• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De verkiezingen komen eraan en de partijen maken zich op voor de campagnes. Terwijl regeringspartij MFK start met een feest, begint oppositiepartij PAR met een soep en moeten de kleinere partijen PNP en FOL eerst fondsen werven. Pueblo Soberano voert echter ‘non-stop’ campagne.

PNP-leider Humprey Davelaar vertelt dat de kleinere partijen in tegenstelling tot de grotere partijen eerst fondsen moeten gaan werven om überhaupt campagne te kunnen voeren. “De grote partijen kunnen gelijk groots starten, maar de PNP start pas met de campagne na het inleveren van de kandidatenlijst op 31 augustus.”

Bescheiden
De partij zal bescheiden campagne voeren. “We willen reflecteren wat er aan de hand is in de Curaçaose maatschappij. Op dit moment kampen we met financiële problemen dus gaan we niet met geld smijten en grote feesten geven. Wij gaan realistisch campagne voeren.” Ook FOL richt zich op een campagne die de behoeftes van de bevolking moet reflecteren. “Het welzijn van de bevolking staat voorop”, aldus FOL-leider Anthony Godett.

Feest
MFK trekt zaterdag alles uit de kast en begint met een feest bij hun partijgebouw in Saliña. De partij heeft de bands Gio en Dreams gestrikt om op te treden tijdens de opening van hun campagne. Dit jaar deelt de partij polsbandjes uit in plaats van t-shirts. De partij heeft ook het slogan Tur tur ku Schotte’ veranderd in ‘Tur tur ku Kòrsou’.

Opkikker
PAR start ook zaterdag, maar dan met een soepochtend. “We starten met een opwarming, oftewel een opkikker”, aldus PAR-lid Omayra Leeflang. Ook de PAR wil niet te groot uitpakken met de campagne. “De campagne mag niet gaan over geld, maar de bevolking en Curaçao zullen centraal staan: ‘let’s come together’, zegt Leeflang. De kandidatenlijst en de nieuwe campagneleider zijn nu nog een ‘groot geheim’. “Maar vanaf zaterdag staan we in de startblokken.”

Goed in elkaar
De MAN, één van de coalitiepartijen, zal vandaag en morgen nog gaan vergaderen om de puntjes op de i te zetten voor de campagne. “Eigenlijk voeren we jaar in jaar uit campagne”, zegt campagneleider voor de MAN, Giovanni Atalita. “Ik kan nog niet veel zeggen over de campagne en een opening, maar we zorgen ervoor dat het goed in elkaar zit.” Atalita bevestigt wel dat Charles Cooper partijleider blijft en dat demissionair minister Hensley Koeiman ook een grote rol zal spelen.

Non-stop
“We zijn nooit gestopt met campagne voeren”, benadrukt Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. “Sinds 2005 voeren wij non-stop campagne, we zijn elke week in de wijken. Vanavond zijn we bijvoorbeeld in Koraal Specht. Elke avond zenden we een radioprogramma uit en elke zaterdag organiseren we een bijeenkomst in ons partijgebouw waar tussen de 300 en 500 mensen aanwezig zijn.” Volgens Wiels waren er afgelopen zaterdag zelfs duizend mensen aanwezig. “We hebben geen hoog- of laagseizoen. Iedere dag voeren wij campagne.”

Voorverkiezingen
Ook Alex Rosaria van de partij PAIS maakt zich op voor de verkiezingen, al moet de partij eerst door de voorverkiezingen omdat PAIS nog geen zetel heeft. “Maar we hebben er vertrouwen in dat we de 700 benodigde handtekeningen zullen krijgen om door de voorverkiezingen te komen”, zegt Rosaria. De partij start maandag hun campagne in het Because Entertainment Center. “Wij zullen vooral de inhoud van onze plannen bekendmaken. We zitten nu niet in de situatie om te feesten”, zegt Rosaria. “Curaçao kampt met grote tekorten en de waarde van onze gulden is in gevaar. Er is geen enkele reden om te beginnen met een feest.”

13 reacties op “Campagnetijd is aangebroken”

 1. @Rignald

  Wie is jullie. Het is die algemeenheden die mij irriteren. Ik zou niet echt het woord apathie gebruiken maar over het algemeen is er zeker een zekere passiviteit.
  Echter. Alles is een proces. Niet zo lang geleden, 43 jaar, was er feitelijk apartheid op Curacao. Ik gebruik dat niet als excuus maar het is gewoon een feit. Nu verwachten “verlichte”buitenstaanders die het allemaal wel begrijpen dat mensen die nooit iets mochten zeggen en die op school te horen kregen dat ze dom en lui waren zich opeens heel anders gaan gedragen. Nogmaals, ik leg de nadruk bij de persoonlijk verantwoordelijkheid. Maar ook ik ben het product van een omgeving. Dat ontkennen of over het hoofd zien is op z’n minst naief. Alles is een proces!
  Als ik je antwoorden goed begrijp: 1. Nee, je kent geen 150.000 mensen; en 2. Je zou niet iemand verklikken die jou zou kunnen doodschieten maar het is wel mogelijk dat een hele buurt opkomt tegen een oproerkraaier.

 2. Gisteren heeft Schotte een nieuwe dimensie aan zijn campagne en “mas serka di bo” toegevoegd door een rechtschapen burger op onbeschaamde wijze in het verkeer te behandelen en door een LBD-er met een pistool te laten bedreigen. Het slachtoffer is intussen wegens shock voor onderzoek en testen in het ziekenhuis opgenomen. Meneer moest zo nodig met zijn zwarte geblindeerde 4-Runner en back-up auto’s voor en achter naar een of andere onbelangrijke afspraak met mogelijk een byside. de advocaat van het slachtoffer heeft bij de procureur-generaal om een onderzoek gevraagd, want zo gaat dat bij een geval waar de MP bij betrokken is. Kijken of zijn liegkunsten ook deze keer helpen om de zaak geseponeerd te krijgen als bij het dodelijk ongeval van enkele jaren geleden, waarbij hij ook betrokken was.

 3. @carlton, als jullie een apatisch volk blijven zonder enige ballen dan zal dit door gaan! Een fluwelen revolutie bestaat nu eenmaal niet. Denk je Churchill niet wist dat er duizenden jongens dood zouden gaan op D-Day.. Vrede en veiligheid is niet iets wat je gratis krijgt maar waar je voor moet vechten! tijd dat de YDK wat actiever wordt!

  BTW kan me nog herinneren hoe een bepaalde jongen een buurt terroriseerde en op een gegeven moment pikte de buurt het niet meer en hebben ze hem met z’n allen weg gejaagd! kan dus wel!

 4. De “naiviteit” van mensen blijft me verbazen. Zoals zo vaak zijn er vele intellectuelen die het wel beter weten en het allemaal doorgronden. Het is allemaal heel simpel met een biertje in de hand. “Mi pueblo” moet naar school! Ik ga niet in discussie over de MFK, MAN en PS. (Ik stem zelf al jaren niet meer.) Maar van pseudo intellectuelen zoals die hier rondhangen zou je toch verwachten dat ze zich wat meer zouden verdiepen in de (internationale) democratie en politiek.
  Vraagje: hoe verschilt Wiels van: Correa, Wilders of Chavez?
  Er zijn altijd trends geweest in de wereld politiek. We vullen het verder in hier maar het past wel in de algemene lijn.
  Rignald: ken jij echt 150.000 mensen? En zo ja, zou jij iemand verklikken die jou kan doodschieten?

 5. ha si gezellig toch schotte tur tur tur.. gratis feestje met dreams en drinken en eten..

  mi ta bai vota pa tur tur schotte!

 6. MFK heeft met “mas serka di bo” gelogen en heeft deze kretologie vervangen door “awor mas ku nunka”. Nou dat hebben we geweten in de afgelopen periode.

 7. Het blijft een leuk eiland. Nog steeds is een deel van de bevolking gevoelig voor spiegeltjes en kraaltjes. De grootste politieke schreeuwlelijk, heeft een eigen radio- en televisieprogramma. Liegen is inmiddels de standaard. Net zoals het zaaien van angst , haat en bedreigingen. Om dat negatieve aspect te compenseren ,hult de grote bek zich tegenwoordig in witte pakken met koperen knopen. Jesus van Merante is terug op aarde. “Mi Pueblo ” slikt het allemaal voor zoete koek. Zijn onzin wordt door ondertekend “in nomber de Dios” Politiek als surrogaat geloof, dat kan alleen maar in Afrika, Haïti en Korsouw. Hoogste tijd voor Mi Pueblo om naar school te gaan. Gratis of betaald. Wat is het verschil ?

 8. Schotte kan beter een rouwstoet organiseren want zijn partij en vooral hijzelf is FINISHED ….
  GAME OVER !!!!!
  Hoe ARROGANT en OPPORTUUN kan je zijn om te denken dat je ooit nog een kans maakt om weer als CRIMINEEL te worden gekozen …
  $$$$$$hame ….. on YU-politcians & YU-voters ………$$$$$$$$$$$$hame !!!!!!

 9. @sander, tevreden is niet het juiste woord maar meer desinteresse. Ze denken dat de PAR ook niets voor hun gaat doen en bij Schotte kan je nog naar een feestje gaan. zowiezo trekt dat criminele wel. Lees de reacties wanneer er een motorrijder die op salinja te hard reed en doodgaat en drugscriminelen die worden vermoord dat het zulke goede jongens waren. of neem dieftal en inbraken hier. een klein eiland waar iedereen elkaar kent en toch kunnen deze jongens hun gang gaan..

 10. Ik wil een koelkast, liefst dubbeldeurs met icemaker!

 11. @rignald,

  hoe komt het dan dat zoveel mensen schijnbaar wel tevreden zijn?
  ik kan het echt niet begrijpen of misschien toch wel een beetje…
  als je niets hebt, dan heb je niets te verliezen, dus dan maakt het je niet uit of er maffia in Forti zit.
  want deze Maffia geeft zo af en toe een fooitje aan het volk (hier en daar wat nieuwe wegen, wat lantaarnpalen, een feetjs, wat wijkplannen (waar niets van terecht komt), gratis onderwijs (wat uiteindelijk niet gaat lukken), maar de beloftes zijn altijd ook nog wat waard.
  dus straks zitten we weer met deze criminelen opgescheept.
  ik hoop dat er mensen gaan praten en dat ze uiteindelijk door het OM (werkt ook nog maar op halve kracht) opgepakt gaan worden.
  Maar dan moeten er wel mensen gaan praten en dat doen ze hier niet.
  als je iets ziet gebeuren gewoon de andere kant op kijken.
  als je het niet ziet hoef je ook niets te doen.
  bewijzen dat ze crimineel zijn, ik heb ze niet, maar weet het wel zeker.

 12. Waar halen MFK, PS en de MAN hun geld vandaan??? Is dit een voorschotje op de 5 cent van de benzineprijs, zal inmiddels al aardig gegroeid zijn en weer leeg nu. Fam Dos Santos zal even de hand op de knip houden in verband met de familieruzie, hahahahahaha. De mensen van PS gaan naar de kerk van Wiels, hij trakteert ze op psychodelische muziek en leugens, jammer dat ze hem nog geloven!!

 13. Alle feestjes en leugens ten spijt.. we hebben van de PS, MAN en MFK wel gezien wat ze waard zijn en dat hun verkiezingbeloftes alleen maar leugens waren.. nog erg fris in ons geheugen! Regering schotte was alleen maar corruptie corruptie en niets doen voor het volk dat maar steeds armer werd terwijl zij first class de wereld rondvlogen!