• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) is in juni met 0,2 procent gestegen ten opzichte van mei, van 120,7 naar 121,0. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemeten over een periode van twaalf maanden, zijn de prijzen met 3,3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, van 115,3 naar 119,2.

Ten opzichte van vorig jaar is het CPI toegenomen van 116,0 naar 121,0, een stijging van 4,3 procent. De prijswijzigingen met verreweg de grootste invloed op de prijsontwikkeling van juni is het duurder worden van elektriciteit enerzijds (+9 procent) en het goedkoper worden van water (-11 procent) anderzijds. Het uiteindelijk effect van deze twee prijsontwikkelingen was het duurder worden van de bestedingscategorie Wonen met 1 procent.

Opvallend
Binnen de bestedingscategorie Voeding (+0,1 procent) waren er diverse prijsstijgingen en prijsdalingen, met als uiteindelijk effect dat het gemiddelde prijsniveau van deze bestedingscategorie vrijwel stabiel bleef. Meest opvallend hierin waren de prijsontwikkelingen van de voedingsgroepen zuivelproducten (-1,9 procent), vlees en vis (-0,5 procent) en aardappelen, groenten en fruit (+1,4 procent).

Prijsstabilisatie
De bestedingscategorie Kleding en schoeisel (-0,9 procent) werd bijna één procent goedkoper, veroorzaakt door het goedkoper worden van de productgroep kleding (-1,1 procent). De bestedingscategorie Woninginrichting en huisraad (-0,2 procent) werd iets goedkoper gedurende de afgelopen maand. Ook deze prijsstabilisatie was het gevolg van het elkaar in evenwicht houden van prijsstijgingen en prijsdalingen. Zo werden de productgroepen Meubilair en verlichting (-2,0 procent) en Huishoudelijke apparaten en gereedschappen (-0,5 procent) goedkoper terwijl de productgroep Overige woninginrichting (+0,6 procent) duurder werd.

Inflatie
Voornoemde cijfer van 3,3 procent geeft volgens het CBS een goed beeld van de langetermijninflatie en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument. De inflatie op Curaçao is dit jaar structureel elke maand gestegen: van 2,3 procent begin januari geleidelijk aan naar 3,3 procent eind juni. De gemiddelde inflatie in ons land over het eerste halfjaar is 2,8 procent. Ter vergelijking: over het eerste halfjaar 2011 en 2010 is dit cijfer respectievelijk 2,4 en 1,7 procent.

3 reacties op “Prijzen in juni gestegen met 0,2 procent”

 1. Laat me niet lachen 0.2, 1.3 komt eerder,steletje mislukkeling!

 2. En volgens de MAN zou benzine spotgoedkoop worden.. Wanneer dan Cooper en Eisden?

 3. En sjeik El-Hakim maar roepen en schreeuwen dat groenten en fruit, toch een eerste levensbehoefte, goedkoper zouden worden.

  Wiels blijft overigens verdacht stil bij deze prijzen, waarvan ook hij geschreeuwd heeft dat het allemaal goedkoper zou worden.

  Maar ja, zo blijkt maar weer: Holle vaten klinken het hardst!!!!!