• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pressiegroep Akshon Sivil (onderdeel van Frente Sivil) heeft een verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM). De pressiegroep wil dat het OM een onderzoek start naar problemen die zich voordoen binnen de overheid en waarvan de burger de dupe wordt.

 
“We hebben een nieuw burgelijk wetboek dat de burger meer autoriteit geeft. Burgers hebben nu mogelijkheden om in te grijpen met betrekking tot de overheid”, zegt Ruben Suriel van Akshon Sivil.

Onderzoek
Suriel geeft aan dat zij gebruikmaken van de nieuwe regels, omdat zij van mening zijn dat het politiek belang van de bevolking in gevaar is. “Kijk maar wat er gebeurt met de elektra- en watervoorziening, die is in gevaar door de overheid.” De pressiegroep wil middels hun verzoek, dat zeven pagina’s telt, het OM een commissie in laten stellen die onderzoek zal verrichten naar bepaalde situaties op Curaçao.

Meer autoriteit
“De burger heeft wel meer autoriteit gekregen, maar kan nog niet overal bij. Daarom willen wij het OM als verlengstuk van de burger gebruiken.” Mocht het OM niets uitvoeren of niet naar behoren, dan zal de pressiegroep de ombudsman inschakelen. “De ombudsman moet dan alle processen en onderzoeken die het OM zou hebben uitgevoerd natrekken om te kijken of de juiste procedures zijn gehanteerd. Maar wij hopen niet dat het zover hoeft te komen.”

In actie
“Daarnaast willen wij met dit verzoek kijken of de instrumenten voor de burgers wel werken. Want wij hebben nu gehandeld volgens het nieuwe wetboek en het OM moet nu actie ondernemen, ‘they have to act’.” Suriel zegt dat zij de het OM een duwtje in de rug hebben gegeven. “Veel ambtenaren zijn bang geworden door de manier van werken van de overheid. Maar middels deze weg en wet dus, moet het OM wel gehoor geven aan de burger”, aldus Suriel.

Lisette Keus van Radio Hoyer 2 sprak met Ruben Suriel over het verzoek aan het OM:

[scribd id=101155983 key=key-181lf00sg5h0jgih0ubv mode=list]

15 reacties op “Akshon Sivil schakelt OM in”

 1. Ik heb net dat stukje van Omayra gelezen. Ik ben van mening dat dit nergens op slaat. Volgens mij dat een gefrustreerde reactie van Omara. Misschien een vraag voor Omayra zichzelf af te vragen wanneer de Frente Civil is opgericht en met welk doel. Volgens mij heeft haar partij dit regel zelf goed gekeurd dat het volk mag opkomen voor hun civiele rechten en dat is wat ze doen niks anders. Is de PAR nu ook bang geworden voor Frente Civil. Veder adviseer ik Frente Civil later ook op te komen voor de stemgerechtigheid van Curacaonaars in het buitenland.

 2. Ik wil graag nog 2 punten toevoegen:
  -de Centrale Bank Curacao St. Maarten, met name de leningen van 300 miljoen buiten de administratie van de regering. (maar dat verwacht niet want maffioso Emsley Tromp is de baas van Suriel.
  -De hypotheek van 30 miljoen van schip Carla -Omayra
  -de garantiestelling van hotels.
  Want anders ben je gewoon makelaar.

 3. @omayra, tijdens welke dingen dan? Had de PAR connecties met de maffia? Stuurde zij brieven naar de USA om criminelen te helpen? zij hebben wel wat gedaan aan de schulden en de problemen met criminaliteit!

 4. @Taki, wat zou jij dan doen?

 5. Als dat niet werkt:

  De Raad voor de Rechtshandhaving. Secretariaat: hencocecilia@hotmail.com
  De Raad is een interlandelijk orgaan (voor Curaçao, Sint Maarten en BES) en moet toezien op een en ander…De Raad is belast met de algemene inspectie.

  Als het OM dus iets moet doen wat ze niet willen doen, zou dat het adres moeten zijn.
  Helaas heb ik tot nu toe op mijn vraag of men op verzoek van de regering met het OM bezig is, geen antwoord gekregen. Het kan dus ook zijn dat de leden alleen hun vergoeding opstrijken, iemand een leuk secretariaatsbaantje heeft en het daarbij blijft.

  Artikel 3 van de “Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving” . De Raad is belast met algemene inspectie van [onder meer] het openbaar ministerie, (met betrekking tot effectiviteit, de kwaliteit van de taakuitvoering, en het beheer.)

  Artikel 21; De Raad is bevoegd uit eigen beweging onderzoek in te stellen.

  Artikel 33 De Raad brengt elk jaar voor 1 mei een verslag uit over de staat van de rechtshandhaving naar aanleiding van zijn werkzaamheden in het voorafgaande jaar.. Het verslag wordt aangeboden aan de Minister van Justitie en aan de Staten.

  In mei 2011 (!) lazen we hier op Versgeperst het goede nieuws….‘De drie leden van de Raad voor de Rechtshandhaving zijn door de President van het Hof van Justitie Liesbeth Hoefdraad beëdigd. Glenn Camelia is namens Curaçao beëdigd, Franklyn Richards namens Sint Maarten en Jacques van Eck namens de BES-eilanden en Nederland.’

  Kan iemand nagaan of het eerste verslag bij de Staten is aangekomen??

 6. Henk: Alhoewel ik de manier van actie voeren van Frente Sivil weinig intelligent….

  Ik vraag me af, wat voor opleiding hebben deze mensen van Frente Sivil? Zijn ze net als Schotte & Co???

 7. Alhoewel ik de manier van actie voeren van Frente Sivil weinig intelligent en doordacht vind hebben ze mijn steun en heb ik veel respect voor het feit dat ze hun nek uitsteken waar anderen, waaronder ikzelf, vanaf de zijlijn gelaten toekijken hoe de MFK/PS mafia ons eiland ten gronde richt.

  Hulde aan Frente Sivil!

 8. @ Sjors. Je moet vergeten zijn, dat de PAR daartoe in het verleden het initiatief heeft genomen en dat er diverse lieden ook veroordeeld zijn.Je kan iemand maar 1 keer doodschieten behalve in Amerika, want daar is 10 keer de doodstraf mogelijk.

 9. @jan C, eindelijk zijn we het een keer eens! dat dat ooit nog mocht gebeuren..

  dus onderzoek naar alle bewindslieden en alle corrupte lieden naar Bon Futuro! of ze nu van de PS, MAN, PAR of andere partij zijn!

 10. @Irving

  Hoi Irving,

  Ze moeten slechts 1 ding en dat is de Wet uitvoeren.

 11. Ik snap niet dat het OM zelf niet eens is begonnen!

 12. Helemaal mee eens, maar dan ook de onderzoek naar zijn voorgangers.

 13. Zucht…..ze MOETEN niets….
  Het is aan de Officier van Justitie om te bekijken of er genoeg gronden zijn…..
  AS moet het huid van de kabritu niet verkopen voordat die geschoten is, maar laten we zien waar dit op uit draait.

 14. Ruben for president!

 15. AKSHON SIVIL< FRENTE SIVIL< laga nos kabes trankil awor . BASTA < BASTA < BASTA. NOS NO KIER PA BOSO SIGUI KOE UN WEGA KOE E HENDENAN
  KOE TA PUSHA PA MATA