• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) heeft de 50 MOT-meldingen van betalingen van 800.000 gulden aan Gerrit Schotte nooit als verdacht aangemerkt bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt volgens Fundashon Akshon Sivil uit het antwoord van procureur-generaal Dick Piar op hun brief.

“Het OM krijgt dus niet alle ongebruikelijke transacties te zien, maar slechts een selectie die volgens het MOT moet worden aangemerkt als verdachte transactie. Het MOT staat los van het OM en valt onder het ministerie van Financiën”, aldus Piar. De werkwijze is pas anders als er al sprake is van een strafrechtelijke onderzoek. Dan kan het OM zelf het MOT benaderen om de MOT-meldingen op te vragen.

Strafrechtelijk onderzoek
“Op grond van gegevens uit dat strafrechtelijk onderzoek kunnen die ongebruikelijke transacties immers wellicht verdachte transacties zijn. Het OM heeft geen bevoegdheid om zonder strafvorderlijke noodzaak het MOT te bevragen over ongebruikelijke transacties”, schijft Piar in de brief. De brief is hier te lezen.

Onderzoek
De redactie van Versgeperst.com ontving tot drie keer toe transactiegegevens van Schotte, onder andere uit de periode 2008-2010, toen hij nog gedeputeerde was. De regering heeft naar aanleiding van het eerder uitlekken van deze MOT-meldingen afgelopen maart een officieel persbericht uitgegeven. “Het OM heeft de meldingen samen met het MOT onderzocht en kwam tot de conclusie in december 2010 dat er geen reden is voor een strafrechtelijk onderzoek op basis van deze meldingen”, schreef de regering in het persbericht.

Aangifte
Maar Akshon Sivil ondernam actie nadat de stichting uit ‘verschillende bronnen’ had vernomen dat het OM de meldingen helemaal niet onderzocht heeft en stuurde een brief aan het OM en Piar. In de brief vroeg de stichting duidelijkheid over of er wel of niet onderzoek is gedaan door het OM naar de MOT-meldingen. Akshon Sivil is nu van plan om aangifte doen tegen Schotte en heeft ook contact opgenomen met Stichting Bureau Belastingaccountantskantoor.

32 reacties op “‘MOT-meldingen Schotte niet onderzocht door OM’”

 1. Beste Nardy, Bedankt voor je reactie. Laten wij in het belang van Curaçao hopen dat bij de a.s. verkiezingen het verstand zegeviert. Dan kan het puinruimen beginnen. Eén groot en kostbaar probleem, waarmee wij opgezadeld zijn, is natuurlijk de groep van hogere en andere ambtenaren, ex-politici en andere collaborateurs, die zichzelf een brevet van onbetrouwbaarheid heeft verstrekt. Zij zullen het onder andere moeilijk hebben een bonafide werkgever, zakenrelatie, of zelfs een verzekeraar te vinden, voor de rest van hun leven. Dit nog afgezien van de hoge afvloeiingskosten, waar wij als belastingbetaler voor opdraaien.

 2. @Fernando, goeie comment!
  En 100% met je eens.
  De extreem passieve houding van Goedgedrag, Piar en Dambruck en ook Dindial- zeker rondom de screening toen de VDC wegviel- is niet zozeer verdacht, maar zeker laakbaar.

  Deze mensen hebben (hadden) een belangrijke verntwoordelijkheid. De “can’t do” mentaliteit straalt er echter vanaf!

  Inderdaad voor de mensen die een beetje verstand hebben. De rest rijdt inderdaad met MFK vlaggetjes rond, goeie Fernando 🙂

 3. @jan. Wat emsley met zijn vriendin en de bank regelt en of afspraken etc maakt gaat niemand aan. De bank heeft geleent. Zij nemen de risicos. Het is niet het geld van de bevolking. Begrijp je het een beetje of moet ik het weer uitleggen?

 4. Alle belanghebbenden voor een beetje macht op Korsou hangen van corruptie aan elkaar.
  Wie kan en durft eindelijk de weg naar integer bestuur en daardoor de redding van Korsou in te zetten ?????
  Zo niet dan wordt het een pijnlijke leefomgeving waar step by step de goeden zullen wegrtrekken en glijden we af naar niveau Haiti / Syrie / Iran / Soedan / Malawi – Zimbabwe / Kongo en overheerst anarchie en wapengeweld!!!
  STOP deze tendens voor het te laat is!

 5. @B Kooistra
  Aan verhaaltjes hebben we niet veel vind ik. Als je zo goed weet wat er in de boeken staat dan moet je er iets mee doen en uiteraard niet hier.
  Nu is je kans om het hele zaakje op te rollen of aan Frente Zivil door te spelen.

 6. Samenvattend: het heeft even geduurd, maar bij mij begint het te dagen. Eindelijk …. Het hele geval stinkt namelijk als de vliegende tering. “Het MOT staat los van het OM en valt onder het ministerie van Financiën”, aldus Piar. Het MvF is gelijk aan waterdrager Schotte & Co. Het MOT kan dus als (mede-)verdachte worden beschouwd, samen met Schotte & Co. De rol van het OM is eveneens uiterst verdacht, net als de rol van de Gouverneur sinds 10-10-10. Ik zeg: er is sprake van een complete vertrouwenscrisis. Althans bij de mensen met een beetje verstand. De rest rijdt rond met MFK vlaggetjes.

 7. Is die Kenneth Dambruck van het MOT nog wel te handhaven? Net als iedereen op dit eiland kende hij ook het criminele verleden van Schotte dus als er dan MOT meldingen bij hem binnenkomen voor een bedrag van 800,000 en hij schakelt justitie niet in dan is Kenneth Dambruck niet geschikt voor zijn vak.

  Sterker nog, je gaat je afvragen of Kenneth Dambruck geen tegenprestatie heeft ontvangen in ruil voor het niet inschakelen van justitie.

  Mijn voorstel is om Kenneth Dambruck tijdelijk uit zijn functie te ontheffen en zijn functioneren en dat van zijn organisatie eens goed onder de loep te nemen. De FATF heeft immers ook weinig vertrouwen in deze organisatie.

  Uiteraard moeten wij dit onderzoek ook de MOT meldingen nu wel eens kritisch bekeken worden en gezien het belang bij de minste twijfel justitie ingeschakeld worden.

  Het is een grote schande dat er al 2 jaar over deze zaak gesproken wordt en helemaal niets gedaan is, tot groot genoegen van Schotte die weet dat een onderzoek zijn politieke loopbaan kan beeindigen zoals die in een beschaafd land al reeds lang geleden beeindigd zou zijn.

 8. @ B.Kooistra,als jij daar zo zeker van bent en je bent in het bezit van bewijzen wat let jou om daar aangiften van te doen bij het OM,trouwens jij bent ook strafbaar als je als burger je een strafbaar feit verzwijgt.

 9. Het is wel opvallend dat er al HEEL veel vlaggetjes met MFK op auto’s te zien zijn.
  Het kan niet anders dat de betreffende automobilisten extra pastechies krijgen toegestopt.

 10. willen jullie meer weten?? het CTB heeft ongeveer 2 miljoen weggeschreven in de boeken van 2004 en 2005 als zijnde betalingen naar een touroperator.
  detail: de jaarstukken zijn in 2009 opgetseld en in 2004/2005 bestond die touroperator nog niet!!
  is er aktie geweest?? nee!!!!!!!!!!

 11. Duidelijk dat het MOT en OM niet functioren..

 12. Een ding sheeld mensen,er is zoveel stront uit het riool boven komen drijfen,dat er bij het aanstellen van de volgen regering een zo dusdanig screening zal plaats vinden dat er ministers die nu aan de macht zijn er niet door komen.en wees blij dat het MOT en het OM langs elkaar hebben gewerkt in deze,met de nieuwe aankomende zal dat niet meer gebeuren,DUS het zooitje ministers wat nu zit zie je straks niet meer terug,wat je er voor terug krijgt is raaien maar alles is beter als deze feest/vliegvogels die over de hele wereld reizen.Heeft zeker meer als 20 miljoen gekost.Had beter aan de kinderen die met honger naar school moeten gaan besteed kunnen worden.

 13. Heb navraag gedaan bij de Raad voor de Rechtshandhaving.
  Het adres van het secretariaat daarvan op Curacao hencocecilia@hotmail.com
  kwam via via wel van het Ministerie van Justtie in den Haag [was even zoeken daar..].

  Het secretariaat hangt kennelijk in het luchtledige want die verwijst als volgt:
  Gelieve uw vragen m.b.t. de raad te richten aan de

  voorzitter van de Raad dhr Franklyn Richards
  (richards@sintmaarten.net),
  (franklynrichards@telcell.blackberry.com),
  tel: 5201777

  Ben bang dat ook deze toezichthouder slaapt; schiet lekker op zo.

  “Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving`

  Artikel 33 De Raad brengt elk jaar voor 1 mei een verslag uit over de staat van de rechtshandhaving naar aanleiding van zijn werkzaamheden in het voorafgaande jaar.. Het verslag wordt aangeboden aan de Minister van Justitie en aan de Staten.

  Iemand al wat gezien?

 14. Als je dit allemaal leest,dan ga toch denken dat er gesmeten is met steekpenningen op alle fronten om maar in het zadel te komen en te blijven,dat smeelgeld moet toch echt terug betaald worden.Dus kiezers er zal met miljoenen worden gestrooid met daarbij veel beloftes iedereen word een ministers/commesaris/hoofd van dienst baan beloofd,daarbij de ijskasten,tv,computer, aankomende verkiezingen.

 15. @Jan C Misschien is de zaak van Tromp wel door het OM onderzocht. Maar je kunt net als Frente Sivil ook naar het OM stappen. Suriel is een vriendje van Tromp en jij bent een vriendje van …….

 16. Meteen Op Tiefen

 17. @ Jan C : Als er echt iets aan de hand is met de financiën van Tromp, had de regering daar al lang een heel publicitair circus voor opgestart. Na de beschamende vertoning van Schotte die publiekelijk de bankgegevens van Tromp op TV vertoont , zijn ze wat voorzichtiger geworden.
  Hoewel allerlei onterechte verdachtmakingen kennelijk horen bij de Curacao’se cultuur, helaas.

 18. “MOT onder verantwoordelijkheid van Minister van Financiën”. Niets te vrezen dus voor Gladde Gerrit

 19. @ Jan C/L. Wanneer blijf je je eens bezig houden met wat aangetoond is in plaats van met steeds voorlopige onzin herhalen als een demente, want daar heb je al meer dan je handen vol aan.

 20. @Jan C, jij bent ook nooit de slimste van de klas geweest en zal het OOK nooit worden. Die 3 miljoen van Elmsley staan duidelijk bij de banken geregistreerd en gedocumenteerd en weet je, dan is er niets waar de MOT zich druk over hoeft te maken, begrijp je het nu ?

 21. Hoe diep zitten de tentakels van Schotte & Co in onze samenleving ? En mind you, ik zeg duidelijk, & Co, want we weten allemaal dat Gerrit de waterdrager is, wie zegt hem waar, welk water, waar naar toe moet ?

 22. Ik begrijp de commotie niet helemaal. Het MOT onderzoekt of bepaalde financiele transacties te maken hebben met witwassen of terrorisme. Dus het kan heel goed zijn dat de betalingen aan Schotte subjectief als ongebruikelijk worden bestempeld maar geen verband houden genoemde activiteiten. En dan houdt het voor het MOT verder op. Feit blijft dat de opstelling van het OM in deze kwestie wel wat vraagtekens oproept. Ze hebben namelijk een aantal vreemde verklaringen/brieven doen uit gaan.

 23. Waarom heeft Frente Sivil het nooit over de 3 miljoen van Emsley Tromp? Omdat Tromp vriendje is van de opdrachtgever. Jaja en jullie maar denken dat Suriel zo aardig is.

 24. Liegen bedriegen en zakkenvullen en dat allemaal met medeweten van de volgende pastechi eters:
  Thode, Jasjes, Wiels, Eisden en de rest van de boeven.
  Ziedaar de mensen die het land moeten vertegenwoordigen en een voorbeeldfunctie zouden moeten hebben.
  Uiteraard zijn hieraan medechuldig dat het zo ver moest komen:
  Dindial, Goedgedrag, Piar, Joubvert enz, enz.

 25. Is Piar wel zuiver op de graat?

 26. Waarom valt het MOT onder de ministerie van Financien? Juist de minister van Financien kwam de screening niet door, betaalde zijn belastingen niet en is medeverdachte in Bientu..
  Wie heeft deze indeling bedacht?? net als de VDC onder de minpres dient te vallen? ze horen onafhankelijk te zijn!

 27. Is Piar wel zuiver op de graat? Vernam vroeger veel kritiek van Schotte op hem maar de laatste tijd is het wat dat betreft stil. Beetje bevreemdend toch?

 28. Dat waren dus 40 miljoen om het begrotingstekort te dichten. Daar had Schotte dus gelijk mee we hebben geen aanwijzing nodig het geld komt wel maar is niet begroot.

 29. Dat klopt wel weer aardig met het rapport van de CFATF over Curaçao. Die meldt:

  Op Curaçao zijn –in strijd met verdragen- nog steeds bepaalde zaken rond de financiering van terrorisme niet strafbaar gesteld via wetgeving. Het meldpunt ongebruikelijke transacties (MOT) laat zaken liggen. Het jaarverslag geeft onvoldoende informatie en de minister van Financiën is nog steeds formeel de MOT databasebeheerder. In die hoedanigheid kan hij zich met de zaken bemoeien. Dat is ongewenst (bedenk maar wat Wilsoe heeft gedaan met het OM!) en wettelijk is dit niet goed afgeschermd. Het meldpunt heeft voor haar onderzoek formeel toegang tot gegevens van politie en justitie, maar dat gaat dermate stroef en onpraktisch dat steeds per geval een formele brief moet worden geschreven om het zover te krijgen. De effectiviteit van het meldpunt [en de vertrouwelijk¬heid] is er ook niet mee geholpen dat iemand op Curaçao kennelijk zelf informatie kan opvragen over zijn geregistreerde MOT gegevens.

  Zie voor meer sappige details

  https://www.cfatf-gafic.org/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=640&Itemid=414&lang=en

 30. Het zou me niet verbazen als ook de gouverneur hier een rol heeft gespeeld die zijn naam geen eer aan doet. ( hij is weliswaar momenteel niet aanwezig want uitlandig maar als hij “inlandig ” is, is hij ook nauwelijks aanwezig.).

 31. Wederom keihard bewijs van weer de zoveelste leugen van Schotte, die zelf nooit met een woord heeft gerept over de MOT meldingen, hetgeen hij meteen en uitgebreid zou hebben gedaan als de betreffende tranacties van 800,000 wel legaal waren.

  Daarom is het ongelooflijk dat ik ze vandaag weer zag rijden, de auto’s met MFK vlaggetjes.

  Deze bestuurders moeten of een bord voor hun hoofd hebben dat ze de misdaden van Schotte niet zien, of ze verdienen aan de criminele activiteiten van onze MAVO3 premier.

  Of beiden?

 32. Ben benieuwd op basis waarvan MOT iets als ” ongebruikelijk” maar “niet verdacht ” beoordeelt. De begunstigde ?
  Ben ook benieuwd waarom het OM de berichten die in de pers circuleerden dat zij de MOT-meldingen hadden onderzocht maar niets verdachts hadden geconstateerd niet heeft weersproken. Het gaat tenslotte om hun reputatie.
  Het zal toch niet zo zijn dat ook MOT en het OM deel uit m..
  Nee, daar wil ik niet aan denken….