• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Robert Zaal (48), die momenteel leiding geeft aan RTV Noord-Holland, wordt per 1 november de nieuwe directeur van Radio Nederland Wereldomroep (RNW). “Hij zal verder vorm geven aan de nieuwe koers gericht op het vrije woord”, meldde RNW gisteren.

Volgens voorzitter Ben Bot van de raad van toezicht is Zaal met zijn uitgebreide ervaring op het gebied van het vrije woord, media en management de juiste man op de juiste plaats. “Na de meest turbulente en pijnlijke periode uit de geschiedenis van de Wereldomroep is de organisatie nu bijna startklaar voor zijn nieuwe toekomst.”

Meer dan een baan
Zaal verheugt zich erop een bijdrage te mogen leveren aan het bevorderen van de wereldwijde vrijheid van informatie. “Dat is meer dan gewoon een baan voor me. Voor de nieuwe fase van de Wereldomroep ligt een goed plan klaar waar we ambitieus en ondernemend mee aan de slag gaan.”

Bezuinigingen
Door bezuinigingen van het kabinet daalt het jaarlijkse budget van 46 naar 14 miljoen euro. Van de 350 medewerkers verliezen er 270 hun baan. De omroep zal in een nieuwe, afgeslankte vorm vanaf volgend jaar vooral actief zijn in Afrika en de Arabische wereld, maar ook in landen als China, Cuba, Venezuela en Mexico

Robert Zaal
Robert Zaal begon zijn loopbaan als secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De laatste 9 jaar was hij directeur van de regionale omroep RTV Noord-Holland, die onlangs samen met de AVRO en Het Parool de Amsterdamse stadszender AT5 overnam. Zaal is de opvolger van Jan Hoek, die sinds begin 2005 algemeen directeur is van RNW.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com