• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – SONA gaat conform haar planning in gesprek met bouw- en infrastructuurbedrijf Ballast Nedam om de plannen voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis te voltooien. Dit heeft SONA gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens de planning moet het ziekenhuis in 2015 gereed zijn.

September vorig jaar schreven veertien kandidaten zich in om een nieuw ontwerp te maken voor het ziekenhuis. Daaruit zijn vijf partijen geselecteerd. In februari bleven drie partijen over: Bouygues (Verenigde Staten), Pessina (Italië) en Ballast Nedam (Nederland).

Beste bedrijf
Vervolgens heeft SONA een dialoog gevoerd met alle drie de kandidaten waarna de partijen een ‘Best and final offer’ moesten indienen voor een ontwerp, onderhoudsplan, plan voor projectmanagement en moest binnen een budget van 108 miljoen dollar passen. Uit de drie ontwerpen heeft de commissie het ontwerp van Ballast Nedam als beste bestempeld. Volgens de commissie past het ontwerp van het Nederlandse bedrijf het beste bij de traditie en cultuur van Curaçao. Ballast Nedam blijft vijftien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het ziekenhuis.

Algemeen basisziekenhuis
Het nieuwe ziekenhuis wordt een algemeen basisziekenhuis met enkele topklinische functies. Alle 22 medische specialismen die in het huidige Sint Elisabeth Hospitaal aanwezig zijn, zullen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast vindt er een uitbreiding van het zorgaanbod plaats, met de volgende afdelingen:
– Moeder-Kind centrum: er vindt een clustering van de zorg rondom moeder en kind plaats. Tevens vindt er een uitbreiding van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU), voor de zorg voor te vroeg geboren kinderen, plaats. Ook wordt het aantal High Care bedden voor kinderen uitgebreid
– Vasculaire diagnostiek en behandeling: er komt een hartkatheterisatie kamer. Hier kunnen onderzoeken naar het functioneren van het hart plaatsvinden en behandelingen zoals dotterprocedures
– 40 dialysestations met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 50 plaatsen in 2020
– Een huisartsenpost welke is geïntegreerd in het nieuwe ziekenhuis
– De ambulancedienst wordt eveneens geïntegreerd in het nieuwe ziekenhuis
– Er is plaats voor twee forensische bedden, geschikt voor de opvang van gedetineerden die gespecialiseerde medische hulp nodig hebben.
Het ziekenhuis zal 300 bedden omvatten en zal voldoen aan de eisen en omstandigheden die specifiek zijn voor het land Curaçao.

6 reacties op “Ballast Nedam beste ontwerp nieuw ziekenhuis”

 1. Sander: ben ik ook helemaal mee eens! Er is nog een groot stuk terrein naast de huidige ziekenhuis dat ze erbij kunnen kopen en de nieuwe ziekenhuis gedeeltelijk kunnen bouwen en de huidige renoveren! Scheelt ons veel geld!

 2. ik hoop dat het afgeblazen wordt en dat ze bij het Sehos gaan bouwen en renoveren.
  dat is een goede locatie en het sehos valt echt wel op te knappen en er is ook ruimte om een groot deel bij te bouwen.

 3. Wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje? 🙂

 4. Zeker een gebouw propvol deuren en airco’s en waar geen frisse lucht door heen kan waaien.
  Het zal een broeinest van bacteriën worden.

  O ja, en die gedeeltelijke open-dak erop zal ervoor zorgen dat er tijdens een hevige tropische regenbui paniek uitbreekt.

 5. En is er ook in voorzien dat, zoals ook het afgelopen jaar is gebleken, bij de eerste de beste tropical wave (laat staan bij een hurricane) dit hele gebied totaal onbereikbaar is ?

 6. leuk verhaal maar geen plakka, helemaal niet als er op 01/09 geen sluitende begroting is Curacao 100% onder curatele staat van NL, dit kan overigens alleen afgewend worden als er een nieuwe coalitie komt die fatsoenlijk wenst om te gaan met NL, dan zal NL water bij de wijn doen.

  voldoen aan de eisen en omstandigheden voor het Land Curacao, hoop ik dat ze daar mee bedoelen dat er aircos zullen zijn maar dat zorg conform internationale standaarden zal gaan….