• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het volk van Curaçao kan op 19 oktober naar de stembus, meldt premier Gerrit Schotte. “Gezien de recente politieke ontwikkelingen, is de regering van mening dat het raadzaam is de bevolking middels vrije verkiezingen te laten besluiten door wie zij zich wenst te laten vertegenwoordigen in de Staten.”

Een aantal uren geleden nam Dean Rozier het besluit om zijn zetel mee te nemen. Hierdoor heeft de coalitie nog zetels en kan dus niet meer rekenen op een meerderheid in het parlement.

Solide meerderheid
“De situatie in ons land vereist een krachtig beleid ter doorvoering van de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën en verbetering van de sociaal-economische situatie in het algemeen”, zegt Schotte. “De regering zal verzekerd moeten zijn van een solide meerderheid in de Staten die voldoende representatief is voor de huidige inzichten van het volk met betrekking tot het te voeren beleid.”

Verkiezingen
Volgens Schotte is het besluit genomen op het parlement te ontbinden. “Dit gebeurt op basis van artikel 53 van de Staatsregeling van Curaçao. De regering dient op haar beurt tevens haar ontslag in”, aldus Schotte. De verkiezingen voor een nieuwe Staten worden op 19 oktober gehouden. De dag van kandidaatstelling voor deze verkiezing is 31 augustus.

32 reacties op “Schotte: verkiezingen 19 oktober”

 1. Dames en heren, doe nou slim en maak een blank front dat op Wiels wil stemmen. Als de lokale bevolking verneemt dat Wiels de lieveling van de makamba’s is dan boycot men deze “freak”vanzelf… Begin een blanke campange om Wiels te steunen en op te hemelen, kom op tv met je witte arm om zijn dikke nek en vertel dat de makamba’s op hem rekenen en vertrouwen en laat voorzichtig doorschemeren dat Wiels voor wat geld graag afspraken maakt met makamba’s … Wiels is als een tonijn, die gaan recht naar beneden en kun je enkel rustig en met tijd binnenhalen…

 2. Zet, inderdaad ben ik aan het discrimineren ja.

  …Haah…Je geeft het ook toe, Pis Pikas… ….Dit ziet er niet goed uit… …Korsou…Korsou.

 3. Zet, inderdaad ben ik aan het discrimineren ja. En we hadder er nu een stuk beter voor gestaan als dat na de laatste verkiezingen ook was gebeurd. Dan had het kabinet Schotte nooit bestaan en hadden we nu geen begrotingstekort van 160 miljoen gehad.

 4. ……dat je met mega belastingschulden….nooit in de regering… ..maar ook niet in de Staten komt …..Ik zou er ook een mininum opleidingseis aan toe willen voegen….

  Pis Pikas, je bent bezig met UITSLUITINGSTAKTIEKEN……je wil zo veel mogelijke groepen DISCRIMINEREN..

 5. Nu de laffe Statenleden met dank aan Rozier en Cleopa in de minderheid zijn heb ik nog 1 wens: laat ze de screening voor de nieuwe verkiezingen eens goed regelen en vastleggen.

  Zodat voor de verkiezingen al vaststaat dat je met mega belastingschulden (Jamaloodin, el Hakim), en strafbladen (Constantia, Schotte, Godett) nooit in de regering maar ook niet in de Staten komt. Ik zou er ook een mininum opleidingseis aan toe willen voegen want zeg nou zelf, elke buitenlandse gesprekspartner va. Constantia de afgelopen 2 jaar moet toch hebben gedacht dat hij voor de verborgen camera werd beetgenomen?

  Om nog niet te spreken van een failliete MAVO3 broodjesbezorger als premier.

 6. Maar nieuwe verkiezingen beteken ook nieuwe screening.. iaw daar gaat Schotte niet door komen

 7. De Gouverneur heeft al eerder blijk gegeven van overgevoeligheid voor mogelijke intimidatie door Schotte. Deze man is geen politieke instelling. Zie de manier waarop aan de adviezen van de VDC is voorbijgegaan bij de screening van ministers. Het OM zal waarschijnlijk niet uit eigen beweging achter leden van de regering aan gaan jagen. Natuurlijk is er een grote kans dat de mensen die op dit forum als “schuldig” worden gezien, gewoon weer aan de verkiezingen deel nemen. Vandaar dat Schotte zo lang in het zadel wil blijven, tot de nieuwe verkiezingen . Hij kan dan wel geen nieuw beleid maken, maar hij kan wel “gedane zaken” geen keer laten nemen. Zonder VDC is er voor een volgend kabinet, weer geen screening mogelijk, bijvoorbeeld. Zo ook de benoemingen van onbekwame mensen op posten bij de overheids BV’s Die worden de komende maanden echt niet teruggedraaid. Waarschijnlijk moet een meerderheid van de Staten een rechtshulpverzoek doen aan de Koninkrijksregering over deze kwesties. Misschien kan dat een ruggesteun zijn voor een ander besluit van de Gouverneur, waarbij de zittende regering niet langer demissionair is, maar kan verdwijnen.

 8. @ Otti. Ik wist niet, dat er zo veel zwarte Nederlanders zijn bij de PAR. Het ziekenhuis is een product van de dorstige en veroordeelde Jacinta en niet van de PAR.

 9. @Otti,

  jij hebt geen gelijk:
  De par is geen partij voor de nederlanders, maar een partij waar mensen op stemmen om dat ze het even ook niet meer weten.
  de andere partijen zoals PS, MAN, FOL en MFK zijn de echte boeven, dus daar moet je met je volle verstand nooit op stemmen.

 10. @otti, De PS zat in de regering en wat hebben zij voor de armen gedaan? HELEMAAL NIETS! zij zorgen zelf voor hun eigen pastechis en benzine is duurder geworden, belastingen meer.. de PS zorgt niet voor de armen!

 11. @Sander, je hebt gelijk, maar helaas is het te laat. De PAR is een partij voor de Nederlanders op Curacao, raar he?

  Het volk gaat deze keer massaal voor Wiels stemmen, vooral omdat ze slechte ervaring met de PAR hebben. De PAR zal nooit veranderen, nan ta hunga fini so, pero ku plaka di pueblo!

  De PAR is tegen vooruitgang der armen en pro verrijking der rijken, zo is dat altijd al geweest. De armen moeten als het aan de PAR ligt arm en dom blijven, gevolg meer criminaliteit. Hun vrienden bouwen wel een nieuwe gevangenis om het volk in op te sluiten net als Balast Nedam een nieuwe ziekenhuis gaat bouwen a la vijftiger jaren zeer ouderwets, en met goedkope bouwmaterialen….
  Over 20 jaar hebben we weer een nieuwe ziekenhuis nodig.

 12. @Karel ik ben ook benieuwd wat de gouverneur met zijn kromme rug gaat doen.Hij heeft al bewezen een zwakke rug te hebben maar laten wij zijn besluit afwachten.

 13. Schotte heeft kennelijk nog steeds geen zin om op te stappen. Nieuwe verkiezingen betekent een demissionair kabinet oftewel nog lekker een paar maanden de tent leeg jatten.

 14. @zet, waar heb ik gezegt ALS? Ik heb geschreven alle corrupte politici de bak in! of ze nu van de PAR, PNP, FOL, MFK, PS of welke partij ook zijn!

  Misschien heb jij mijn post met die van iemand anders gemixt want ik zeg duidelijk dat het OM haar werk moet doen en alle corrupte politici op moet pakken!

  Bij voorkeur doet niemand meer mee van de mensen die nu in de regering zaten en in het parliament! is het nu duidelijk voor je?

 15. geen gedraai, gewoon nieuwe verkiezingen

 16. Ik ben bezorgd dat een groot deel van het volk, nog steeds voor Wiels en Schotte zullen gaan.
  ze hebben niet veel te verliezen (denken ze) en het zal hun worst wezen door wie ze gebeten worden.
  laten de andere politieke partijen ook aan deze mensen denken en hun belangen gaan behartigen:
  goede scholing, gezondheidszorg, gezins begeleiding, hulp verstrekken waar nodig is.
  als de kinderen van deze mensen nu eens niet in de criminaliteit terecht komen, dan hebben we straks een gezonde basis voor Curacao.
  het scheelt dan ook heel veel geld in kosten voor gevangenissen, politie, justitie enzovoort.
  en door dat deze mensen werken zullen ze ook bijdragen aan de economie van het eiland.
  nu zijn deze mensen een kostenpost, dus het mes snijdt aan 2 kanten…

  dus zorg dat er een budget komt voor gezinsbegeleiding.
  er zijn misschien een paar hondert probleem gezinnen, zorg dat daar om de 2 weken contact mee is en help deze mensen.
  zorg dat deze mensen weer vertrouwen krijgen en een toekomst.
  zorg dat de jonge moeders een opleiding krijgen zodat ze hun kinderen beter kunnen begeleiden.
  Geef hulp, maar doe dat niet met arrogantie maar met respect.

 17. Oh NEE, Oh Nee, Zorro en Sjors, jullie zijn zo SNEL 180 graden omgedraaid.

  En NU met.. …het woord: ALS; ……als dat strafbare feiten betreft zal de rechtsstaat daar maatregelen voor nemen ook voor anderen.

  Jullie waren zo overtuigd dat Schotte in de bak moet…. en hoor ik dat NIET meer. Ik wist het vanaf het begin, het ging jullie niet om CORRUPTIE bestrijding, maar gewoon om REGIME CHANGE.

  Ik ben TELEURGESTELD in jullie. En zo gaat de CORRUPTEN door.

 18. Met verkiezingen riskeren we nog drie maanden gesjoemel, corrupite en desastreuze besluiten!

 19. “Mas serka di bo” heeft 22 maanden geduurd en heeft gigantische schade toegebracht aan ons land. We zijn bedonderd en belazerd door fraudeurs en leugenaars, onze financiële situatie is gewoon slecht, 22 maanden geleden begonnen we met een schone lei, nu is daar niets van over, de situatie vwb water en elektriciteit is alarmerend, evenals de gezondheidszorg en het onderwijs.
  We zitten nu met de erfenis van tientallen onafgemaakte plannen en aangegane niet gefinancierde verplichtingen waar het volk niets aan heeft, behalve dan de rekening ervoor te moeten gaan betalen.
  Het is ronduit een nationale schande dat deze club het land geregeerd heeft, een club die bestaat uit veroordeelde fraudeurs, winkeldieven, vervalsers en bewezen leugenaars, wanbetalers en belastingontduikers, velen er van met zo goed als geen scholing en of opleiding. Ik houdt het lijstje verder maar kort want het is om je absoluut kapot te schamen dat dit heeft kunnen gebeuren.
  Dit mag nooit meer gebeuren, en ik kan alleen maar hopen dat bij het aantreden van een volgende regering er nu wel een screening wordt toegepast om dit soort zaken te voorkomen!! Nu wordt het puinruimen en er zal financieel ingegrepen moeten worden (lees belastingverhogingen)om deze nationale blamage weer recht te trekken.

 20. Verkiezingen akkoord, MAAR……………………………
  geef heldere opdracht aan OM en betreffende instanties (belastingen – SVB etc.) om achterstallige en verborgen gehouden schulden tot de laatste cent terug te vorderen !!!!!!!!!!
  En roeptoeter WIELS ….????….. wie gaan er nu dan gelijk achter de tralies (je wist toch zoveel belastende feiten op tafel te brengen dat een aantal ministers per direct richting Bon Futoro zouden worden afgvoerd)???
  Of zit je zelf ook zover betrokken in deze partijken dat je nu ineens muisstil blijft …..KOBARDE !!!

 21. beste Karel, lees even wat Rignald schrijft:

  Laat het OM maar hard werken om ervoor te zorgen dat deze corrupte mensen niet mee gaan doen met de volgende verkiezingen en laat de VDC de screening voor de verkiezingen maar doen!

  dit lijkt me van groot belang voorde toekomst van Curacao….
  en NL moet niet bang zijn in te grijpen, als er weer boeven in het plushe willen gaan zitten.

 22. Intussen wordt gespeculeerd over een mogelijk landsbesluit van premier Schotte tot ontbinding van de Staten en het uitroepen van nieuwe verkiezingen. Formeel juridisch zou dit kunnen, maar het is zeer ongebruikelijk en ook ongewenst dit zonder consultatie
  van het parlement te doen. Ontbinding geeft de regering nog een paar maanden de tijd bepaalde zaken af te ronden, terwijl bij eventuele formatie van een nieuwe regeringscombinatie alle huidige ministers – inclusief Schotte – geen baan meer hebben,
  tenzij partijgenoten in het parlement bereid zijn plaats te maken.

 23. Verkiezingen akkoord, MAAR……………………………
  geef heldere opdracht aan OM en betreffende instanties (belastingen – SVB etc.) om achterstallige en verborgen gehouden schulden tot de laatste cent terug te vorderen !!!!!!!!!!
  En roeptoeter WIELS ….????….. wie gaan er nu dan gelijk achter de tralies (je wist toch zoveel belastende feiten op tafel te brengen dat een aantal ministers per direct richting Bon Futoro zouden worden afgvoerd)???
  Of zit je zelf ook zover betrokken in deze partijken dat je nu ineens muisstil blijft …..KOBARDE !!!

 24. Maar als punt 51.3 leest gaat de ontbinding in als de nieuw gekozen staten samenkomen. Dus dan zouden de staten gewoon blijven functioneren, en zo werkt dat in Nedreland ook

 25. @zet, Juist! laten we nu de politiek opruimen! Al die corrupte politici moeten worden opgepakt! want anders blijven ze maar terug komen.. Asjes, Constancia, Cooper, Eisden en Schotte lopen al langer mee! Zij veranderen niet! Laat het OM meteen haar werk doen!

 26. @ zet. Moeten we net als Wiels als dementen alles herhalen? Natuurlijk is Schotte schuldig en als dat strafbare feiten betreft zal de rechtsstaat daar maatregelen voor nemen ook voor anderen.

 27. Vanavond is er een spoedvergadering van de MAN-partijraad. Logisch zou zijn, dat Cooper dan de consequenties trekt en als partijleider opstapt, voordat hij naar Bon Futuro gaat.

 28. Zorro, ik hoor jullie niet meer over opsluiting van Schotte?

  Is Schotte opeens NIET meer schuldig? Hoort hij NIET MEER achter de tralies?

 29. Er wordt snelheid achter de verkiezingen gezet, dat blijkt wel….Probeert Schotte zo de staten en mogelijk dus een zakenkabinet buiten de deur te houden??? Eens een rat altijd een rat…….Een gewaarschuwd mens……….

 30. Laat het OM maar hard werken om ervoor te zorgen dat deze corrupte mensen niet mee gaan doen met de volgende verkiezingen en laat de VDC de screening voor de verkiezingen maar doen!

 31. “De situatie in ons land vereist een krachtig beleid ter doorvoering van de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën en verbetering van de sociaal-economische situatie in het algemeen”, zegt Schotte.

  Dat is nu precies waarvan je een puinhoop hebt gemaakt en dat is nog lang niet alles. Lekker makkelijk om te zeggen en een ander de rotzooi laten opruimen na je zakken te hebben gevuld en reizen rond de wereld te hebben gemaakt.

 32. Staatsrechtelijk is het simpel en moeilijk tegelijk.

  Dit is simpel:

  Artikel 32 Staatsregeling Curacao

  Alle landsverordeningen en landsbesluiten worden door de Gouverneur en door een of meer ministers ondertekend.

  Artikel 51 Staatsregeling Curacao
  1. De Staten kunnen bij landsbesluit worden ontbonden.
  2. Het besluit tot ontbinding houdt tevens de last in tot een nieuwe verkiezing voor de ontbonden Staten en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten binnen drie maanden.
  3. De ontbinding gaat in op de dag waarop de nieuw gekozen Staten samenkomen.
  4. Bij landsverordening kan de zittingsduur van een na ontbinding optredende Staten op een kortere termijn worden vastgesteld dan in artikel 39 is bepaald.

  Dit is moeilijker:

  De vraag is namelijk ook wat je staatsrechtelijk gezien behoort te doen. Dan gaat het om staatsrechtelijk gewoonterecht (ongeschreven recht) en dat hebben we hier in Curacao nog niet echt ontwikkeld, dus kijken we ook naar andere landen. De Staten zijn het hoogste politieke orgaan in Curacao en heeft dus, in beginsel, het laatste woord. Dat betekent volgens mij dat de Staten moeten worden gehoord alvorens het Landsbesluit tot ontbinding van kracht kan worden. Misschien is er wel een meerderheid voor een andere regering (een zakenkabinet wellicht). Ik ben benieuwd wat de Gouverneur gaat doen.