CURAÇAO – NiNsee, Nationaal Instituut voor het Slavernijverleden, de organisatie achter de herdenking van slavernij in Nederland, krijgt per 1 januari 2013 geen subsidie meer. “Een jaar voor de grootste viering van afschaffing van de slavernij lijkt de organisatie een anonieme dood te sterven”, meldt Parool.
Het voormalige kantoor van NiNsee is enkele dagen geleden leeggehaald. Rekwisieten die in een aangrenzende ruimte samen het NiNseemuseum over de zwarte geschiedenis vormden, staan in kartonnen dozen. Voormalig directeur van NiNsee Artwell Cain vindt het een voorbeeld van politiek vandalisme. “Op deze wijze wordt het slavernijverleden achteloos onder het tapijt geschoven’, zegt de oud-directeur tegen het Parool. “Zonder Rijkssubsidie kunnen we onze werkzaamheden niet voortzetten en dat doet de geschiedenis tekort.”
Lobbyen
Cain was van plan via projectgelden de activiteiten van NiNsee op kleinere schaal voort te zetten, maar toen bekend werd dat de organisatie definitief geen Rijkssubsidie meer zou ontvangen, nam hij ontslag. “Ik heb mijn plannen toen in de koelkast gezet, omdat ik me afvroeg of ik op deze wijze wel door wilde gaan.” Cain heeft zijn energie het afgelopen jaar voornamelijk in lobbyen gestoken. “Dat wil ik niet meer. Was het kabinet met 60 procent aan bezuinigingen gekomen, dan was het nog mogelijk geweest de activiteiten voort te zetten.”
Onvoldoende erkenning
Eerdere rechtszaken, hogere beroepen en andere protesten tegen de beslissing van het kabinet mochten niet baten. Vorig jaar besloot staatssecretaris Halbe Zijlstra de eenjarige subsidieregeling, waar het NiNsee onder valt, stop te zetten. Voor andere subsidiegelden kwam de stichting ook niet in aanmerking. Volgens Cain wordt de waarde van de slavernij binnen de geschiedenis onvoldoende erkend. “Diversiteit wordt door Rutte’s kabinet volledig afgeschreven. We worden allemaal gedwongen de blanke geschiedenis als norm te gebruiken. Maar er zou geen Gouden Eeuw geweest zijn zonder slavernij.”
150 jaar herdenking gaat door
Staatssecretaris Halbe Zijlstra stelt dat de herdenking van het slavernijverleden losstaat van de subsidiëring van NiNsee. De herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij volgend jaar gaat dan ook gewoon door, verzekerde hij eerder deze maand. Bij het Mondriaan Fonds zou hier geld voor zijn gereserveerd. Ook de gemeente Amsterdam heeft toegezegd de organisatie voor de festiviteiten en de herdenking samen met gewillige instellingen op zich te nemen.
Onzeker
Hoewel NiNsee al in 2011 de plannen voor de festiviteiten indienden, is er nog veel onduidelijk over hoe de herdenking er volgend jaar uit gaat zien. Zo is onzeker of het Keti Koti Festival, dat jaarlijks rond de 50.000 bezoekers aantrekt, dan ook plaats zal vinden. Of de vrees van Cain voor een definitief einde van de herdenkingen na 2013 gegrond is, is vooralsnog twijfelachtig en zal in de toekomst moeten blijken.
Over 100 jaar herdenken we nog veel groter vandaag de bevrijding van Schotte, en niet bij het standbeeld van Tula maar bij dat van Dean Rozier.
Beste meneer Maaskant,
volgens mij heb je niet begrepen dat dit allemaal in Nederland plaats vindt en dat dit eigenlijk niks met Curacao te maken heeft. NiNsee is een Nederlandse organisatie die het zich bezig houdt met het slavernijverleden in/van Nederland.. Hier op Curacao zullen wij onze eigen stichtingen en organisaties hebben die zich hiermee bezig zullen houden en een evenement zullen organiseren.
@irving, haat tegen Duitsers valt wel mee.. soms met voetbal wedstrijden maar Duitsers gaan naar nl voor vakantie en andersom. Waarheid is dat Duitsers en Nederlanders veel gemeen hebben (meer dan Nederlanders en de YDK). Tijd heelt wonden zegt men en dat is waar.. misschien iets te leren voor de YDK..
Enne…er is niks mis met herdenken.
Je dient het alleen niet je toekomst te laten overheersen.
In NL heeft men ook een hekel aan Duitsers (vooral als men een discussie met ze heeft), maar niemand komt er eerlijk voor uit dat het door WW2 komt en de bezetting. Dus laten we het slavenverleden niet kleineren, maar laat de historische gebuertenissen in hun waarde.
Wanneer waren ze van plan hun eigen geld te maken om dit soort dingen te verzorgen?
@ Leiden Ontzet. Of aan Alkmaars Victorie?
Nederland moet op zo ongeveer alles bezuinigen, maar dan wel aan zo’n nutteloze organisatie geld uitgeven??? Het slavernij verleden is natuurlijk heel erg en mag niet vergeten worden maar kom op mensen, er zijn wel ergere dingen dan het niet door gaan van een herdenking van iets wat honderden jaren geleden is gebeurt.
Cain heeft helaas de pot geld niet gewonnen om een herdenking te organiseren. De herdenking zal gewoon plaatsvinden door de gemeente en een fonds! Waarom dit artikel eindigen dat het onzeker is dat het doorgaat? alleen maar om reacties te krijgen?
Betaald Spanje ook mee aan de herdenking van Leidens ontzet?
Ach Carlito,
Wiels heeft vast nog wel ergens een potje om dit geld aan te vullen.
hij heeft nu tenslotte dikke bankrekeningen in Miami, na bijna 2 jaar regeren.
of anders aan Schotte vragen of misschien Cooper, maar die schijnt nogal op zijn centen te zitten.
Nos por mes mensen!!
blijf de neger indoctrineren…. over zijn slaven verleden… en wat 400 jaar gelden gaande was blijft deze mensen achtervolgen omdat de toekomst er altijd zwart uit zal zien.
Weer een onzin club die terecht de nek wordt omgedraaid. Goed gedaan Halbe! Weg met die subsidieschooiers!
Er zullen vast nog wel een paar onzin clubjes subsidiegeld wegsmijten voor dit soort onzin… Amsterdam smijt ook al met geld voor dit onzinmoment.
Heb het altijd typisch gevonden dat Nederland dit moet betalen. Dat moeten we als Curacao toch zelf doen. Ik zie Nederland al melden dat de 4mei herdenking niet doorgaat omdat Duitsland niet meer betaalt. Waar is onze trots? Gaat Israel de holocaust herdenking stoppen omdat Duitsland niet betaalt? Moeten onze onderdrukkers betalen voor ONZE herdenking? Al was het het laatste geheime potje van Jamaloodin, dit moeten we als Curacao niet laten gebeuren.. Als Jamaloodin zijn belastingschuld betaalt hebben we weer geld, dat is genoeg voor de herdenkingen van de komende jaren.