• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Partijvoorzitter Jan Nagel van 50PLUS betwijfelt of het de partij gaat lukken om op 12 september als landelijke partij in alle kiesdistricten mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor zijn binnen een week 30 ondersteunende handtekeningen nodig van de BES-Eilanden.

Daarnaast moeten ook dertig supporters van 50PLUS naar het stadhuis om een steunverklaring te tekenen. ‘Men kan toch moeilijk verwachten dat wij persoonlijk naar Bonaire gaan om dat te regelen”, zegt Nagel tegenover Trouw. Als 50PLUS er niet in slaagt om voldoende handtekeningen te verzamelen, dan kan er in het betreffende kiesdistrict niet op de partij gestemd worden.

Steunverklaringen
Nieuwe partijen die mee willen doen aan de verkiezingen moeten in alle twintig kieskringen dertig steunverklaringen ophalen. Ze hebben daar sinds afgelopen dinsdag een week de tijd voor. Partijen die al vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer hoeven dat niet. Nagel vindt dit oneerlijk. “Het is een bezopen bureaucratische maatregel die nieuwe partijen ernstig dupeert.”

Geen keus
Oud-PVV’er Hero Brinkman ziet minder problemen. “Ik heb geen keus, het moet nou eenmaal gebeuren. En zo ingewikkeld is het allemaal ook weer niet”, aldus Brinkman. Zijn partij DPK heeft op Bonaire een coördinator aangesteld die zorgt dat er ’50 à 60′ steunverklaringen binnenkomen.

Kiesdistrict
Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn sinds de staatkundige vernieuwing binnen het koninkrijk bijzondere gemeenten van Nederland geworden en vormen samen een kiesdistrict. Nieuwe partijen moeten daar 30 personen bereid vinden een handtekening ter ondersteuning te zetten. Voor de partijen die al in de Tweede Kamer zitten geldt deze regel niet.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “50PLUS worstelt met handtekeningen op Bonaire”

 1. Beste mensen van Partij 50plus,

  Wij zijn zeer verheugd dat jullie bereid zijn ons te helpen, de eilandbewoners hebben het hard nodig. Zijn sociaal/financieel sterk achteruit gegeaan.
  Ben van de partij PHU samen met Dhr.Bijkerk willen wij bepaalde veranderingen doorvoeren om Bonaire en de Bonerianan te helpen.
  Bij deze wil ik u doorgeven dat wij persoonlijk voor gezorgd hebben dat u de 30 handtekeingen zo net gehaald hebben. Dus bij deze gefeliciteerd !
  Vriendelijke groeten,

  Heinrich Prinsen
  Tel: 05-999- 560-9772

 2. Naar verluid wonen er veel mensen van goede wil op de Bes-eilanden.
  Laat u van de geschikte kant zien.
  En geef 50Plus een kans.