CURAÇAO – De online nieuwskrant de Stentor heeft op basis van een eigen onderzoek sterke aanwijzingen gevonden die laten zien dat politici op Bonaire zich de afgelopen jaren hebben laten omkopen door Nederlandse ondernemers. Hierdoor zouden politici zichzelf hebben verrijkt. Dat meldt de krant vandaag.
De Stentor zegt te beschikken over documenten van justitie met verdenkingen aan het adres van gedeputeerde Burney Elhage en politicus Ramoncito Booi. De nieuwe verdenkingen zouden steunen op verklaringen, afgeluisterde telefoongesprekken, mails en briefwisselingen. In de documenten worden ook de namen van Nederlandse investeerders en Nederlanders genoemd.
Corruptieonderzoek
Het materiaal is bedoeld om het corruptieonderzoek tegen de politici nieuw leven in te blazen, stelt de krant. In 2011 seponeerde het Openbaar Ministerie een zaak tegen de twee wegens witwassen en drugshandel.
Opheldering
De ChristenUnie en GroenLinks in de Tweede Kamer eist opheldering van het Nederlandse kabinet. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn lijkt het erop dat het kabinet al eerder op de hoogte was, maar dat het niet heeft ingegrepen. “Daar moet zo snel mogelijk duidelijkheid over worden verschaft. De bevolking op Bonaire wordt door deze praktijken ernstig gedupeerd.”
Onaanvaardbaar
Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent eist dat de onderste steen boven komt. “Onaanvaardbaar als dit waar is”, stelt ze. Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wilde vandaag niet ingaan op de berichten. “Dit is een kwestie die onder de rechter is op Bonaire. Dat is de ideale plek, waar het thuishoort. Zolang het onder de rechter is, past het mij om er geen uitspraken over te doen”, aldus Spies.
© ANP, alle rechten voorbehouden
Alle echtgenoten zijn aanbod gekomen: de byside van Schotte is commissaris bij Korpodeko, CPA en Selikor; de vrouw van Cooper is aandeelhouder van de druktank; de concubine van Jamaloodin wordt uit overheidskas betaald maar mag thuis blijven zitten; de vrouw van Koeiman krijgt een topfunctie bij een ministerie dat onder de minister valt en nu krijgt de vrouw van Asjes nadat ze voor een flinke som geld een zgn audit bij Kas di Kultura heeft gedaan, een baan in de taskforce bij onderwijs.
Groenlinks, wat hebben jullie gedaan tegen de bouwfraude in Nederland, waar we over iets hogere bedragen spraken. Fraude is nergens goed te spreken, maar please de gemeentes hebben hier jaren reisjes naar thailand en dergelijke gemaakt op kosten van de projectontwikkelaars die hierbij liepen projecten alltijd een verdubbeling op. Maar ach, is toch maar de belastingbetaler die dat moet ophoesten.