• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De financiering van het gratis onderwijs stuit mogelijk op bezwaren van het College Financieel toezicht (Cft). Dat verklaart de secretaris van het Cft Kees van Nieuwamerongen tegenover Radio Hoyer 2.

 

De regering is van plan om een renteloze lening van Refineria di Korsou, de eigenaar van de raffinaderij, te gebruiken om het plan te betalen.

Verbod nieuwe leningen
De aanwijzing die de Rijksministerraad vorige maand aan Curacao gaf, verbiedt het eiland nieuwe leningen aan te gaan. Het Cft kan volgens Van Nieuwamerongen in zijn oordeel echter niet afgaan op geruchten en heeft de minister van Financiën George Jamaloodin om opheldering gevraagd.

Radiopresentator Lisette Keus van Radio Hoyer 2 in gesprek met Cft-secretaris Kees van Nieuwamerongen:

10 reacties op “Mogelijk bezwaar Cft tegen financiering gratis onderwijs”

 1. @anna

  ik vind ook dat kinderen recht op onderwijs hebben.
  alleen door deze nu niet meer bestaande regering, die alle adviezen van experts in de wind slaan en zijn doorgegaan met wanbeleid is er nu een stop op leningen en dus ook op de lening voor onderwijs.
  je kunt niet blijven doorgaan met lenen, is al eerder aangegeven dat er een plan moest komen maar elke keer begon Wiels te schreeuwen en was alles schuld van NL.

  waar is wiels nu om alles uit te leggen………………oh hij is in NL bij zijn dochters op bezoek.

 2. @anna, de Aqualectra is al failliet dankzij Schotte en de andere overheids nv’s ook. Als Schotte iets minder op reis was geweest was er geld om alle kinderen naar school te brengen. Straks als de RFK failliet is staan er nog meer mensen werkeloos op straat. Regering Schotte had gewoon met een beleid moeten komen! en anders gaan die kinderen toch wel naar school toe! dat zijn ze verleden jaar ook geweest! en het is schandalig dat Schotte nu over de rug van hun kinderen dit gebruiken voor hun leugens!

 3. Anna wat vind je belangrijker dat men op een goede en correcte wijze het gratis onderwijs regelen waarbij een gedegen plan wordt opgesteld duidelijk is hoe het gefinancierd wordt zonder daarbij de staats NV’s kaal plukken en zo de economie van het eiland in gevaar te brengen. Laat de regering eerst goed bezinnen voordat ze ergens aan beginnen en toezichthouders de schuld geven voed je alleen maar de tweespalt die de regering op dit momenteel wil laten ontstaan op Curaçao

 4. @anna,

  het is gewoon een verkiezingsstunt.
  als je dat niet snapt, dan weet ik het ook niet meer.
  het zal de PS, MFK, MAN en ook de anderen worst wezen…
  die zitten alleen voor eigen belang.

  @lache toch

  waarom moet ik mee betalen aan al die mensen, die zonder er bij na te denken.
  maar kinderen blijven krijgen zonder er zelf goed voor te kunnen zorgen.
  oke, kinderen zijn hier dan de dupe van, daarom moeten deze wel geholpen worden.
  ik hoop echt op gratis onderwijs en ook op gezinsbegeleiding voor mensen die niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen.
  hoeveel kinderen moeten leven met verslaafde ouders?
  of ouders die ze misbruiken of mishandelen.
  daar moet geholpen worden eventueel deze mensen uit de ouderlijke macht zetten.
  en de kinderen een veilige woon omgeving bieden met scholing.
  scheelt over 10-20 jaar een hoop nieuwe criminelen.
  de kosten gaat voor de baat uit.
  nu geld geven om deze mensen te helpen scheelt straks een hoop geld omdat er minder criminelen zijn.

 5. @ anna. Er bestaan ruimhartige subsidies voor armlastige gezinnen, die de schoolbijdragen niet kunnen betalen. Het zou veel verstandiger zijn om eens te denken aan verantwoord kinderen “nemen” en niet een ander met de kosten opzadelen. Iedereen weet, dat babies ouder worden en op een bepaald moment naar school moeten. Dat moet je kunnen betalen zoals ook eten en kleding. De manier waarop deze “regering” gratis onderwijs wil faciliteren is je reinste populisme en opportunisme. Ook voor de aanwijzing was al duidelijk, dat er geen geld voor is. Ook Schotte kan een gulden maar 1 keer uitgeven dus na het potverteren aan snoepreisjes, advocaten, processen, boetes, afkoopsommen etc. is de pot leeg en we praten hier echt over miljoenen, die over de balk zijn gegooid.

 6. Hier ben ik zo verontwaardig over. Deze regering kan van alles fout hebben gedaan, maar de minderbedeelden helpen om van die schoolgeld te helpen, vindt ik echt een stunt
  om deze regering echt kapot te maken. Om de bevolking echt tegen hun te krijgen.
  En wie lijden dan onder deze terreur van de CFT, de kuinderen die het zo hard nodig
  hebben. CFT, jullie kunnen van alles stoppen, alleen dat regering SCHOTTE niets goed
  doet, maar hij kan misschien rustig leven, maar de moeders, de kinderen blijven het
  moeilijk hebben. SHAME on you

 7. @sander

  het is een recht van kinderen om gratis onderwijs te krijgen.
  nu maak je verschil tussen arm en rijk maar wie is arm en wie rijk????????
  of ga je zo ook nog verschil maken tussen curacao en zuidamerika of china
  kinderen zijn toch allemaal gelijk???????????

 8. Denk niet dat de directie van RdK dit gaat doen. Zeker als het strijdig is met Statuten en met de kennis die ze kunnen hebben van de RMR maatregelen. Doen ze het toch dan zijn ze persoonlijk aansprakelijk voor aanklachten wegens wanbeleid. Directie wil vast niet in de onderstand belanden. Die laten zich heus wel adviseren. Als ik daar directeur was zou ik me even ziek melden of uitlandig gaan om de druk van de aandeelhouder (en de persoonlijke financiele risicos) te ontlopen.

 9. En zo plunder je de volgende overheids NV weer leeg. Straks moet er een investering gedaan worden door de RdK en is het geld er niet. Dan krijgen we van die oproepen: Allemaal minder auto rijden want door alle storingen van afgelopen week is er niet genoeg benzine. Waar hebben we dat vandaag eerder gehoord? Na UTS en AquaElectra is het volgende slachtoffer gevonden. Wat voor puinhoop laat je als politici achter als je zo een periode van 10 jaar zou regeren? Hoe gaat men de huurachterstanden van alle overheidspanden betalen? De investering voor een nieuw ziekenhuis? Een nieuwe elektriciteitscentrale?

 10. het onderwijs en zeker het lager onderwijs moet gratis worden/zijn voor de gezinnen die het echt niet zelf kunnen betalen.
  maar voor de rest denk ik dat de rijkere mensen zelf het schoolgeld voor hun eigen kinderen moeten blijven betalen.
  waarom moet ik als kinderloos huishouden veel geld gaan betalen voor de studie kosten van de rijke gezinnen.
  dus de regering (de volgende) heeft straks een jaar de tijd om dit helemaal netjes te onderzoeken om voor het schooljaar 2013/2014 de zaken goed en grondig in te voeren.
  dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit.