• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De fractie van partido Frente Obrero (FOL) heeft in een brief aan minister Carlos Trinidad (Bestuur) haar zorgen geuit over de benoeming van de Kiesraad. “FOL heeft in verschillende voorgaande verkiezingen twijfel, kritiek geuit en zelfs tekenen van mogelijke verkiezingsfraude vastgesteld.”

De oppositiepartij wil dat de ministerde politieke partijen die gaan deelnemen aan de verkiezingen van 19 oktober laat weten wie de leden en vervangende leden zijn die deel gaan uitmaken van de Kiesraad.

Betrouwbaar
De fractie heeft er na de verkiezingen van augustus 2010 er op aangedrongen dat de Kiesraad zijn eigen begroting krijgt, zijn eigen personeel en zijn eigen registratie van personen die gebruik gaan maken van hun stemrecht. “Kan de minister de Staten garanderen dat ditmaal het stemregister up to date en betrouwbaar is”, vraagt de partij in de brief.

Ongeldig
FOL wil daarnaast weten wanneer het kiesregister voor het laatst is geactualiseerd, wie deel heeft uitgemaakt van de vorige kiesraad en wie er nu in zullen plaatsnemen. “Is de minister op de hoogte van de laatste voorvallen zoals het onrechtvaardig ongeldig verklaren van stemmen (artikel 81 kiesreglement), wat heeft plaatsgevonden tijdens de verkiezingen van 2010?”, wil de partij weten. Anthony Godett, leider van FOL, vraagt de minister om de Staten zo spoedig mogelijk te informeren.

Kiesregister
Gisteren werd bekend dat Geomaly Martes is aangesteld als voorzitter van het hoofdstembureau. Plaatsvervangend voorzitter en tevens lid is oud-gezaghebber Liza Dindial. Het inschrijven van de kandidaten is op 31 augustus en volgens de regels zou het kiesregister 30 dagen voor die tijd gesloten moeten zijn, wat dit keer niet het geval is. Martes erkend dat het niet meer mogelijk is de 30 dagen aan te houden, maar hij voorziet geen problemen. Hij weet niet waarom bij het vaststellen van de verkiezingsdatum hier geen rekening mee is gehouden.

Kiesraad
Boven van links naar rechts: E.R.L. Panneflek (lid), A.J.R. Kranwinkel (vervangend lid), Ch.P. do Rego (lid)
Beneden van links naar rechts: R.Ph. Römer (lid), L.M. Dindial (vice voorzitter), G.A.G. Martes (voorzitter), I.T. Roosburg (vervangend lid)
Op de foto ontbreekt Th.M.J. Caris, vervangend lid die op dit moment in het buitenland is.

www.versgeperst.com