• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt de Vereniging Bedrijfsleven op Curaçao (VBC) haar mening over de gang van zaken bij Aqualectra.

De in de media verschenen berichten over de stand van zaken bij Aqualectra zijn beangstigend en bedreigend voor de samenleving en de economie van Curaçao in het algemeen en de werknemers van Aqualectra in het bijzonder. Uit de gepubliceerde informatie blijkt namelijk dat in amper anderhalf jaar tijd de Regering MFK/PS/MAN het gepresteerd heeft om het bedrijf naar de knoppen te helpen. Het in deze periode gevoerd beleid heeft ertoe geleid dat Aqualectra in ernstige financiële problemen is komen te verkeren met als direct gevolg dat noodzakelijke investeringen en onderhoud ‘on hold’ zijn gesteld.

Er kan niet genoeg voor gewaarschuwd worden dat stroom en water producten zijn behorend tot de categorie eerste levensbehoefte en derhalve van essentieel belang zijn voor een ieder op Curaçao. Dit is eveneens het geval voor de economie. Zonder elektra en water kunnen er geen economische activiteiten worden uitgevoerd. Een gegarandeerde levering van stroom en water is dan ook van levensbelang.

Het is bijzonder kwalijk dat de regering met name de minister van Algemene Zaken samen met de Raad van Commissarissen en het Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BTP&U) alle goedbedoelde (technische) adviezen van de directie en staf van Aqualectra en andere onafhankelijke experts hebben genegeerd en hun eigen gang zijn gegaan. Alles wijst in de richting dat het algemeen belang ondergeschikt gemaakt is aan persoonlijke en/of partijpolitieke aspiraties en doelstellingen. Dat de BTP&U zich hiervoor heeft laten lenen toont aan dat er geen enkel respect is voor de regels van ‘good corporate governance’. Immers een regulator dient onafhankelijk en integer te zijn alsmede kennis van zaken te hebben. BTP&U heeft duidelijk gedemonstreerd deze kwaliteiten en vaardigheden te missen en fungeert als verlengstuk van de politiek.

Tegen deze achtergrond is het terecht dat de vakbonden en hun leden die thans direct in hun bestaan bedreigd worden, hiertegen protest aantekenen. En een aantal eisen hebben geformuleerd waaronder vertrek van de voltallige Raad van Commissarissen, opzeggen van het vertrouwen BTP&U als onafhankelijke regulator, herziening van de productiemix, openbare aanbesteding en screening van bedrijven die meedingen aan het krijgen van de opdracht levering en bouw zonnepanelen, duidelijkheid ten aanzien van om-, her- en bijscholing van personeel en het terugverdienen (recovery) van 41 miljoen die Aqualectra in 2011 misliep als gevolg van een niet onderbouwde verlaging om de elektra tarieven met 5 cent.

Gezien de ernst van de situatie welke zich thans aan het voltrekken is bij het voor de Curaçaose samenleving strategisch zeer belangrijk bedrijf Aqualectra is het alleszins gerechtvaardigd dat aan voornoemde eisen wordt voldaan. Er moet openheid van zaken worden gegeven. Zo niet dan zou het middel van persoonlijk aansprakelijk stellen van de minister, commissarissen en directie BTP&U ernstig overwogen moeten worden.

Bestuur VBC

9 reacties op “Ingezonden: stroom en water van essentieel belang”

 1. Elektriciteitsuitval is dagelijkse kost in Venezuela, wat een groot voorbeeldland is voor de clowns in de regering hier. Dus als het even meezit hebben we over een tijdje hier ook maar een paar uurtjes per dag electriciteit.

 2. Praat me niet over lekverlies. Bij ons spuit al weken het water uit de aansluiting ( na onze meter , dus kosten Aqua Elektra). We hebben elke dag gebeld en mail gestuurd. Maar wie er komen , geen Aqua Elektra. Dus het kan hun toch niets schelen.

 3. @ anna. VOOR of TEGEN

  Je kan nog meer verkeerde voorzetsels noemen maar de enig juiste is DOOR!!!!!

 4. Ik ben bang dat jullie niet goed zien wat er aan de hand is.
  KIJK goed hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat er alles zo mis gaat? VOOR of TEGEN
  deze regering, ik heb samen met nog meer mensen, hiero gehad. Voor geburd expres.
  Wij worden de dupe van deze handelingen.Voor ons is dit echt met opzet. Zodat er nog meer mensen tegen deze regering schelden
  VERSGEPERST ik hoop dat jullie dit stukje ook laat staan, wijh zijn er heelerg ongerust over.

 5. Inderdaad een zeer slechte situatie voor het ontplooien van economische activiteiten …., die toch al miniminimaal te noemen zijn. Want verder óók nog : waardeloos internet (van Scarlet), criminaliteit, de 80/20 regeling, bemoeizucht centrale bank en vele regeltjes, regeltjes, regeltjes. En laten we niet voorbij gaan aan de gevaren voor de gezondheid door deze chronische uitval van stroom (koeling!) en soms water. Nog toekomst zo ???????

 6. Geen probleem in haiti heb je gewoon ongeveer 4 uur electra op een dag. je leert ermee leven.

 7. Schotte gaat door met het plaatsen van bange slaafse marionetten op belangrijke posities. Na Ramsay Soemanta, Stella van Rijn en Sheldrey Osepa (wanneer geeft die eens opheldering over zijn kwijtgescholden studieschuld, of hebben we daar een klokkenluider bij Studiefinanciering voor nodig) kwamen de nieuwe directeur van Curoil (Lasten) en nu dus ook het hoofd van het BTP&U.

  En Schotre kan schaamteloos zijn gang gaan, zolang hij wordt gecontroleerd door lieden als Pik Pias en Rudy Garmes die nog in hun paspoort moeten kijken om hun eigen naam te kunnen schrijven.

  Om nog niet te spreken van een Eunice Eisden, die alles van MFK en PS tolereert zolang ze met daggeldvergoedingen haar salaris kan blijven verdrievoudigen.

 8. Das een goede VBC. Ga je vrienden met dubbele meter, vrienden die geen rekeningen betalen vertellen zat de moeten betalen!!! Hypocrieten. Dan hoeft het volk niet meer voor die lekverlies te betalen. Goisco heeft ook een vette rekening opstaan.

 9. Niet zo somber jongens, we wennen er wel aan. Hier nog wat tips, want we moeten niet denken dat het voorbij gaat. Er is geen geld, dus dit wordt blijvend. Let op:
  http://howto.wired.com/wiki/Survive_a_Power_Blackout
  http://www.goldenrod.net/How_to_survive_when_power_is_off.htm
  http://www.wikihow.com/Make-a-Power-Outage-Bearable