET !!!
  Kijk eens naar je “leider” demagoog van de ergste soort die een “nieuwe vorm van slavernij en racisme” predikt !!!
  Gelijkheid is wederkerig en NIET de polarisatie die PS nu promoot !!!
  Democratisch beginsel aanhangen …. Kijk eens in de spiegel en reflecteer op de wijze waarop je het parlement voorzit (oftewel domineert en gijzelt).
  $$$$$hame ……on YU-politicians van de PS/MFK/MAN ……. $$$$$hame !!!!!!!!

 45. Als Asjes en Wiels het voor het zeggen krijgen, dan zijn we niet echt vrij.
  luister maar eens naar Wiels als hij boos is.
  als je het niet met hem eens bent, dan ben je de vijand.
  en de vijand moet dood.

 46. Ik zou zeggen; Hou een referendum zoals Nederland heeft aangegeven dat te doen, en als het vrije volk beslist onafhankelijk te worden dat is het een feit toch? Populistisch schreeuwen om onafhankelijkheid maar verder geen stappen ondernemen is ongeloofwaardig.

 47. Was ik maar vrij van Asjes…

 48. We zijn nu slaven van de regering! Het volk heeft geen inspraak, vakbonden worden opzij geschoven. Kan de huidige regering aangeven welke rechten en vrijheden we nu van hen hebben gekregen? iedere ambtenaar is bang en durft niks meer te zeggen!

 49. Een volk dat geleid wordt door politici als Schotte, Jamaloodin, Asjes, Wiels, Constantia, Cooper, Monk enz is inderdaad niet vrij!!

 50. Lijkt me een slim plan om nederland geen beslissingen meer te laten nemen ! Veel Succes !

 51. ” Asjes: We zijn niet echt vrij”

  Daar heb je groot gelijk in…………..zolang jij en de bende er nog zitten zullen we nooit echt vrij zijn.

 52. Wees blij, als je echt vrij zou zijn was het een nog grotere puiinhoop. Het is toch niet moeilijk te constateren dat een groot deel van de bevolking die afstamt van de slaven niet voor zichzelf kan zorgen, kijk om je heen (ook internationaal) en het bewijs is direct zichtbaar!

 53. het is maar een geluk dat er niet veel mensen zijn die deze charlatan nog serieus nemen.
  hij is al jaren geleden door het volk uitgekotst.

  als NL hier geen contolerende taken had, was dit land al lang in diepe armoe gezonken.
  en door onze politici leeg geroofd.
  zie Haiti