• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Mark Sulsters zijn frustratie over de werkwijze bij het keuringslokaal.

 
Ik heb mijn auto verkocht. Dat ging gelukkig vrij snel. Tenminste, dat dacht ik.

De koper wilde de auto kopen en over de prijs waren we het snel eens. Nu alleen nog even de papieren regelen. U voelt hem al aankomen.Het advies dat ik kreeg was: ga eerst naar het keuringslokaal met een volledig ingevuld roze tegenaangifte formulier van de belastingdienst en laat je keuringskaart overschrijven.

Dat was dus een slecht advies want toen ik om 10:00 bij het keuringslokaal stond zei de bewaakster dat ik eerst naar de belastingdienst moest om een kopie van dat roze formulier te laten maken en er een stempel op te laten zetten.
Ze willen dus niet met het origineel werken, ze willen een kopie met een stempel.

Naar het belastingkantoor. Vijf nummers wachten, was toch ruim een half uur. Wordt direct een kopie gemaakt van het formulier en een stempel op het kopietje gezet. Tien seconden werk. En moet ik weer terug naar het keuringslokaal.
Om 11:00 uur bij het keuringslokaal krijg ik van de bewaakster te horen dat ik niet meer geholpen kan worden. Het keuringsbewijs kan niet meer op een andere naam gezet worden. De nummers zijn op. Er is maar één persoon aan het werk in de verborgen ruimte, vertelt ze me. Dus er kunnen maar weinig mensen geholpen worden. Ik moet om 13:00 uur terugkomen en een nummer krijgen. Als de nummers op zijn zal ik weer niet geholpen worden.

Op de deur hangt een bord met openingstijden. Open tot 11:30 uur. Dat zeg ik ook tegen de bewaakster. Ja, dat klopt. Je kunt tot 11:30 komen om een afspraak te maken voor een keuring. Maar voor al het andere moet je een nummertje krijgen. En als de nummers op zijn is het keuringslokaal dus dicht.

Dus het keuringslokaal is helemaal niet open tot 11:30. Het keuringslokaal is open tot de nummers op zijn.
Zet dat dan gewoon op de deur. Om 9:00 voor de deur liggen en een nummer halen. Als de nummers op zijn moet je een andere keer terugkomen. Dat is tenminste eerlijk en duidelijk.

En dat wordt hier op Curaçao allemaal maar geaccepteerd door de bevolking. Denk hier nou eens even over na.
Allereerst, waarom moet ik mijn keuringsbewijs laten overschrijven? De auto is gekeurd, niet de eigenaar. Als de auto van eigenaar wisselt verandert er niets aan de keuring van de auto. Waarom staat er überhaupt op het formulier een naam? Kenteken en chassisnummer zijn genoeg. De eigenaar is volstrekt onbelangrijk.

Waarom heb ik een keuringskaart nodig in de auto? Op de motorrijtuigenbelastingkaart staat de keuringsdatum gewoon vermeld. Waarom heb ik daar nog een aparte keuringskaart voor nodig?

Vervolgens, als dat dan echt moet, dat keuringsformulier en die naam op het keuringsformulier, waarom kunnen ze dat niet gewoon bij de belastingdienst doen? Als ze mij toch een nieuwe belastingkaart kunnen geven en de tenaamstelling van de auto daarmee geregeld is, kunnen ze me net zo goed een nieuwe keuringskaart geven.

En dan natuurlijk het systeem van de nummers van het keuringslokaal. Dat je maar een beperkt aantal auto’s per dag kunt keuren, dat snap ik. En dat je daar dan een afspraak voor moet maken ook. Dan moet het keuringslokaal er natuurlijk wel voor zorgen dat ze voldoende capaciteit heeft om een normaal aantal keuringen uit te kunnen voeren. Maar dat je niet op ieder moment van de dag een andere naam op een keuringsformulier kunt zetten, ongeveer één minuut werk, dat is echt belachelijk.

Als Curaçao niet als achterlijk/achtergebleven te boek wil blijven staan, moeten aan dit soort overduidelijk overbodige ambtelijke praktijken een einde gemaakt worden. Je staat als land voor gek als je een verplichte dienst verleend en dan van 9:00 tot 9:15 open bent, want dan zijn de nummers op. Kom maar een andere dag terug. Alsof de koper of verkoper nog wel een paar dagen kan wachten. Op een volstrekt overbodig formulier.

Een duidelijke indicatie dat een land overbodige bureaucratische regels aan haar burgers oplegt is het verschijnsel dat er mensen zijn die hun geld er mee verdienen om voor jou de papieren te regelen. Fijn voor die mensen, maar een hele foute situatie als dit niet gecompliceerde regelgeving betreft, maar zoiets simpels als het kopen van een auto. Bovendien hoorde ik vanmiddag verhalen van iemand die wel geweest was dat twee vrouwen gewoon weggeduwd werden en er duidelijk sprake was van vriendjespolitiek bij het uitdelen van de nummers. Het was dankzij de aanwezigheid van een politieman in burger dat deze twee vrouwen die al sinds 12:30 stonden te wachten dit keer wel geholpen werden. Anders was de bewaakster onbeschoft genoeg geweest om deze vrouwen gewoon weg te sturen.

Nu zijn er binnenkort verkiezingen. Op wie zouden we nou moeten stemmen om aan dit soort praktijken een einde te maken. De vorige regeringen hebben dit veroorzaakt en niet verbeterd. De huidige regering heeft aan dit soort ongemakken ook geen einde gemaakt. Dit zijn ambtelijke praktijken waar een ieder veel last van heeft en waar opvolgende regeringen eigenlijk alleen maar meer van veroorzaken. Op wie moet ik nou stemmen zodat dit soort zaken echt aanpakt worden. Geen idee, geen enkele partij met dit soort plannen, voor zover ik weet. Heeft iemand een advies voor mij?
Wordt waarschijnlijk vervolgd.

27 reacties op “Ingezonden: Keuringslokaal”

 1. Heeft iemand zich al eens afgevraagd waarom die keuring uberhaupt op deze manier plaatsvindt? Links knipperen, rechts knipperen, toeteren, 30 piek aftikken en klaar. 98% van de lijst wordt niet gecheckt. Hmmm, misschien maar geen slapende honden wakker maken…

 2. Vreemde reacties zijn er bij hoor.
  Iemand wel eens geprobeerd een vergunning bijv. in Spanje of Italie te krijgen? Nee vast niet, dan is het hier namelijk nog heilig vergeleken.
  Het uitschrijven gaat zelfs gesmeerd. Onze zoon is net een 1/2 jr geleden naar Californie geemigreerd, en we hebben samen het uitschrijven gedaan (omdat hij z’n auto al had verkocht) en alles was binnen 1 dag gereed.
  Het uitschrijven in Ned. nam stukken meer tijd in beslag.
  Ik heb geen klagen, maar klagen in ieder geval, is een typisch Nederlands trekje. Ik bezondig me er ook wel eens keer aan.

 3. Erg vermakelijk verhaal Mark en heel waar. Ik ben bij de university of dutch caribean een keer weer teruggestuurd met een formulier, omdat mijn werkgever alleen getekend had en geen stempel had gezet. De handtekening stond er dus wel op, maar het stempel ontbrak. Als je je daaraan gaat ergeren (wat mij ook nog wel eens gebeurd), wordt het lastig hier denk ik.

  Bovendien moeten we niet net gaan doen of het in Nederland veel beter is. Een collega van mij in Nederland had een afspraak gemaakt om zijn rijbewijs op te halen om half negen, nieuwe service van de gemeente. Om tien voor half negen stond hij voor een dichte deur met daarachter een receptioniste die net deed of ze hem niet zag (door een glazen deur). Om stipt half negen (het was gelukkig een mooie dag) ging de deur van het slot en vroeg liep mijn collega naar de balie. Dat was niet goed, want hij moest eerst een nummer halen. Let wel, er was verder niemand. Hij een nummer halen en weer naar de balie. Weer fout, want zijn nummer was nog niet afgeroepen. Inmiddels was het vijf over half negen en werd zijn nummer geroepen. Hij weer naar de balie en zeggen dat ie om half negen een afspraak had met een bepaalde ambtenaar. Deze man werd gebeld en kwam om kwart voor negen naar beneden om zijn rijbewijs af te geven (duurde welgeteld 30 seconden met handtekening op het formulier voor ontvangst). Het andere alternatief echter was dat ik ongeveer een uur zat te wachten bij de balie voor het afhalen van rijbewijzen.

  Hetzelfde geldt voor drie afspraken die nodig zijn voor uiteindelijke uitschrijving bij de gemeente, meerdere telefoontjes naar de belastingdienst omdat ik het juiste formulier voor mijn Nederlandse aangifte niet krijg. Verzekeringsmaatschappijen die niet willen geloven dat ik op Curacao woon met alleen een sedula etc etc.

 4. @Mark Sulsters
  Nog een tips voor in het verkeer. Iedereen zal het wel eens meemaken in het verkeer dat iemand voor je rijdt in de auto met een heel relaxed slakkegangetje.
  Tip 1.
  Als de remlichten oplichten blijf er dan vooral achter, want je weet niet of zo’n persoon stil gaat staan op de weg, of linksaf of rechtsaf wil gaan.
  Tip 2.
  Als zo’n slak voor je blijft rijden zet dan je richtingaanwijzer uit in de richting die JIJ NIET moet gaan. Ik kan je op een briefje geven dat in 9 van de 10 gevallen mr. slak die kant opgaat, waarin jouw richtingaanwijzer staat te knipperen.
  Ik heb zelf een keer meegemaakt dat mr. slak boos met zijn handen stond te zwaaien, omdat hij in mijn truuk was getrapt.

 5. @Is niettegeloven: Het weer?

 6. @ Da Silva,
  ”vele dingen zijn hier beter als in Nederland”, noem mij maar eens een paar?

  En als een ieder maar achteruit gaat leunen en niks doet werkt het over 20 jaar nog precies hetzelfde als de afgelopen 50 jaar.
  Zo hollen we steeds verder achteruit.

 7. “erger je niet, verwonder je slechts” … met deze spreuk red ik het hier al 17 jaar en als m’n verwondering om dreigt te slaan naar ergernis, dan herinner ik m’n spiegelbeeld er weer eens aan en zucht … en nog eentje: paradise is not a place, but a state of mind … daardoor woon/werk en geniet ik hier in m’n zelf gecreerde paradijsje … soms als een struisvogel met m’n kop in het (strand)zand …

 8. @blacklion, je zal eerder 17 miljoen mensen bedoelen 🙂 5 miljoen meer!
  @trabou, Dat illegaal bouwen is ook weer niet zo handig.. slechte huizen die kunnen instorten of men gaat in je achtertuin gewoon bouwen of te hoog waardoor jij je uitzicht kwijt bent.. dat terwijl je alles wel via de regels doet de bouw wordt stopgezet omdat je deur 2 cm te hoog is.

 9. voorbeeld, hier bouw je gewoon lekker bij aan je huis zonder vergunning, in NL moet je eerst langs de schoonheids commissie(s), een stelletje idioten die kijken of het wel past in de wijk.

  dat is nou waarom ik hier woon, wegwesu met al die regeltjes, en dat weggestuurd worden of zwaar in de rij staan interesseert me niet meer, aan gewend geraakt.

 10. Tja Mark; Je verhaal herken ik en had er de eerste maanden dan ook best wat moeite mee. Nu vijf jaar later leef ik er mee. Curacao is nu eenmaal geen nederland. Kan je er niet tegen? Wel de optie is duidelijk.

  Curacao kan je nu eenmaal niet vergelijken met o.a. Nederland. Daar is het georganiseerd en efficient. Maar daar tegenover staat wel een inwoners aantal van 12 miljoen mensen. Hier hebben we net even boven de 150.000.
  Zou je hier alles doen zoals in nederland dan maak je de helft van het ambtenarijen apparaat brodeloos. Dus meer werkeloosheid. Leer er net zoals ik MEE te leven.

  Toen ik laats in Nederland op vakantie was stond ik bij AH te wachten op mijn bonnetje. Mensen achter me werden ongeduldig (haast, maar voor wat?) de man aan de kassa vroeg me waarop ik wachte. Ik zei hem op mijn bon voor de bewaker. Tja zo zie je je raakt gewent aan die dingen. Hier doen we het gewoon POKO POKO.
  Kan je dat niet aan?
  Leer er mee te leven.

 11. Het overgrote deel van de ambtenarij is politiek geplaats. Hebben vaak geen kennis en ervaring en zitten verder op het werk (als ze aanwezig zijn) en doen verder niets. De gene die niet zo geplaatst zijn hebben vaak geen zin om het werk te doen want hun politiek geplaatste collegas verdienen 2 keer zoveel als zij en doen de hele dag niets. Tja kan het wel begrijpen.
  Daarnaast heb je dan ook nog de groep die dit aanpakt om makamba te pesten.. lekker extra lang laten zitten en vooral als jij met je hollandse bril stampij gaat maken dan zorgen ze voor dat jouw papiertje gewoon als laatste zal worden behandeld. Zo is het systeem op Curacao en dat zal wel nooit veranderen. Beter kan je of mensen betalen om dingen te regelen of vroeg gaan, informeren wat je vooraf nodig hebt (moet zeggen dat je de Bentana di informashon kan bellen en zij geven vaak goede informatie) en eventueel neem wat te drinken mee en een goed boek. Voorkomt veel stress!

 12. Grappig en zo herkenbaar, maar net als alle andere reacties kan ik alleen maar concluderen dat je dit soort dingen moet accepteren of door iemand anders (tegen betaling) moet laten regelen. Verder wees blij dat er zoveel mensen bezig zijn met niets, zolang ze betaalt worden zijn ze van de straat, stel je voor wat een puinhoop het hier zou worden als ze allemaal “onder de boom” zaten (of erger)…

 13. En dit is 100/100…. Daarom zal 80/20 in het bedrijfsleven van zn lang zal ze leven NOOIT werken!!!!

 14. Mark,

  Zo is het hier, (helaas). Maar als je je er zo aan ergert dan ga je het hier niet redden. Heb er genoeg zoals jij al zien gaan en komen. Niemand wordt er beter van als je hier je Nederlandse organisatoir-superieure bril ophoudt en vervolgens de maat neemt. Vele dingen zijn hier zo veel beter dan in Nederland, focus je daar op, dan kom je er wel.

 15. Ik kan me het hele verhaal HELAAS (dagelijks!) levendig voorstellen 🙁 Maar als je op Curacao ook maar iets wil veranderen, lees verbeteren, moet je het eiland ALTIJD maar linea recta snel verlaten. Zo bouw je een land echt op ………. Maar er werd de Joker ingezet: 80/20 regeling, we pakken zeker niet de OORZAAK (!) van de andere keuze van personeel aan. Let wel, het goede wèl gemotiveerde lekker actief vrolijk personeel, als je goed zoekt, ze zijn er, niet te na gesproken! Mijn vak dus.

 16. Welkom in de derde wereld; inefficient en onderontwikkeld

 17. Als u het eerst op internet had opgezocht dan had u het geweten. Ik was binnen 1,5 uur met alles klaar, zelfs de verzekering was rond. Maar het is ook de koper die dit allemaal moet regelen. En daarna de auto op kan komen ophalen.

  Maar het is ook algemene kennis dat als je naar een overheidsinstantie moet dat je zo vroeg mogelijk smorgens moet gaan.

  En het overbodige bureaucratie is overgewaaid uit NL kunnen we niks aan doen.

 18. Nou, kijken wie het eerst reageert met ‘Dit is zoals wij het doen, dit is onze cultuur en als het je niet bevalt dan ga je maar terug naar je eigen land’.

  Maar je hebt volstrekt gelijk natuurlijk, al het gedoe om een stempeltje op een papier is hier soms vreselijk.

 19. Welkom op Curacao 🙂 Ik heb zelf een bedrijfskundige achtergrond en ben ondernemer. Hier op curacao is alles zo inefficient ingericht dat er zelfs bedrijfjes zijn die daarmee/door hun geld verdienen. Hier op Curacao houden ze van 1 ding heel erg .. papieren, formulieren en vooral stempeljtes. Het werk wat 1 iemand kan doen gebeurt hier door 5 mensen. En dan staan er nog eens 2 bewakers toe te kijken. Ga ook eens naar het postkantoor om een pakketje op te halen dat kan ook uren duren.

  Ik heb er lang over nagedacht je zou 2/3 van het personeel kunnen wegsnijden door informatisering/efficientie. Maar waar moet dat gedeelte van de bevolking dan van leven? Het heet ook wel verborgen werkloosheid.

  Voor 50 – 100 naf zijn er bedrijfjes die al die stempels en papieren uit handen nemen als je een auto koopt/verkoopt. Go with the flow en geniet van de mooie dingen hier op het eiland…

 20. Goed stuk. Helemaal mee eens. Dit is overigens niet alleen bij het keuringslokaal van toepassing. Aqualectra, UTS, Curgas..Noem ze maar op en je komt belachelijke, lachwekkende ambtelijke praktijken tegen die worden uitgevoerd door ongeïnteresseerde, laaggeschoolde lokale arbeiders. Triest.

  De nos mes por mentaliteit op zijn best.

 21. Beste Mark,

  Ik herken je frustratie. Wij hebben ons zelf ook regelmatig afgevraagd als we weer ergens bij een overheids instantie stonden: Dit kan toch veel eenvoudiger? Zeker ook het keuringslokaal, mijn scheurde dan het halve eiland over met een kleine baby om iets simpels te regelen. We wonen nu ook weer in Nederland en hebben dan ook het hele traject doorlopen van het uitschrijven. Wat ook vrij omslachtig is.

  Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat alle overheidszaken op Curacao slecht zijn. Integendeel. Ik kan ook wel een aantal dingen noemen die ik beter vindt dan in Nederland.

  Tja op wie moet je stemmen met de komende verkiezingen? Ik heb altijd het idee gehad dat ik op Curacao maar op de minst slechte partij moest kiezen. Aangezien de beste er gewoon niet is. Nu wil ik weer niet zeggen dat het in Nederland weer een stuk beter is. Daar heb je ook wel de vriendjespolitiek (in de achterkamertjes) om de functies naar elkaar toe te schuiven. Het is alleen minder zichtbaar dan op Curacao.

  Het enige wat je dan nog kunt doen is je eigen partij beginnen en de verkiezingen winnen. Ik zeg maar zo; Mark for President.

  Remco

 22. Ai, ai Mark natuurlijk kan alles beter en sneller. Je kunt op het eiland Curacao gewoon niet tegen de stroom inzwemmen. ‘Go with the flow’ en maak je niet zo druk. De ambtenaar die ligt te slapen, terwijl je met je koffer vol spullen uit Miami komt is toch ook gewoon een genot. Bel voortaan eerst naar Bentana di Informashon 0800-1515 en vraag wat je nodig hebt aan papieren. Voor sommige zaken kun je zelfs al een afspraak maken (bijv. de auto keuring, paspoort). Voor de rest moet je gewoon een goed boek meenemen of een tablet 4G computer en rustig op je beurt wachten.

 23. Ach ja daarom heb je daar mannetjes die dat soort dingen wel voor je regelen voor 25 gulden.. Hoef jij niet 2 dagen lang in de rij te staan! een soort werkgeledenheid!

 24. maar ja, wel werkverschaffing….
  en ze voelen zich altijd heel belangrijk als je bij dat soort instanties moet zijn.
  want jij het iets van ze nodig en zij kunnen dat geven.
  mijn advies is gewoon vriendelijk blijven en even door de zure appel heen bijten.
  ik begrijp dit systeem trouwens ook niet, echt iets van 30 jaar geleden.
  in deze tijd moet het toch gewoon allemaal met computers geregeld kunnen zijn.

 25. Beste Mark,

  Voordat je naar dit eiland komt, moet je al gewaarschuwd zijn dat het geen Nederland is. Er zijn genoeg voorbeelden dat het anders kan, maar dat zal er de komende jaren niet inzitten.

  Je moet ook beseffen dat mede door dit soort (onnodige) administratieve handelingen er meer mensen aan het werk zijn. Weliswaar tegen flut lonen, maar op deze manier draagt men met zn allen bij aan de armoede die er toch wel heerst op het eiland. Liever op die manier dan veel meer mensen werkloos. Het is daarom ook maatschappelijk geaccepteerd. Hier is een McDonalds bijvoorbeeld ook niet echt een voorbeeld voor een fastfood restaurant en zo zijn er nog veel meer dingen waar men zich als westers persoon aan zou kunnen ergeren. Probeer dat gewoon niet te doen en ga er maar vanuit dat alles minimaal 2x zo lang duurt dan in NL als er iets geregeld moet worden.

  Laten we het ook nog maar niet hebben over de serviceverlening als je eindelijk aan de beurt bent 😉

 26. Geduld is een schone zaak op dit eiland!
  Het creeren van lange rijen voor een loket, voor het verkrijgen van een willekeurig bewijs, is de grootste hobby binnen de ambtenarij. De bevolking geniet hier ook duidelijk van, want dan kun je een werkonderbreking nemen van enkele uren! En tijdens het wachten kom je altijd wel in gesprek met een bekende of onbekende. Social networking in real life heet dit fenomeen, je hebt hierdoor op Curacao helemaal geen Facebook nodig!

 27. In Nederland ga je naar het / een postkantoor en laat het kentekenbewijs overschrijven. Dan krijg je een vrijwaringsbewijs en klaar is Pukkie. Ideetje wellicht ?