• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Staten beginnen de komende week weer met de eerste vergaderingen na het zomerreces. Begin van de week worden vooral de punten van Pueblo Soberano besproken en vrijdag is gereserveerd voor agendapunten van de PAR, waaronder het punt ‘Het bestaan van kabinet Schotte.’

De grootste oppositiepartij vroeg in de eerste week van augustus een Statenvergadering aan met het voornemen een motie van wantrouwen in te dienen. De fractie wil namelijk de regering naar huis sturen en een interim-regering vormen. De vergadering van 7 augustus werd echter afgelast.

Punten
De Staten heeft vrijdag 24 augustus een volgeboekte agenda. Zo komt eerst het punt van de PAR ‘Bespreking over het voortbestaan van Kabinet Schotte tegen de regels van de Staten en democratie in’ ter sprake. De partij wil ook de positie van de Staten wat betreft ‘de chaos rond de invoering van het gratis onderwijs’ en ook wat betreft ‘de verwarrende situatie die demissionair premier Schotte heeft veroorzaakt binnen de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)’ vaststellen.

VDC
Drie maanden geleden werden de werknemers van VDC naar huis gestuurd zodat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een reorganisatie kon doorvoeren. “Het is nu drie maanden later en we weten niets over de werknemers die thuiszitten”, stelt PAR. “We weten niet of de VDC zelfstandig kan opereren of dat de AIVD het werk blijft doen. Het parlement heeft geen verslag ontvangen over de status van de reorganisatie en ook het jaarverslag over 2011 hebben we niet gezien.”

Aardgas
De PAR is niet de enige met een stapel agendapunten. Ook Pueblo Soberano heeft een aantal agendapunten ingediend, waaronder het onderwerp ‘De bemoeienis van Nederland wat betreft onze natuurlijke aardbronnen en de verzekering dat deze bronnen ten goede komen van Curaçao’. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels doelt hiermee op de aardolie en aardgas, die zich in de wateren van Curaçao zouden bevinden. De partij maakte onlangs zelfs een documentaire genaamd ‘Ta Basta’, waarin Nederland wordt beticht van het azen op de aardolie en aardgas bij Curaçao.

Resolutie
De eerste vergaderweek van de Staten wordt maandag afgetrapt met Plataforma di Asosashon di Penshonadonan. Het platform nam 17 juli een resolutie aan om een dialoog met de regering af te dwingen over de invoering van de Basisverzekering. Dinsdag wordt demissionair minister Charles Cooper op het matje geroepen. De partij wil uitleg van Cooper over de problemen rondom de huisvesting bij Fundashon Kas Popular.

16 reacties op “Eerste vergaderweek Staten na reces”

 1. @R.Willems. de macht blijft bij de elite.. de familie van der Dijs. Dos Santos etc lachen zich dubbel terwijl ze lekker in Miami wonen of een grote ranch hebbn in de Dominicaanse republiek. Zij hebben de politici in de hand en gebruiken ze als marionet.

 2. @Henkie,

  Jij vergeet het verleden te snel toen jij kennelijk bij de elite groep behoorde die anderen uitsloot om de macht binnen eigen groepen te behouden. Lang had ik als afgestudeerde gedacht ook mijn steentje bij te dragen, al was het maar uit dankbaarheid. Nu denk ik geheel anders over. Er zijn weer bursalen vertrokken, weer huilen op Hato, weer denk a.u.b. aan ons en denk terug te komen om te helpen! Wie helpen? Zeg jij het zelf maar!
  Ik was inderdaad teruggekomen, had de uitsluiting zonder pardon ondergaan, ik ging noodgedwongen weg en zal ook wegblijven en jullie creperen maar. Jij kan nu zeggen wat jou goed zal uitkomen, maar mijn ervaringen als afgestudeerde toen en de brutale uitsluitingen, die ervaring zijn van mij en deel van mij geworden. Jullie mogen de macht hebben en heel Curaçao hebben en houden, ik zal wegblijven!

 3. @ Rignald,
  Jij behoort beter te weten. Het lijkt mij dat jij te veel de nadruk legt op onbelangrijke aantrekkelijke issues en de belangrijke over het hoofd ziet! De kortste weg in politiek om je in één keer behoorlijk te verrijken is verraad na overweging van vraag en aanbod!
  85% van mensen die de politiek verlaten zijn binnen:take the money and run!!

  Henkie,
  Jij praat gemakkelijk over een plaat voor de kop hebben omdat jij te veel vergeet en de n

 4. ik had altijd het domme idee dat in ieder geval het OM en de rechters nog goed functioneerde.
  helaas ben ik deze domme gedachte kwijt geraakt.
  hoe kan iemand met 50 MOT meldingen en dodelijk ongeluk (120 km waar 50 mag) nog vrij rondlopen?
  hoe kan iemand op de radio mensen bedreigen zonder straf?
  hoe kan een fabriek een heel gebied ziek maken door de stank en gifuitstoot?
  hoe kan iemand 60 miljoen dollar op een bankrekening hebben staan?
  O, in ene begrijp ik het, ze zijn bij het OM ook coorupt en waartschijnlijk OMkoopbaar.

 5. @ willems en sommige mensen hebben wel een hele grote plaat voor hun kop.

  democratie is een proces en geen gemanupuleer van het open van een truckendoos.

  maar daar weet de Hr willems alles vanaf, vandaar dat hij vanuit Belgie lekker zit te ageren inplaats deel te nemen aan eeen democratisch proces in ons land,

 6. Wellicht een punt van orde toevoegen : Vervanging van de voorzitter wegens verregaande incompetentie en partijdigheid.

 7. De hele meute (Asjes-Wiels-Monk-Wilsoe-…) lijdt aan een zeer gevaarlijke vorm van GROOTHEIDSWAANZIN
  Ervaring met dit soort lieden heeft in het verleden getoond wat voor situatie dat geeft:
  Razzia’s – Deportaties – Verdwijningen – Intimidaties – …..TOTALE GEKTE

  Korsou WAKE UP deze kliek wordt zeer gevaarlijk en desastreus voor Korsou !!!!
  En Asjes met SLECHTS 158 stemmen denkt de boel te kunnen manipuleren/controleren …???
  OPPOSITIE / GOUVERNEUR / OM doe je job en STOP die NONSENSE !!!!!

 8. @R.Willems, nee zij hebben niets uitgespookt. Wel hadden twee parlemtariers genoeg vanm de corrupte en wat Schotte allemaal uitspookt! de andere 9 hebben blijbaar geen ziel en nooit normen en waarden gekend!

 9. Ik zou het wel erg zwak van de oppositie vinden als Asjes dinsdag nog steeds statenvoorzitter is.

 10. Een collectie “zeurpietjes allemaal”
  Had men ook niet van alles en nog wat uitgespookt om Schotte naar huis te sturen? Dan moet men nu ook de gevolgen aanvaarden.
  Wie wil kaatsen, moet ook de bal verwachten!

 11. een grote leugen bende met trucjes en komedie…
  eigenlijk wel lachen als het niet zo triest was.

 12. @Tuna
  Inderdaad, ze hebben vast nog wel een truuk klaar liggen.

 13. Jawel hoor, de bekende vergadertruc:

  Eerst de andere punten op de agenda. Achteraan de echte punten van de tegenpartij.

  Wat gebeurt er: De bespreking van de eerste punten lopen uit. Gut wat jammer nu, dan schuiven de punten van de PAR maar weer een week op. PAR wordt wakker en pikt het niet. OK, dan gaan we eerst maar praten over het reglement van orde; zijn we weer een week verder of twee. Denk dat Asjes stiekem een cursus “marxistisch vergaderen”heeft gevolgd. Het komt me allemaal erg bekend voor…

  Ook handig: de voorzitter wordt net op tijd onwel en uit medeleven, schorsen we de vergadering…

  Of: De griffier moet eerst uitzoeken hoe het staatsrechtelijk zit en dan de Staten adviseren.

  Of: Gerucht: Nederland grijp wel/niet in en dat moet eerst door de gevolmachtigd minister worden uitgezocht.

  Democratie op Curacao: De agendapunten van de grootste partij, waarop dus de meeste mensen hebben gestemd gaan eerst, dus logisch dat de PS eerst haar punten behandeld wil zien toch? Hoezo bestuurlijke crisis…

  Had Asjes het niet over dat de Staten “in functie zijn voor het geval zich bijzondere
  omstandigheden voordoen”. Zijn DIT dan die bijzondere zaken die niet kunnen wachten?

  Zou hij nu echt denken dat dit niet wordt doorzien??

 14. Lijkt mij handig voor PS indienen wetvoorstel t.bv.opheffing beslag en vervolging Dos Santos en trawanten dan kan in een moeite door.

 15. Wedden dat de tweede vergadering niet door gaat? Althans niet in de vorm zoals gedacht?

 16. Stap 1 is om die criminelen naar huis te sturen.. ze gaan gewoon door.. wellicht is het handig om 1 keer echt te onderzoeken of er olie en gas is..