• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad voor de Rechtspraak is verrast door het onderzoek van de Universiteit van Leiden waaruit blijkt dat verdachten met een ‘buitenlands uiterlijk’ ruim vijf keer meer kans lopen om te worden veroordeeld tot een gevangenisstraf. De Raad heeft aangekondigd om met een verdiepend onderzoek te komen.

Deze aankondiging werd gedaan door Erik van den Emster, voorzitter van de Raad, tijdens een bijeenkomst in juli met onder meer Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) namens de Landelijk Overleg Minderheden (LOM)-samenwerkingsverbanden. Dat meldt OCAN.

Grotere kans
Uit onderzoek blijkt dat verdachten met een ‘buitenlands uiterlijk’ die de Nederlandse taal spreken ruim vijf keer een grotere kans lopen om te worden veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, dan daders met een Nederlands uiterlijk die ook de Nederlandse taal spreken. Voor verdachten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, is die kans twintig keer zo hoog.

Variabelen
De Raad vindt dat er een aantal variabelen mee moeten worden gewogen in het verdiepend onderzoek, zoals het hebben van een vaste woon- en verblijfplaats, verslavingsproblematiek en vluchtgevaar. Ook moeten de resultaten worden gecorrigeerd naar variabelen zoals de ernst van de zaak en het strafrechtelijke verleden. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Erasmus Universiteit en moet eind dit jaar worden afgerond.

Verhoogde pakkans
Zowel OCAN als het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders (SMN) hebben aangegeven dat ook de variabele ‘verhoogde pakkans’ meegewogen moeten worden. Zo hebben diverse Antillianengemeenten zogeheten ‘rechercheteams Antillianen’ die zich exclusief focussen op ‘verdachten met een Antilliaans uiterlijk’. Het gevolg hiervan is dat de verdachtenpercentages in deze groep verhogen, wat weer leidt tot extra gericht zoeken binnen deze groep (‘self fulfilling prophacy’). De Raad heeft toegezegd te kijken naar het instellen van een klankbordgroep voor de onderzoekers, waar onder andere de LOM-samenwerkingsverbanden zitting kunnen nemen.

8 reacties op “‘Nieuw onderzoek discriminatie rechterlijke macht’”

 1. Gewoon zorgen dat je NIET met politie/justitie in aanraking komt. Als een beschaafd mens leven. Krijg je ook niet met dit “probleem”(?) te maken, ja toch?

 2. Het punt is dat er ook onder rechters racisten zijn wat natuurlijk van hoog tot laag zal worden ontkend maar na gedegen onderzoek zal blijken mocht dat onderzoek ooit plaatsvinden

 3. @ Sjors,

  Iets fout doen mag inderdaad niet. Maar waar het nu wel omgaat is dat er juist met twee maten wordt gemeten, de kans dat iemand met een buitenlands uiterlijk eerder voor de rechter verschijnt dan iemand die blond is en blauwe ogen heeft is blijkbaar een feit. Naar mijn weten is dit het tweede onderzoek in een korte tijd die dit constateert. Maw diezelfde blonde persoon heeft een grotere kans om niet gepakt te worden terwijl die dezelfde criminele activiteiten verricht. Door dit hele gebeuren is het logisch dat er meer allochtonen in de gevangenis kunnen zitten dan een henk of ingrid.

  Naast dit heb je ook vaak dat deze allochtonen een hogere straf krijgen, in de hoop anderen af te schrikken.

 4. @Mr.X, lees het stukje nog 1 keer.. het gaat om mensen die al voor de rechter zitten.. niet die van de straat worden opgepikt! en ja opletten bij criminelen is altijd goed!

 5. @mr x,
  lees even het commentaar van Philippe.
  daar zit echt wat in.
  taakstraffen krijg je alleen als je taken kan verrichten.
  junkies kunnen dat niet.
  geld straffen zijn alleen geschikt voor mensen die geld hebben.
  draaideur criminelen (meestal marokkaans en antilliaans) , zijn hardnekkig in hun gedrag (wegens drugsgebruik) en zullen sneller een straf moeten uitzitten.
  de gevangenis in NL is een paradijs tov hier.
  daar krijgen de mensen ook na hun straf bijstand en hulp om uit het verkeerde circuit te kunnen komen.
  maar bij sommigen werkt dat niet en gaan weer door met hun irriterende gedrag.

 6. “Tja als je gewoon braaf bent kan je niets gebeuren. en als je weet dat ze extra op je letten waarom dan toch doen”

  Gaat het niet om, er moet simpelweg niet met twee maten worden gemeten, want blijkbaar zijn er dus genoeg beroepscriminelen waar niet extra op wordt gelet, vanwege hun afkomst oid, en die op deze wijze lang genoeg uit de klauwen blijven van justitie.

 7. In de toelichting en commentaren van destijds blijkt dat meespeelt, maar niet gemeten: Heeft de verdachte een grote bek tegen rechter en officier van justitie? (dat helpt in NL niet echt..) Heeft hij/zij een vast adres (anders is taakstraf geen optie), is er een bankrekening met inkomsten? (anders is geldstraf geen optie), is de verdachte illegaal in NL? Soms blijft dan niks anders over dan onvoorwaardelijke gevangenisstraf, die als zwaarder wordt gezien (hoewel voeding, verwarming en gezondheidszorg dan soms beter zijn dan de situatie waarin verdachte zich voor die tijd bevond.)

 8. Tja als je gewoon braaf bent kan je niets gebeuren. en als je weet dat ze extra op je letten waarom dan toch doen?