CURAÇAO – Suriname mag als nieuwkomer ‘keurig’ prijken op de lijst van landen die niets doen aan kinderarbeid. Dit meldt waterkant.net. De Amerikaanse regering meent voldoende bewijs te hebben om Suriname toe te voegen, samen met Zuid-Soedan en Vietnam.
Volgens de Amerikanen worden kinderen te werk gesteld in onder meer goudmijnen. Daarnaast zeggen zij dat er ook sprake is van kinderprostitutie. Minister Michael Miskin van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu (ATM) is verbijsterd.

Realiteit
Hij heeft niet de indruk dat echt de realiteit wordt weergegeven. Onlangs nog zijn de goudvelden in het binnenland onderzocht. Onder meer is nagegaan of er kinderarbeid voorkomt. “Ik heb gesproken met Arbeidsinspectie (onderdeel van ATM), die samen met de commissie Ordening Goudsector en de politie naar die gebieden is geweest en dit is volgens hen niet wat zij daar aantroffen”, zegt Miskin tegenover de Ware Tijd.

Overleg
Volgens Miskin komt het dan ook ‘vreemd’ over dat Suriname op de lijst geplaatst is. De minister wil gauw overleg met zijn collega van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. Volgens het rapport zijn kindarbeiders in de goudmijnen blootgesteld aan kwikvergiftiging en hitte en zijn de veiligheidsvoorzieningen minimaal. Kinderarbeid is in Suriname nog een weinig belicht fenomeen. Discussies blijven meestal beperkt tot de piepjonge fruitverkopers op drukke verkeersaders.

1 reactie op “Suriname op parialijst kinderarbeid geplaatst”

  1. Dus niet alleen Nederland heeft ons op de “paria lijst” staan. En Miskin kan zoveel surinaamse instanties naar de binnenlanden sturen als hij wil, die zien toch alleen maar wat hun opgedragen is te zien. Een onafhankelijke organisatie kijkt blijkbaar met heel andere ogen. En dan die Lackin die het verschil niet kent tussen die balk in zijn eigen oog en de splinter bij zijn tegenstanders.