• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

nederlandseantillenCURAÇAO – Saba stapt per direct uit de Nederlandse Antillen. Dit stond dinsdag op de voorpagina van het Antilliaans Dagblad. Maar volgens de voorzitter van de Staten Pedro Atacho kan dit helemaal niet. “En dat Saba dreigt geen belasting meer te betalen? Dat nemen we maar met een korreltje zout”, zegt de voorzitter.

Het eiland Saba is tegen de Antilliaanse verkiezingen die zijn aangekondigd voor januari 2010. Ze zijn bang voor vertraging in het ontmantelingsproces van de Antillen. Voorzitter Atacho legt uit: “Alle eilanden willen uit de Nederlandse Antillen stappen. Echter, we zijn een rechtsstaat en zullen dus de wet moeten handhaven. Op dit moment heeft de regering nog steeds geen officiële wijzigingen ontvangen. De vele partijen die bij het proces betrokken zijn laten op zich wachten.” Dat de zittingsduur van de nieuwe regering kort zal zijn, is duidelijk volgens Atacho.

Schiet eens op
Wat wil Saba dan bereiken met deze felle uitspraak? Volgens de voorzitter is het een signaal: de Nederlandse Antillen moeten nu eindelijk eens opschieten met de nieuwe rechtvorm. Saba is het zat en wil zich richten op een goede band met Nederland. Ze wil stoppen met het betalen van belastinggeld en haalt per direct alle Antilliaanse vlaggen van het regeringsgebouw.

Geen gevolgen
Toch maakt Atacho zich niet druk. “Het percentage belasting dat Saba betaald is erg klein. Dit terwijl er ieder jaar twaalf miljoen gulden uit het solidariteitsfonds naartoe gaat’. Gevolgen heeft de verhitte uitspraak van Saba dus niet. “Het is voor lokale consumptie zullen we maar zeggen”, zegt de voorzitter laconiek.

www.versgeperst.com