• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Demissionair premier Gerrit Schotte heeft gisteren via skype een gesprek gevoerd met premier Sarah Wescot-Williams (St.Maarten). De premiers hebben de agendapunten voor het gesprek over de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten van zaterdag vastgelegd, meldt Schotte in een persbericht.

De agendapunten zullen onder meer het beleid, de begroting en benoeming van het zevende lid zijn. Zaterdagmiddag zullen beide regeringen vergaderen met de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale bank.

Plan van aanpak
Beide premiers hebben bij demissionair minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) aangegeven om voor het einde van het zomerreces, op 24 augustus, een plan van aanpak klaar te hebben liggen om de Centrale Bank op orde te krijgen. Spies gaf al in april aan zich ernstige zorgen te maken over de Centrale Bank. “Het is mijn opvatting dat de Centrale Bank één van de instituten is die ongehinderd moet kunnen functioneren”, schrijft Spies. “De financiële kwetsbaarheid van beide kleine landen, het imago in de internationale financiële wereld en een kwetsbare begroting vergen een goed samenspel tussen de bank en de regeringen.”

Aangifte
De problemen bij de Centrale Bank begonnen kort na het aantreden van Kabinet Schotte op 10-10-10. President-directeur Emsley Tromp kondigde in mei 2011 aan dat hij aangifte ging doen bij het Openbaar Ministerie tegen drie MFK-ministers. Volgens hem maakten George Jamaloodin (Financiën), Nasser el Hakim (Economische Zaken) en Gerrit Schotte (premier) zich schuldig aan strafbare feiten. Zo zou Jamaloodin de Girobank dwingen geldtransporten uit te voeren met zijn beveiligingbedrijf Speedy Security. Hakim zou een stuk grond eisen in ruil voor ‘tax holiday’ en Schotte zou betalen met cheques van benzinestationketen Vanddis.

Lening
Schotte zei op zijn beurt weer dat de integriteit van de Centrale Bank in gevaar was. Tromp is zelf ook gelinkt aan een ‘vreemde’ lening. Deze lening van ongeveer drie miljoen gulden en zonder dekking bij een commerciële bank achtervolgt de directeur al sinds 2009. De lening is uitgegeven aan een bedrijf dat weer van een ondergeschikte van Tromp is. Volgens Schotte wilde Tromp geen opheldering geven over de lening.

Commissie
De controverse van de ruzie van de Centrale Bank en de regering leidde tot een onderzoek uitgevoerd door commissie Rosenmöller. De commissie verdiepte zich in schriftelijk materiaal, achtergronden en tijdens de bezoeken is gesproken met onder anderen oud-politici, vertegenwoordigers van diverse publieke instituties, mensen uit het bedrijfsleven en de vakbeweging. Maar naast de slechte verhouding tussen de bank en regering, kunnen St. Maarten en Curaçao het ook niet eens worden over de benoeming van de Raad van Commisarissen van CBCS.

Leden
De RvC van de Centrale Bank heeft zeven leden. Drie commissarissen worden door Curaçao benoemd en drie door St. Maarten. De voorzitter wordt op voordracht van beide landen benoemd. St. Maarten en Curaçao konden het anderhalf jaar lang maar niet eens worden over een zevende commissaris. Daarom had demissionair minister Jamaloodin, Hofpresident Lisbeth Hoefdraad verzocht om een tijdelijk lid voor te dragen. Zaterdag zullen Schotte en Wescott-Williams zich buigen over een definitief zevende lid.

7 reacties op “Schotte en Wescot-Williams zaterdag om tafel”

 1. Tromp gaat over enkele jaren met pensioen. Je vraagt je dan toch af WAAROM wil Schotte zo graag van deze financieel deskundige kwijt? Met het vervangen van Pietersz in de raad van commissarissen raakt Tromp zijn grip over de RVC kwijt. Sint Maarten wil in ruil daarvoor een handtekening van Schotte, zodat hij instemt met de spitsing. Dios spar nos. Help, Schotte gaat de centrale bank plunderen en hij hoeft geen masker op te zetten met een pistool in zijn hand.

 2. Dit is 1 van de laatste zaken die gerrit nog kan knoeien, laat hem er af blijven, tot nu toe is alles misgegaan en de belasting betaler is verplicht om al het wachtgeld en zo te betalen van degenen die er door deze fraudeur werden uitgewerkt. Deze man heeft niets bereikt voor het nieuwe land, alleen maar schaamte.

 3. Raar dat 2 kleine “landen” een eigen bank Centrale Bank willen hebben maar goed schijnt er bij te horen denk ik maar zo. We zullen wel zien wat daar dit weer naar toe gaat.

  Hebben ze nog geen HD video conference mogelijkheden begreep dat dat wel tussen de BES eilanden en nederland mogelijk was en aanwezig is.

 4. Ik weet niet of u het vergeten bent,maar er is vanuit Nederlande verklaard dat onder geen beding Curacao cq St Maarten een eigen bank krijgen,dus maak je niet druk.

 5. Op het moment dat de centrale bank zich splitst en de payasonan hier zelf geld kunnen gaan drukken zijn we helemaal de klos. Dan is het echt afgelopen.

 6. Natuurlijk wil St. Maarten van Curacao af.
  ik weet niet of dat goed is.
  nu houden ze elkaar nog een beetje in de gaten.
  straks heeft iedere regering vrij spel……
  dus ik zie het al gebeuren weer een vriendje van Gerrit op deze bank zetten en vervolgens leeg roven.
  maar ja het volk is blij met Schotte, dus geen probleem.

 7. Voor Tromp een uitgelezen kans om directeur te worden in St.Maarten. Die hebben hem kennelijk al eerder gevraagd. Curacao verliest dan wel een financieel deskundige van formaat. De heksenjacht van Schotte, gaat zo voor St.Maarten toch nog iets opleveren.
  Enne,,, Skype die verkoopt geen airline tickets, toch ?