• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stroomvoorziening op Curacao is kritiek. Dat meldt Darick Jonis, directeur van Aqualectra, tijdens een persconferentie. Ongeveer 30 procent van de beschikbare capaciteit is niet beschikbaar door een defect in één van de stoomketels. In één van de leidingen bevindt zich een lekkage.

Het probleem is voorlopig nog niet opgelost, omdat de reparatie omslachtig is. Eerst zal de stoomketel moeten afkoelen alvorens met de daadwerkelijke reparatie kan worden begonnen. De afkoelingsperiode neemt 24 tot 36 uur in beslag en zal vannacht voltooid zijn.

Problemen
Jonis verwacht dat de problemen pas maandag zijn opgelost. Tot die tijd verwacht hij, met name in de piekuren, te moeten schakelen tussen de verschillende wijken op Curaçao. In de praktijk komt dit erop neer dat een wijk twee tot vier uur verstoken zal zijn van elektriciteit. Dit kan tot maandag voortduren.

Jonis gaf vanmiddag een persconferentie. Luister hieronder naar een fragment van Radio Hoyer 2 waarin de directeur uitlegt waarom hij de persconferentie belegd heeft.

20 reacties op “Stroomvoorziening Aqualectra kritiek”

 1. @RasEchte WereldBewoner
  Dank voor uw intelligente reactie, maar ik praat van op dit moment, met de panne. En als u goed leest, schijf ik daarna ook om deskundigheid en eerlijkheid te importeren uit bijvoorbeeld USA voor een definitieve oplossing. Maar inderdaad ik was u vergeten te vermelden als deskundige : geen wind, geen stroom van de molens, ik had het niet geweten 🙂 Wie weet kunt u de plaats innemen van de veel te royaal beloonde Darick Joris, die als ik in zijn positie zou zitten, beschamend mijn ontslag zou indienen.

 2. Deel van het plan om onrust te zaaien op Curacao. Dit soort dingen noemt men sabotage en is strafbaar!

 3. En straatverlichting blijft 24/7 doorbranden…

  En ook fijn dat bij het schakelen de verkeerslichten ook buitenwerking worden gesteld, met de gemiddelde rijvaardigheden is niet dat niet bevordelijk voor de doorstroming…

  Al met al.. Schotte heeft duidelijk gefaald met de verkoop van de generatoren…

 4. Sjors:
  Heb je Aqualectra ook al gevraagd hoeveel lekverlies is op de waterleidingen? dit wordt allemaal doorberekend naar de klanten! Bij reguliere onderhoud dus optijd vervangen van de leidingen…zullen onze rekening ook omlaag gaan!

 5. The cut-in speed is about 4mps (meters per second) of a large turbine, however, nominal production is at about 12 -15 mps (Siemens SWT-2-3-101, 2,300kW)

  below is the 2011 wind speed data collected from the boys at the Meteo-Lab – these are average speeds per month.

  Due to the consistency of the wind on Curacao we have a big advantage to, lets say, the north sea.

  I like the idea, maybe the implementation wasn’t the way i would go, i just worry about the maintenance of the units…didn’t we already have some up north?

  Jan 11.9 knot 22.0 kmph 6.1 mps
  Feb 11.4 knot 21.2 kmph 5.9 mps
  Mar 10.9 knot 20.1 kmph 5.6 mps
  Apr 10.7 knot 19.8 kmph 5.5 mps
  May 9.2 knot 17.0 kmph 4.7 mps
  Jun 11.2 knot 20.8 kmph 5.8 mps
  Jul 11.7 knot 21.7 kmph 6.0 mps
  Aug 10.3 knot 19.0 kmph 5.3 mps
  Sep 9.6 knot 17.8 kmph 4.9 mps
  Oct 7.8 knot 14.4 kmph 4.0 mps
  Nov 7.9 knot 14.7 kmph 4.1 mps
  Dec 10.9 knot 20.1 kmph 5.6 mps

 6. Wat is hij goed mossel,voor Godtte, is zeker dat hij kan nu naar de toren gaan om eraf te springen of zig te laten vast houden met een hoppie comedie,comedie.ook Godetty komt niet meer in het verhaal voor,

 7. @RasEchteWereldBewoner … Kijk even naar buiten naar de bewegende palmboompjes. Doen ze alleen maar bij veel wind. Het probleem wordt veroorzaakt door onze eigen Yu di Korsou. Incapabele managers & politici die iedere cent die geinvesteerd kan worden in eigen zak stoppen.

 8. @Yes Sure: u heeft aan het goede touwtje getrokken(touwtje trekken) op de kermis van Curaçao,je denkt dat je een grote beer krijgt,maar je krijgt dus nada,mijn vader lied mij altijd touwtje trekken op de kermis,en toen zij ik al papa dit is niet eerlijk,wat moet ik doen,mijn vader zij,het eenigste wat je moet doen is om rijk te worden de boel te bezodemietern,dus ?

 9. @Peter. afgelopen 20 jaar zijn er genoeg investeringen gedaan. Het is ook niet voor nietss teeds overgenomen door verschillende externe partijen.

  @Jan C en vrienden, bedankt maar weer voor dit! maarja jullie zullen met je pastechis wel generators voor jezelf hebben geregeld!

 10. bedankt schotte en bedankt al die voor deze kabinet heeft gestemd.

 11. Toch grappig met al die aangekondigde onderhoud werkzaamheden wat ze doen, zou je verwachten dat je er “hopelijk” een reductie van storingen optrad. Niets is minder waar, gewoon nog het zelfde aantal storingen en mogelijk meer. En de warme periode is nog niet eens echt begonnen.

  Blijkbaar zoals velen reeds schreven is het gewoon verkapt schakelen omdat zowie zo al te weinig capaciteit is.

 12. Ik hoop dat ik de diesel van mijn generator ergens kan declareren.

 13. Ik heb een hekel aan Schotte maar wat Aqualectra betreft had hij gelijk, het is daar graaien en niet werken met salarissen ver boven wat in de markt gebruikelijk is.

  Bij welk ander bedrijf worden na je pensionering je ziektekosten tot aan je dood betaald, en ook nog eens die van je familie?

  Spreekt Schotte voor het eerst van zijn leven eens de waarheid, biedt hij daarna daar zijn excuses voor aan…

 14. Wat een lompe reacties van sommige! De afgelopen 20 jaar zijn er amper investeringen en onderhoud geweest aan de stoomketels. Alleen onderhoud als iets kapot gaat is te laat! Net zoals veel autobezitters pas naar de garage gaan als de auto niet meer rijdt. Dan maak je meer kapot dan nodig is. Reguliere servicebeurten hebben de machines nodig maar het geld werd helaas verkeerd uitgegeven. Dat Schotte er een bezem doorheen wilt halen is zeer logisch maar dan wel met de vakbonden en op een democratische manier!

 15. @ Smile
  Je schrijft wat maar je weet niet wat er aan de hand is. Het komt juist door die windmolenparken dat we een tekort hebben. Want ja waait het niet is er geen stroom he.
  En als er geen reserveaggregaten beschikbaar zijn dan wordt het schakelen.

  Ik zie al een electriciteitsbedrijf uit de VS hier op curacao milljoenen in een centrale investeren hahahaha ik plas in me broek van het lachen. Wees eens realistisch

 16. Het is nu toch wel bewezen dat deze regering noch taal noch teken kan geven,ja hooguit een teek die een hond heeft,en nog erger een horzel uit de wei de een paard kan krijgen,wij als volk van Curaçao krijgen ze voor niks van Shotte onze kampioen op de hondert meter zakkenvullerij,Cooper no 2,Hakim no3,Scholler No 1,etcetra is teveel om op te noemen!daaaaaaaaaag heren van het goeden leven maar het was maar EVEN . maar ALLEEN te lang en dat kost de burger, jouw volk waar je zo voor stond, klauwen vol geld we zullen er nog jaren van krampeeren,bedankt WIELS,en consorten

 17. Laten we maar heel dankbaar zijn met de twee nieuwe windmolenparken! En doek AquaNONlectra gewoon snel op en haal een deskundig en eerlijk electriciteitsbedrijf binnen uit bijvoorbeeld USA in plaats van nog jaren dit onnozel lokaal gepruts.

 18. Wta is er toch met die bestelling van een nieuwe GE turbine generator in Finland gebeurd?

 19. Bedankt, Schotte!

 20. Die reserveaggregaten waren toch niet meer nodig volgens Schotte???

  Kan Forti geen 48/72 uur afgeschakeld worden?? Daar heeft niemand last van. Die gasten zijn er toch nooit, en als ze er wel zijn doen ze niks. Geen man overboord.

  Neen, de arme hardwerkende burger wordt weer afgeschakeld…stoer hoor.
  Wanneer komen de vakbonden eindelijk echt in actie tegen dit wanbeleid van de regering en de RvC onder leiding van Werner (Wie)ls!!

  Afzetten deze lui die als ze suiker moeten gaan kopen met zout thuis komen.