• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De drugsbestrijdingsoperatie ‘Martillo’ heeft er onlangs weer een succes bijgeboekt. Het stationsschip Hr.Ms. Tromp voorkwam eind juni dat er 2000 kilogram drugs over zee werd gesmokkeld. In verband met het onderzoek en nog lopende operaties kon dit niet eerder bekendgemaakt worden.

Na de detectie van een snelle drugsboot, een zogeheten ‘go fast’, werd er vanuit het operatiecentrum op Marinebasis Parera direct een grootschalige zoekoperatie opgezet.

‘Go fast
Diverse varende en vliegende internationale eenheden, waaronder het maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht de Dash 8 en Hr.Ms. Tromp met aan boord haar Belgische helikopter Alouette, zetten een spectaculaire achtervolging in op de ‘go fast’, die zich met hoge snelheid verplaatste. Het heeft ertoe geleid dat de opvarenden de contrabande over boord gooiden. Op basis van schattingen van het Amerikaanse Law Enforcement team, dat gedurende deze operatie aan boord van Hr.Ms. Tromp was geëmbarkeerd, ging het hier om 2.000 kilogram cocaïne.

Martillo
De onderschepping valt onder de paraplu van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Martillo. In deze operatie werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika (en de Cariben) een halt toe te roepen door illegale smokkel tegen te gaan op zee en in de lucht. De operatie wordt geleid door de Joint Interagency Task Force South waar de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman als één van de ondercommandanten deel van uitmaakt.

Succes
Swijgman, die tevens directeur is van de Kustwacht Caribisch gebied, noemt de recente onderschepping een groot succes voor de drugsbestrijding in de regio. “Tijdens deze actie is nadrukkelijk schouder aan schouder samengewerkt met internationale partners, de Kustwacht Caribisch gebied en de Koninklijke Marine. Het toont aan dat gezamenlijk optreden de sleutel tot succes is.”

1 reactie op “Marine onderschept 2000 kilo drugs”

  1. Goed werk!