• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De verkiezingsstrijd is vorige week losgebarsten. De partijen halen alles uit de kast om stemmen te winnen. Van een groot feest van MFK, soep slurpen bij de PAR tot autowassen bij de FOL. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers: wat is volgens u de beste manier op campagne te voeren?

“Ik vind dat het wel een strategie is om de beste bands als aanlokker te gebruiken”, zegt de 33-jarige Fara. “Op deze manier krijg je duizenden mensen bijeen die vervolgens jou speech bijwonen. Maar zou je dat geld niet beter in het onderwijs kunnen steken?” Fara vertelt dat haar man in het onderwijs zit en haar heeft laten zien hoe de klas eruit ziet waarin hij werkt. “De ramen zijn kapot, ventilator vies, zijn stoel is vies en zijn bureaulade gaat niet eens dicht. Foei toch! Ik zou liever investeren in dat soort zaken. Doe het met hart en ziel en niet alleen maar voor die zetel. Wees goed voor de maatschappij en dan komt die zetel wel vanzelf denk ik.”

Doe iets voor de gemeenschap
De 32-jarige Marjolijn geeft niet zozeer om feestjes. “Doe iets voor de gemeenschap en dan heb ik het over degene die het hard nodig hebben. Organiseer een inzamelingsactie of ga langs bij kinderen die het thuis niet breed hebben.” Marjolijn doelt op activiteiten met sociaal draagvlak. “Ga langs een ouderentehuis en doe wat voor de ouderen van vandaag. Als je het echt meent, pak het dan op een sociale manier aan. Je maakt meer mensen blij en je bereikt denk ik ook meer mensen. Op deze manier doe je iets voor jezelf maar ook voor een ander.”

Waarom zou ik?
“Ik stem niet”, zijn woorden van de 26-jarige Darienna. “Ze zitten daar maar en voeren niets uit, moet ik daarvoor stemmen? Er word van mij verwacht om te stemmen en uiteindelijk gebeurt er helemaal niets. Ze maken alleen maar ruzie.” Darienna zou waarschijnlijk wel haar stem uitbrengen als er meer met elkaar samen wordt gewerkt. “Ze moeten minder aan zichzelf denken en luisteren en meedenken met de bevolking.

Praatjes
Martina (48) vindt dat er niks mis mee is dat partijen iets organiseren omtrent de verkiezingen. “De één organiseert een ‘carwash’ en de ander een barbeque om maar iets op te noemen. Maar dat is alles, voor de rest blijft het alleen maar bij praatjes. Op dit moment zou ik echt niet weten op wie ik moet stemmen. Daarom sluit ik mij ook niet aan bij een partij want het enige wat ik heb gezien is geruzie.” Martina zegt dat hij voor 90 procent weet dat hij zal stemmen. “De andere tien procent zien we wel.”

14 reacties op “‘Doe het met hart en ziel’”

 1. @JN

  Ik kan behoorlijk achter uw opmerkingen staan. Het verbaasd me alleen dat een zekere “Piet” (Nederlandser kan het niet) zo pro deze corrupte regering is. Ik denk zoals zovele ‘aliassen’ hier dat deze Piet de 1 of andere vazal van deze regering is.

  Met groet,
  William

 2. @Piet

  Ik hoef niets te kopen, dank je wel. Dat laat ik graag aan mensen zoals Constanza en de rest van de kliek over.
  En trouwens je zou moeten ingaan op de werkelijkheid ipv onzin uit te kramen. En vooral naar die plekken op het eiland gaan waar de mensen het dus echt slecht hebben.
  Maar zoals eerder gezegd als je gelukkig met Schotte bent, en zijn corrupte schoongamilie dan moet je gewoon daarvoor gaan. Als je voor racist Wiels stemt dan moet je daarvoor gaan.
  Verander in het vervolg wel je naam, want een Nederlandse Piet die zoveel flauwekul uitkraamt is alleen maar zielig.
  Maar misschien heb je wel pastechi’s nodig, nietwaar?

 3. @Jeroen, Er is een groot verschil tussen vrijheid van meningsuiting, liegen, smaad en hypocriet zijn! om mensen van de PAR te betichten van corruptie zonder bewijs is SMAAD! Daarnaast zijn we het spuugzat dat mensen maar ALLEEN maar andere de schuld geven van hun eigen falen en wanbeleid!!

  Wil jij of persoon X zo graag voor Schotte gaan! Prima maar reken hem dan af op zijn DADEN!

 4. @Rignald het feit dat jij een ander beticht een grote mond te hebben zegt al genoeg over jou manier van denken cq verbeelding. Heb medelijden met je buren.
  Mag ik tegen jou zeggen dat jij moet ophouden met zeuren over Schotte en Wiels etc?
  Nee, omdat dat vrijheid van meningsuiting is.

 5. @JN en NJ,

  wat een haat wederzijds, jammer toen ik hier kwam wonen was het Dushi Korsou.
  dat kunnen we al een tijdje niet meer zeggen.
  De politiek is hier schuldig aan vooral Wiels met zijn haat zaaien.
  maar in de bijbel staat: wat men zaait zal men oogsten.

  voor Schotte is er ook een mooi spreekwoord:
  De hoogmoed komt voor de val.
  deze spreekwoorden zijn niet voor niets ontstaan……
  dus ik wacht rustig af.

 6. @NJ, met je grote mond mag jij idd stemmen op iedereen die je wel. en als jij op corrupte mensen wilt stemmen PRIMA!! maar ophouden met zeuren over de PAR en Nederland etc. Dan moet je ook jouw eigen corrupte regering aan hun woorden houden en dat doen jullie weer niet!

 7. [Ik neem aan dat je dat bedoeld.]

  @JN, jij met jou gekochte (?) universitaire titel kan ”zeer goed Nederlands.”
  Beter een slimme MAVO-kabouter dan een gestoorde ”geleerde” als jij met grootheidswaanzin. Snap jij dan niet waarom het volk typetjes zoals jij niet meer lust? Men is dat arrogante gedrag van typetjes als jij ZAT. Zelf kiezen op wie men wilt stemmen is een recht, of je ermee eens bent of niet.

  Trouwens, overal ter wereld staan huizen leeg, Curacao is geen uitzondering. In Amerika staan hele woonwijken leeg bijna. In Nederland staan winkelstraten leeg naast de woonhuizen.

  Jij hebt zeker een titel in het beledigen van anderen. Heb je eerlijk verdiend, universitaire scheldkanon!

 8. @Piet

  Dus het komt er kortgezegd op neer dat jij het land de afgelopen 22 maanden enorm vooruit hebt zien gaan onder deze boevenregering.
  Dat investeringen uitblijven, straat na straat huizen te koop staan omdat mensen het land ontvluchten staat duidelijk geheel buiten jouw gezichtsvermoigen.
  Dat de mensen die het al moeilijk hadden erop ACHTERUIT zijn gegaan is zomaar langs je heen gegaan. Dat mensen hun kids op BandaB niet naar school kunnen laten gaan omdat zij de buskosten niet kunnen opbrengen vergeet je gemakshalve maar even. Ik neem aan dat je dat bedoeld.
  Kortom je loopt met oogkleppen op en ziet slechts wat jij wilt zien.
  Gewoon kabouter Mavo niet afgemaakte Schotte stemmen of anders racist Wiels, helemaal in jouw straatje dus.

  Wat hebben hoogbegaafde professoren trouwens in dit verband te maken. Ik begrijp dat het jammer is als je het niet tot een universitaire opleiding hebt kunnen brengen, maar je opmerking heet ‘appels met peren vergelijken’.

 9. @Piet, dan zal de bevolking niet op Schotte en kornuiten stemmen

 10. Ik walg van de verkiezing strategieen van de MFK. Ik walg van de MFK punt!

 11. De burger wil werk/inkomen en scholing, en stemt daarom op politieke partijen die dit WEL kunnen garanderen.
  De burger wil werk/inkomen en scholing, en stemt daarom NIET op politieke partijen die dit NIET willen garanderen. Simpel zat, daar draait alles om. Werk /inkomen en scholing

  Verder is de bevolking niet geïnteresseerd in uitspraken van rijke bekakte professors die nooit armoede hebben gekend.etc. Ver van zijn bed.

  80-20 AWO !
  Schouder premie AWO !

 12. Verkiezingen zouden wat kunnen veranderen, maar… [citaat]

  “Zo kan de burger bij verkiezingen een mogelijk eerder gedane minder gelukkige keuze corrigeren wanneer blijkt dat die geleid heeft tot onbehoorlijk of ondermaats bestuur.
  Maakt de burger in genoegzame mate gebruik van deze bevoegdheid? De indruk bestaat dat dit niet het geval is. In onze samenleving stelt de burger zich al te afhankelijk van de overheid en dus van bestuurders die hierdoor in het maatschappelijke leven een onevenredig grote rol krijgen toebedeeld. Voor het minste of geringste wordt er een beroep gedaan op de overheid. In zoverre is de burger een passieve burger die alleen uit is op de voordelen die de staat te bieden heeft. De burger is een calculerende burger geworden wiens keuze van publieke representanten niet altijd wordt bepaald door objectieve kwaliteitsnormen, maar steeds meer door primaire gevoelens van persoonlijke onvrede. Hij gedraagt zich te zeer als volgzame cliënt van politieke verzorging. Wanneer nu op populistische wijze hierop wordt ingespeeld door alle mogelijke beloftes te doen die noch sociaal-economisch noch financieel haalbaar blijken…….”

  Bron: Prof. mr. Jaime M. Saleh, donderdag 13 oktober 2011 ter gelegenheid van zijn afscheid als bijzonder hoogleraar in het Constitutioneel Koninkrijksrecht aan de Universiteit Utrecht,

 13. Was ook zwevend maar heb toch steeds meer goed gevoel bij opstelling (realisme & no-nonsense visie) van PAIS. Maandagavond nog maar eens gaan kijken hoe ze zich verder profileren !!!
  LAAT je stem niet verloren gaan & LAAT je niet omkopen om op iets te stemmen waar je eigenlijk niet achter de ideeën en uitstraling/werkwijze staat!
  VOTE met COMMON SENSE !!!

 14. Duidelijk dat het volk genoeg heeft van haar corrupte politici..