• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Jason Halman, die zijn broer en honkbalinternational Gregory vorig jaar november om het leven bracht, is door de rechter in Rotterdam vandaag op vrije voeten gesteld. Kort daarvoor bepleitte het Openbaar Ministerie al dat hij onmiddellijk zou moeten worden vrijgelaten.

Volgens het Pieter Baan Centrum kwam Jason tot zijn daad omdat hij in een psychose was geraakt, zo werd duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De aanklager stelde direct al bij het begin van zijn betoog dat de ‘gitzwarte dag van 21 november alleen maar verliezers kent’.

Hulp
Om te voorkomen dat Jason ooit nog in een psychose raakt, vroeg de officier hem wel om vrijwillig hulp te zoeken bij een GGZ-instelling. De reclassering wil Jason begeleiding en controle aanbieden. “Let wel, dit betreft geen bijzondere voorwaarde. De begeleiding is vrijwillig”, aldus de aanklager. De familie en vrienden van Jason reageerden direct opgelucht op de vrijlating.

Verplichting
De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak. In theorie kan Jason door de rechter worden verplicht psychische hulp te aanvaarden. Advocaat van de verdachte, Frits Huizinga, benadrukte dat Jason dat ook zelf wil. De officier zag zelf ook ‘geen aanknopingspunt’ om een maatregel op te leggen.

Emotioneel betoog
In de rechtszaal hield de moeder van Jason en Gregory een emotioneel betoog over het verlies van haar zoon en het gegeven dat haar zoon daar schuldig aan is. Toch zei ze tegen Jason: “Wij hoeven jou niets te vergeven. Vergeven is niet aan de orde, want wij hebben jou nooit van iets beschuldigd. Wij willen jou omringen met onze liefde en wij hebben jouw liefde nodig.”

Sterke band
Ze benadrukte in haar verhaal de sterke band tussen de twee broers, ‘waar geen vriendin tussen kwam’. “We zullen een weg moeten vinden, met elkaar, met de familie, met vrienden en hulpverlening om de draad weer op te pikken.” Gregory Halman was een bekende honkballer. Hij tekende in 2004 een contract bij Seattle Mariners, een Amerikaanse profclub. Hij speelde 44 duels op het hoogste niveau. Met de Nederlandse ploeg veroverde Halman in 2007 de Europese titel. Ook zijn broer Jason stond bekend als een talentvolle honkballer.

7 reacties op “Rechter laat Jason Halman vrij”

 1. Ten eerste: er is door deskundige vastgesteld dat de psychose niet “alleen” hash als oorzaak had. het kan er mee te maken hebben gehad, maar Jason zat 2-3 maanden na het incident nog steeds in een psychose. Dat kan bij een drugs gerelateerde psychose niet. Hij is heel grondig onderzocht en heeft niks met beroemd zijn te maken, want er zijn meerdere mensen voor soortgelijke dingen vrij gesproken (denk aan het bijenkorf incident). Snap dat mensen een bepaalde mening hebben, omdat ze inhoudelijk voor de rest niks weten, maar in jullie zitten verkeerd. Mening moet gevormd worden door feiten en niet aannames dus misschien eerst inhoudelijk meer erover te weten komen en dan pas een mening geven (dat is mijn mening)

  Ten tweede: men zou er beter aan doen zich van nodeloos kwetsend commentaar te onthouden en met groot, groot, GROOT respect een verdomd diepe buiging maken voor de Moeder van beide jongens, die één kind bijna kwijtraakte in een psychose, en een tweede defintief verloor als gevolg van de pyschose waar het andere kind zichzelf bijna in verloor. Dit is een diep-, dieptriest familiedrama, maar goede genade, mensen, als de moeder en de rest van de familie het in zichzelf kan vinden om deze knul te vergeven .. daar er geen opzet in het spel was .. maar sprake van een tragisch ongeluk .. kunnen wij dan met ons allen onze grote veroordelende mond een keer houden?

  Lees dit nog eens, deze indrukwekkende, ontroerende uitdrukking van moederliefde .. en dan past alleen nog respectvol stilzwijgen.
  ”Zijn moeder hield een indrukwekkend verhaal tegenover de rechter, gericht aan Jason. “Wij willen jou omringen met onze liefde en wij hebben jouw liefde nodig. Wij hoeven jou niet te vergeven, want wij hebben jou nooit van iets beschuldigd”. ”

  Bedankt.

 2. Wat een slap gerecht!!!

  Tolerantie tot en met!!

  Misgien had ie ook pijn in zijn kleine teen door zijn staat van psychose…….

  Moord is moord!

 3. Er werd toch gediscrimeerd in NL??

  Wat is het idee : Als een verdachte [ook als hij van Curacao komt..dat moet niet uitmaken] lijdt aan een geestelijke stoornis, dan kan hij er In normale termen “niets aan doen”. (Want knettergek) De verdachte zal een ontoerekeningsvatbaarheidsverklaring krijgen, een kortere gevangenisstraf of helemaal geen straf. In het laatste geval is er sprake van ontslag van alle rechtsvervolging. (Of TBS)

  Maar. dat wil niet zeggen dat dit het eind van het verhaal is. Iets anders is, dat iemand die knettergek is en een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving [en daar lijkt het hier toch wel op] verplicht kan worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Wat we lezen is de formele strafrechterlijke kant van het verhaal. Nu nog even wachten op het gevolg in de sector van de psychiatrische zorg. Als hij losblijft en in herhaling valt heeft er ook iemand iets uit te leggen, dus ik denk dat er [buiten het strafrecht] wel een deal is gemaakt voor opname. In NL hangen ze dat niet aan de grote klok (privacy etc)

 4. Nederlandse rechtspraak samengevat in een korte dialoog:

  Advocaat: “Hij kon er niks aan doen!”

  Rechter: “Oooh oke, nou; niet meer doen dan he!”
  Verdachte: “Oke, ik zal het niet meer doen..”
  Rechter: “Nou ga dan maar terug naar huis.”

  Of je nou in een psychose was, knetter stoned, strak van de drugs of bij je volledige bewustzijn. Moord is moord. Opsluiten die gozer.

 5. Zo’n tijdbom vrij rond laten lopen is crimineel!

 6. dat iemand in psychose is en niet meer weet wat hij doet, kan ik begrijpen.
  maar dat zo iemand die een gevaar voor zijn omgeving is, gewoon weer vrij rond kan lopen, is niet te begrijpen.
  wanneer is zijn volgende psychose? en wie is dan zijn slachtoffer?
  zijn vader of zijn moeder of zijn zusje?
  gaat hij door met blowen en neemt hij vrijwillig zijn medicijnen?
  heel tries voor de familie, hoe moet je verder?

 7. Nederlandse rechtspraak.. iemand vermoorden en gewoon weer op straat staan..