• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bewoners van Bonaire krijgen op korte termijn te maken met een forse prijsstijging. Dat maakte gedeputeerde Burney Elhage gisteren bekend. Het stroomtarief op het Caribische eiland zal met zeker 50 procent worden verhoogd.

 
De verhoging is een direct gevolg van de onlangs uitgebrachte, bindende, uitspraak van een arbitragecommissie in een langlopend conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan WEB.

Eerdere afspraken
Het Bonaireaanse water- en elektriciteitsbedrijf weigert al jaren rekeningen volledig te betalen en wijst op eerdere afspraken over lagere kosten. Maar omdat de exploitatiekosten voor Ecopower al jaren hoger uitvallen dan voorzien mag volgens de arbitragecommissie Ecopower alle kosten doorberekenen aan WEB. Dat is volgens Elhage een desastreuze ontwikkeling voor Bonaire.

Vrees voor ontwrichting
Volgens Elhage heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie herhaaldelijk benadrukt ervoor in te staan dat de energietarieven in Caribisch Nederland betaalbaar blijven. Elhage hoopt hierover snel meer duidelijkheid te krijgen. Het eilandbestuur vreest voor ‘ontwrichting van de samenleving’ als er geen oplossing komt. Ook zijn er zorgen over het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, als hotels en horeca hun prijs moeten verhogen vanwege de hogere energierekening.

Krap budget
Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Bewoners klagen sinds die tijd over hogere kosten voor het levensonderhoud en de politici klagen over een krap budget dat vanuit Nederland ter beschikking is gesteld.

© ANP, alle rechten voorbehouden

11 reacties op “Stroomtarief Bonaire stijgt met 50 procent”

 1. Dit is de erfenis van Patriotko(Booi, El hage, Kroon en Dortelina)

 2. @nikiboko, jarenlang goed gegaan.. je zal bedoelen ze hebben jarenlang geen betalingen gedaan en daar krijg je nu het gevolg voor. duidelijk een voorbeeld hoe het eraan toe ging voordat Nederland er was! een grote zooi en dat zien we nu ook op curacao met AQ dat bijna failiet is dankzij regering Schotte!

 3. Ecopower=Rabobank do the math !!

 4. @ Nikiboko,

  Lees jij de tekst uberhaupt wel alvorens je hier een reactie neerplempt ?
  Er staat toch duidelijk dat het WEB de rekeningen al JARENLANG weigert volledig te betalen en dat men nu door een arbitrage commissie verplicht is gesteld alsnog te betalen.
  Het gevolg daarvan mag duidelijk zijn: WEB heeft geen geld, dus gaan de tarieven omhoog.

  Het ontgaat mij volledig wat dit met Nederland te maken heeft. Volgens mij werkt er bij het WEB nagenoeg geen enkele Nederlander en zeker niet jaren geleden.

  Dus hou aub je onderbuik gevoelens voor je.

 5. nikiboko: dit heeft niks met nederland te maken? Sterker nog, lijkt alsof nederland bonaire _weer_ uit de bres komt halen.

 6. Tja dit is dus het gevolg van jarenlang relax aanpakken. Nederlanders slaan spijkers met koppen. Nix van dat majan majan gedoe. Je oogst wat je zaait he? Zelfs als je jarenlang met de pet ernaar gooit komt er een einde aan. Gelukkig is ned er nu om in te grijpen voordat het te erg word. Wat hebbe de bonairianen toch weer een geluk…..

 7. heel leuk, maar zelfs na de verhoging zijn ze nog steeds goedkoper dan op Curacao,
  Thank you Aqualectra! Thank you regering Schotte!

 8. @nikiboko.. Ik snap je opmerking niet. De LOKALE bestuurders hebben jarenlang geweigerd te betalen terwijl er gewoon een contract lag met Ecopower. Het enige dat nu is gebeurd is dat Ecopower gelijk heeft gekregen en dat dankzij de lokale bestuurders iedereen nu 50% extra kan betalen. Waarom overschatten Bonairianen zich toch zo ?

 9. @nikiboko, leg aub uit wat de stroomprijs met Nederland te maken heeft!
  Kijk op Curacao is ook alles duurder geworden en heeft Nederland er niets mee te maken maar Schotte wel!

 10. Wauw! 50%!! Das niet mis!

 11. Tja, dit krijg je er nou van als je denkt dat Hulanda alles beter kan dan jezelf.
  Het is jarenlang goed gegaan op Bonaire, zonder Holland.
  Waarom onderschatten Bonairianen zich toch zo?